Hrubá stavba na klíč firmou nebo zedník + technický dozor - Nový Jičín

Ahoj, budeme letos stavět domeček a mám v brouka v hlavě, zda nechat postavit hrubou stavbu (od desky po věnec) firmou od známého nebo svépomoci (domluvit pár zendíků a kamarádů + technický stavební dozor). Jsem velice nedůvěřivý člověk a počítám s tím, že bych musel ten dozor sehnat i pro tu firmu od známého. Stavíme bungalow 180m2 z cihly KM Beta Sendwix. Obytných je 120m2 zbytek je garáž. Všichni píšou, jak je dnes snadné stavět ze skládaček jako je sendwix a navíc bungalow (žádný složitý strop). Takže mám představu, že bychom to za třeba 2 měsíce mohli zvládnout po věnec. Má někdo podobnou zkušenost a jak se rozhodl. Popřípadě bych byl rád za každou recenzi na nějaký slušný stavební dozor u Bílovce (Nový Jičín popřípadě Ostrava) Děkuji moc
Odpovědět
Zdar. No tak zvládnout za dva měsíce by se to asi dalo, záleží taky, jak složité je založení objektu. Těžko říci, když o tom člověk nic neví. Snadné je všechno a složité taky, ale všechno se musí umět, ono to není zase jen tak. On ten bungalow sice nemá strop klasický, je to sice výhoda, ale i nevýhoda. Asi chápu, o co Ti jde, ony ty firmy a podobní, ti všechno vědí a všechno znají a umí, nic není problém, práci udělají, a kolikrát neodvedou práci za tolik, co jim zaplatíš. Stavbu je nejlepší řešit vždy komplexně jako celek, kde co má být, ať to má jakýsi smysl.
Odpovědět
Profilova fotka
@maximsoon Ahoj, zalezi, kolik mas casu... My jsme si nechali stavet partou zedniku - zakladovka za 7 dni a pohoda, dal jsem jim 25 tis za praci. Pokud bych to mel delat sam , tak mi to bude vikendove trvat dva mesice. Po praci nic neudelam. Takze bych dal podobny penize za pronajem. Navic co si budeme rikat, je to drina...
Odpovědět
@ondra_cha Díky za odpověď. Jde o to, že technický dozor by tohle měl pohlídat zda zedníci postupují správně a zedníci by zdili a helfři by jim byli k ruce. Prostě jak vidím ty ceny těch jednotlivých prací za metr, tak mi příjde, že je to šílené. Ano, omítky jdou vidět a neumím je, podlaha atd atd. Ale když mi někdo jako technický dozor založí první řadu a zedníci pak pojedou, tak přeci není moc co pokazit. Co vy na to?
Odpovědět
@zeneva Díky za odpověď. Ta cena těch 25000 je jen za základovku? Ať v tom mám jasno. Hrubou stavbu bych viděl jako víkendovou záležitost svépomoci s pár zedníky. Potom by naběhli známí tesaři a jelo by se dál. Samozřejmě, na krytinu a tyto věci by naběhla už firma.
Odpovědět
@maximsoon No to by ses možná divil. Ono se dá (slušnými slovy napsáno) pokazit i zdánlivě nepokazitelné, jistě chápeš, jak by se to dalo srozumitelněji říci, ale tady jsme na jiné půdě. Mezi námi, dozor Ti nic nezaloží, ten tam není na prácu. Průměrně zručný zedník snad dokáže založit zdivo, ne? To by měla být jedna z jeho základních dovedností. Záleží dost na tom, jak se provede ta základová deska. V zásadě jde o to, aby byla co nejrovnější. Co člověk někdy vidí ty hrbatice, tak mi to někdy přijde, že tak nerovné se snad i musí umět udělat. Co jsme stavěli ten poslední domek, tam se zakládalo parádně, ale desku jsme si dělali také sami. Podle mne jde o to, nejlépe aby celou stavbu dělali jedni, od základů až po věnec, protože si chystají sami pro sebe, tak si to chystají dobře. Pokud jedni dělají základy a desku, druzí zdivo, nevidím to jako ideální. Ti co vědí, že betonáží desky to pro ně končí, nemusí mít moc zájmu dělat to moc rovné, oni pokračovat nebudou...zase ne všichni jsou takoví. Ale chápeš asi, co jsem tím chtěl vyjádřit? Zdají se Ti ceny za práci šílené? To je konkrétně kolik za jakou práci?
