Je patrový dům levnější než bungalov?

Toto jaro jsme měli začít stavět bungalov o rozloze 240 metrů...máme velký pozemek..paráda...projekt máme hotový, uzavřený...dům naceněný....ale věci se mění a okolí mě donutilo přemýšlet nad koupí pozemku v jiné lokalitě....Ale onen pozemek je malý a já chci dům velký.....Tak mě napadá na bungalovu je drahá základová deska a střecha....Tudíž by měl být patrový levnější? Cca o kolik? A kdyby bylo pokdroví, vyšlo by to ještě lépe že? Nebo se pletu?
Odpovědět
??
Odpovědět
stavime patro a rekla bych, ze bungalov vyjde mnohem levneji. (pridej si strop, schody, zdivo)
Odpovědět
Mít malý pozemek, tak do bungalovu na úkor zahrady nejdu. Není to otázka peněz, ale pohodlí. Bungalov je strašně pohodlné bydlení. My máme bugalov metrově menší než třeba mají kamarádi dvoupatrový dům a vyšel nás od stejné firmy na více peněz. Je to o střešní krytině, větší desce... Ale my to brali jako pohodlné bydleníčko, takže jsme do bungalovu šli.
Odpovědět
@patrickc Obecně se říká, že je bungalov dražší než patrový dům a já myslím, že je to pravda. Je to vidět i u firem, které mají typové projekty a uvádějí u nich cenu. Bungalov mají většinou dražší než patrový dům o stejné užitné ploše. Máme bungalov stejně velký, jako jsi chtěl stavět. Pozemek máme 800 m2. Je to tak akorát, ono jde i o tvar pozemku, umístění domu atd. Poraď se s nějakým projektantem, ať Ti udělá jen studii umístění domu na pozemku, třeba to půjde. Bungalov je super bydlení, už bych nikdy nechtěla patrový dům (15 let jsme v něm bydleli). Hodně štěstí. :-)
Odpovědět
@patrickc My jsme chteli stavet patrovy a nakonec to bude bungalov od stejne firmy. Je tam i financni rozdil - bungalov je levnejsi. Zalzi co chces stavet a od koho a jak. Stejny bungalov muzes postavit za 2 M i za 6 M. Na bungalovu je draha zakladovka a strecha, ale jak pise @stavimestavime, pridej strop, schody, zdivo, celkovou plochu fasady, dale krovy a dalsi... Zalezi i s kym stavis, ale nerekla bych, ze je bungalov v zasade drazsi. Rozhoduj se i do budoucna...mam kamaradku, ktera uvazovala hodne jako ty, takze postavili nakonec patrovy - dnes, po 6 letech zije cela rodina pouze v prizemi a patro vyuzivaji jenom na prespani...
Odpovědět
bungalov je aktualne moderni, proto bych rekla, ze je od firem typu rd rymarov drazsi. k patru si totiz je nutne pripocist rozvod i treba vody a kanalizace, topeni do pater... silnejsi konstrukce domu, vice stojen apod. jen to proste neni in. my mame pozemek 1000m2, ale uzky, proto jsme na patro, ale mohli jsme vyuzit protor treba i nad garazi pro pracovnu. nasi znami to maji s pozemkem zrovna tak, ale rozhodli se pro bungalov za kazdou cenu. vysledek? dlouha nudle bungalov - nechtela bych mit loznici na konci....
Odpovědět
Profilova fotka
Máme bungalov a za mě musí říct, že vyjde o dost dráž, než kdybychom stejnou podlahovou plochu měli v patře. Nejdražší na celé stavbě byla základová deska a střecha. Máme taky 1000 m2 a užší a bungalov se vešel úplně v pohodě. Teď bydlíme v patrovém domě a už se těším do přízemního.
Odpovědět
Je to tak, ze budeme stavet bez firmy...máme známe atd...zádna predrazena firma...já vzdy chtela bungalov...bezbarierovy dum...vím jak to chodí a clovek nikdy nevi co se stane....ale už mám teto situace plny zuby a tím padem nároky ustupuji!:) vsem dekuji za názor:)
Odpovědět
jinak my máme momentalne pozemek 2000m2..... vzdy jsem chtela vetsi....
