Jak jste "šetřili" na byt a co vaše preference, požadavky, spořili jste si?

Já vím, že většina lidí financuje byt hypotékou a co jim dají, to jim dají.... ale snažili jste se i šetřit? kolik jste si odkládali na byt/dům měsíčně? a co jste z uspor financovali? já si spočítala, že když si budu každý měsíc odkládat 5 tisíc, tak za rok mám 60, za 5 let 300 tis... no není to moc... má to vůbec smysl, kdybychom třeba chtěli byt o více pokojích a ne v panelák, který by třeba o milion až dva překročil naše možnosti? (zjišťujeme zda se smířit s 3+1 pro početnou rodinu v paneláku nebo se pokoušet najít řešení pro 4+1 v domě s garáží, který se ale v Praze pohybuje už na cca 6 milionech :/// (mimo Prahu nemůžeme a do satelitu nechceme) Jen se ptám..partner nemá představu, nechci psát, kolik ydělává, ale ty 4 miliony, na to nm hypo určitě dají, na víc tedy nevím...měsíčně by mohl splácet tak 20 tis, víc určitě ne...
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Zdravím zatím jsme vždycky měli svých 15-20 %, abychom se dostali na lepší sazbu u hypo. A nikdy jsme se nezadlužili víc než kolik si můžeme se svými platy dovolit + nám zbývaly další peníze na rekonstrukci/zázemí stavby (v našem případě). Zařízení jsme pak řešili postupně, ale my nejsme nároční :). Byt nás tenkrát stál 2,5 mil. starý panelák, maličký (60 m2). Teď už je nám to malé a budeme stavět dům za Prahou. Větší byt za 5 mil. manžel kupovat nechce, ale hledejte, třeba ty ceny zase spadnou :).
Odpovědět
Z dotazu není úplně jasné kolik vám je, jestli máte rodinu atp. Ale zeptám se úplně jednoduše, když teď můžete splácet 20t měsíčně na hypotéku, proč teď nemůžete 20t měsíčně šetřit? Jinak každá ušetřená koruna je se hodí - nižší půjčka = nižší splátka.
Odpovědět
@myfairlady My hledáme velký byt v Praze druhým rokem a ty ceny jsou čím dál vyšší.Když člověk nechce bydlet na okraji v paneláku tak musí počítat s vyšší částkou.Většina bytu je na rekonstrukci na kterou je lepší mít našetřeno plus vybavení.Každá nasetrena částka je dobrá,dnes málo lidí šetří.Čím dřív vezmete hypotéku tím dřív budete mít splaceno,úroky jsou stále velmi slušné.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, takže za nás - na byt jsme si měsíčně neodkládali vůbec nic. Normálně oba dva pracujeme a co zbylo když jsme všechno poplatili, to zbylo + máme každej stavebko na který posíláme měsíčně peníze - ale na to jsme zatím nesahali. Taky jsme bydleli cca 5 let u rodičů manžela, abychom něco málo pošetřili. Když jsme se rozhodli koupit byt, dali jsme dokupy co jsme měli na účtech a z toho jsme vlastně pokryli 15% hodnoty bytu (včetně rekonstrukce), protože banka nám dala jen 85% hodnoty nemovitosti - na tu částku máme hypotéku. Vzhledem k tomu, jaké jsou zde platy jsme věděli, že na dům nebude - splátku přes 10 tisíc měsíčně bychom neutáhli, respektive bychom žili od výplaty k výplatě a taky budou jednou děti - a to nevím z čeho bychom je živili. Takže prozatím byt - ale jsme za něj rádi a když třeba někdy v budoucnu došetříme/vyhrajeme ve sportce nebo zdědíme velký peníze (haha :-D) tak můžeme třebas i stavět.:-)
Odpovědět
@myfairlady Splatka 20000 mesicne je hypoteka 5,5mil. To uz mate skoro na domecek. Jinak v Praze se pocita na dva bezdetne lidi cca 16000 mesicni naklady, ktere vam banka odecte z cisteho prijmu.
