Kde všichni berete peníze na tak krásné domy?

Profilova fotka
Vím, že ta otázka může být pro někoho osobní, ale chtěla bych se zeptat kde berete peníze na tak krásné domy. To máte vážně tolik našetřeno nebo vám s tím pomáhají rodiče?? Ještě k tomu jestli máte malé děti a paní je třeba na mateřské. My máme hypotéku na byt 3+1 brali jsme si rovný milion a máme to na 30 let. Moc si přejeme dům, ale metr pozemku taky v okolí stoji 1000 kč metr a když vidím kolik ty domy stojí tak snad ani není možné si domeček pořídit. Byt by jsme samozřejmě prodali i s hypotékou. A i ta představa, platit velkou hypotéku třeba do 60 let a skoro nic si nepořídit nebo nejet na dovolenou? Nechápu jak to děláte moc bych si to taky přála, jen nevím jak to provést, vážně vás obdivuji.
Odpovědět
1
2
11
Nechci bejt zlá, ale proč se staráš o ostatní a přemýšlíš o jejich financích? Připadá mi to vážně trochu zvrácené ( i když v Česku asi klasické). Každý má jednoduše to, na co si vydělal. Lovci pokladů sem zrovna moc nechodí
Odpovědět
Profilova fotka
Kupovali jsme starší domek a rekonstruovali ho, taky jsme zadlužení, i když ne do 60-ti, to jsme nechtěli, proto nám ta rekonstrukce jde pomalu. Rekonstruujeme 8 let a pořád nemáme hotovo. Ale takhle jsme si to zvolili ;-) Peníze, byt či barák ještě nedělá šťastnou rodinu a rozhodně nebudu žít tím, že někdo má něco hezčího či lepšího...., že někdo barák zdědil, někdo si ho musel vydřít.... V dnešní době a po tom, co mám za sebou, mám priority trochu někde jinde ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nelaull V tvém věku jsem ještě bydlela na kolejích, dokončovala druhou VŠ a na víkendy jsme jezdili k rodičům. Manžel to samé. Nechci říct, že mít VŠ je zárukou úspěchu, to ne. Dnes jsem čtvrtým rokem na mateřské/rodičáku, pracuji na ŽL, mezitím jsme koupili dům, který budeme mít splacený snad dřív, než půjde syn do školy. Ale opět je to otázka kompromisu - dům jsme koupili výhodně, jen mu chybí zahrada. Nekupujeme zbytečnosti a zbytečně drahé věci, snažíme se žít skromně.A bude trvat ještě několik let, než si interiér vybavíme k obrazu našemu.
Odpovědět
Profilova fotka
No...dejme tomu, že jsme stejně staré, my jsme se vzdali užívání si, cestování atd., pracujeme oba od nějakých 19-20 let, něco jsme našetřili, něco si půjčili, na co nejkratší dobu. Pozemek jsme koupili nejlevnější, který jsme našli (za cenu toho, že bydlíme na vsi a budem muset jednou děti vozit do města - i když, beru jako výhodu to, že budou moct jezdit busem, dřív se otrkají a osamostatní), stavíme sami, jako že sami dva - já a přítel, občas přijedou pomoct taťkové...neutrácíme za zbytečnosti, dovolený nic moc, na to ani není čas, podotýkám, že přítel bere průměrný plat, já silně podprůměrný...Prostě jsme se kousli a jedem. dá se to, ale ne kažý je ochotný dělat kompromisy. Jo ještě dodám, že při stavbě bydlíme v pronájmu, né u rodičů! I do interiéru si uděláme hodně věcí sami, ale rozhodně nebude hned vybavený tak, jak bychom si přáli...
Odpovědět
Profilova fotka
Taky nechci být zlá, ale jinak. Můj osobní názor je, že většina lidí má hypotéku+ úvěr na zařízení a žijí "na dluh". Když někdy vidím ty domovy přeplácané "stylovými" serepetičkami tak žasnu, vypadá to leckdy spíš jak obchod než domov. A pokud chtějí vše na dluh, budiž. Já bych si být tebou hlavu s domkem nelámala, času je habaděj a třeba ta správná šance brzy přijde....
