Cena pasivního domu vs. cena energeticky "neúsporného" domu

Profilova fotka
Dobrý den. Ráda bych se zeptala zkušenějších. V současné době zvažujeme stavbu pasivního domu. Máme ideálně orientovaný pozemek. Projektant nám dům o užitné ploše 125 m2 spočítal na necelé 4 miliony. Jde tedy prozatím o tabulkový odhad. Cena je zhruba o půl milionu vyšší, než jsme si původně stanovili náš strop. Rádi bychom toto porovnali s variantou stavbu konvenčního domu, tedy nějaký Ytong bez zateplení s tradičním topným systémem. Tedy variantu podstatně levnější co se týká pořizovacích nákladů, ale podstatně dražší na provoz. Nízkoenergetický dům z našeho pohledu není řešení - nevyjde o tolik levněji než pasivní dům a jeho provoz je o dost draždí než v případě pasivnéího domu. Takže otázka je, jaké by byly pořizovací náklady na dům o užitné ploše 125-150 m2, pokud bychom zvolili varinatu "neúsporného" konvenčního domu bez zateplení.
Odpovědět
Profilova fotka
Stavba na klíč cca 130 m2 za 2.500.000,- Takže úspora 1.500.000,- myslím bohatě pokryje 20 let méně úsporného provozu ;-)
Odpovědět
Respektuji Váš záměr, ale dovolím si ho rozporovat. Samozřejmě neznám požadavky, které máte na svůj dům, ideální by bylo si nechat od projektanta (asi za nějaký peníz navíc) nacenit všechny 3 varianty, tj. klasika nezateplený s tepelnou ztrátou cca 100-120k kWh/m2, nízkonenergetický 50 kWh/m2 a pasivní max. 15 kWh/m2. Pak to porovnat s ročním odhadem nákladů na otop a zjistit si tím smysluplnost dodatečné investice Velmi obecně si myslím, že právě nízkoenergetický standard vyjde dnes většině stavebníků jako optimum. Proč ? Protože snížení tepelné ztráty z výše uvedené klasiky 100-120 na 50 vyjde relativně levně, prodraží Vám to dům tak o 200.000-300.000 Kč, tj. hodně muziky za málo peněz. Jde v podstatě jen o lépe izolované zdi (ať už použití plněných cihel nebo zateplenou, sendvičovou zdí) a kvalitnější výplně otvorů (trojskla atd). Toto je smysluplná a rozumná návratnost dodatečně investovaných peněz, pokud tedy standardně nakupujete komfortní energie (plyn,, elektřina). Pokud ale máte vlastní les, odkud si nosíte dříví na otop v nůši, v tom případě se Vám nevyplatí ani to :-) Další snižování tepelné ztráty už vychází dráž a snížení z 50 na 15 už vyjde násobně dráž, troufnu si tvrdit, že možná až k milionu (pokud teda : a, nechcete mít extrémně ošklivý dům, b, budete to řešit standardně dodavatelsky a nebudete si tam mnohé bastlit sám, včetně technologií ). Nejde totiž už jen o vyšší izolaci, ale o potřebné technologie. Úspora provozních nákladů domu v Kč (za topení) Vám tyto dodatečné náklady pravděpodobně nezaplatí v rozumném časovém horizontu., ať lobbisté za pasivní domy tvrdí cokoliv.
Odpovědět
@jessika Souhlasím s @mp77. Máme bungalov 228 m2 - stavěno systémem Velox, okna trojskla, tep. ztráta kolem 50 kWh/m2. Skutečné náklady na energie nás mile překvapily.
Odpovědět
take nesouhlasim, stavime nizkoenergeticky dum, temer dosahuje hodnot pasivu podle vypoctu PENB a to jen diky tomu, ze mame zdi palene 25 plus zatepleni 15 polystyrenem, trojskla a kondenzacni plynovy kotel. A orientaci pozemku mame dost nic moc. Klasicky dum za me osobne je hloupost stavet a pasivni ano, pokud na to clovek ma financni prostredky a opravdu moc po tom touzi... ale ty naklady se budou vracet sakra dlouho.
Odpovědět
@jessika Pasivní dům se asi "nevyplatí". Jen by mě zajímalo, z čeho chcete stavět? My plánujeme cca 160m, pasiv a cena zatím vychází cca o 500 000 méně.
