Kolik může stát "dokončení" domu od hrubé stavby ze střechou a okny?

Profilova fotka
Dobrý den, některé firmy nabízejí dodat "uzavřenou hrubou stavbu", ale neumím odhadnout, na kolik potom může vyjít zbytek dodavatelským způsobem, když člověk nemá kamaráda elektrikáře apod. Co se musí v domě ještě odehrát - jaké práce? Ráda bych si udělala představu o konečné ceně takového domu řekněme přízemního s užitnou plochou kolem sto metrů? Předem díky za vzorové rozpočty nebo výčty úkonů potřebných ke kolaudaci.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@laguntinka vetsinou je cely barak tak 2-3x hruba stavba zalezi jak je kdo narocny na technologie, materialy a vybaveni
Odpovědět
@laguntinka přesně jak píše geodett, je to tak obecně položený dotaz, že se přesné odpovědi nedočkáte. Každej sem může hodit nějakou cifru, ale bude to jen opravdu odhad, kde můžou lítat ještě stovky tisíc a ani nemrknete. My nyní pomalu dokončujeme vnitřky a tam ty prachy lítají opravdu neskutečně.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jinak: když bude základová deska, hrubá stavba, střecha, okna a vstupní dveře stát 1,5mil., za kolik lze minimálně/optimálně dům dokončit? Podle Vašeho vzorečku by to bylo za 3 miliony, tak by mě zajímalo, jaké položky tím myslíte. V podstatě jsem myslela, že zbývá topení,podlahy, omítky, koupelna, kuchyň, elektřina a fasáda. Co jsem zapomněla?
Odpovědět
někdo takovou stavbu dokončí za milión, protože si udělá vše sám, nekdo takovou stavbu dokončí za 5 miliónů protože si dům vybaví nejdmodernější technologií atd...záleží zda si dodáte vše sama nebo firmou...ono zase to vyzdění není zase tak složité .
Odpovědět
Profilova fotka
@laguntinka ono jde o to, ze podlahy muzete mit za 150 metr a nebo taky za 3000metr.kuchyni za 50 000 nebo taky za 500 000...a tak je to se vsim.na vnitrcich to desne lita.proste si vetsina lidi da nejaky strop a do toho se snazi vejit.zalezi co vse tam chcete mit, v jake kvalite, designu...nas uzavrena hruba stala milion.ty dalsi dva na vnitrky padnou.ale delame si vse sami, takze uspora statisicu je na praci, kterou nemusime platit
Odpovědět
@laguntinka obecně jste to vystihla, jen bych doplnil ještě např. tepelné izolace. Garáž nebo terasa s přístřeškem nebude? Pod těmi pár body, které jste zmínila, se ukrývá spousty další položek. Jen za materiál na jedné koupelně a wc můžete dát třeba 100 tis. - 150 tis. Kč a pak k tomu připočťěte ještě práci. Záleží na velikosti a ceně materiálu. Tak a máte již cca. 50 tis. rozdíl jen na dvou místnostech. Píšete topení a tam, pokud vemu jen zdroj, tak se to může lišit i o stovky tisíc. Kuchyň, tam může být rozdíl v ceně také i 100 tis. věřte, že to není problém a ani vám nepřijde, že jste se moc rozšoupla. To je to, oč tu běží, proč vám to tu nikdo přesněji nenapíše a jestli se někdo trefí, tak je to náhoda. Záleží, jak se "rozšoupnete". Každej má ten svůj standard nastaven nějak, takže když to vemu podle sebe, tak myslím, že to ve výsledku může být 3,2 - 3,5 mil.
Odpovědět
Profilova fotka
"42"... nac se rozepisovat....
