Je možné postavit rodinný dům na klíč do 7 milionů?

Zobraz úvodní příspěvek
Dobry vecer, caka nas s manzelkou zivotne rozhodnutie kvoli kupe pozemku, a potreboval by som sa poradit, ci vobec ma zmysel do toho s nasim rozpoctom. Pozemok je krasny, skoro 8M, mierne svahovity, zial pod urovnou cesty co si bude vyzadovat terenne prace, cca 1200m2. Cena pozemku je trocha vyssia ako sme pocitali, ale v lokalite v ktorej zijeme je to priemer. Obaja sme laici co sa tyka stavieb, preto jednou variantou je pre nas stavba na kluc. Chceli by sme bungalov 5+kk, ale kvoli nizsej cene sme ochotni znizit naroky na 4+kk. Vzhladovo sa nam velmi paci tento projekt od energy domy: https://www.energy-domy.cz/palmer-604 no urcite by projekt pred kupou potreboval upravy, ako napr. pridanie satnika, technickej miestnosti a podobne, cize + dalsich 30m2. Nevadilo by nam ani ist do jednoduchsieho tvaru ako klasicka kocka napr. https://www.energy-domy.cz/palmer-605 ak by to malo vyraznejsie znizit naklady na stavbu. Urobili sme par kompromisov kvoli nizsej cene ako je napr. pristresok pre auto namiesto vstavanej garaze ktoru by som velmi rad, alebo 4+kk namiesto 5+kk. To v com ale urcite nechceme robit kompromisy, je kvalita materialov a vybavenia. Chceli by sme kvalitne zdivo ktore dobre izoluje ako v lete tak aj v zime (priklaname sa k Durisolu), dalej tepelne cerpadlo, rekuperacia, podlahove topenie, drevene podlahy, kvalitnejsie okna a podobne. A aby som nezabudol, je tu pozemok, kde predpokladam prednu cast cca 20m bude treba terennymi upravami a dovozom zeminy nadvihnut asi o pol metra, aby dom nesedel pod cestou. Vedel by mi niekto povedat ci v dnesnej dobe je mozne s tymito parametrami postavit dom za 7M? Pretoze ak by sa cena mala pohybovat nejak zavratne vyssie, nebudeme to schopni financne utiahnut, a v tom pripade ani kupa pozemku nedava zmysel. To ze sa niektore veci ako prijazdovka, zahrada, plot, elektricke vonkajsie zaluzie, ... dokoncia casom az nieco prisporime nam nevadi. Klucove je pre nas aby sme boli schopni sa prestahovat, a zbavit sa najmu v ktorom momentalne sme. Vopred dakujem za kazdy nazor.
Odpovědět
1
2

Odpověď na příspěvek od vitkalivoda:

@jozkakomosny to je pravda, ale zákon neni strikt…
@vitkalivoda co chce a nechce je čistě na konkrétním úředníkovi že jeden to nechce neznamená že druhý to chtít taky nebude. Liší se to v rámci jednoho SÚ. Můžu říct že u nás na SÚ v jednom kanclu sedí dvě úřednice a jedna pro kolaudaci (dokončení stavby) vyžaduje naprosto všechno i včetně revizí a tlakové zkoušky topení, vodovodu, odpadu, elektra atd. A druhá nechce vůbec nic jen prohlášení že stavba byla provedená dle projektu. A když stavíte sami musí být stavební dozor a od toho taky nic nechce.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@vitkalivoda co chce a nechce je čistě na konkrét…
@edison101 jo to je fakt, je to často o urednikovi a jak si s nim rozumíte. Ale vzdy se da odvolat o patro výše. Ta provadeci dokumentace by měla byt v případech, kdy jste fakt udelal nějaké zasadnejsi změny v projektu a dum tak neni ve shodě s projektem. Ja bych se urcite nenechal.
Odpovědět

@jozkakomosny to je pravda, ale zákon neni strikt…
@vitkalivoda Zákon je striktní v tom, že stavebník má povinnost takovou dokumentaci zajistit. A jsou s tím spojeny, mimo jiné, i výrazné sankce.
Odpovědět