Odpovědět
Profilova fotka
@myfairlady pokud můžete splácet navíc 20tis tak proč šetřit po 5tisících? Lepší by bylo si těch 20tis šetřit, za 5 let je to slušná suma, ono i za rok, za dva, hypo si sice můžete vzít hned, budete bydlet hned ale zaplatíte víc na urocích. jinak mi si spořili kolem těch 5 tis ale spolkly to bohužel jiné nečekané a nepříjemné okolnosti...
Odpovědět
ahoj, záleží na tom, kde bydlíte teď, respektive platíte nájem nebo žijete např. u rodičů atd? Protože pokud platíte nájem, je podle mě blbost 5 let šetřit 5000 a dalších 10000 vyhazovat za nájem a šla bych rovnou do koupě bytu. Co se týká vašich finančních možností, my si s manželem vzali naše příjmy, sešli se s fin. poradkyní, řekla jsem jí svoji představu stropu na výši hypotéky, ona mi řekla, že to vidí stejně. Nakonec jsme ještě dost pod touto hranicí a žije se mi dobře, protože vím, že na splátky hypotéky (pro mě závazku na xx let) budu mít i když jeden z nás příjde o práci, i kdychom přišli o práci oba a vzali třeba méně placené místo atd... někdo je takový, že jde do vyšší hypotéky a spoléhá na to, že bude mít stále vysoké příjmy, my se rozhodli jít pro mě bezpečnější cestou nižší hypotéky na více let a kompromisu v tom, že místo domu jsme koupili byt se zahrádkou.
Odpovědět
@martii1 na dva lidi počítá banka cca 10tis a s dětmi cca 14tis v Praze .Proto chceme koupit větší byt dokud nejsou děti.
Odpovědět
Profilova fotka
To je právě v Praze těžké, za cenu domku se zahradou za Prahou jsou teď v Praze trošku větší byty, nájmy jsou také dost vysoké - za 10 leda garzonka... Ale pokud můžete 15-20 tis. měsíčně spořit (splácet) a žijete někde, kde máte nízké náklady na bydlení je to za 5 let cca těch 15 % na pražský byt s hypotékou... Jinak pokud můžete spořit jen těch 5 tis (což je tak ta rezerva n amimoř. události) a zbytek jde na bydlení je to ke zvážení - to bych ale už řešila s fin. poradcem, protože oni mají větší přehled o aktuální situaci na fin. trhu (pokud už teď nemáte k dispozici těch cca 15% ). Když jsem to kdysi řešila sama šlo ještě nakombinovat hypo a úvěr ze stavebního spoření - ale teď po nás chtěla banka prokazovat, že peníze (těch 15%) jsou naše a nefinancujeme to jiným úvěrem. Také záleží, jakou máte představu o standartu, starý panelový byt ještě kolem 3 mil. sehnat půjde. Neříkám, že v nějaké krásné lokalitě. I u nás v Krči souply ceny určitě o 15-20%. My kupovali v roce 2009 za 40 tis/m2 teď to v naší lokalitě začíná na realitních serverech tak na 50 tis/m2 (i 60 což je k neuvěření) a jiná sídliště na tom nejsou nějak výrazně jinak.
Odpovědět
Profilova fotka
@myfairlady takhle jsem šetřil mezi 20tým a 30tým rokem a našetřil cca 400tis, to bylo na půl pozemku, dům je pak na hypo, takže určitě šetři pokud to jde a nepotřebuješ hned bydlet ;-)
Odpovědět
@tometa 16000 je aktualni odecet u 3 nejvetsich bank ktere poskytuji hypoteky.....je to mesic co jsme ji podepsali - dva dospeli bez deti v Praze.
Odpovědět
@martii1 každá banka má částku jinou .Aktuálně hypotéku taky řešíme takže částku vím ;)
Odpovědět
Článek se načítá
@tometa Ted jsme to tu probirali v praci (tak nejak je ted boom s koupema bytu) a shodli jsme se, ze mame odecty cca stejne. Ale taky si bereme podobne hypoteky a bydlime na podobnych mistech. Takze je mozne ze se to bude lisit i diky temto vecem, tak pak klidne muzete mit 10 000. Banky jsou jedna velka zahada, stejne jako pojistovny.