Odpovědět
Profilova fotka
hrubá s okny a rovnou střechou 170 m2 - 1,2 milionu KOmplet dům 2,3 miliony, plus kuchyň venkovní žaluzie a věci okolo fasáda, ploty a zatím jsem na 2,7 - vše si se snažím dělat svépomocí, ale hodně věcí je nadstardních - tepelné čerpadlo, venkovní žaluzie, dražší provedení kuchyně od kámoše atd. atd. Už mi chybí jen zámková dlažba a bazén -))) Takže když budete mít hrubou za 1,5 milionu tak dům tak 3 - 3,5 - když si budete dělat sami apod. a nebo také za víc, když to bude na klíč ano máte pravdu už vám pak chybí jen kuchyň - min. 150 000, omítky - 120 - 150 000, podlahy 50 000, elektřina 50 000, podlahy třeba 50 000, topení podlahové 80 - 100 000, zdroj topení 80 - 180 000, fasáda 50 - 100 000, voda - 30 000, koupelny třeba za 80 000 jedna, wc 40 000 s obklady a umyvadlem apod., dveře 50 000, plus spoustu dalšího co jsem určitě zapomněl -))
Odpovědět
Tak vám toho pořád chybí strašně moc, kolik to bude stát si musíte spočítat sami, to vám nikdo neřekne. Záleží, co si vyberete a kdo to bude dělat. Tak si každou položku naceňte a víte kolik potřebujete. V podstatě vám chybí: elektro, voda včetně bojleru, odpady, podlahovka/radiátory včetně zdroje (akumulačky, expanzky, komínu?) hydro/radonizolace, pokud ji nemáte udělanou po celé desce omítky, barvy izolace podlahy, beton/anhydrit, finální krytina zateplení stropu + sádroše vnitřní dveře koupelny, WC, kuchyň, vybavení, osvětlení rekuperace? zabezpečovačka? žaluzie/rolety? zateplení fasády? + fasáda přípojky? hromosvod? vsakovačka? no a plus venky (chodník, terasa, parkovací stání, plot) atd. atd. určitě jsem na něco zapomněl
Odpovědět
A já k tomu všemu rozumnému nade mnou přidám ještě jedno moudro. Nekupujte projekt - hrubá stavba k dokončení. To jsou totiž ty nejvíce našponované stavby, které jenom jdou a pramení to právě z neznalosti budoucího majitele, který se domnívá, že hrubá stavba je defakto 2/3 domu a zbývá jenom kousek. Například kolega koupil "dům jedním tahem" Kronos, cena kolem 1500 000,- ... v ceně samozřejmě nejsou sítě. Celková cena domu byla cca 3,1 milionu - k tomu se nadřel jako kůň, hledal řemeslníky bez dokladu a nemá nic z toho, co si původně do domu představoval ... venku obyč plot bez základu s palchtou a pár metrů zámkovky na auto. Fakt je, že za rok a něco bydlel, ale kdyby stejně velký dům stavěl dodavatelsky, nemusí se dřít a zaplatí možná ještě méně, jelikož hrubá byla min o 350 000,- dražší, než vůbec být musela ... Firma mu před koupí projektu řekla, že všichni dům svépomocí dotáhnou do konce za 450 - 550tis, prý záleží jak moc je člověk náročný... Nikam se nežeňte, navrhněte si hezkej domek dle svých představ a finančních možností s dostatečnou rezervou. Nakonec bude určitě o 15% dražší, než jste chtěli ... Sežeňte si řemeslníky na hrubou stavbu, a pak na další jednotlivé práce a postavíte si 3 až 4+1 do 2,5 milionu, když nebude nároční ... bude to obíhačka, a nebude mít vše jako z instagramu, ale budete bydlet ve svém ... bohužel,a platí to pro 80% stavitelů v ČR: "Když se musíš ptát na to, kolik to stojí! Tak na to určitě nemáš!" a to neberte špatně, to je prostě fakt ...
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy zastavim se jen u te elektriny, celou mne ji delal tchan takze prace zdarma, material pres kamarada 30 procent sleva a presto jsem skoncil na 80t - a to nemam zadne technologie typu vrata na dalku, ovladani zaluzii, data, hudba, nic jen par dratu k zasuvkam :) no a takto je to postupne se vsim :-)
Odpovědět
@geodett S elektřinou máte pravdu, dělal mi ji komplet otec a dostal jsem se na 90 000,- s výraznou slevou za materiál. Jenom pro zajímavost něco přes 3,5 km délky různých kabelů .