Odpovědět
Jsou milionari v panelaku a zadluzeni s exekutory za zady v obri vile. Zalezi na nature cloveka. Ja jsem si vse propocitala, promyslela a bydlim v malem byte. Jiny by se vrhl na obri hypoteku, dostala bych ji, ale ja ziju tak, abych na to mela bez problemu. Tak se mi zije lip. Doporucuji zacit premyslet o sobe, prestat myslet na cizi majetek a prozkoumat, co vlastne chci od zivota.
Odpovědět
Profilova fotka
Ono je to také o tom, že ne všem z nás je tolik málo jako tobě, např. my už vyděláváme dvacet let, posledních deset máme i vedlejší práci, protože máme platy podprůměrné a bydlení musíme vyřešit, všechny peníze dáváme do stavby, stejně jsme si museli vzít hypotéku a každou volnou hodinu pracujeme na stavbě (tím ušetříme nějakou tu korunu také), teď nezbývají peníze na dovolené, musíme si odříct kulturu (na tu nám stejně nezbývá čas) a místo toho co si hezkého obléknu, řeším jestli mám monterky na stavbu, nekouříme. Každý řeší své bydlení jinak, každopádně nic není hned. Taky jsem v 24 letech neměla na nové bydlení a manžel myslím, že také tak. Mrzí mne, když pak se s někým bavím, tak mám pocit, že si myslí, že jsme ty peníze na dům snad někde ukradli a ještě snad závidí. Nechápu co. Tu dřinu, ty odpracované hodiny navíc, ty starosti? Jinak k otázce dětí, jsem dva roky po mateřské, starší dcera letos končí základku a moji rodiče mi už nepomůžou, manželovi mají svoje starosti. Učím své děti, že všechno není hned a že se musí umět postavit na vlastní nohy a že nemůžou čekat stále s nataženou rukou. To se jim v životě nikdy neztratí.
Odpovědět
Otázka mi nepřipadá nijak "závistivá"....každý žije, jak se rozhodne sám. Mě taky fascinují plné obchoďáky, když je krize a ničemu se nedaří i když vlastně teď bylo někde, že ekonomika se rozhoupává ;-)
Odpovědět
@bayt na otázce konkrétně téhle tazatelky mi nepřijde nic zvráceného nebo závistivého, obzvlášť když píše "vážně vás obdivuji". Jinak si nemyslím, že každý má to, na co si vydělal. Dost často platí spíš "každý má to, kolik si odvažuje půjčit" :-D
Odpovědět
V České republice má hypotéku jen 15 procent obyvatelstva. Ono se to totiž tak říká, "hypotéku má dneska každý" - nemá. Jen to lidi nepřiznaji :-). Ja si napriklad porizovala byt a byli jsme jen dva v celem dome, co kupovali na hypo. To jsem tedy koukala.
Odpovědět
@wel 15% je velmi realnych, uvážíme-li, že 65% obyvatelstva si hypotéku nebere, protože bydlení nezařizuje (věková skupina 0-20 a 50+), pak je jednoduché si spočítat, že hypotéku má každý druhý, kdo řeší bydlení. A ti, co ji nemají, si na to bud vydelali nebo dostali od rodičů. To je myslím tak půl na půl.
Odpovědět
@wel 15% obyvatelstva možná, ale ve věkové skupině 25-40 let to bude mnohem vyšší procento. V našem bývalém domě bylo taky hodně mladých bez hypo, ale to jen z toho důvodu, že jejich rodiče jim přenechali byt, který si pak mladí za 180 tis koupili od města do osobního vlastnictví.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lenka5731 to je přesně tak, ale tím, že v současné době se takovéto státem zvýhodněné byty už neodprodávají bude počet lidí s hypotékami narůstat, někde bydlet musí a když jsou nájmy často ve výši splátky hypotéky, je to na zamyšlenou. Dříve byla hypotéka s vysokým úrokem a mohl si jí vzít málokdo. Dnes, když si to člověk spočte, tak tím jak se všechno neustále zdražuje, tak by mohl šetřit nekonečně dlouho a pak by zjistil, že všechno už zase tak podražilo, že ještě nějaký ten rok musíte počkat.
