Potřebuji poradit stavět či nestavět?

Profilova fotka
Ahoj holky,prosím o radu ohledně bydlení. Naše situace je taková, že jsme měli od loňského léta smlouvu o smlouvě kupní na byt 6kk v centru města. Bohužel nás někdo přeplatil a prodávající nám smlouvu zrušil,s tím že zaplatí smluvní pokutu:( A my teď řešíme co dál, Pelhřimov je malé město(cca 25tis.) a nový dům či velký zděný byt se tu nedá sehnat, jediné co se nám tu teď nabídlo je členitá parcela cca 1200m2 za 900tis., jiná tu bohužel na prodej není. A teď k mé otázce. Máme našetřeno 2,3mil. plus byt ve kterém bydlíme, který má nyní prodejní hodnotu cca 1,8mil. Takže by jsme dali 900tis. za parcelu, 1,4mil. by nám zůstalo aby jsme mohli začít stavět, zbytek by jsme si museli pujčit a až by jsme měli hotovo prodali by jsme byt a část splatili. A Vás se ptám, když by jsme rádi domek 5kk,garáž a technická místnost, na kolik to může vyjít, když neni zrovna ideální pozemek a šli by jste do toho, když by jsme si museli ještě třeba dva miliony vzít hypotéku? Ještě doplním, že já jsem na rodičáku a do práce jen tak nepůjdu,mám zdravotní problémy a manžel je přes týden pryč,takže se o děti starám úplně sama. Možná hloupý dotaz, ale my jsme do teď vůbec nic takového neřešili, takže vůbec nevíme co to obnáší atd...za každá názor budu moc ráda.
Odpovědět
1
2
No to taky záleží, jestli jste typy na barák. My máme parcelu a přesto aktuálně kupujeme byt. Prostě se necejtím na to být momentálně na kraji města, odříznutá od všeho, žádná zábava okolo kromě kokrhání kohoutů a hrabání se v hlíně (nic pro mě). Třeba jednou, nevím... Jestli jsi pořád sama, nelezlo by ti to taky na mozek? Jestli to znamená, že u baráku bys musela mít půjčku, ale u bytu ne, tak bych osobně šla do varianty nepůjčovat si. Nikdy bych nešla do půjčky, kdybych si nebyla jistá, že je utáhneme jen z jednoho platu. Co když chlap přijde o práci? Nebo náhlá nemoc - můj muž je mladý, zdravý a najednou přišla jako blesk z čistého nebe vážná nemoc. Řešit v tu chvíli ještě z čeho platit hypotéku, to si nedovedu představit. Je třeba myslet na zadní kolečka. Nechce se mi věřit, že se u vás neprodávají byty...určitě se něco najde. Ne všechny byty taky dávají realitky veřejně na net. Jestli chcete něco fakt velikého, neuvažovali jste případně koupit dva byty a propojit?
Odpovědět
I když jsem nebyl osloven, páč nejsem holka, dovolím si také reagovat. Jestli máš zájem pouze o holčičí rady a názory, tak se omlouvám a prosím o ignoraci. Trochu mě zaráží, že píšeš, že se něco v Pelhřimově nedá sehnat. Nebydlím tam a neznám místní situaci, ale já bydlím v Českém Krumlově, který má asi 14.000 obyvatel a sehnat se tu dá, i když nabídky nemusí být vždy bůhvíjak zajímavé. Chce to jen trochu víc snahy a trpělivosti. Samo nic do klína nespadne, protože vždycky může být někdo rychlejší a nebo někdo s vyšším odhodláním, jako se třeba stalo u vašeho bytu. Jak správně napsala bayt, v první řadě je třeba si říct, jestli jste typy na barák nebo ne. Je hodně velký rozdíl bydlet v bytě v centru nebo někde stranou v domě. To, že váš byt má nebo měl hodnotu 1,8mil. neznamená, že ho třeba za tu cenu prodáte a nebo ne hned. Na druhou stranu by se možná dalo i něco málo usmlouvat na ceně parcely. Pevně věřím, že jestli vám tu bude někdo psát, za kolik se dá postavit domek 5kk včetně garáže a technické místnosti, tak ty částky budou tak různé, že to bude opravdu jen hrubý odhad pro váš případ. Záleží jestli bude stavět firma nebo si budete stavět sami a jestli sami, tak jestli budete mít kamarády, rodinu a podobně, kteří vám s velkou částí pomůžou "zadarmo" nebo jestli si najmete zedníka, kterému budete platit. To vše může dělat v ceně statisícové rozdíly. Co znamená, že parcela není ideální? Jako terén, tvar nebo poloha? Pokud bych váhal nad pozemkem a ještě k tomu, jestli vůbec do domu chci, tak bych se na to vyprdnul. Důležité bude, jak moc by vás ta hypotéka zatížila? Já si jí budu asi příští týden zřizovat pouze na sebe (na 15 let) a splátky budeme mít asi 22% našeho současného rodinného příjmu (manželka je na mateřský, pak to bude zase veselejší). Takže abych to nějak ukončil, Na byt či postavený dům můžete narazit během pár dní, nový barák tak brzy nepostavíte, to je třeba si taky uvědomit. Dřevostavu možná za pár měsíců, vše záleží, kolik toho necháte na firmě. Jestli si nedokážete představit žít v baráku, tak bych takovou variantu úplně zavrhl a hledal bych pouze byt. Když jste jeden měli skoro na dosah ruky, tak je hloupost nevěřit, že se nemůže objevit další, jen to třeba nemusí být hned. Názory se mohou různit, ale finální rozhodnutí bude stejně pouze na vás.
