Reálná cena bungalovu svépomoci

Profilova fotka
Dobrý den, uvažujeme s přítelem o postavení nového domečku - bungalovu. Aktuálně řešíme, kolik by nás vyšla vyšla stavba takového bungalovu (kvůli hypotéce). Uvažujeme jak nad stavbou na klíč a nebo také nad hrubou stavbou a dodělání svépomocí (rodina + instalatéři + aj.). Upřímně jsme naprosto bezradní a už nevíme, jakým cenám věřit a jakých se držet. Někdo říká, že bungalov 4+kk za 2,5mil nelze postavit (s kuchyní, koupelnou, nátěrem, obklady, podlahy) - ať už na klíč nebo svépomocí. Chtěla bych vědět názor, zda je tato cena reálná a případně prosím o kontakty na firmy, které jsou spolehlivé a staví i hrubé stavby a mají popsané, co všechno do hrubé stavby patří. Děkuji za případné odpovědi. Ráda bych znala aspoň obecně nějaký názor. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme stavět s firmou. Jsem zvědavá,na kolik nám to nacení. Ale viděli jsme jejich jeden dům 4+1 k nastěhování ve standartu za 2,8 mil. To je sanita,dveře a podlahy.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme 3+kk, cca 110m a garáž. Na klíč za 2,5mil. K tomu si ale musíte připočítat vnější sítě, plot, zámkovou dlažbu, kuchyň, krb atd. Všechno tohle další bylo dalších cca 600tis.
Odpovědět
@zanetga Navštěvuju dva bungalovy, oba jsou kolem 130 m2 zastavěné plochy a oba jsou postaveny do 1.8M resp. 1,9M - svépomocí a dodavatelsky. Barák s kuchyní bez nábytku. Ten daržší i s oplocením a chodníčky.Když se bavím s majiteli o stavbě, dokázal bych ještě ušetřit, bez ubrání na kvalitě, někdy by se spíše i zvýšila.
Odpovědět
@zanetga Ještě dodatek, pokud si netroufáte na tu hrubou stavbu - kde si myslím, že se dá svépomocí udělat nejvíc - pak už máte samá řemesla, podlahy, omítky obklady (to nevím jestli budete dělat sami), tak raději nějakého zedníka nebo dva a platit je než firmu. Mě firma nacenila základovku zastavěné plochy 127 m2 na 240 tis. Rovinatý pozemek. Kdybych počítal 1.200,-Kč za m2 materiálu vč. dopravy (což si myslím, že už je i dost), tak zedníci "meloucháři" by určitě 90.000,-Kč nechtěli. To by tam musel při 250,-na hodinu strávit 2,5 pracovního měsíce :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, nebojte se toho, jinak nebudete mít nic. :-) Jsme z vesnice a chtěli jsme taky s přítelem vlastní domeček - bungalov, tak jsme do toho prostě šli, i když jsme neměli ani jeden na účtu víc jak 10 tis. Nyní jsme ve fázi, kdy budeme tento čtvrtek zalívat základovou desku a pak hurá stavět. :-) Budeme mít také bungalov se zastavěnou plochou 209 m2 + máme jej částečně podsklepený - 72 m2. Dole budeme mít garáž + sklad/kotelna + sklep. Zažádali jsme si o 3 mil. a půjčili nám 2 970 000 Kč - čerpání postupně. Z této částky jsme zaplatili 367 000 Kč za pozemek 1 049 m2 a další papírování, projekt atd. Je pravda, že hodně stála příprava, tedy právě to papírování vč. pozemku. Celkem nás to vyšlo na 502 000 Kč. Nicméně je v tom také vyjmutí z půdního fondu za 40 000 Kč, což třeba u Vás být nemusí. Nevím jaké máte podmínky, zda máte pozemek vlastní atd. Co se týče stavby, tak od veškerého bagrování, stavby sklepa až po základy na dům, desku domu, stavby zdiva i příček + vazníky na střechu domu zaplatíme 665 000 Kč. Sice děláme teprve desku, ale náklady na zbytek již víme - máme nakoupeno, domluveno. Všechno jsme si dělali sami, tedy já, přítel, taťka, děda, občas pomůže i bratr. Zatím jediné vazníky jsme zadali firmě vč. práce. Samozřejmě beton do základů či desky nám také dovezl mix. Jinak všechno opravdu svépomocí. Střechu již hodláme dodělat, pokrýt sami. Zkrátka nám zůstanou cca 2 mil. na dokončení, ale budou v tom samozřejmě okna, topení, kotel, kuchyň atd...což jsou drahé položky, ale pořád si myslím, že se dá o tom přemýšlet a vybírat věci s rozumem. Hlavně udělejte si co nejvíce sami, nezadávejte to firmě. Když tady čtu, že firma udělá základovou desku za 240 tis. tak se musím opravdu smát, protože tam opravdu není až tak nic drahé. Samozřejmě drahý je beton, ale ostatní věci a desku nejsou tak nákladné a ve výsledku za to dáte ani ne polovinu. Poctivě si píšu do tabulky veškeré náklady na stavbu a když si to pak srovnám s tím za kolik by to provedla firma, tak je to opravdu šílené. Ty peníze bych raději potom vrazila do hezkého vybavení. Chápu, že někteří třeba nemají se stavbou zkušenosti, ale spoustu lidí to má stejně a třeba si ty pracovní postupy nastudují a staví pomalu ale jistě. Nebo si přizvěte šikovného zedníka, který Vám pomůže a máte vyhráno. Platit za všechno firmě je nemyslitelné, úplně na každé položce chtějí vydělat a vy si to koupíte sami za polovic. Opravdu to není tak hrozné jak se to zdá, stačí do toho prostě jít a pak už tím budete žít každý den a těšit se. Budete řešit kde to a ono sehnat levněji a pak uvidíte, že to jde a domek roste pod rukama. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zapoměla jsem zmínit, že jsme se hlavně snažili platit také něco z výplat, i když toho nebylo moc, ale pořád máte větší rezervu u těch půjčených peněz :-)
Odpovědět
Já si počítala veškeré výdaje počínaje projektem, veškerými poplatky, po celou stavbu až do nastěhování a bungalov 126 metrů nás vyšel v roce 2012 na 2,1 milionu. Je to včetně rekuperace za 150 tisíc, krbu, podlahovky, vybavení nářadím, plastové 4 kubíkové jímky na vodu, platby za stavební dozor. Stavěli jsme dodavatelsky a něco svépomocí. Máme normální, jednoduchý, obyčejný dům 4+kk, ve kterém se nám žije moc hezky.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?