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
3,5 km a nic moc, no chlapi, ale no tak? Mám 170 m2 plus rozvody k elektricke bráně, do pergoly, 20 metrů od domu. Server, ráj, synology nás. Vše jsem si tahal sám z kámošem. Materiál Vo bez DPH Padlo tuším 800 metrů kabelu, 180 metrů sítě 100 metrů Jablotron. Cena tusim 35-40000 Kč -)))
Odpovědět
@rebut @geodett já na ten nástřel elektriky (50 tis.) chtěl také původně reagovat, ale pak si to rozmyslel. ;-) Elektriku mám také přes známého, kabely mě vyšly na cca. 3.500 Kč, protože se něco ještě dokupovávalo, jinak přes 3 km kabelů jsem měl nafasováno od známého zdarma, včetně dvou rozvaděčů a elektroměrové skříně. Jen ale zásuvky, vypínače a interiérová světla mě stály se slevou cca. 35.000 Kč a to ještě budu potřebovat asi tři venkovní světla. Žádnou práci jsem neplatil, krom pár drobností, když jsem potřeboval narychlo elektrikáře, takže mě elektrika vyšla na cca. 40.000 Kč a to hlavně kvůli známosti. @laguntinka osobně bych elektriku počítal raději min. 80.000 Kč
Odpovědět
@laguntinka uprimne si myslim, ze pokud mate chut, cas a prostor na dokoncovani dodavatelsky/svepomoci, tak stejne tak udelejte i hrubou stavbu-to je na celem dome to nejjednodussi, nejmene komplikovane a da se na tom usetrit. Jinak my na klic komplet. Dokoncovaci prace cca 2x cena hrube.
Odpovědět
@hbboy No já teda žádné vymoženosti taky nemám. Celkem mám asi 140 vypínačů a zásuvek, teda včetně datových a DTV. Do domu spadlo CYKY J 3x1,5 a 3x2,5 celkem 1400m, datový kabel 250m, 250m husího krku 20mm a 16mm, krabičky, rozvaděč, nějaké CYKY 5x2,5, kolem 30m, CYKY 5x6 20m, příchytky, stahovačky, drátené žlaby, zemnění, lišta pro skryté kabely ve stěně. A tohle všechno mě stálo kolem 25 000,- Když k tomu připočítám ještě osazení rozvaděče jističi, strojky a kryty, revizi od elektrikáře, tak to bude 60 tis jen to fikne, a to si úplně všechno krom revize, dělám sám ...
Odpovědět
Profilova fotka
nevím kabelů světla a zásuvky padlo tak půlku co u tebe 700-800 metrů, zásuvek mám tuším 80 a to jsou všude - nechápu - že jich máš 140, datový kabel 130 metrů - 7 přístupových bodů - nejlepší kabel - rychlost 10000 Mbit/s každý z osmi kabelů stíněn - klubo 500 metrů jsem si odmotal jen 140 metrů, 90 metrů jablotron 100 kabel - nevím vyšlo to asi na 12000 kč - práce 4500 kč kámoš plus hodně sám, rozvaděč stál 5500 kč plus práce 2000 kč, revize 1500, zásuvky a světla tuším 12000 - takže dohromady bez světel - max 40000 kč - ale zase toho mám půlku co ty asi. vše jsem tedy bral za VO nákupní ceny a bez DPH - bez dokladů - samozřejmě - ty nemám v domě skoro na nic na cenější věci mám ale záruky ošetřeny samozřejmě - třeba výrobní papíry a 4 roky záruka atd. atd.
Odpovědět
Profilova fotka
tak já spočítal to co je nejnutnější a vyšlo mi cca 1,2mil :-|
Odpovědět
Profilova fotka
elektro 90tis. voda 30tis, odpad 20tis, topení v podlaze 110tis, vnitřní omítky 100tis, podlaha 80tis, sdk podkroví 50tis, atd........
Odpovědět
@jirkonson a nemohl by sis udelat neco svepomoci?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to my material elektro mame za velmi ! vyhodnych podminek, praci zcela zdarma, domek cca 100 m2 a jen v materialu jsme dali 60 tis. A to v tom nejsou zadna svitidla. Jen kabely, skrin, jistice a vypinace se zasuvkama...
Odpovědět
@hbboy nedávno tady proběhla na Střeše debata, kolik má kdo zásuvek a vypínačů, a já to projel na celé čáře :-) , normálka byla u všech od 160ks ... ale je fakt, že třeba nedávám dvojzásuvku na jeden strojek, ale dvě zásuvky do rámečku na dva strojky a podobně. Jinak já třeba zapomněl ještě napsat 5x1,5 kabely na schodišťáky a daťák na alarm.... Každopádně si to měl za hodně slušnou cenu, vždyť jenom CYKY 3x1,5 dneska stojí od 12kč za metr bez extra slevy ... 3x2,5 už dvacku a podobně ... Jinak ale musíš počítat s tím, že když někomu radíš cenu, to DPH k tomu přičti, protože i když to jde, tak spousta lidí prostě bez dokladů nenakoupí a tak je pro ně potom cena matoucí. Jinak na náš dům, byla nejlevnější nabídka komplet elektra za 125tis s DPH, ale taky 150tis ... Práce je dneska hrozně moc a tak tomu odpovídají i ceny. A kluk, co mi bude dělat revize mi řekl, že kdyby to elektro mělo vypadat tak, jak jsem ho udělal já, tak ani kamarádovi by to pod 150 nenatahal ...