Odpovědět
@martii1 faktorů podle kterých banka hodnotí klienta je spoustu.Nemůže mít každý stejné podmínky.My každý rok jeden byt koupíme a jeden prodáme,takže často řešíme hypo a máme člověka přes hypotéky který nám vše řeší.Bratr s manželkou a miminem měli odečet 14tis taky v Praze ;)
Odpovědět
@atilius protože tolik teď platíme nájem :) jinak jsme vícečetná rodina.
Odpovědět
@jenies a mohu se zeptat kde jste koupili ten byt se zahrádkou? já na něco takového pořád koukám, ale v nabídkách to nikde moc nevidím..je toho jako šafránu ... :(
Odpovědět
@petrsv1000 diky, to já právě na spořícím kontu z té stejné doby jako ty mám našetřeno 300 tis, takže ten základ už je. blbé je, že ted jsem na mateřské, takže neušetřím skoro nic. ale tak 300 tis už aspoň máme..jen mi to přijde při té koupi bytu jako plivaneček... :)
Odpovědět
@tulda27 já vím, je to strašné, ty ceny bytů..jde to nahoru a pořád to stoupá...připadá mi to úplně zcestné... došlo to až tak daleo, že bychom prostě nechtěli panelák někde v háji za 4 miliony a hypotéku, vždyť je to šílený ! (ale v Praze normální!) teĎ bydlíme na P6, v malém 2kk a platíme kolem těch 15 za vše s tím, že máme krásný nový byt, cihlový, s garáží a krásným sklepem, na tramvaji se skvělou občanskou vybaveností v centru. A to nám nedává JEDINÝ důvod jít do hypotéky stejné ceny, za níž bychom měli nějaký starý panelák na síldáku u metra. To je naprosto nelogický a tak daleko nás ty ceny bytů dohnaly, až k tomu, že lepší nájem a žít v hezkém a milém prostředí, než léta šetřit a splácet něco v hnusném panelákově na butovicích... no ne? :-( :-p je to fakt šílené ty ceny, a prý bude hůř...
Odpovědět
Profilova fotka
@myfairlady to sice jo, ale každá koruna se ti bude hodit a hlavně umíš šetřit, tzn bude se ti o to lépe splácet ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@myfairlady no nám se třeba u nás na sídlišti (u Novodvorské) líbí, je tu hodně zeleně (les kam se podíváš), koukáme na vilky a na údolí Vltavy a u vltavy jsme na kole za asi 5 min, škola je pod okny, okolo všechna obč. vybavenost a do práce to já mám do centra 35 min. a manžel 20 min. autem. Ale my si vybírali místo, aby se nám tu líbílo. Jen máme 60 m2 a to už je na 4 lidi aktivně žijící a čtivé malé (už nemám kam dát další knihovnu :) ). Nicméně i tento mini byt teď stojí ty cca 3 miliony... do butovic bych určitě také nechtěla :) Kamarádka tu před asi 3 roky koupila hezký nový veký byt s gar. stáním a velkou terasou za 5 mil. ale pak se to začalo lámat a ty ceny hrozně vyletěli... To víš na P6 je to drahé ukrutně. Ale při 5 tis. nic moc nenašetříte... tedy ne na byt za 5 mil. Hypo vám na něj asi i dají. Ale na P6 ho dle vašich představ za ty peníze asi ani neseženete že? Jiná kamarádka také chtěla pořád cihlu na Praze 5, prý že do panelu nikdy a nakonec mají panel kousek od Motola, ale koukají na les... na cihlu normální lidi už v Praze nemají :). Ale jsou i hezká sídliště. Zvažte to, ony nemovitosti rapidně dolů nepůjdou dokud budou úrokové sazby takhle dole. A při dnešních sazbách se hypo splácí rychle a byt je pak Váš. Já bych si min. zjistila kolik Vám banka půjčí při Vašich fin. možnostech a co se za to dá v Praze reálně pořídit.
