Orientační cena domu

Dobrý den, s partnerem chceme stavět dům a nyní jsme ve fázi výběru projektu. Nakonec jsme se rozhodli pro typový projekt od Gservisu, jelikož tento dům (https://www.gservis.cz/projekty-rodin...) splňuje naše představy a velikostní požadavky. Jen by mě zajímalo, jestli se dá nějak přibližně odhadnout cena domu, ještě před zakoupením projektu. Dočetla jsem se, že cena svépomocí tvoří cca 60 % ceny domu na klíč bez DPH. My bychom chtěli ale nejlépe postavit hrubou stavbu s firmou a ostatní subdodavatelsky (např. kamarád je elektrikář, známý je vodař,..). Parametry domu: Zastavěná plocha 101,1 m² Obestavěný prostor 645,0 m³ Užitná plocha 143,6 m² Cena svépomocí: 2 283 600 Kč Stavěl někdo podobně velký dům a jestli se můžu zeptat na kolik vás to přibližně vyšlo se vším všudy? 🙂 Děkuji za odpovědi
Odpovědět
Profilova fotka
Obecně levnější domy jsou patrové, půdorys obdélník (zvážila bych výklenek v obýváku pro jídelní stůl a potřebu balkónu v patře). Cena svépomocí se týká domu ve stavu dokončení? Pokud by to bylo na hrubou stavbu, to by jste se měli vejít. Pro dům na nastěhování pochybuji. Pro porovnání - stavíme bungalov, jednoduchý půdorys 9x16m, nacenění hrubé stavby od firmy - 1,7 mil. Kč. Zvládli jsme to postavit svépomocí za 1,2 s tím, že jsme proti cenové nabídce využili některé materiály za vyšší cenu. Základy, střechu nám dělali živnostníci.
Odpovědět
Profilova fotka
@kristyna668 Za tu cenu to komplet nepostavíte. Bude Vám minimálně chybět vybavení domu a vše co je venku. Dnes už ani známí a kamarádi nepracují za oběd jak tomu bylo dřív, takže jim stejně budete muset něco zaplatit. Nevím, jestli Vám pomůže srovnání, stavíme bungalov 10x15 - dodavatelsky - hrubá stavba i s okny 1,3 mil., ale máme v tom valbovou střechu skoro za půl mil.
Odpovědět
Profilova fotka
@kristyna668 Ještě doplním, že "svépomocí" znamená, že si to opravdu všechno postavíte úplně sami. A to než postavíte, několikrát se zdraží materiál a ten čas, to ani nemluvím. Subdodavatelsky to za tu cenu podle mě nejde.
Odpovědět
@kristyna668 Pocitejte problizne 40 tis. za m2 obytny plochy. Pokud si neudelate neco svyma rukama.
Odpovědět
@kristyna668 Stavíme podobným způsobem podobně veliký dům (89m2 zastavěna, 620m3 a zatím jsme na 3,45MKč. Z větších částek nám chybí zaplatit tepelko, žaluzie, finální podlahy, dveře vypínače. Vyjma retenčky jsem na venkovní úpravy zatím nešáhli. Svépomocí jsme si dělali základovou desku, hydroizolaci, elektriku, rozvody pro rekuperaci, podlahový polystyren, sádroše, vyzdíval jsem předstěny v koupelnách a ve schodišti. Při zateplení jsem dělal pocmrdu, co aspoň kotvil polyš.
Odpovědět
Děkuji za odpovědi 🙂 Cenu svépomocí 2 283 600 Kč udává Gservis, ale určitě nepočítám, že bychom se této ceně byť jen přiblížili. Spíše mě zajímá, že když je uváděna tato cena jako 60 % z ceny domu na klíč, tj. cca 4 380 000 cena "komplet" dům, za kolik se dá postavit ve variantě hrubá stavba = firma, zbytek = subdodavatelsky. Jestli se i tak budeme blížit ceně 4,3 mil. nebo se dá tímto způsobem výrazněji ušetřit.
Odpovědět
@kristyna668 zrovna dnes jsem mluvili se stavitelem a napr železo šlo meziročně o 100% nahoru. Tedy kari sítě do základu nestojí 500kc ale 950 Kč. Nevím, jestli nejsem paranoidní, ale při letošní situaci vám dle mého nikdo nemůžeme normálně říci, kolik to bude stát a také má každý jinak nastaveny standard- napr položka okna... My 2018-2020, patrový dům, trochu nadstandard materiálu, trochu svépomocí zbytek dodavatelsky a cena cca 45000/m2. Nemluvím o terénních pracích kolem domu, kde ty peníze taky lítají.
Odpovědět
@kristyna668 Ta cena cca 4.4 mio bude nejspíš bez DPH. Čistě dům, v základu, by se za to sand postavil dal, ale je tu spoustu věcí okolo.. Nastudoval jsem cenový rozpočet takové stavby, resp, standardy - za kolik při té ceně kalkulují podlahy a obklady za m2, sanitu, vypínače - zda to není úplně to nejlevnější - tam může být dost rozptyl. Nejspíš tam budou oboustranně bílá plastová okna - budete je takto chtít (?) Ověřte si, jaké je tam kalkulováno topení - aby tam nebylo to nejlevnější co málokdo dělá, bo je to pak drahé na provoz (např. el. přímotop v každé místnosoti) Připočtěte zařízení domu (linku, nábytek) a veškeré venky (přípojky, terasa, ploty, pojezdové brány) - vyšší statísíce Kč. Nechci strašit, jen chci upozornit na mnohá rizika, když se někdo nechá, v dobré víře, nalákat na katalogovou cenu .. a pak ve 2/3 stavby dojdou peníze ...
Odpovědět
@kristyna668 Pokud takto, tak to bude cca 90% ceny na klíč s DPH + je třeba počítat inženýrské sítě, nějaké vnitřní vybavení a případně nějaké nadstandardní věci.
Odpovědět
Nepočítejte s cenou za stavbu svépomocí ve chvíli, kdy, jak píšete, chcete stavět hrubou na klíč a zbytek na subdodávky. Tam jste cenově výrazně výše, subdodávky vám ušetří jen tak 10-20%. Myslím, že reálná cena při vašem způsobu výstavby bude ke 4 milionům jen za dům. Pak počítejte pár set tisíc za všechny věci okolo domu (plot, zpevnene plochy, terénní úpravy) a dalších pár set tisíc za vybavení (kuchyň, nábytek).
Odpovědět
Bohužel v dnešní době subdodavatelsky příliš neušetříte. Firmy mají obrovské množství zakázek a vybírají si. Hlavně materiál i práce jde obrovským tempem nahoru. Předpokládám,že subdodavatelsky dokážete ušetřit max. 10%z rozpočtu. A to jestli vůbec.
Odpovědět
Nechci strašit, ale katalogová cena pokryje tak materiál. Máme obdobný postavený jen trošku větší a hrubá na klíč spolkla cca 2mega. Ještě moje a určitě nejen moje zkušenost se subdodavateli- dokopat je k práci v termínu, poslouchat stále co udělal řemeslník před ním blbě a ještě po nich opravovat dokonale otráví a nakonec je úspora diskutabilní.
Odpovědět
Článek se načítá
Jiz to tady nekdo psal. Ze mu na Gservisu pani rekla,ze udavana cena svepomoci je cena tak za material.
Odpovědět
Myslim, ze nepostavite... mame zastavenou 118m, na patro, staveli jsme opravdu hodne hodne sami... pred 6 lety, kdy ceny byly uplne jinde nez dnes... a jsme v tom uz pres 3,5mil
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?