Odpovědět
Profilova fotka
a já zase žasnu nad tím, že každý, kdo sotva zvládne vyžít s výplatou (ted nemyslím nikoho konkrétního s této diskuze) si bere hypotéky na velký byt, každý chce pomalu vilu s bazénem a za jakou cenu? Lidi by měli trošku přemýšlet a ne se vrhat střemhlavě do něčeho, na co nemají. Souhlasím s @lenka5731: Dost často platí spíš "každý má to, kolik si odvažuje půjčit" a spousta lidí o to pak přijde anebo žijí na hranici a sebemenší mimořádn výdaj je rozhodí na několik měsíců. Málo kdo má dneska nějakou finanční rezervu, kde kdo žije z ruky do huby, ale hlavně, že má barák a hypotéku :-( To vidím jen v naší ulici, kde jsme 10 domů, skoro všichni stejně staří, děti...a jak někteří žijí... a jinak k tématu: heč, mám manžela, co je schopný :-D Jako takovéhle diskuze jsou o ničem, každý má své potřeby, své možnosti, sny a ať si každý jede dle svého, ptát se kde na to kdo bere a pod. mi přijde mimo. Ale holt je to ta naše povaha česká, neustále koukat na ostatní a strovnávat, jestli Máňa vedle má víc než já a kde na to vzala. Tady se jakýkoliv úspěch nebere, za vším spousta lidí vidí hned levotu, podporu někoho dalšího a pod. Pro autorku diskuze: pořiď si bydlení, jaké zvládnete zvládat i s tím, že budeš x let na mateřské, že jeden z vás ztratí práci, že i tak budete moc jet třeba ob rok k moři nebo někam na dovču, že budete moct zaplatit dětem kroužky, školu v přírodě, sportovní vybavení, že zvládnete normálně žít a nebudete otroky hypotéky jen proto, že něco moc chcete. Protože dobrý život nedělá žití v domě, ale něco úplně jiného. Zážitky s rodinou, kdy se nebudete dohadovat o každou kačku kvůli hypošce ti nikdo nevezme, naopak o barák se dá přijít raz dva, pokud budete žít na hraně. Chce to trošku přemýšlet o vlastních možnostech a cílech než se ptát ostatních, kde na to berou a jak si to zařídili.
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 Jen bych reagovala, pokud by se to týkalo třeba zrovna nás, že jsme adepti na ty, kteří na tu hypotéku nemají - pokud bysme neměli hypotéku, tak bysme platili nájem...a už teď vím, že výše nájmu vč. energi by byla naprosto stejná jako výše hypotéky i náklady na provoz domu...takže asi tak...někde bydlet musím...tak volím dům se zahradou na hypo než byt bez zahrady v pronájmu 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 "Málo kdo má dneska nějakou finanční rezervu, kde kdo žije z ruky do huby, ale hlavně, že má barák a hypotéku emoticon To vidím jen v naší ulici, kde jsme 10 domů, skoro všichni stejně staří, děti...a jak někteří žijí..." ráda bych věděla, jak si člověk např. v Praze s příjmem cca 15 tisíc může dělat finanční rezervy při těch cenách bydlení, jaké tu jsou. A to je spousta lidí, co ani těch 15 tisíc nemá. Takže jen tak, tot můj názor. Neházela bych to do jednoho pytle vše.
Odpovědět
@chris_n na začátku třeba spolubydlení? bydlet s partnerem v bytě s 1-2 dalšími páry? A během té doby se trochu rozkoukat, zjistit co a jak, jaké jsou možnosti? A já osobně bych se s platem 15 tisíc nehnala do hypo za nemovitost v Praze nebo v jejím okolí .... asi. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@chris_n v tom případě jsou ale i jiné možnosti, než si kupovat velké byty na hypotéky. A všichni v této republice chudáci nejsou-to jde vidět denně na silnicích a v každý den u supermarketů a o víkendech v narvaných OC. Pokud by lidi neměli peníze, jak ty tu píšeš, tak proč nesedí doma na zadku a netráví čas jinak než nákupem jídla a zbytečností v OC.
