Durisol nebo Porotherm

Profilova fotka
Zdravim Do letosni zimy planujeme postavit hrubku, a stojime pred rozhodnutim z ceho ji postavit. Nejdriv se nam hned zalibil durisol( desky),kvuli jednoduchosti rychlosti a vybornym tep.vlastnostem+ masivnosti a akumulaci atd. Ale muj tata, ktery je ing.arch.projektant s dlouhou praxi mi radi klasiku porotherm. Uvazuji tedy jeste o porothermu T 38( cihla s vatou uvnitr) nebo levnejsi 30/12 cm polystyren klasika. Dostaneme slevy,takze porot. T38 vyjde materialove na stejno,ale s drazsi praci samozrejmne. Znama me odrazuje od betonu(zelezo spony). Ze pry zelezobetonove konstrukce nejsou zdrave. A musi byt pry logicky rekuperace. Tu stejne chceme, ale decentralni, a ta pry neni tak ucinna. Ale to je uz na jinou diskuzi. Poradte kdo uz bydli bud v durisolu nebo v klasice. O tvarnicich Durisolu vim, ale vyjde to o dost draz. Dekuji moc za nazory.
Odpovědět
@brando Máme postaveno z Veloxu (v podstatě to samé jako Durisol) - mrkni do albíčka. Že by to nebylo zdravé slyším poprvé , zrovna tak nechápu, co s tím má společného rekuperace. To je asi myšleno tehdy, když je dům postaven v pasivu, tam to je nutnost. Bydlíme pátým rokem, jsme moc spokojeni. Začali jsme v dubnu, v listopadu jsme se stěhovali do komplet hotového domu. Provoz domu je úsporný, topení a TUV nás stojí cca 14 tis. ročně (vytápěná plocha 180 m2).
Odpovědět
Ahoj my po dlouhém rozhodování jdeme do VPC 17,5cm + 28cm polyš. Budeme mít pasiv + rekuperaci + snad i dotaci :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jj vim Velox je pry o neco malo kvalitnejsi nez durisol, ale drazsi o vic. To s tou rekuperaci rikal jeden znamy manzela (stavar.) Ze byl pry na skoleni durisolu, asi kvuli vetsi tesnosti. A asi mate pravdu s tim pasivem, to ma logiku. Polys a beton to dost uzavrou. ( aspon neunika teplo)Ale take si myslim, ze to neni tak extra nutne, kdyz se spravne vetra.( ale malokdo vetra oknem casto😏) S tim zdravim- to je spis pro citlive osoby.Na me to teda v panelaku nepusobilo negativne,😇.Sama presne nevim, prave cekam od ostatnich zkusenost. Jen sbiram vsechny informace. No teda ale mate krasnou spotrebu, to musim rict manzilkovi😇 O VPC jsem neco cetla,ale u nas se to rychle vytridilo na porotherm ,diky tatovi (projektantovi). No snad Vam daji dotaci, kor kdyz to budete mit v pasivu.😇 taky se poptame na dotaci na reku,ale nevim nevim jestli daji na decentralni. Za par let se pry barak bude muset stavet jedine v pasivu.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 Mate to tam krasne upravene, radost pohledet. Mohu se zeptat na silupolyse u Vas?Jestli my se rozhodnem pro durisol desky, tak mam zatim jeden rozpocet se sedym 15 cm polysem. Hodnoty R 5,28 U 0,18
Odpovědět
@brando My máme 18 cm šedého, hodnoty R 6,33, U 0,15.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 Hodnoty nadstandart teeda😏. A opravdu v zime udrzuje nadstandartne teplo a v lete obracene? A reku mate? Clovek to ma nactene, ale nejvic presvedci spokojenost lidi co uz par let bydli. 😇
Odpovědět
Co vás vede k decentrálnímu větrání? Vždyť to nemá jedinou výhodu. Jinak železobeton rozhodně není zdraví škodlivý a neni se čeho bát.