Odpovědět
@amandab jak jsi psala, tak mate byt, takze te nikdo nevyhazuje a mate dost casu se poradne rozhodnout co. Taky bych se prvne rozhodovala podle toho, co chces pro tebe a pro deti? chces byt v centru- muze byt hned nebo nebo barak nekde na kraji se zahradnou - a cekat nez se postavi? nebo koupit hotovy barak a rekonstruovat? od toho se to vse odviji. Mate na to delat kolem baraku a zahrady? protože to není jen o tom postavit a bydlet, tam bude práce porad. Ja jsem třeba uplny opak @bayt a tesim se az budu se hrabat v te zemi na zahrade, kde muzu vypustit deti, takze mi nevadi dům na konci obce, kde davaji lisky dobrou noc (po bydleni v byte u hlavni silnice, kdy mi deti vyskakuji z auta a kolem jede kamion se nelze ani divit). A cenu domu ti nikdo nerekne- koukni na net ceny na klic, jestli bys do tech castek sla nebo něco usetrit při stavbe svepomoci a cekat třeba několik let, práce s detma za zadkem. Vim o cem mluvim :-N Jestli do bytu, tak bych počkala na nejakou nabidku klidne az se něco objevi kloudného nebo spojit dva mensi byty by taky slo.
Odpovědět
Čistě ekonomicky vzato : 2.3 mio máte + 1.6 mio byt (z prodejní ceny zaplatíte daň 4%, dále nějakou slevu chce každý, plus provize realitce, pokud si to neprodáte sami). Takže máte 3.9 mio mínus 0.9 mio za pozemek = ZBÝVÁ VÁM ČISTĚ NA DůM VELMI SLUŠNÝCH MIN. 3 MIO, ANiŽ BYSTE SE MUSELI DLOUHODOBĚ ZADLUŽOVAT. Toto je velmi komfortní startovací pozice, kterou by vám mnozí mohli závidět ;-) Dle popisu situace je nutné stavět na klíč - čímž si ve finále ušetříte čas, nervy a mnohdy i zdraví. Ono stavět "svépomocí", pokud se neorientujete v oboru a nemáte za zády spolehlivé stavebníky/zedníky, může být cesta do průšvihu, jak ekonomického, tak kvalitativního. Počítejte tedy, že máte 2.5 mio na vlastní dům a 0,5 na vybavení a zařízení . Při troše skromností se do toho vejdete - počítejte jednoduchý dům se standardním vybavením (nikoliv ale ošizeným!) K pozemku : podstatné je , zda je zasíťovaný, výše s tím počítám - jinak vám může dost peněz toto zasíťování ukrojit. dále zda je tam nějaká MHD, dostupnsot do města ... no stejně musíte být aktivní řidičkou, jinak na to zapomeňte hned. posoudit sousedy - pokud novostavby, zpravidla OK, Pokud je to v nějaké původní zástavbě mezi místňáky, jejichž životní styl, způsob topení, chov minimálně drůbeže atd atd., tak to může být dost problematické - ale je to hodně individuální. za mě je 1200m2 moc, pokud nejste "zahradníci" ... pokud byste měli pozemek jen jako relaxační území a na výběh dětí, tak bohatě stačí max. 700-800 m2, vše navíc je zbytečná zátěž. Zda vůbec do domu jít , to si musí každý posoudit sám ...
