Cenová nabídka na odhad hrubé stavby za poplatek

Zdravím! Mám takový malý dotaz. je to možná banální věc,ale třeba s tím někdo máte zkušenost. Oslovil jsem stavební firmu, aby mi nabídli, za kolik udělají hrubou stavbu. Za týden šéfík přišel, že si nechal udělat od paní ing. rozpočet, který ho stál 3500Kč a z hovoru jsem tak nějak pochopil,že to bude chtít ode mne zaplatit, i když je chtít nebudu. No a já je chtít nebudu,jelikož jsou ceny přemrštěné. Musím to platit já, když jsem jen chtěl jeho nabídku? Kdybych chtěl položkový rozpočet, tak jsem si otevřel dokumentaci projektu. Díky za Vaše názory.
Odpovědět
@miracigi Pokud vam to nerekl predem, nic bych neplatila.
Odpovědět
Profilova fotka
Většinou jsem se setkala s tím, že stanovení cenové nabídky je zdarma. A když už firma chtěla zaplatit za CN, tak nám tuto informaci řekla předem.... Tudíž, být na Vašem místě, nic bych jim neplatila.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemusíte platiti nic, v podstatě jste pouze chtěl od nich zpracovat nabídku. Jeho blbost, že do toho zapojil inženýrku ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici Řada rozpočtářů a přípravářů staveb jsou inženýři, celkem si bez jejich práce nedokážu cenovou nabídku představit. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s názorem, že pokud nebylo dohodnuto, cenová nabídka by měla zůstat bezúplatná. Nicméně nerozumím tomu, dle čeho Vám dělal nabídku - dodal jste dokumentaci - výkaz výměr a on je nacenil, nebo? Eventuálně zkontroloval správnost položek dle prováděcí dokumentace a upravil objemy či položky....položkový rozpočet v projektové dokumentaci zpravidla vychází z RTS, což je často cenová "teorie":-) Na druhé straně je tato situace pro většinu firem neúnosná, menší živnostníci nemají dostatečný kancelářský aparát, větší firmy jsou zase v pracovním presu s dotačními zakázkami a najímají externí zdroje na tuto práci, dělají to pod tlakem investorů, kteří chtějí porovnávat cenu. Máme ve stavebnictví nemálo známých - od vedení velkých gigantů, po menší firmy (kolem 50ti zaměstnanců) a všichni nám teď shodně tvrdí, že není doba na bavení se o ceně, ale o čase....což je vidět u typizovaných zakázek RDR apod. Z naší zkušenosti - rozpočet na náš dům a okolí dělaly 3 stavební firmy 3-4 týdny dle výkazu výměr a prováděcí dokumentace (bez profesí) a to, že budou takovou věc dělat bezúplatně, se poté projeví v režii firmy na další zakázce s jiným investorem. Jinak to ani není možné, pokud to neuhradíme my. Proto je zřejmé, že kalkulovat ve stavebnictví pouze práci na stavbě a materiál je iluze...
Odpovědět
@zzikk Ja v zasade souhlasim, na druhou stranu pro nas 3 ze 4 firem chtelo slepy rozpocet a do nej dosadili jen jednotkove ceny. Pokud toto nemate/neudelate nemate sanci nabidky porovnat.
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě nejste povinen mu nic platit :), nám třeba jedni zedníci na rovinu dopředu řekli, že za zpracování nabídky chtějí 1000,- Kč, takže je dostali. Byli drazí takže zakázku nedostali. Pokud jste jen požádal o cen.nabídku a neodsouhlasil její cenu je to jejich náklad. A mimochodem vysoký, rozpočet na rodinný dům bývá o litr levnější.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak Určitě máte pravdu - investor by si měl připravit výkaz výměr, který poslouží k nacenění položek a pouze rozesílat potenciálním realizačním firmám. Bohužel řada jedinců nemá ani prováděcí dokumentaci, bez které toto nelze.. Úskalí jsou vícepráce, proto při větších zakázkách dochází k tomu, že si sama firma prochází detaily, nastaví se kompletní cena, která je pevná. zabere to ale více času. Vznikají pouze změněné položky - rozhodli jsme se to udělat jinak než v projektu, odečteme starou verzi a započteme novou.
Odpovědět
Profilova fotka
My třeba slepý položkový rozpočet máme a po nás ho zase naopak nikdo nechtěl (i když jsem jim ho vnucovala) a každý to udělal a spočítal po svém, ano nemáte pak šanci to porovnávat nějak rychle a trávíte na tom večery. Nicméně dotaz zněl, zda je pán povinný to platit, když si to neobjednal a to není. Pokud to firma potřebovala měla ho o to požádat a bez toho to nenaceňovat. My v práci klientům nikdy nic neúčtujeme bez předchozí domluvy....