Odpovědět
Profilova fotka
@requied To manzel ma na starosti vybrat reku. V tom ja se nevyznam. Libi se mu ze je to vypada celkove jednodussi. Vzdycky se to muze " vyndat a zandat". Staci nam jen nekde lokalne vetrat pres reku. Kompromis i cenovy. Nekde jsem cetla ze je malo ucinna, i kdyz vseobecne firmy ktere je prodavaji pisou docela dobrou ucinnost oko 80 procent. Navic se nam nelibi ty roury, cistit je, celkove asi narocnejsi. No nevim. Pripomina mi to v praci v kuchyni tu vysusujici ventilaci. Radsi ji vypinam. Je fakt , ze tata ( projektant) doporucuje centralni. Take u nas zalezi kolik nam pujci banka...
Odpovědět
@brando pro centrální hraje i cena... Komplet materiál vcetne jednotky přijde na 25tis a 40když budete chtít žádat nzu (pro dum 150m 4mi) Účinost se vůbec nedá porovnavat a čištění trubek není nic hrozného. 1x za 10-15let se to dá přežít
Odpovědět
Profilova fotka
No manzel cetl tak do 100 t se vsim. Na montaz by si asi netroufl. O dotaci na reku taky slysel. To zas nevim jestli jde ciste jen na reku. Ale pasiv dum mit asi nebudeme. Ani nevim co vse musi dum splnovat pro pasiv. Jen vim, ze i kdyz se dostane dotace, stale je to o neco drazsi. Hlavne se dostane az zpetne, a to je pro nas problem.
Odpovědět
@brando tak samozřejmě není problém pořídit rekuperaci i za 200 a více tisíc. Ale pro domácí použití je to nesmysl. Dotace na samostatnou rekuperaci žádat nejde, ale musíte ji mít když chcete dotaci pro výstavbu. V každém případě bych minimálně natáhl potrubí a jednotku už můžete dokoupit kdykoli.
Odpovědět
A proč tedy nejdete do toho pasivu a nezažádáte o dotaci? :-|
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Zkusim to s tou centralni reku s manzelem jeste probrat. 😇. Zatim jsme neoslovili zadne firmy, takze zas takovy prehled nemame. A zkusim si zjistit vic o pasivu a dotaci, ale je to o penezich. (Zpetna dotace)Brzy budu vyrizovat hypo, tak zjistim kolik nam vubec muzou pujcit. Uz reku je financne navic. :-p Abych se vratila k tematu diskuze- durisol i T38 maji U 0,18 tak to by kdyztak jeste splnovalo pasiv, plus ta reku. Budeme mit plynovy kondenzacni kotel, prizemni mensi dum. Mimochodem vsem moc dekuju za info, ani jsem necekala odpovedi. 😇 Je tu jeste nekdo kdo ma postaveno z durisolu nebo porothermu T38?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
@brando Už stavíte z Durisolu ? Chystáme se také teď stavět, chystáme projekt a chceme také Durisol (dnes tedy už Izolox).
Odpovědět
Profilova fotka
@janrab Zdravim Nakonec jsme se rozhodli pro osvedcenou jistotu- porotherm t38.( cihly s vatou uvnitr) Tata projektant mi izolox (durisol)kvuli vlhkosti nedoporucoval. A slysela jsem ze musi byt rekuperace, a na tu uz nam nezbydou penize. 😇 Penb mame na klasice B.
Odpovědět
@brando rekuperaci neberte jako zlo, ale jakou příjemného a užitečného společníka... Když vyměníte "super cihlu s vatou" za normální cihlu (25-30cm) + silné zateplení, tak vám vystačí peníze na rekuperaci a možná se i dostanete do A kategorie...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Takže jste s Durisolem spokojení nebo ne?':-)
Odpovědět
@aneri53 můžu se zeptat jak je to s tou izolací drží v létě chlad v zimě teplo? Právě taky nad tím uvažujeme děkuji za odpověď
Odpovědět
Profilova fotka
@vess Dobry den Nakonec stavime z porothermu- cihel plnenych vatou-38. Bez polyse, ale ten si muzeme casem dat. Dostali jsme levnejsi nabidku a take jsem slysela obecne negativa betonu v baraku. Proste zvitezila klasika. A take jsem dala na nazor meho taty, ktery je projektant a muj obcasny dozor.
Odpovědět
@brando jake negativa prosim? :-) tak at jde stavba od ruky
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?