Postaví se dům do jednoho milionu korun svépomocí?

Ahoj, chtěly by jsme s přítelem bydlet samy. Máme menší pozemek o rozloze 360m2. Proto musíme postavit dům patrový. U domu potřebujeme mít garáž nejlépe přímo u domu aby byla průchozí. Vybraly jsme si jeden dům ale zatím byla jeho cena odhadnuta na 1500000Kč. Chtěly bychom stavět z cihel. Dům by jsme stavěli svépomocí většinu věcí si jsme schopni udělat samy. Mám šikovného přítele a rodinu kteří jsou ochotni kdykoli pomoci. Takže kromě věcí jako je připojení vody elektrikář a podobně si uděláme sami. Ptám se Vás teda jestli by bylo reálné tento dům včetně schodů, kuchyně a koupelen postavit do 1 000 000 Kč. Jestli nejsem naivní :-) Stavební materiál budeme kupovat bez DPH. Moc předem děkuji za rady a za vlastní zkušenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
I když je domek malý, můj osobní odhad je, že nedá. Těch milión a půl je reálnější, i když i tam samozřejmě záleží na vybavení a náročnosti, do miliónu se podle mě nevejdete. Když bych si nenapočítávala jednotlivé položky, tak už jenom to, že se říká, že hrubá stavba je cca třetina ceny celého domu, tak hrubá nebude stát 350 tis. Kč. :-/
Odpovědět
Opravdu záleží na tom, kolik ušetříte jak za materiál, tak za práci - kolik toho skutečně zvládnete sami a taky jak se rozšoupnete co se zařízení domu týče (kuchyň za 100 tis., nebo za 30 tis.? sedačka kožená za 70 tis. nebo látková za 15 tis.?). Pokud se chcete vlézt do milionu, připadá mi zbytečné realizovat dvě koupelny s WC (a já bych je nechtěla ani v případě že bych měla peněz dost) - v přízemí bych volila pouze WC s malým umyvadlem. Odhadovat cenu takhle z "luftu" se opravdu nedá.
Odpovědět
Profilova fotka
Jasná věc, pokud budete materiál opravdu shánět co nejlevněji, práci uděláte z 99% sami a půjde jen o to, abyste se mohli nastěhovat (dle mého pro 2 dospělé lidi stačí kuchyňka a jeden pokoj hotový + koupelna) zvládnout by se to dalo. Ale komplet novostavba na klíč asi těžko, i když...kdo se snaží, ten má....
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych to tipla tak 1,2 - 1,3 mil, ale třeba by se daly provést nějaké úpravy, které by to trošku snížily, materiál bez dph vám určitě moc pomůže, ale třeba střešní okna bych zrušila. Trošku bych se toho milionu bála, do 1,5 tady lidi stavěli :) ale za mega si nevybavuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Nedá,dle mého názoru je 1M opravdu naivní. A taky záleží co všechno do toho počítáš,pokud pozemek a veškeré papirovani, tak odhad je tak 1, 8M;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Obávám se, že za 1 mil. to opravdu moc reálné není ani svépomocí a sháněním co nejlevnějšího materiálu. Kamarád teď stavěl jen garáž svépomocí a za co nejlevnější materiál. Je to sice samostatně stojící a pro dvě auta, ale i tak je tam za 150 000. A třeba jen kuchyně tě vyjde klidně na 50 000 bez spotřebičů (pokud nekupuješ starou panelákovou z bazaru), koupelny + WC jako tam máš ty přijdou s opravdu levným materiálem tak na 35 000 (počítám jen materiál, bez práce). Hlavně pak člověk najednou zjistí, že je potřeba toto, tamto a ono se to nasčítá takovým způsobem, že kolikrát nestačím valit oči.
Odpovědět
reálná cena 1,3-1,5 mil do milionu ani náhodou :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Moc bych tomu taky nevěřila. Představy o ceně jsou jedna věc, realita je ale úplně jinde. My jsme zatím ještě nekopli do země a jen za projekt, připojení k sítím, správní poplatky a takové ty drobnosti, se kterýma člověk ani nepočítá jsme dali cca 70 tis. a z toho projekt stál jen 28t. Původně jsme chtěli ten náš bungalov postavit do 1,5 mil. ale teď si myslím, že to bude tak 2 mil a to ještě budou kompromisy. Přeju hodně štěstí.
Odpovědět
svépomocí nejméně 1,5 - 1,8 mil.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky stavíme domeček, teda jen přízemní. Chceme se vlézt do 1,5 mil., kdyby se podařilo do 1,3bylo by to lepší, ale ukáže čas. Teď máme po omítkách, elekřina, voda, odpady, plyn jsou nachystané. Vybíráme obklady do koupelny, dlažbu a čekáme na nabídky na anhydrit a sádrokartony. Bourali sme starý dům a využili z něj základy, takže o to jsmeněco ušetřili, ale část základů se dělala nová a taky jsme zaváželi sklepy. Plány nám dělal známý. Co šlo jsme dělali sami s pomocí rodiny a kamarádů. Takže bylo několik sobotních brigád na bourání, pak na hrubou stavbu, na štíty, na vazbu, na střechu a naposledy na omítky. I když Ti lidi dělají zadarmo musíš jim dát jíst a to taky něco stojí. Vodu, plyn a věškeré instalatérské práce nám dělal brácha a elektřinu kamarád. Materiál jsme brali levný, posílali jsme poptávky a hledali. Ale někdy se uprostřed práce stane, že něco chybí, rozbilo se nebo je potřeba, tak se jede do nejbližších stavebnin, i když by jinde byla cena lepší. Zkuste si to sepsat, dělali jsme to jen orientačně, hned to skáče. Kdybys chtěla klidně se ozvi do zprávy, jsem tu často :-)
Odpovědět
Moc Vám děkuji za vaše názory :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jenny1456 Také se kloním k názoru že v dnešní domě za 1M postavit i když takhle malý domek je dle meho nerealne. Určitě hodně pomůže nákup bez DPH, ale i tak... jen ceny polystyrenu na zateplení se během roku mění x krát. A ono zase "šunty", jen aby to bylo co nejlevnější také není to pravé ořechové... přece jen barák si stavíš na celý život (ideálne) a tak "vočůrat" materiál taky není vhodné. Dále záleži jak budete náročný... kuchyň můžeš mít z Baumaxu za par korun a nebo taky za 100 tis. Tohle je strašně těžké. A také záleží jako moc jste šikovný a bude opravdu schopný si všechno udělat sami... manžel je šikovnej, ale představa, že by dělal sadrokartonový stropy, tak ani nahodou. Můj odhad 1,4 - 1,6 mil. Kč
Odpovědět
Článek se načítá
@jenny1456 mam uplne stejny nazor jako @vodak01 minimalne 1,3 mil. bez vybaveni jsko sedacka, skrine atd. my jenom ted kupujem blbej polystyren na zatepleni garaze pod zemi a protaci se nam panenky. Totiz nejvic stoji ty polozky, co nejsou videt..
Odpovědět
Podle me neda, budeme mit jen o cca 10m vic zastavene plochy a bojime se ze do dvou mil to svepomoci nedame... Material bez dph beru jako samozrejmost
Odpovědět
Profilova fotka
takovejhle pididomeček podle me dá lehce přes milion pokud mate svuj pozemek nebo neřešíte už v tom cenu pozemku koukni ke me do alba jakej stavime mi už se blížíme ke konci pomalu a jsme na milionu zastavena plocha je 149m2
Odpovědět
Profilova fotka
@jenny1456 akorát teda počítám bez zateplení to je celkem naročné,ale dá se udelat svepomocí i za polovinu než firmou
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?