@edison101 jo to je fakt, je to často o urednikov…
@vitkalivoda Tam nejde o to, že by prováděčka upravovala projekt pre stavebné povolenie, ale ho rozširuje. Pretože po novom je projekt pre povolenie osekaný na úplné minimum a prakticky sa podľa neho stavať nedá.
Odpovědět

@edison101 jo to je fakt, je to často o urednikov…
@vitkalivoda Mýlíte se. Prováděcí dokumentace je třeba vždy a musí být zajištěna před zahájením stavby, je to stanoveno jako zákonná povinnost. Se změnami v projektu nebo se změnami v průběhu stavby to nemá nic společného, to si pletete pojmy.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od milanq:

@vitkalivoda Mýlíte se. Prováděcí dokumentace je…
@milanq je to možné, ja stavím jeste podle starého, tak to úplně nesleduji.
Odpovědět

@vitkalivoda Mýlíte se. Prováděcí dokumentace je…
@milanq A jak je to u montovaných staveb ve stylu Rýmařov, dům jedním tahem? DJT nám přivezlo a poskládalo panely už s drážkama na zti i elektriku. Projekt elektro, topení a zdravotechniky byl součástí, projekt vzduchotechniky jsem si doplácel.
Odpovědět

@milanq je to možné, ja stavím jeste podle staré…
@vitkalivoda Dovolím si Vás trochu opravit. Nestavíte podle starého, jen to máte povoleno podle starého. Jinak ode dne nabytí účinnosti nového stavebního zákona se na Vás vztahují všechny povinnosti stanovené novým stavebním zákonem. Např. včetně řádného kolaudačního řízení. To je bohužel důsledek nekvalitního nového stavebního zákona z dílny tehdejší vlády pana Babiše.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@milanq A jak je to u montovaných staveb ve stylu…
@kofejn Nerozumím Vaší otázce. Co jak je?
Odpovědět

@kofejn Nerozumím Vaší otázce. Co jak je?
@milanq No výrobní dokumentaci má firma, která vyrábí panely, které na místě poskládají jeřábem a já vlastně kupuju hotový výrobek.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@milanq No výrobní dokumentaci má firma, která vy…
@kofejn Podle stavebního zákona je to pořád stavba. Existuje sice pojem "výrobek plnící funkci stavby", ale to by musel být kompletní výrobek, již zcela hotový, smontovaný, který se jen celý např. jeřábem postaví na předchystaný základ (typicky nějaká technologie, např. trafostanice). V úvahu by připadal např. i komplet smontovaný zahradní domek. A na takový výrobek plnící funkci stavby byste musel mít příslušné doklady o shodě, jako např. na pračku. Pokud se dům na staveništi nějakou stavební či montážní technologií staví či skládá, je to stavba. Dovolím si citovat ze zákona: "§ 5 Stavba (1) Stavbou se v tomto zákoně rozumí stavební dílo, které vzniká stavební nebo montážní činností ze stavebních výrobků, materiálů nebo konstrukcí za účelem užívání na určitém místě. Za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby." Takže na Vaši stavbu a na Vás jako stavebníka se vztahují veškeré povinnosti stanovené stavebním zákonem.
Odpovědět

@kofejn Podle stavebního zákona je to pořád stav…
@milanq Díky.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od martin9922:

Dobry vecer, caka nas s manzelkou zivotne rozhodn…
Dobrý večer Vybrali jste pekne projekty. Vynikající izolačni materiál Durisol i firmu, která projekt realizuje...jenom drobnost chcete projekt na klíč a tato firma realizuje na klíč jenom hrubou stavbu...Základy, zdivo a střechu. Vše ostatní budete muset realizovat subdodavatelsky co může být výhodnější až máte známé a kamarády, ale až nemáte shánění lidi může byt pěkný problem... Já sám jsem s nima stavěl a můžu jenom doporučit.... MV
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od marcelitov:

Dobrý večer Vybrali jste pekne projekty. Vynikají…
@marcelitov Dakujem. Myslite ze ina firma ktora stavia domy na kluc, by takuto rozpracovanu zakazku neprevzala a nedokoncila? Zial ziadnych znamych v stavebnictve nemame, a sme cca 100km od pozemku, takze jedina varianta pre nas, je stavat na kluc a k tomu si zaobstarat stavebny dozor.
Odpovědět