Odpovědět
@zzikk V prvé řadě bych se chtěl omluvit za vyjádření, ale poznámka o paní ing. nebyla myšlena jako narážka, jen objasnění,že byla nabídka zpracována jinde. Teď k těm dokumentům. Chtěl pouze výkaz výměr,na položkový rozpočet, který mám v dokumentaci, se ani neptal. Dále pak samozřejmě potřebovali řez a půdorys. Dostal jsem ale nabídku ve formě,jak bych já řekl, dalšího položkového rozpočtu,který jak jste sama podotkla, je jen cenová teorie. A hlavně jsem chtěl cenu materiálu, který je jasně daný a podle kubatury, nebo čtverečních metrů přibližnou cenu za práci, jelikož se jednalo jen o zdivo plus strop. To mělo být vodítkem, jestli stavět s firmou, nebo svépomocí, s pomocí zedníka. Jinak všem moc děkuji za reakce a rady. :-)
Odpovědět
@miracigi To je jednoduchy, neplatit. Chces dat nekomu (mozna) praci a jeste za to platit? Je to nesmysl. A kdyz uz, tak to maji rict predem. Jo a mimochodem, za mou odpoved prosim zaslat 50kc. Dekuji.
Odpovědět
@mirekb líbí se mi vás přístup k věci a jsem rád že pracujete zadarmo. Když se divize že chce někdo něco zaplatit. Nemyslím si že je povinnost něco dělat zdarma. Sice bych to v tomto případě neplatil z důvodu že neřekl že to bude něco stát. Ale věřte že ti inženýři také chtějí za práci zaplaceno.
Odpovědět
Článek se načítá
@vodak01 Nedivim se, ze chce nekdo neco zaplatit. Ale ne za cenovou nabidku. Prijde mi to stejne, jako kdyby u vstupu do Tesca vybirali 30kc vstupne jen za to, ze se jdete podivat, kolik tam co stoji. Chapu, ze stavebni prumysl ten "jede" a spis si firmy vybiraji zakazky, nez aby je lovily, ale i tak mi placeni za cenovou nabidku neprijde normalni. Chapu, ze se plati za studii domu, projekt domu atd, to je vse v poradku. Ale abych platil nekomu za to, ze mu chci dat praci a potrebuju vedet, kolik to bude stat? Ve vetsine podniku to proste funguje tak, ze praci na tech prohranych zakazkach proste zaplati ty zakazky vyhrane. A s tim ta firma pri vypoctu marze musi pocitat. OK, ale asi se v tom neshodneme. Aspon jsme se ale shodli na tom, ze kdyz uz chce zaplatit, musi to rict predem :-)
Odpovědět
@mirekb Pošli číslo účtu. :-D
Odpovědět
@vodak01 Já také proti inženýrům nic nemám. Až na ty ceny,ale ty jsou zřejmě jen nějaké tabulkové. Já jsem čekal, že pan stavitel osloví Ytong, stejně jako já to udělal, zjistil si jakou cenu mu dají,pokud už ji nemá, přihodil marži a řekl mi výslednou cenu za materiál, já bych si to jen porovnal. Myslím,že nic složitého to není.
Odpovědět
Profilova fotka
Tchán tedy vždy naceňoval zdarma. Pokud vás neupozornili písemně nebo ústně,příp.to nemají přímo na stránkách,tak mají smůlu.
Odpovědět
Mám firmu, která dělá hodně pro elektrárny a chemičky.Ročně zpracuji cca 500 cenových nabídek. Nedovedu si představit, jak posílám nabídku ceny například na ČEZ a jako dodatek tam uvedu, že za zpracování nabídky chci 3 tisíce.Je mi jasné, kam by mě poslali.
Odpovědět
Napadlo mě tu napsat poznámku o tom, že řídit si stavbu domu vyžaduje nějaké právní a ekonomické minimum - a patří k němu i poměrně bezpečné znalosti ve věci dotazu. Tzn. vědět, kdy vzniká na mé straně povinnost a kdy a jaká si kupuji práva. A třeba i jaké jsou náležitosti smlouvy, co je kdy platné a neplatné a podobně. Nevím, jestli jsou na to knížky nebo semináře, ale asi by to nebyl špatně vynaložený čas a peníze. Stavařina lze převést na TDI, základní smlouvy i na právníka, ale to minimum je asi nutné. Na dotaz v úvodu - je zjevné, že právo na platbu nemají, ale pro úplně přesnou odpověď by bylo nutné přečíst si vzájemnou komunikaci. Do budoucna je možné při oslovení k nacenění si přidat do toho mailu nějakou větu o nezávaznosti a o tom, že zasláním nabídky nevzniká nárok na úhradu nákladů spojených s tvorbou nabídky.
