Levnější - bungalov nebo patrový dům?

Ahoj, rozhodli jsme se s přítelkyní stavět a řešíme dilema... Je finančně náročnější dům na patro nebo bungalov? Pozemek máme celkem velký, nějakých 2000m2, horší je to s penězi. Hypotéka maximálně 3 300.000,- Kč, z toho se zaplatí pozemek 790.000,-Kč. Tudíž na stavbu zbývá max. 2 510.000. Předem díky za názory a zkušenosti. Zajíc
Odpovědět
1
2
Neuvadis jak chcete stavet. Pokud svepomoci, pripadne svepomoci a dodavatelsky, tak by melo 2,5 mio stacit a za me stavet rozhodne bungalov.
Odpovědět
Záleží na velikosti samotného domu, na tom, z čeho a jak bude postaven, nějaké jasné stanovisko rozhodně nečekejte, snad jen, že dva a půl milionu v případě svépomocí stačí na běžný dům až až.
Odpovědět
@lentilkah Stavět budeme určitě svépomocí :) A co přesně myslíš tím svépomoci a dodavatelsky?
Odpovědět
@rimmer Vím, že je to hodně obecná otázka, ale jde mi o to, jestli existuje např. přepočet na m2 za použití stejného materiálu na výstavbu. Stavět bych chtěl bud z porothermu nebo vápenopískových cihel. Max. čerpání hypotéky je 3 300.000, ale nechtěl bych překročit částku 3 000 000, z rozpočtu také ukrojí velký díl tepelné čerpadlo. Právě nevím jestli s tímto rozpočtem to bude možné.
Odpovědět
Já myslím, že na to jdete úplně z opačného konce, už řešíte technologii, ale plavete v základech. Co dům to unikát, a cena za metr pak dost osciluje, musel by jste si vybrat jeden bungalov, který by se vám případně líbil a jeden patrový a pak lze porovnávat. Opravdu nejde jen tak z patra říct co je lepší a co ne.
Odpovědět
@rimmer Technologii řeším jen proto, že na pozemek budeme tahat přípojky(všechny max. 50m) a plyn nechci tahat, pokud to nebude nutné. Mám přístup ke dřevu a celkem dost místa na zahradě, tak jsem volil jako hlavní zdroj tepla tepel. čerpadlo a záložní zdroj krb. K tomu to chce přizpůsobit i ten dům. Abych si za každou cenu nedělal tepel. čerpadlo a pak třeba rozvody v domě na patro se neprodražily. Jak říkáte, je to trochu z druhého konce, ale potřebuji využít každé zkušenosti vás, co už jste nějaký dům postavili. ;-)
Odpovědět
Obecně je bungalov dražší.
Odpovědět
@dawerius Díky za názor
Odpovědět
@zajiczaza Myslim tim to, ze co zvladnes, to si udelas sam a na prace, ktere ne, na ty si nekoho najmes.
Odpovědět
Hm, ako ste přišli k tomu, že tepelné čerpadlo je pre vas ta správná volba co sa vykurovania týká? Moj názor je taky, že třeba postavit dom z co najnizsimi tepelnými stratami právě preto aby sa nemuselo investovat do (stále este) zbytocne drahých technologií ako tepel. Cerpadlo... skuste stlacit TZ co najnizsie, dobře zateplit, odizolovat dom a tak vo finále ušetřit. Či dom alebo bungalov...Tazko zodpovedat, nieje to vždy len o financiach ale aj o vizii a tom co vám vyhovuje, ako staviate, z coho, či si dokážete postavit sami (s rodinou)...
Odpovědět
@dawerius proč by měl být bungalov dražší? Podle mě to je nastejno, jen bungalov zabere více místa. Co se ušetří na střeše a základech, tak sežere nosný strop, schodiště, 2 koupelny... Zbytek domu je stejný @akoinac i u domu s minimální TZ bude pořád TČ nejlevnější zdroj tepla (tedy po pevných palivech) Je to jediné zařízení které má účinnost vyšší než 100%. Není hned nutné pořizovat nějaké super drahé čerpadlo země/voda, ale postačí i levné vzduch/voda (7kW od 40tis) , vzduch/vzduch (5kw od 20tis) ...
Odpovědět
Pokud postavím pasiv, nemusím ho vytápět prakticky vůbec, vyhřejí ho obyvatelé a běžný provoz.
Odpovědět
Článek se načítá
@requied s casti suhlasim, ale so vsetkym suhlasit nemozem. Schvalne opytajme sa @zajiczaza ake TC ma vybrane a kolko je pociatocna investicia. Potom mozme nasu debatu rozvinut dalej...
Odpovědět
Já mám objednané TČ 6KW vzduch- voda a kompletní systém včetně instalace 230.000 Kč. @akoinac - tu cenu jste vyštoural kde?
Odpovědět
@specnaz84 ziadnu cenu nikde neudavam... takze neviem k comu je dotaz.