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 netvrdím, že je to každý. Jen se mi nelíbilo tvoje řečení, že lidi nedelají finanční rezervy. Prostě někteří nemají z čeho... a bohužel pak bydlí po podnájmech (které btw. jsou v praze srovnatelné se splátkou hypotéky).
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka5731 nemluvím o sobě, ale o mě blízké osobě. Má to štěstí, že bydlí v bytě, který se odkupoval od státu za rozumnou cenu. Ale ono poplatky za takový byt taky nejsou zrovna nízké. Já osobně bych s dalšími páry bydlet teda nechtěla. Zažila jsem období, kdy jsme ve třípokojáku bydleli dva páry a byl to děs a hrůza. A jak jsem psala už Lendy... ceny za podnájmy v praze jsou skoro stejně vysoké, jako splátka hypotéky na podobný byt.
Odpovědět
@chris_n nereagovala jsi na mě, ale já bych to viděla spíš tak, že pokud nejsem schopná vytvořit finanční rezervu, znamená to pro mě takový vykřičník a znamení, že se nemám hnát do hypo. Měsíční částka je sice jak píšeš podobná, ale u podnájmu nemáš ten závazek a pokud je problém, dá se bydlení akutně řešit nějak mimořádně ... k rodičům, spolubydlení ... Dovedu si představit situaci, že se vytvořená finanční rezerva spotřebuje a už není možnost vytvořit ji znova, dejme tomu, ale osobně moc nedovedu pochopit, že mladý člověk píše to co ty. Možná tak v případě, kdybys při škole měla dvě děti :-) Nemyslím to nijak ve zlém. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 teď jsem nepochopila jak je to vidět na silnicích a v nakupování jídla - asi bys mě taky zhodnotila negativně, přijde mi to trochu mimo mísu. Jezdíme do práce autem, protože jinak se do práce nedostaneme, jezdíme každý autem svým, protože máme práci každý na jiné straně a začínáme v práci každý v jinou hodinu. Když jdu nakupovat jídlo, tak mám plný košík, protože nenakupuji jen pro sebe, ale i pro někoho, kdo se do toho města nemá jak dostat a zabere mi to taky dost času. Podle těch košíků a aut bych lidi nehodnotila.
Odpovědět
@chris_n to je právě ono, ty bys s dalšími lidmi bydlet NECHTĚLA, ale možnost to určitě do začátku je, ne? Já jsem takhle bydlela s jednou advokátní koncipientkou a právníkem a celkem to šlo. Je to i o štěstí na koho narazíš. Platili jsme pak myslím každý 5500 Kč, ale už je to pár let.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka5731 jak jsem psala, nemluvím o sobě (já bych bez finační rezervy žít nedokázala a našteští jsem schopná ji udržet), ale o osobě mě blízké. Jinak ta poznámka o hypotéce je spíš na okraj. Původní reakce byla na ty finanční rezervy. Protože to opravdu vidím, že to někteří (a jsou to mladí lidé) nejsou schopní vytvořit, protože příjem mají opravdu malý.
Odpovědět
Profilova fotka
no já teda nevím, co je lepší..vzít si hypotéku a snažit se žít tak nějak sami a nebo ždímat stát jak to chudší vrstva bohužel dělá? tj nechá si platit náklady na bydlení ? Každopádně jsou za to biti vždy ti co se snaží mít své a od státu pokud možno nic nečerpat..asi chyba..
Odpovědět
@lenka5731 Já spíš nechápu jen, že tu mají (myslím obecně tenhle stát) lidi pořád tak hroznou touhu čumět ostatním do talíře a řešit, co maj a odkud a proč....:-D Co si kdo půjčí, to si taky přece splatí z vydělaných peněz. Celkem bych ale řekla, že lidem chybí naprosto skromnost. Moji rodiče, když začínali, spali rok v holým bytě na matracích, než se začal vybavovat. Na první dovolenou jeli hodně daleko po tom, co se pořizovalo bydlení. To samé moji prarodiče - vše se vrazilo do baráku, šetřilo se kde to šlo, cestují až dneska. Jenže v dnešní době chce každý všechno a pokud možno hned - bydlení, vybavení, auto, bazén a ještě se neomezovat a cestovat.