Odpovědět
Pasivní dům musíte vybavit spoustou dalších technologii. Rekuperací, tepelným čerpadlem atp. Viděl jsem i tak pasivní dům, že si muslei dát klimatizaci, aby se tam v létě dalo vydržet, protože teplo generované uvnitř nemělo kam odejít. Klimatiazce byla pak napájená fotovoltaikou. Tyhle systémy jsou všechno jen ne ekonomické z hlediska návratnosti investice. Jejich následná údržba a provoz něco taky stojí. A po 20 letech? Jak budou asi vypadat? Je to na každém, ale podle mě čím méně takových hraček v domě, tím méně problémů do budoucna.
Odpovědět
@atilius no nejsem si úplně jist, ale tepelné čerpadlo do pasivního domu? Nebude to nějaká mýlka? S rekuperací a údržbou po letech samozřejmě souhlas. @jessika Je otázka co pojmem "neúsporný" vlastně myslíte. V každém případě budete potřebovat PENB a tuším, že podle současných pravidel Vám novostavbu, pokud by nespadla alespoň do třídy "C" stejně nepovolí postavit.
Odpovědět
tepelné čerpadlo si dávají do pasivního domu Ti, kteří splnují 2 podmínky : za prvé chtějí za každou cenu minimalizoval provozní náklady bez ohledu na smysluplnost, za druhé neumí počítat :-) I když tepelné čerpadlo vzduch-vzduch by se možná dalo vzít na milost.
Odpovědět
Profilova fotka
a co takhle elektrická podlahovka + fotovoltaika + rekuperace a dostat na to dotaci na NZU ? Ne že by el. podlahovka a fotovoltaika běžela současně, ale v celoroční bilanci by to finančně mohlo být OK. A elektrická podlahovka se dá dobře regulovat i po místnostech, což TČ vzduch/vzduch nebo vzduch/voda+klasická podlahovka moc nejde. Jaký na to máte náhled ?
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za poznatky. To o nevýhodnosti nízkoenergetického domu máme od našeho projektanta. Je pravda, že těžko říct, jak moc to je objektivní, protože on se věnuje právě projektům pasivních domů. Řekla bych, že to asi bude věc názoru a pojetí..... Trochu jsme pohledali a o té " nevýhodnosti" nízkoenergetického domu to asi opravdu nebude tak jednoduché.... @bamak Podle tabulkových předpokladů a jeho zkušeností prý u pasivu vychází 1 m2 na 28-35 tisíc. V kalkulaci je uveden střed, tedy 31500 Kč/m2. Tedy 125 m2 vychází na 3937500 Kč. Upřesňuji, že nejde o rozpočet, ale pouze o základní kalukulaci uvedenou v nabídce, kterou nám projektant udělal. @mp77 Doplním, že tepelní čerpadlo do pasivu chtějí ještě ti, kteří chtějí dosáhnout na mximální dotaci NZU, takže si ho postaví vlastně zadarmo.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici S kým jste prosím stavěli? Taky chceme stavět na klíč.
Odpovědět
@jessika aha, tak tuto skupinu jsem v narychlo přečtených podmínkách NZU neidentifikoval :-) Dotace je na pasiv s měrnou tepelnou ztrátou do 20 kWh/m2 350.000 Kč a s 15 kWh/m2 je to navýšeno na 500.000 Kč. Na tuto hodnotu ale nemá vliv tepelného zdroje vliv. Možná to vyplývá z další podmínky, kdy je KROMĚ výše uvedeného vylepšení splnit i snížení primární neobnovitelné onergie z 90 kWh/m2 na 60 kWh/m2. Jestli se to dá pořešit jen instalací tepelného čerpadla, netuším, ale je to dost možné.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@mp77 Přesně tak nám to bylo prezentováno :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 @jessika Kamarádka řešila také pasivní dům na dotaci NZU v loňském roce. Primární energie vyjde buď s tepelným čerpadlem, nebo plyn. kondenzačním kotlem, nebo elektrická podlahovka+fotovoltaika
Odpovědět
Profilova fotka
@jessika Jsme ve fázi projektu. Ale všechny oslovené firmy se pohybovali v podobné částce, takže osobně si myslím, že pasiv i s dotací se nevyplatí.
Odpovědět
vynbral jsem pár PD, koukněte na: Stavební náklady / m2 užitné plochy .... http://www.pasivnidomy.cz/domy/rd-ham... http://www.pasivnidomy.cz/domy/pasivn... http://www.pasivnidomy.cz/domy/rodinn... http://www.pasivnidomy.cz/domy/rd-v-o...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?