Odpovědět
Profilova fotka
@maximsoon Ano za praci na desce. jak dlouho to chces stavet pres vikendy? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Kolik chce firma od metru ??? Měl jsem zedníky chtěli 900 kč za m3 - hrubá jen obvodové stěny bez stropů, bez základů by mě vyšli na 120 000 kč, platím zedníky hodinovkou a vyšlo to asi na 45 000 plus jsem se na tom podílel sám a otec - dovolená 20 dní vyčerpaná. Bez dozoru, když máš šikovné známé, tak dozor není třeba. Jinak stavět garáž k domu - asi máš hodně peněz. Tak jako tak to vyjde třeba na 300 - 400000 kč navíc, když je garáž součást baráku. Lepší je volné stání mimo barák třeba za 40 000 apod. Nejlepší je situace - garáž součást doma - cena třeba i půl milionu navíc - tak to měli dva moji kámoši a v garáži auto za 80000 Kč - docela nepoměr - ale píši zde jen můj názor - promiň.
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy Hmm, tak to jsme asi taky milionáři, protože máme taky garáž. A nevidíme na tom nic špatnýho, chceme tam parkovat zánovní auto a používat to jako sklad.
Odpovědět
@ondra_cha Cenu ještě nemám, ale jak tady sleduji ty hodinovky na forum, tak mi leze mráz po zádech. Nechtěl jsem samozřejmě napsat, že je to jednoduché postavit hrubou stabu, ale nepříjde mi to třeba tak složité jako elektrika, voda, vytápění, kde je opravdu třeba odborníka a inženýra. Já bych to rád viděl stylem 2 zedníci + 2 helfři si pojedou přes týden + o víkendu více lidí k ruce. Po věnec. Dále bych střechu řešil s našima tesařema, co nám dělali střechu na firmě + klempířinu a pokrývačskou bych nechal na firmě. Elektro + vodo topo a podlahy bych nechal odborníkům. S tím už asi není moc co dělat. Samozřejmě drážkování atd my.
Odpovědět
@hbboy možná se mýlím, ale když mám garáž přilepenou k domečku z venku, tak mám o jednu stěnu menší náklady + mám jednodušší střechu. A jak píše slabici, tak to bude jako úložný prostor na vše. Včetně dílny, šopy, atd. atd. Je to podle mě podle toho, jak je garáž situována do domu. Já ji mám přilepenou zvenku k bungalowu. Švagr si stavěl teď svépomoci dvougaráž a postavil ji za cca 300 000Kč. A to si dělali vše sami.
Odpovědět
@maximsoon Budeme mít garáž 42 m2, samostatně stojící a víme, že rozpočet bude menší než 200 tis. Pokud chcete mohu Vám do IP poslat i své poznatky co se týče cenového rozpětí stavby ZD, hrubé stavby. Řešíte to, co my řešili v létě a dokonce jsme i ze stejné oblasti.
Odpovědět
@maximsoon S tou garáží je to zajímavé. Aby se z ní nakonec nestala garáž pro všechno jiné než pro auto. Ono to tak někdy může dopadnout. Ale to teď není podstatné. Hrubá stavba + profese - řeknu to jinak: nic není jednoduché a nic není složité, ale musí se to umět a rozumět tomu. Není jednodušší zedničina než instalatérská nebo elektrikářská nebo co, všechno má své. S těmi hodinovkami nevím, co jsi viděl, já jsem neviděl nic z toho, a tak nevím, z čeho Ti mráz po zádech leze. Jen pro zajímavost, stavěli jsme vloni taky přízemní s garáží, 250m2, to je ještě větší než Tvoje, obvodové zdivo jsme založili za jeden den a po věnce jsme to vyzdili za další necelé tři dny (ve dvou), byl to Heluz400, on jde o něco rychleji než ty vápenopískové cihly, překlady a ty dodělávky mezi tím jsme dělali potom, ty 2,5 a 3metrové nosné překlady se nám tam ve dvou smýkat teda nechtělo, na osazování překladů jsme byli přechodně čtyři. Pokud bys měl 2 + 2, tak by možná i o víkendu už neměli co dělat, ale to netvrdím, to si jen myslím.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?