Rozvod- hypoteka

Bohužel se mi rozpadlo manželství a proto jsem nucena řešit, co s domem a hypotékou. S manželem jsme koupili z úspor pozemek za cca 1 mil. a postavili si dům na hypotéku 2,5mil., který společně splácíme 10 tis. měsíčně. Já bych s dětmi ráda v domě zůstala, ale mám obavy, jestli to finančně zvládnu. Manžela bych musela vyplatit a proto bych musela nyvýšit hypotéku na cca 12 tis. měsíčně. Výdaje bych tedy měla 12 tis. hypo + 4 tis. provoz domu. Můj čistý příjem by byl včetně alimentů 37 tis. Dá se to zvládnout?
Odpovědět
1
2
Neda se s manzelem domluvit, ze byste dum prevedli na deti a splaceli spolecne? S penezi asi zalezi jak jsi narocna, jake maji deti konicky atd. Ja bych treba mela jen strach, kdyz je dite nemocne (zalezi jak mate velke), tak bych sla na paragraf = mensi penize atd.
Odpovědět
Jak dlouho jeste mate splacet?
Odpovědět
Děti jsou už odrostlejší, paragraf nehrozí, ale samozřejmě může onemocnět já a ten příjem by šel dolů... Splácet máme ještě hodně dlouho, měla bych to do důchodu, ale nepočítám, že bych v domě zůstala i v době kdy by děti už se mnou nebydlely. Chtěla bych, aby děti mohly zůstat v domě, jsou tady moc šťastné a těch změn by na ně bylo moc ( rozvod, stěhování...). Já náročná nejsem, ale nějak si to neumím představit. Teď, když máme v rodině dva příjmy nemusímo moc šetřit a řešit jestli vyjdeme. Je to těžké rozhodování :-( @alipo
Odpovědět
@avex Převést dům na děti? Chtěla bych mít v životě taky nějakou jistotu, proto chci mít něco svého a i když teď se to tak nemusí jevit, člověk nikdy neví kam a ke komu to děti v životě zavaje, prostě bych nechtěla za několik let zůstat bez střechy nad hlavou.
Odpovědět
když jsi doteď nemusela šetřit a přemýšlet co s penězi, myslím, že to zvládneš. ale už to nebude jako teď... až děti odejdou, můžeš dům (snad, tuším) prodat i s hypotékou.
Odpovědět
vychází mi že by ti na žití zbylo dvacet tisíc, to se dá. akorát si šetři opravdu velké rezervy na dobu kdy bys onemocněla. já dokážu vyžít s deseti tisíci měsíčně za předpokladu že si téměř nic nekupuju a nakupuju převážně v sekáčích a po bazarech. doporučila bych totéž a těch dalších deset co ti měsíčně zbude, si šetřit na finanční polštář.
Odpovědět
@myfairlady Ano, dům bych v budoucnu prodala, splatila hypo a za zbylé peníze bych si pořídila byt. Je mi jasné, že to tady za mě nikdo nerozhodne, spíš jsem chtěla zjistit, jestli to rodiny, které jsou na tom po finanční stránce potobně, zvládají.
Odpovědět
@avex Pořád to jde řešit smlouvou - věcné břemeno dožití. Jen uvažuji nahlas, samozřejmě otázka, zda by manžel byl ochoten na to přistoupit, aby nechtěl snížit o to výživné atd. ...
Odpovědět
@avex Myslím, že někteří mají méně peněz i se 2 platy. Je ještě odpočet hypotéky z daní? To se vycházelo vždy dost, ne? Nemám vlastní zkušenost, tak nevím přesně.
Odpovědět
@alipo Na toto manžel nepřistoupí. Příjem mám nižší než já a i s alimenty, které jsem mu navrhla 5tis. má problém. A já taky chci mít možnost dům prodat, pokud bych to nedávala a to by byl asi problém pokud by byl dům psaný na dcery.
Odpovědět
Profilova fotka
@alipo Věcným břemenem to řešit nejde, musela by s tím souhlasit banka a ta s tím logicky souhlasit nebude, protože by takové věcné břemeno znehodnotilo zástavní hodnotu nemovitosti. @avex Zvládnout se to dá, měsíční splátka by byla cca 33 procent čistých příjmů. Rozhodující ale stejně je, jak umíte hospodařit s penězi. Chtělo by to mít slušnou finanční rezervu.
Odpovědět
@avex Ano jsou nějaké roční odpočty daní. Asi do toho půjdu a vyzkouším nějakou dobu, jak to půjde a pokud budu mít problém vyjít, dům prodám.
Odpovědět
Článek se načítá
@vladimirsvorba Na tom hospodaření bych musela zapracovat. Do teď jsem nebyla zvyklá si finance rozdělovat, ale nikdy jsme nebyli nijak nároční, prostě se koupilo co bylo potřeba a ještě jsme dost ušetřili. V zaměstnání dostávám pěkné roční odměny, ty bych si odkládala na fin. rezervu.
Odpovědět
@avex asi bude potřeba si i finančně rozmyslet, co nakupovat. levnější potraviny, nekupovat si přes týden kávu ale třeba jen jednou týdně, atd atd. Pro člověka co není zvyklý šetřit to, přestože máte opravdu podle mého dost peněz na to vyjít v pohodě, může být totiž docela šok. Jak jsem psala, když si fakt nic nekupuju, vyžiju s desítkou měsíčně. Ale byly doby, kdy jsem utratila za měsíc přes dvacet, jen to svištělo.
Odpovědět
vemte si, že spolu žijí třeba muž učitel, žena na MD.... takových lidí je spousta. Tak ti mají dohromady oba dva nižší příjem než máte vy jako samoživitelka s alimenty. A musí třeba platit 15 tisíc měsíčně nájem a se zbytkem vyjít. Jste docela na koni to zvládnout, ale přispůsobit se novému životnímu stylu bude asi docela šok...