@marcelitov Dakujem. Myslite ze ina firma ktora s…
Určitě se dá najít firma, která by byla schopna to dokončit....Já jsem takovou nesehnal...vy můžete mit štěstí....řešil jsem subdodavatelsky, ale od domu jsem to měl jenom 2km.... Stavebni dozor taky vše nevyřeši..... anebo ano, ale musí byt z blizkeho okoli stavby aby mohl jezdit pravidelně....Nejdřív si najdete firmu na dokončení a až potom můžete dohodnout hrubou stavbu.... ta bude od firmy energy-domy bez problémů... Rozhodnutí je jenom na Vás.... MV
Odpovědět

@marcelitov Dakujem. Myslite ze ina firma ktora s…
@martin9922 jde o to že po dokončení se vám na domě objeví nějaký problém, který budete chtít reklamovat a narazíte na problém že se jedná firma bude vyplouvat na druhou atd. A nedostanete z nikoho nic.
Odpovědět
Článek se načítá
Dakujem za tipy. @marcelitov Co sa tyka energy, mali ste od nich katalogovy projekt, alebo individualny? Ak katalogovy, riesili ste s nimi aj nejake individualne upravy, napr. kvoli terenu alebo poziadavkam stavebneho uradu? Je pravda, ze vsetko obehaju za vas?
Odpovědět

Dakujem za tipy. @marcelitov Co sa tyka energy, m…
Dobrý den projekt jsem měl individuální. Úpravy terénu jsem snímá neřešil ale to řeší i oni subdodavatelsky firmou, kterou znají v dané lokalitě. Povolení jsem si vybavoval cez jinou firmu.... MV
Odpovědět

Dakujem za tipy. @marcelitov Co sa tyka energy, m…
@martin9922 Bylo by dobré, kdybyste konečně pochopil, že KAŽDÝ katalogový projekt se musí dopracovat s ohledem na konkrétní pozemek! Minimálně co se týká základů, umístění na pozemku a napojení na technickou a dopravní infrastrukturu, protože to v katalogovém projektu samozřejmě není a být nemůže. Bez toho nelze podat žádost o stavební povolení. A co se týká toho "oběháni úřadů", tak teď se už nic takového nedělá. Ze zákona je povinnost vše podat elektronicky. Takže pokud to firmě zadáte, tak oni vše udělají od počítače. A to dopracování projektu a "oběhání" samozřejmě doplatíte navíc. A jak už tady bylo dříve napsáno, po vydání stavebního povolení ještě potřebujete nechat si vypracovat prováděcí dokumentaci.
Odpovědět

Dobry vecer, caka nas s manzelkou zivotne rozhodn…
@martin9922 Ve vašem případě, kdy máte svažitý pozemek bych určitě šel do individuálního projektu. On ten typový projekt také něco stojí a pokud ho budou muset umístit na nerovný pozemek, tak je možné, že se nakonec dostanete na stejnou cenu jako při individuálním projektu. Při individuálním projektu máte tu výhodu, že si tam dáte to co potřebujete a hlavně NA CO MÁTE. Šikovný architekt / projektant to dokáže naprojektovat tak, aby se výsledná stavba neprodražila.
Odpovědět
Zkus se poohlédnout po domku z keramických prefabrikátů. Nabízejí variantu svépomocí, kdy dodají jenom stěny, ale i na klíč. Já osobně bych na klíč nebral nic, jelikož se situace může rychle změnit a u svépomoci je menší riziko. Naopak máš zase větší flexibilitu. Na Moravě mě dům od nich vyšel sedm set tisíc korun. Barák je jednopatrový a má něco málo přes 100 čtverečních metrů.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od marcelitov:

Dobrý den projekt jsem měl individuální. Úpravy t…
@marcelitov Dakujem, mozem sa opytat este na kolko vas vysiel individualny projekt?
Odpovědět

@marcelitov Dakujem, mozem sa opytat este na kolk…
Dobrý den individuální projekt jsem měl od architekta. Firmu jsem si našel až když jsem měl projekt hotový....
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?