Odpovědět
Profilova fotka
My máme pozemek přes 3500 m2, takže bungalov není problém a bude i velká zahrada... :-) Od začátku plánování jsem chtěla bungalov, ale také jsem jednu dobu přemýšlela o patrovém - kvůli financím. Myslím, že bungalov vyjde peněžně o něco dřáž, ale ten rozdíl nebude tak markantní a za to pohodlí to stojí. Takže jestli na to máte pozemek, tak fandím bungalovům 8-) Do patrovém bych šla jen pokud by byl malý pozemek.
Odpovědět
Tak mi máme malý pozemek- 600 m2 a také jsme si nechali postavit bungalov- 4+kk (původně 5+kk, my zrušili jednu příčku) a je to super, zahrada mi i tak přijde dostatečná (na zatrávnění a dřinu s tím spojenou až moc). Nechtěla jsem patrový dům, jelikož nemám ráda zkosené prostory a hlavně všichni naši známí (a je jich dost), kteří mají patrové domy říkají, že by šli už jedině do bungalovu. Takže za mě doporučuji bungalovy.
Odpovědět
Profilova fotka
Z vlastní zkušenosti záleží na volbě materiálu, mě bungalov svépomocí 160m2 vyšel z Ytongu na 1.45mil bez fasády, jinak ve vnitř komplet. Teď protože jsem o něj rozvodem přišla do dalšího bungalovu opět Ytong. Patrovou vilu jsem si teď užívala na dovolené a do půlky týdne chrochtala nad volností domu byl mega a krásně řešený a chtěla patro, ale v druhé půlce už mě to štvalo, pořád jsem řešila kde mám pyjamo jestli v dolní nebo horní koupelně, kde je lahvička pro malou, a pořád se lítalo nahoru a dolu, pořád se zavíralo spodní a horní schodiště...a řekla jsem si nikdy patro..))))))))))) A na bungalov 800m2 dost velká plocha na práce, pro mě až moc....zbytečné..
Odpovědět
Článek se načítá
@venouska Malý bungalov vychádza vždy lacnejšie než malý poschoďák. Zhruba do 120-150 m2, záleží od viacerých vecí.
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak bude bungalow porobeton cca 160m2 vnutřní plocha se zedníkem stavitelem a i s pracemi bychom se měli vejít do 2 mil +-(podle rozpočtu). Švára teď začínají patrový dřevostavbu a bez desky ,kuchyňské linky a kotle jsou na 2,2mil.Jinak záleží jak moc jste náročný a co do domečku chcete hned zároveň se stavbou...Ale neřekla bych že je dražší, jen záleží na náročnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
My právě kupujeme pozemek, je hodně malý 520m a ještě je to tvarem nudle, ale stejně jdeme do bungalovu, máme kamaráda co dělá projekty a má i savební firmu a říkal, že cena je úplně stejná, chceme stavět dům do 150m a kdybychom prý stavěli patrový o základovce cca 75m, tak prý cena je stejná. Taky jsme se hodně rozhodovali, hlavn kvůli tomu malému pozemku, ale zahrada nám nějaká zůstane na posezení, místo pro děti na hraní i na menší bazén a nic víc nepotřebujeme :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, chtěla bych taky přidat svůj názor ohledně dražší střechy a základové desky u bungalovu. Kamarádi si postavili patrový dům, střechu měli dost složitou, 4 střílny a nad šestiúhelníkem malou věžičku, my bychom u bungalovu chtěli obyčejnou valbovou střechu, bez žádných výmyslů .... půdorys domu klasický obdelník. A troufám si tvrdit, že cena těchto dvou střech bude podobná. Měli strašného odpadu krytiny. ( prořezy ) No a co se týče základové desky, tak nám projektant řekl, že třeba základové pasy nebudou muset být tak hluboké jako u patrového domu ( neponesou tak velkou tíhu ) a máme dobré podloží, kámen. Co se týká plohy, tak ano souhlasím, že je větší, ale i na těch pasech se dá ušetřit za beton nebo kamení. Za mě tedy také bungalov. Hodně záleží na náročnosti, ale to už bylo řečeno.