Odpovědět
Ja mam znamy, co take neustale fnukaji, kolik co stoji. Pak zjistim, ze dceri koupili stometrovy byt a ona chudinka ma vysoke poplatky, pak ze babicka holt musi byt v tom 3+1, protoze by stehovani neco stalo, ze tohle a tohle. To se vzdycky musim smat. Ono je to tezky. Hodne lidi si stezuje, protoze je to nacviceny zpusob preziti. Ja to chapu, take radeji nikomu nic nerikam, ale nestezuji si, protoze vim, ze me do niceho nikdo nenutil a vse jsem si poridila sama a take musim nest nasledky a protoze nechci prilis trpet, tak jsem byla opatrna - jak na vysi hypo, tak na velikosti bytu. Ted se budu stehovat smer centrum, protoze tam je zivot opet o neco jednodussi a vse je dostupnejsi. Nerada jsem na nekom zavisla. Take jsem zacinala v pronajmu, bylo to fajn a levne. Znam lidi, co byli i dlouhou dobu v byte s nekolika lidmi a setrili si bokem, pak se jini divi, kde na to berou. Nekdo usetri opravdu hodne i z maleho platu a nestydi se bydlet v pronajatem pokoji.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirinapezl já bydlím ve 100.tis. městě a chceš mi říct, že tu nemůžou lidi jezdit MHD? Že každý musí jezdit svým autem? Že z okolních měst nemohou lidi dojet vlakem, busem, tak jako jsme my jezdili dříve? Je to pouze pohodlnost. Máme taky 2 auta, ale snažím se jezdit s manželem-jedeme do obchodu, vysadíme dítě, jedeme do mé práce a pak manžel do práce-trvá nám to třeba hodinu, ale nevadí mi to a dá se tak ušetřit za benzín, v létě mi nedělá problém jezdit MHD. Každý týden marně hledám místo před Globusem, před Vánoci tu nestačí několik parkovacích domů se stovkami parkovacích míst, doprava tu ve městě stojí denně-opravdu to jsou všechno lidi, kteří se nemají jak dostat do města? A jídlo? Pokud nemám peníze, jak tu v ČR spousta lidí brečí, tak nakoupím základní potraviny a hotovo. A nejezdím nakupovat plné koše několikrát do týdne.
Odpovědět
Profilova fotka
@chris_n Když na to lidi nemají, tak je podle mě opravdu lepší se do hypo nevrhat (rozhodně ne bez pořádné finanční rezervy). Když jeden přijde o práci, tak v nájmu je max vystěhujou a musí najít jiné alternativní bydlení (přátelé, rodiče, ubytovna, ....), ale u hypo je jim zabaven celý barák se vším všudy, který dost často prodají pod cenou a lidem ještě zbydou nemalé dluhy!!! Takže pokud chci jít do hypo a nemám rezervu, tak si jí musím vytvořit a chvíli počkat. S tím 15 tis. platu je to jen alibismus. Tak si musím najít lépe placenou práci nebo další přivýdělek. Když se chce, tak všechno jde. Jde jen o to, co chce člověk obětovat apod. Každý má priority nastavené někde jinde a jimi se řídí. Takže každý touží po něčem jiném a tak je to podle mě i správně.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt přesně tak, dneska je každému těsně nad 20 a už chce barák, cestovat, užívat si a já nevím co. Za našich rodičů a za mě též :-D to tak nebylo. Skromnost dneska hodně lidem chybí :-( Když jsem se nastěhovala k manželovi, tak tam byla jen postel a plastový zahradní nábytek místo stolu a židlí. Nikdy jsme si nevzali žádnou půjčku a zařizovali vše postupně, jak jsme na to měli. Dneska chce každý všechno hned a chce toho nad rámec svých možností. A ještě abych toho měla víc, než Máňa :-D
Odpovědět
1
2
11
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?