Odpovědět
Profilova fotka
A pujci vam vubec banka, kdyz jsi na matersky, byť na přechodnou dobu? Asi bych to taky promyslela vzhledem k rodině a zájmům. Budeš chtít děti vozit do školy a kroužků, všechno sama, když je manžel pryč? Osobně bych volila pohodlnost a dostupnost škol, obchodů atd. My jdeme do domu až na starý kolena, děti z domu. Takže se můžeme ryt v zahradě a nemusíme řešit, jak se děti dostanou do školy a zpět atd
Odpovědět
Profilova fotka
ať počítám, jak počítám, tak 2,3 mio našetřeno + 1,8 mio za byt - 0,9 mio za pozemek mi dělá kolem 3 mio na baráček po zaplacení daně za prodej bytu.... za tu cenu postavíte klidně sakum prdum typový barák, pokud nebudete moc "rozežraní" a nebudete všude chtít nadstandardní vybavení :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Všem děkuji za reakce a samozřejmě i mužům, přešla jsem sem z modrého koníka a tam je to ohrožený druh ;-) ,takže mi nedošlo, že tady je to něco jiného. :-) Takže stavět rozhodně buď firma na klíč a nebo jednotlivě zadávat firmám,ale sami určitě ne. Rozhodně by jsme volili byt, protože máme chalupu, nebo tedy moji rodiče, ale my jsme tam pečený vařený. Bohužel ať věříte nebo ne, Pelhřimov je panelákové město a manžel do paneláku nepůjde, jsou tu všehovšudy 3 novější zděné obytné domy, kde je jen pár větších bytů,chceme minimálně 4kk. Takže čekat, než se nějaký uvolní by jsme mohli taky roky.Ani nečekám, že se něco objeví samo a hned, tuto situaci už řešíme cca rok a půl a souběžně s námi brácha se švagrovou takže realitní trh mám docela zmapovaný. Poctivě procházím inzerce, podala jsem si dokonce inzerát na net i do místních novin, toto je jediná volná parcela a i v realitce mi bylo řečeno, že v Pe jsou nedostatkovým zbožím :-| Teď bydlíme taky ve zděném bytě 3+1,85m2 plus 6m2 lodžie,garáž a v okrajové části, takže by se pro mě co se týče denního ježdění autem nic nezměnilo, ba naopak, v blízkosti pozemku je školka i škola cca 20min chůze. Domeček by se nám líbil, ale mám právě strach z té práce okolo,protože to bude ležet vše na mě a taky o ty finance, nechtěli by jsme si půjčit víc jak milion, právě proto, že to potáhnem z jednoho přijmu. A taky jak se to dá řešit než dostavíme a budem mít možnost byt prodat. Budu ráda za další postřehy,vím že rozhodnout se musíme sami, ale pomáhá mi to se v tom trošku orientovat,není nad zkušenost.....děkuji
Odpovědět
@amandab a co drevostavba? Muzete mit do mesice postaveno a stehovat se;) ten mesic by se dal prezit i na chalupe, kdyz se to dobre naplanuje na leto, aby bylo teplo;) a vejdete se do 3 milionu kdyz si nebudete vymyslet;) a pokud jste ochotni si jeste par set tisic pujcit, tak se i hezky zabydlite a bude to rychly;)
Odpovědět
Profilova fotka
mate velmi slusnou vychozi pozici, protoze mate v podstate 4m penez i kdyz cast v byte ktery prodate az po prestehovani, ja bych sel do stavby, ostatne zacinal jsem pred cca rokem ve stejne situaci jen v nasetreni jsem o 1m pozadu :)
Odpovědět
Zvaž všechna pro a proti a pak se musíš rozhodnout sama. každý jsme jiný a máme jinou představu o životě, jiné zájmy a jiné priority. Peníze stačit budou, máte vlastně 4 miliony, čili tam bych problém neviděla. Spíš si ujasni, jestli počítáš s tím vším, co život v domě nese. Znamená to požadavek na stálou práci. nevěř na bezúdržbovou zahradu, ta existuje jenom v případě, že máš zahradníka. jakákoliv jiná práci vyžaduje, a to zejména trávník je pracný. Dále dům. I když bude nový, je potřeba ho udržovat - musí se čistit okapy, v zimě házet sníh, zametat chodníky atd. Úklid je rovněž náročnější než v bytě, to je dáno samotnými rozměry. Vždycky je v domě k mytí víc oken. Ale obrovskou výhodou domu je, že máš větší soukromí, děti můžeš vystrčit klidně na zahradu a nebudeš mít strach, že ti někam zdrhnou. Pokud ráda relaxuješ prací na zahrádce, i to je ohromné. A taky samozřejmě záleží na tom, kde bys dům měla - ve městě, na venkově, jak bys to měla s prací apod. Samoty bych se nebála, pokud jsi průměrně kontaktní člověk, najdeš si přátele stejně tak v domku jako v bytě.