Odpovědět
@tulda27 S tou Novodvorskou tě chápu. Bydlím tady již 10 let a je to fajn. Teď jsme se rozhodli přestěhovat jinam a byt jsme prodávali (taky jsme měli cca 65 m2) a byli jsme překvapení že jsme ho prodali za více než 3,5 mil. Ceny neuvěřitelně narostly a rostou dál... @myfairlady Pokud chcete byt v cihlovém domě s garáží (většinou novostavby) v dobré lokalitě o velikosti alespoň 90 m2 tak to vypadá že potřebuješ aspoň 6 mil. Přijde mi to úplně na hlavu padlé, ale je to tak. V Praze platíš nejvíc za lokalitu. S tím šetřením....každá koruna se hodí, ale chtělo by to šetřit trošku víc než 5000 měsíčně. My když jsme kupovali byt tak jsme měli vždy min. 10-15% vlastních zdrojů, ostatní byla hypotéka.
Odpovědět
Profilova fotka
@pxtulka super zpráva pro nás majitele, reálná cena se hodí (i když jinak je to na hlavu :))
Odpovědět
@martii1 Těch 16 tisíc je pro manželé nebo pouze partnery? U nás byla částka (manželé) mnohem, mnohem nižší.
Odpovědět
@pxtulka přesně tak. je to úplně na hlavu a tak není vidno, že si člověk říká - proč si vlastně ten byt kupovat? nájem utáhneme a je nám tu dobře a na stáří budeme šetřit na domeček mimo prahu. Produktivní život strávit splácením hnusného bytu v panelákově? Proč, když se nám v nájmu hezky bydlí v normálním 2kk cihlovém a pěkném, s garáží. Ale koupit bychom si ho nemohli dovolit. Šílený.
Odpovědět
@tulda27 určitě neseženeme, bude to v háji, na zličíně nebo na stodůlkách, ale aspoň aby to nebyl panelkov...a partner chce garáž. I tak to bude smutný a bude se nám těžko odcházet... ale dávat šest milionů je prostě příšerný ! ještě to zvážíme, protože to není možné. A to přítel celkem i vydělá..neumím si představit rodin s příjmem společným třeba 40 tisíc... ti snad v praze nemohou ani žít...nechápu.
Odpovědět
abych to uvedla na pravou míru - jediný důvod, proč nebudeme moct zustat v našem nájmu 2kk je prostě kvůli dětem..dokud jsou miminka, dá se to, spíme všichni v jednéložnici, v kuchyni se spát nedá. ..ale věčně to tak nepůjde.
Odpovědět
@myfairlady Já třeba bydlení v paneláku nezatracuji. Strašně záleží kde ten panelák je a jak si ten byteček zařídíš. My teď máme byt, kde koukáme přímo do zeleně, přes cestu máme rodinné domy (občas nás budí sekačky a pily) veškerá vybavenost je v docházkové vzdálenosti. Velký problém u panelákových sídlišť je většinou parkování...zase každé sídliště to má jinak a každý dům....nám se nikdy nestalo že bychom nezaparkovali. Na druhou stanu některá pražská sídliště mě také děsí a nikdy bych se tam dobrovolně neodstěhovala.
Odpovědět
@tulda27 Nás ta cena se kterou přišel makléř dost překvapila...jelikož jsme prodávající tak docela mile. Ale je to fakt úlet.
Odpovědět
@tulda27 @pxtulka tak to jsme sousedky:) je to podle mě nejhezčí mini sídliště v Praze, tím jak navazuje na Hodkovičky a tou přírodou. taky ale byt prodáváme a těší mě, že jste @pxtulka prodali za takovou cenu, to je cena kterou bychom ideálně chtěli:)
Odpovědět
Profilova fotka
tak koukám že byty v Praze jsou dost drahé. já ted prodávám zcela zrekonstruovaný vybavený dům plus nově zrekonstruovaná celá bytovka za 1,7 milionu 3+1 na Vysočině a postavil jsem svépomocí dům 175 m2 - vše luxusní, včetně motorových venkovních žaluzií, tepelného čerpadla za 2,5 s pozemkem a vybavením cca 3 miliony a vy v praze byt za 6 milionu tak to teda koukám ..
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?