Odpovědět
Profilova fotka
@terkao a jak to mate s koeficientem zastavenosti? zadna omezeni? my se museli vejit do nejakyho cisla a vyslo to jen tak tak i s patrem
Odpovědět
Profilova fotka
@effka84 na základech bych rozhodně neštřil, pasy musejí jít do zámrzné hloubky tak jak tak takže min do 80cm, já šel do metru, takže v tom bych úsporu nehledal..... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@terkao Přesně jak píše Kristi - máte na SÚ ověřeno, že splňujete limit zastavitelnosti? Pro naší oblast je např stanoven limit zastavitelnosti 20% pozemku. Jiné obce zase mají vyhláškou k územnímu plánupřesné určené, že v té a té lokalitě mohou být jen domy patrové apod.. Takže stavba patrového domu/bungalovu není jen o penězích, ale i o tom, co dovolí úřad :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@kristi @ykram jj, toto máme zjištěno, toto nám řeší náš kamarád, který v té obci už staví spoutu let a má už své známe na úřadě stavebním i na obecním a s nima si vše ověřoval. Můžeme zastavit až 30% pozemku a na naší lokalitu je jedno co se staví jestli bungalov a nebo patrový. Navíc starostka té obce je naše známá a s ní už jsme také vše probrali. My nebudeme mít velký domeček, nezastavíme ani těch 150m.
Odpovědět
Profilova fotka
já myslím, že patrový je dražší (schody, druhá podlaha v patře, rozvody, komín atd.). Ale stejně jsme šli do patrového...jednak kvůli místu...sice máme velký pozemek, ale zahrady není nikdy dost....nějaké záhonky, stromy, jezírko, bazén, terasa, dílna, místo na hraní pro malého.....na zahradě se dá vymyslet spousta věcí. No a hlavně kvůli hluku....myslím, že v bungalovu bude vždycky slyšet všechno víc než v patrovém domě...vadilo by mi třeba mít posezení do noci s kamarády a muset se tišit kvůli tomu, že vedle spí syn. Taky televize je slyšet i přes chodbu, umývání nádobí a dlaších spousta činností. To patro prostě odizoluje hluk nejlíp.....schody máme z chodby a ne z prostoru, takže už teď ve fázi hrubé stavby a bez dveří není nahoru do pokojů slyšet třeba rádio zespooda. Taky je prostě v patře víc soukromí....nemusím se bát, že mi třeba při nemoci omylem návštěva vleze do ložnice, nebo, že se s ní potkám při cestě na záchod....do patra prostě nikdo svévolně nepoleze. No a až budeme staří tak si třeba uděláme výtah na schody :))
Odpovědět
Profilova fotka
za mě taky bungalov, nějak mi to na tom pozemku líp vypadá do šířky než do výšky a samozřejmě pohoflí, líbí se mi sice schody, ale na pohled ne po nich pořád šlapat :-D
Odpovědět
Profilova fotka
My teď plánujeme stavbu bungalovu, bydlíme v mezonetovém bytě a do patra bych už nešla ať to stojí co to stojí. To se člověk nalítá po těch schodech, jen ráno než se vypravíme do školky :-D . Jinak jsme s to s manželem počítali a vyšlo nám to o něco levněji, ale příjde mi u bungalovu i lépe vyřešené místo, míň chodeb a hlavně ty schody, když chete aby to nějak vypadalo. My za ně do bytu dali hoodně..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahojky všem co mají bungalov :) ráda bych se zeptala kolik m2 ho máte?Na kolik Vás vyšla základní deska a střecha?A jak se Vám tam bydlí :)?
Odpovědět
@lajlinka78 jak se vcházíte do ceny bungalovu - myslíte že se vejdete do 2,1mil?
Odpovědět
Profilova fotka
@vodak01 ahojky pošli mi svůj email a já ti pošlu již skutečný rozpočet..máme hotovo..:)))
Odpovědět
Profilova fotka
@miissiicckka 172m2, s vybavením 2.2 mil..deska 169tis. střecha cca 320 tis.Bydlí se nám krásně..)))
Odpovědět
@miissiicckka tak my máme 170 m, deska nás vyšla na 200 tis. hlavně kvůli tomu,že máme na jedne straně 6 saru ztr. bedneni.. a střecha i s vazniky vyšla asi na 250.tis.
Odpovědět
@lajlinka78 hlinka@klikni.cz moc děkuji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my už stihli postavit bungalov i dům na patro a jednoznačně musíme uznat, že bungalov jde postavit levněji a rozhodně snadněji ;-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?