Odpovědět
@amandab Naprosto přesně rozumím tomu rozhodování. Ještě před rokem jsme bydleli v malém paneláku, kde jsme měli fajn sousedy, všude blízko. Pak se změnili jedni sousedi a atmosféra v domě se okamžitě změnila. Musím říct, že ta svoboda v tom, že teď nemusíme pořád okřikovat děti, aby nedupaly, když si chtějí večer hrát na flétnu, tak můžou, prostě člověk nikoho neruší a zároveň se nemusí nijak omezovat. Příjdeme domů a děti jsou stále venku (nemusí být nutně na zahradě, lítají po vesnici). V tomhle je to prostě jiné, než bydlet v bytovém domě. Kolem domu je víc práce, ať chcete nebo ne. Ale vždycky pracujete na svém. Nemusíte řešit, že sousedi neuklidili atp. Zahrada je víc práce, ale nikdo neříká, že musíte mít jednodruhový trávník, který buď sekáte nebo záléváte, aby vůbec nějaký byl. Existuje hodně možností, jak si to zjednodušit a mít příjemné prostředí okolo sebe. Co se týče toho vlastního přesunu a stavby, tak jsme taky nechtěli stavět sami. My jsme chtěli dřevostavbu a nakonec jsme si vybrali RD Rýmařov. Zatím spokojenost. Ale je tu spousta i jiných firem, které mají dobré reference. Ale chce to opravdu dobře vybrat. Vidím okolo sebe dost sousedů, kteří staví buď na klíč nebo dodavatelsky, většinou klasickou stavbu, a termíny jsou tedy stále posunovány. A to nemluvím o kvalitě, nejsem stavař, takže i když já poznám, že něco odfláknou, tak co teprve zbytek. Výběr firmy je tedy pro "nezbláznění se" zásadní. Na dřevostavbě nám právě vyhovalo i to, že je stavba rychle a komplet hotová.
Odpovědět
Profilova fotka
@amandab Ahoj, my bydlíme také v Pelhřimově a plánujeme byt prodávat, je to 4+1, Okružní ul., moc hezký byt a chceme stavět, parcelu už máme. Smím vědět, kde právě teď bydlíte? x-)
Odpovědět
Článek se načítá
Ahoj, ty poslední parcely na Polním dvoře jsou dost hrozný, strašně ve stráni. A co nějaký starší domeček? Zrovna se prodával moc hezký a opravený, ale asi už je prodaný, zmizel z realitky. ;-) Ještě bych se poptala majitelů pozemků nad ulicí Boženy Němcové, třeba by byly taky na prodej. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaor Ha tak to jsme skoro sousedi :-D my jsme na plevnický :-) Parcelu závidím, nechcete ji prodat?? ;-) Právě jsem se vrátila z prohlídky a jak píše pani pod Vámi, parcela je hrozná, ve stráni by nám ani nevadilo, jako to, že je vlhká, takže to padá a hledáme dál, kdyby někdo věděl ve Vašem okolí, budu ráda za tip :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@citun Ahoj, tak starý domeček nechce manžel,že by rekonstrukce byla složitá, novější určitě ano, ale ten se žádný nenabízí :-| Na Boženě jsou pozemky, to vůbec nevim, ale asi né na prodej, protože se mi ani na inzerát nikdo neozval.Polní dvůr byl opravdu hrozný, takže musíme hledat dál. Byt jsme měli mít po panu doktorovi Houšťkovi ve Strachovský, takže kousek od školky,školy....no prostě těžko se bude hledat něco srovnatelného :-(
Odpovědět
@amandab a do staršího cihlvého bytu nechcete? píšeš o novostavbě bytů a nebo o paneláku, ale klasický cihlový činžáky tam nemáte?
