Hypotéka - Hrubá stavba

Dobrý den, potřeboval bych poradit, či tzv. nakopnout jak na to. Máme pozemek a potřebovali bychom hypotéku na hrubou stavbu, lze čerpat hypotéku pouze na hrubou stavbu??? Dokončení stavby bychom dodělali za byt který momentálně pronajímáme a počítáme, že bychom jej prodali. Nikam nespěcháme, bydlet máme kde akorát víme, že dům chceme. Není mi jasné jestli existuje hypo jen na hrubou stavbu, či jak na to.
Odpovědět
Profilova fotka
@guteman Lze to, ale prodej bytu si musíte naplánovat tak, abyste stavbu dokončili do dvou let od začátku čerpání, ať nemusíte prodlužovat lhůtu pro čerpání a platit poplatky. A protože plány ohledně bytu nemusí vyjít, bude dobré ho začít prodávat co nejdříve po začátku výstavby. Ideální varianta je ta, že vás tam kupec nechá v pronájmu do doby, než zkolaudujete.
Odpovědět
Děkuji za odpověď. V pronájmu nejsem mám vlastní byt a druhý co vlastním ten pronajímám, ten bych časem prodal a za tyto finance jsem počítal dům dokončit. Šlo mi o hypotéku na start stavby (hrubé stavby), ale jak jsem psal nikam nespěchám a pomohla mi informace, že bych musel mít do dvou let dostavěno. To je to co nevím jestli vlastně potřebuji, nějaké finance máme, ale na vše okolo domu to není. Takže do dvou let je na mne moc rychle, když nikam nespěchám. Je mi 50 a hypotéku jsem ale schopen splácet nyní a ne za 5 a více let. Zřejmě bance hrubá stavba nestačí a chce ručení spíše hotovým domem. Děkuji za komentář.
Odpovědět
@guteman A proč to neudělat naopak? Prodat prvně být, začít stavět a pak uvidíte kolik vám bude chybět a tolik si půjčite na hypo.
Odpovědět
Je to taky na déle, nájemník co je v tom bytě má smlouvu do konce příštího roku a platí pravidelně. Nechce se mi ho lámat ať se přemístí. Chtěl jsem tedy udělat variantu prvně hrubá a pak prodat byt. Nic nechám to koňovi má větší hlavu 🙂. Díky za názory. Jsem netušil, že hypo jen na hrubou je problém pokud nechci nutně mít hotovo do dvou let.
Odpovědět
@guteman Máme hypo u spořky a do dvou let jsme museli začít čerpat a do dvou let pak úvěr vyčerpat. Po vyčerpání by měla být do roka kolaudace. Začátek čepání jsme nestíhali, za poplatek se to nechalo odložit asi o půl roku. Kolaudace jde prý taky odložit, ale to zatím vyzkoušeno nemáme.
Odpovědět
@kofejn : Na to zkusím poptat, to je co bych potřeboval. Nechci spěchat z dostavbou a být pod tlakem, nahánět elektrikáře, zedníky, chci v klidu pořešit TČ, čističku a né se modlit jestli někoho seženu a brát kohokoliv. Děkuji za informaci.
Odpovědět
@vladimirsvorba nevíte jak to má prosím UCB? Hypo máme podepsanou 4/2019, 1. čerpání na výstavbu 10/2019, věděla jsem že jsou 2 roky na čerpání, taky jsem myslela že se ta lhůta počítá od 1. čerpání, ale přišla sms že máme do 4/2021 dočerpat, že nám končí lhůta....a od posledního čerpání je 6 měsíců na dokončení stavby, což asi nestihneme... :-) musím zjistit jak to řešit, zda nechat udělat dodatek, snad nebude moc drahý na prodloužení čerpání, nebo zda vyjde levněji a zda to vůbec jde že 6 měsíců uplyne 10/2021 a případně kdybysme to neměli komplet hotovo a dodělali to třeba o měsíc později, zda je to horší nebo zda se dá s bankou domluvit? Nemáte prosím zkušenost? děkuji. Jde taky o výstavbu RD.
Odpovědět
@jajinka121 teď to řešíme, taky nestíháme, chybí nám fasáda a "kolaudaci" bez fasády asi nedostaneme. Termín pro zápis do KN máme do konce dubna, což nestíháme. Mluvila jsem s hypotečním poradcem a říkal, že by to neměl být problém. Tak snad nebude, potřebujeme taky jen měsíc, dva navíc. Kdyby nebyla zima, tak stíháme, ale fasáda se v zimě fakt nedá dělat.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 Musíte se dohodnout v bance, jak vám vyjdou vstříc a kolik to bude stát. Se svými klienty jsem to nikdy neřešil, vždy jsme to naplánovali tak, že nebyl problém s dodržením podmínek úvěrové smlouvy.
Odpovědět
@vladimirsvorba děkuji, budu urgovat v bance, psala jsem tam před asi 10 dny mail poradci a bez reakce, tak to musím zaurgovat. děkuji moc.
Odpovědět
@sokil no budu se těšit na nějaká nová fota v albu :-) já řeším zda fasádu bílou nebo smetanovou. my máme podmínku buď 95% hotovo nebo kolaudace, snad tohle jsem pochopila správně tedy....abych se nedivila zase jako s tím čerpáním. Ono pak ještě trvá i vyměření finální geodetem, pak než se to propíše do KN, dešťovka apod. No do kolaudace je toho potřeba hodně, tak sázím na těch 95%, protože v hypo nemáme nějaké věci které ke kolaudaci potřebujeme - jako třeba vysypanou příjezdovou cestu, zábradlí na schodech, kuchyň s dřezem apod - což po nás chce paní ze stavebního úřadu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?