Odpovědět
Pardon to psal requied :-)
Odpovědět
:-) v pohode
Odpovědět
@zajiczaza nezapomen na terenni upravy, plot, zpevnene plochy, terasu a zahradni domek/garaz. To take sezere nejakou kacku. Jinak zda bungalov/patrovy je spise otazka preferenci, nez penez, zavisi od hodne faktoru, vychazi ale + - nastejno. BUngalov sezere vice na zakladech a strese (ale muzes postavit i A-ckovou), patrovy zase vice na schodisti a obvodovych zdech. Takze spise si reknete, v cem byste se citili lepe a take zavisi, jake moznosti vam nabizi pozemek. My byli rozhodnuti stavet patrovy a nakonec mame bungalov. A to jen proto, ze jsme s ebyli podivat do referencniho domu a bylo jasno, ze patrovy nechceme (a to jsme videli i patrovy referencni). Je to opravdu o pocitu. Za sebe bych asi ale TC do bungalovu nekupovala, ale to je uz mimo zadaneho dotazu:)
Odpovědět
@specnaz84 levných čerpadel, které se netají tím že jsou z číny, je plný internet... stačí trochu pohledat: vzduch/vzduch 5kW do -15° = 16500,- http://allegro.pl/klimatyzator-scienn... vzduch/voda 7kW do -15° = 32175,- http://allegro.pl/pompa-ciepla-meetin... vzduch/voda 10kW do -25°, ENVI = 48750,- http://allegro.pl/pompa-ciepla-10kw-e... země/voda 7kW = 39325,- + zemní koš http://allegro.pl/pompa-ciepla-meetin... země/voda 12kW = 62393,- + zemní koš http://allegro.pl/pompa-ciepla-meetin... Doprava cca 2500,-
Odpovědět
@requied Tak na toto reaguji jen krátce, to jako vážně? Ale jinak přeji mnoho spokojených večerů s tímto čerpadlem.
Odpovědět
@specnaz84 a co že se mu stane? 80% čerpadel, které jsou u nás na trhu je jen převlečená čína za násobnou cenu. Přiznávám, že nevím jaká je konkrétně životnost přímo těchto modelů (Vy to asi víte), ale topíme u nás v kanceláři už od 2008 nejlevnější čínskou klimou 6kw (tenkrát stála 8tis) a jede každý rok bez sebemenších problémů. Tepelné čerpadlo je tak jednoduché zařízení, že jediná drahá věc je v něm kompresor (cca 20tis pro 12kW) Jinak ať si každý koupí co chce, klidně čerpadlo za 500tis.
Odpovědět
@requied Normálně nevím co odepsat. Číst to, je horší, než zprávy na Nově.
Odpovědět
@specnaz84 přesně tak, nemáte žádnou zkušenost ale hlavně víte že to stojí za... :) Takoví experti jsou nejlepší...
Odpovědět
Ale vždyť si dělejte co chcete, pane experte. Už zase zasvinuji toto vlákno úplně zbytečně.
Odpovědět
záleží jak velký budete domek stavět pokud menší určitě vyjde levněji bungalov než patro, ale jak se domek zvětšuje, tak se stává bungalov dražší. My budeme stavět bungalov 185 m2, patro by nás vyšlo levněji, ale nechci chodit do schodů a mít přehřátý patro v létě, tak to vyhrál bungalov :-)
Odpovědět
Můj názor je jasný, co pořád lidé mají s chozením do schodů v patrovém? Proto je asi nyní taková vlna stavět přízemní, co se moc do plochy rozlézají. A v tom patrovém chodit do schodů? Kolikrát za den asi do těch schodů polezou? Pokud tam mají jen koupelnu (koupelnu pochopitelně i dole), lože a dětské pokojíky, pak jen ráno dolů a večer nahoru. Že by třeba některý den ještě jednou? No tak toto vylézt musí být pro zdravého člověka zátěž přímo nesnesitelná, to fakt chápu. Děti ať si do schodů chodí, proč ne?
Odpovědět
@ondra_cha Malinko uzcepohledový slabší náhled na téma, ale proč ne ;-)
Odpovědět
babička s dědou postavili po svatbě na baráku patro..dědeček pak často litoval, že nenechal udělat záchod s koupelnou i nahoře. několikrát denně do poměrně vysokých schodů byl opruz i pro nás, děti, když jsme v noci potřebovai čůrat. návštěvy co jsou u nás větinou nepreferují spaní na půdě, ačkoliv je komfortnějš, spí raději v dolních studenějších místnostech, ale jsou rádi, že to mají z koupelny blízko. no a já mám v rodině člověka na vozíčku, kterému teď budeme muset upravovat to celé schodiště, zatím nevíme jak, nicméně ještě štěstí, že má chalupa ten záchod v přízemí a ne v patře :/ ale je mi samozřejmě jasné že pro lidi produktivního věku v rodinách, kde není stáří ani hendikepovaný příbuzný, je to zbytečná a hloupá otázka. Jen to wc si udělejte raději v přízemí... člověk nikdy neví jak mu bude v šedesáti...
Odpovědět
Profilova fotka
No my jsme to vyřešili tak, že na stáří máme v přízemí jeden pokoj s tím, že ve velké zdravotní nouzi jde ještě udělat druhý rozdělením obytné části. A koupelna se záchodem v každém patře u patrového domu je jasná :).
Odpovědět
@tulda27 Máme to podobně. :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?