Odpovědět
@miracigi když jsem poptával stavební firmy na část domu, tak jsem se nesetkal s tím, že by někdo chtěl něco platit. Když jsem pak poptával na zbytek domu materiál po stavebninách, tak se mi u jedněch stalo, že mi ze stavebnin odpověděli, že mi nabídku udělají, ale budou za to chtít nějaký poplatek, který mi v případě objednávky z ceny následně odečtou. Se vší slušností jsem je odmítl, protože se mi hromadily nabídky z jiných stavebnin a zdarma. Ve vašem případě bych jim nic neplatit, slušně je odmítl a dál to nijak nerozebíral, pokud jste si jist, že vás o poplatku předem neinformovali a vy jste nabídku přesto nevyžadoval. Třeba to jen zkouší, jestli se chytnete, aby si pokryli své náklady.
Odpovědět
@mirekb jenže vy při poptávání nechcete dát práci 4 nebo 5 osloveným firmám. Nebo jo? dáte práci jen jedné a ty ostatní to dělají zdarma. To je to samé jako by jste obešel 5 pekáren a řekněte jim chci koláče, rohlíky chleba zdarma a já si pak vyberu které si koupím. myslíte, že uspějete? To nemění nic na tom, že se nabídky dělají zdarma a pokud za ně někdo chce peníze měl by to říci dopředu.
Odpovědět
@vodak01 ano, ty ostatni firmy, ktere zakazku nakonec nedostanou, delaji nabidku zdarma - tak to proste je. Vy taky obejdete 5 obchodu a televizi si vyberete a koupite v jednom. A porovnani s pekarnou je trochu mimo, ne? nikdo po nich nechce, at ty kolace upecou. Ale pokud se zeptam, kolik by stalo 100 rohliku, nabidku mi udelaji zdarma a ja si pak muzu vybrat, kde to koupim. A stejne tak je to v pripade stavby baraku - poptate 5 firem, kolik BY stal dum podle daneho projektu, firma to naceni a Vy muzete porovnat nabidky. Nikdo po tech firmach nechce, at ten barak nejdriv postavi a az pak si budete vybirat, ktery si koupite (viz Vase porovnani s pekarnou). Jasne, firmy s tim maji naklady (a mnohdy nemale), ale tak to proste je.
Odpovědět
@mirekb myslím, že vůbec nevíte jak dlouho trvá takový rozpočet vytvořit a o tom to je.
Odpovědět
@mirekb no to snad ne ...jde vážně vidět, že jste opravdový rozpočet jěště nedělal....tohle není tak, že vy by jste šel do obchodu pro televizi nebo koupit standartní rohlík....je pravda, že za platbu za rozpočet si měl říct pán dopředu ale nejde to absolutně srovnat se standartním nákupem takový rozpočet trvá sestavit 3 a více hodin....firmy dnes mají práci na rok až dva dopředu...čas kdy se firmy předháněly jsou ty tam....upřímně jsem rád, že jsme stavěli před 2 lety a ne nyní.
Odpovědět
@spaly @vodak01 panove ja se opravdu nechci hadat. naprosto chapu, ze to neni vec na deset minut. ale to je proste obchod. V praci (jiny sektor, ne stavebnictvi) taky delam na nekterych nabidkach do tendru tydny a kdyz to nevyjde, nema z toho firma nic. A proto se toto vsechno pocita do neprimych nakladu, ktere se pak promitnou v jinych zakazkach. jak jsem psal drive, chapu ze ve stavebnictvi je ted jina doba a firmy se nemusi predhanet o praci, ale nechat si platit za cenovou nabidku? to mi prijde proste strelene. Ale ok, pokud na to nekdo PREDEM pristoupi, je to samozrejme v pohode. myslim, ze se aspon vsichni shodnem na tom, ze si o tu castku mel rict predem :-) A ted vazne, opravdu ocenuju, ze jsme celou dobu udrzeli diskuzi na velmi slusne urovni. Tim bych to ukoncil a popral vsem hezky vikend.
Odpovědět
Souhlasím s mirekb a všem děkuji za názory.
Odpovědět
@mirekb pravda pravdouci. Preji krásnou slunnou neděli
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?