Odpovědět
@jirkonson 1,1 milionu to vychází ještě mě, a to jenom za materiál, vše svépomocí. A to už jsem dost daleko za hrubou stavbou. Kdyby v tom byla práce, tak k tomu dalších 600tis musím přihodit minimálně ...
Odpovědět
@laguntinka jinak asi nejednodušší ukazatel výsledné ceny, je výpočet dle m3 obestavěného prostoru - to znamená, že vezmete metry čtvereční a vynásobíte je výškou domu. No a řekněme, že standardní dům dnešních požadavků, bude na klíč vycházet kolem 6500,- za 1 m3.... Třeba náš dům, má zastavěnou plochu bez garáže 90,2m2, vysoký po hřeben je 7,4m. To něco kolem 668m3. To zanamená, že by na klíč stál kolem 4,4 milionu. Bez okolních ploch, plotu, sítí a vnitřního vybavení. Dodavatelsky ušetříte kolem 25%. Takže si to tak spočítejte, a od výsledné ceny oděčtěte cenu hrubé stavby. Trocha zámkovky a plot bude stát třeba dalších 100tis, vybavení určitě 300tis a sítě třeba 30tis, pakliže jsou na hranici pozemku.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji Vám všem moc, upřímně mám ze stavby opravdu strach, protože jsem jednou absolvovala rekonstrukci malého bytu s firmou a zážitek dosmrti nezapomenu. Svépomocí to právě u nás nepůjde, leda tak vymalovat. Když jsem diskuzi zakládala, neměla jsem nejmenší představu o tom, kolik má stát hrubá stavba, takže jsem nepoznala, co je moc a co je málo. Na nabídku DJT jsme také koukali, teď už vidím, že jediné plus je možná v rychlosti, díky za příklad s tím Kronosem, my tedy plánujeme bungalov, ale i tak mi to hodně napovědělo. A to bance nebude vadit, když budem čerpat úvěr pomalu a stavět třeba dva roky?
Odpovědět
@laguntinka 2 roky je standard, za poplatek prodlouží o rok dál ... vše je o dohodě. Samozřejmě lepší podmínky získáte u úvěru do 70% celkové hodnoty. Většinou totiž nemají ve smlouvě nutnost kolaudace a stačí jim prostavěnost. My třeba mohli dočerpat už na konci hrubé stavby...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak bungalov budete stavět třeba za 2 miliony svépomocí, když si to zadáte na klíč - tak to bude třeba 4 miliony, většinou to bývá dvojnásobek. Když si budete najímat řemeslníky a jen vše obvolávat a najímat tak se třeba dostanete na 2,5 - 2,8 milionu. Na klíč je to jednou tolik - aspoň co staví sousedi všichni to tak mají. My postavili patrový dům za 2 miliony, sousedi všichni asi 10 domů za 4 miliony od různých firem
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Tak my máme hrubou za 1,8 a dokončit budeme chtít do 2,8-2,9 .... nějaká elektroinstalace, okna, dveře,sanitarky,krb, podlahy s topenim, zednicka, kuchyně...bez terénních úprav....a to vše bez svépomoci.Chce to jen vybrat zivnostniky a valit bez faktury.Bungalov o užitné ploše 120m2 . Neděste ciframa...
Odpovědět
Jsou české krby např. které jsou srovnatelné se Schiedel,okna se dají v zimě objednat se slevou, podlahy i obklady se dnes dají sehnat také levně, elektroinstalace přes známého.Vypínače schnider po 30-ti Kč (bez slevy 50-60,-). Vana a vyzdeny sprchac.Dveře - 3000-5000,-/kus.Nepotrebujeme nutně sapeli.
Odpovědět
Profilova fotka
na začátku stavby jsem neřešil, jestli bude něco stát 100 nebo 200 tis. na konci stavby jsem měl problém sehnat 20 tisíc na doplacení dveří apod. :-D když se podívám dnes kolem sebe, nevím, kde se všechny ty peníze rozkutáleli a opět bych měl pomalu problém uvěřit, že to tolik stálo. každopádně neznalý člověk (což jsem byl na počátku stavby i já) si nedovede představit, co, kolik, čeho a proč je potřeba. takového člověka nikdo nepřesvědčí o opaku. dokud si tím neprojde, nebude vědět ani věřit.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?