Odpovědět
@amandab A zkoušela jsi dát inzerát přímo na vchodové dveře? Myslím, že se klidně může stát, že někdo bude takový hezký byt prodávat, právě z toho důvodu, že bude stavět. Můj bratr před pár lety také prodával byt ve Strahovské ulici, protože si postavili baráček. V bytě bydleli chvilku, byl úplně nový, měli na něj hypo. Nic jim nebránilo v tom byt prodat. Vše si zařídili a teď už jsou v domečku. Určitě bych dala inzerát přímo na dveře, protože je hodně lidí, kteří po realitce nesáhnou. Navíc je o takové byty zájem a pokud se ho někdo chystá prodat, rychle se tato informace roznese a lidé mají nabídky dříve než stihnou do realitky dojít. Také by možná šlo, pokud jsou v Pe parcely, které máte pocit, že nejsou na prodej, ale nestaví se na nich, zjistit si na KN komu patří a tuto osobu zkusit zkontaktovat a poptat se. Na netu vlastníka bez problému najdete.
Odpovědět
Profilova fotka
@mili23 Ne na dveře ne,to máme sami často ve schránce od realitky, ale za zkoušku nic nedám, i když ono novějších bytů 4+1 a víc tu opravdu asi moc nebude :-| To přes KN mi už taky někdo radil, ale mě to přijde trochu vlezlé, jít někam zvonit a ptát se, jestli mi nechce prodat parcelu :-D Ale asi tak dopadnem, protože tady už se nemůžem vejít ]-(
Odpovědět
@amandab Podívej se na katastr na tu božku a zkus oslovit vlastníky parcel. Začíná to čísly pozemku 2925/141 tak tam mrkni. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za ochotu poradit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@citun Jo tak to už vím, tu tvoji sem tam zadala a ta patří Valentům a asi i ty ostatní a ty je prodat nechtějí, o tom už jsem slyšela :-|
Odpovědět
@amandab To je škoda, je to pěkné místo. :-( Tak tenhle byl ale pěkný ne? http://jiho.ceskereality.cz/rodinne-d...
Odpovědět
Profilova fotka
Jojo je,ale o tom už se mluví hrozně dlouho, že to nechtěj nikomu prodat. Z venku vypadá hezky,ale už je stejně prodaný :-( Ale i tak moc děkuji za pomoc. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Prodat určitě nechceme :-D , tady je to veřejně známé, že žádná parcela na prodej není jen Polní dvůr, tam snad ještě něco bylo, ale je to v terénu. Já už bych ráda domeček, byt máme sice hezký, ale ta zahrada a věci kolem chybí.
Odpovědět
@amandab nečetla jsem úplně celé ale vy trváte jen na Pelhřimově? V okolí by se nic nenašlo nebo nikde jinde ani nechcete?
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaor A už jste začali stavět?A kde máte parcelu, jestli se tedy smím zeptat :-) Ted jsem dostala tip ještě na Vokov a Starý Pelhřimov, jenže mě se na vesnici nechce :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Chceme stavět v Rynárci hned z kraje, taky jsme pořád hledali něco tady v Pelhřimově, ale je to bez šance, starší domky za hodně peněz a nové samo taky. Ta vesnice má taky něco do sebe a hlavně je to kousek, Vokov si také chválí. Ještě jsme nezačali, řešíme teprve projekt. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaor Ve Vokově je jedna parcela volná a taky jedna ve Starym,ale já nevim,kdyby šlo o mě, tak neváhám,ale co děti až budou větší, jak budou chodit ze školy, za kámošema atd...Vy máte děti?
Odpovědět
Profilova fotka
Jo máme malou holčičku a ještě bychom rádi jedno, tak uvidíme. V Rynárci je čím dál více mladých lidí s malýma dětma tak snad o kamarády by nouze nebyla, stejně odsud ze shora děti budeš vozit, pochybuju, že samotné je budeš někam pouštět nebo jo? Tak už je asi jedno jestli je vezu z Rynárce nebo z města nahoru, ale jako to víš, že ve městě je to jednodušší, ale nedá se svítit, bydlení je tu drahé pokud chceš domek. pátrali jsme docela dlouho po domcích na prodej a chtějí za to moc peněz, k tomu opravy a to ti daleko převýší novostavbu. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ale pokud jsi vyloženě městská tak je to pak jiná, Pelhřimov je malej, takže si dojdeš kam buď pěšky. Prostě to má svoje plusy i mínusy, ale já už jen kvůli těm dětem bych volila blízkou obec, stejně mi příjde, že dnešní děti ani moc o ty kamarády nestojí a vždycky nějaké děti kolem nás doufám budou.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?