Odpovědět
Profilova fotka
@avex s 37 tis měsíčně řešíte jestli zvládnete splácet 12 tisíc?! Já jakožto dělník ve fabrice splácím úvěr 11 tisíc a plat mám 19 a úplně normálně vyzžiju. Jen bude potřeba trochu jinak přemýšlet o nakládání s penězi. Co opravdu potřebujete a co jen chcete... Ale i tak vám zbyde dost abyste se nemusela extra omezovat 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@avex omluva já do toho pořád počítám i zálohu za elektřinu, samotný úvěr je něco přes 7000
Odpovědět
@ondra_ondra Děkuji za názor. Nevím, jestli máte děti, já mám dvě a ty něco stojí. Pokud bych byla sama, tak bych to vůbec neřešila. Zatím jsou dcery na ZŠ, ale až půjdou na střední a dál, tak se náklady zvednou. Když se člověk uskromní, tak se dá vyžít i s málem, já si ale pokládám otázku jestli lpět na domě (platit těch 16tis.)a nějak VYŽÍT nebo jestli dům prodat, koupit byt bez bypotéky (náklady tak 5tis.) a ŽÍT bez starostí o finance. V obou případech bychom museli něco obětovat.
Odpovědět
@avex máte ověřeno/spočteno, že prodejem domu utržíte dost peněz na uhradu bance pokuty za předčasné splacení a ještě ze zbytku, na který má manžel nárok 50% koupíte byt?
Odpovědět
5000 kc na dve deti zalostne malo...ale verim, ze to zvladnete a moznost dum prodat mate vzdycky. Ceny nemovitosti snad dolu nepujdou.
Odpovědět
Myslím, že to zvládnete. Je důležité si uvědomit, kolik stojí byty ve vašem okolí. Je bezne, ze lide prodaji dum na pulku a pak zjisti, ze nemohou za tu pulku nic koupit( nova zkusenost z me rodiny) Pokud jsou ceny v okoli vysoké, pak bude pro vás idealni zustat v dome. Vzdy ho muzete prodat.
Odpovědět
@iveta_89 Brzy nám končí fixace, proto odpadá poplatek za předčasné splacení hypotéky. Manžela budu vyplácet pouze z pozemku, který jsme hradili ze společných úspor. Jsme domluvení, že případný zisk z prodeje domu bude můj. Manžel dům nikdy nechtěl. Dům jsem ,,postavila'' já, s ničím mi nepomáhal, proto jsme hned od začátku domluvení, že pokud by tato situace nastala, vyplácet ho budu jen ze společně vložených investic.
Odpovědět
Myslim ze zvladnout to jde. Deti i ty zustanete ve svem, ideal. Mit rezervy je fajn 🙂 Btw. kdo rika, ze tam do budoucna budes s detmi na splaceni sama 🙂 A prijem taky poroste. Prodat to muzete vzdy.
Odpovědět
@norikakaa Ceny bytů jsou sice vysoké, ale tržní ceny domů jsou ještě mnohem vyšší. Vím téměř přesně za kolik bychom dům prodali, proto jsem si jistá, že bych ze zisku byt koupila, ale stejně bych raději zůstala v domě...
Odpovědět
@avex no ale to je "jsme domluveni"... když se lidé rozvádí tak létají třísky ale i jinak, končí vám fix, ale prodáte za kolik? 4mil? - 2mil? bance -0,5mil manžel = 1,5mil na byt, když za 4,5mil tak byt za 2mil, stačí to? pak nechápu, jak navýšením hypo na 12tis získáš cash na vyplacení manžela?
Odpovědět
@bayt Tak s variantou, že bych si našla nového partnera nepočítám. Chci být sama s dcerami. Ale máte pravdu, že bude fajn zůstav ve svém. Na pár let to vyzkouším utáhnout sama a pokud by to bylo moc náročné a hodně by nás šetření omezovalo v životě, tak při další fixaci dům prodám. Děkuji všem za vaše názory, pomohly mi v rozhodování!
Odpovědět
@iveta_89 Toho se nebojím, dokážeme se domluvit a jsem si jistá, že si manžel nebude nárokovat nic dalšího.To máme vyřešené. Dům prodáme za 5,5, bance vrátíme 2,5 mil., manželovi 0,5 mil. plus nějaké úspory co máme. Na byt 3+1 stačí 2.5 mil.
Odpovědět
@avex záleží co pro děti považujete za nutné.... já jsem jednou za rok jela se školou na poznávací zájezd (6.000), jednou za rok boty a bundy (5.000) a jednou za sezonu zase letní oblečení (5000). Ale víc jsem od druhého stupně fakt nepotřebovala a pak jsem chodila na brigády. Samozřejmě, na kafíčko nebylo a spoustu oblečení máma kupovala v Kiku, Pepcu.... takže i ty zimní věci za 5 tisíc jsem si HODNĚ! nadsadila. Adidasky jsem měla snad za pubertu jen jedny. Druhé už jsem si koupila na vejšce za své. Neřešila jsem to nikdy... ale tak deset tisíc pro dvě děti za čtvrt roku ušetřit zvládnete... jedli jsme skromně a víc vařili. Takže jídlo zas takový výdaj nebylo, upekla se buchta, dělaly se špagety, párky a větší porce. Pizza jen občas, do restaurací jsme nechodili. Myslím, že jsme naše teda moc peněz navíc nestáli.. spíš bych se bála rozbíjejících se spotřebičů atd. Na vánoce by nějakým mobilem mohl přispět tatínek. Pc se dá sehnat skvěle po bazarech, vlastně i ty adidasky. Fakt se to s vaším příjmem dá uplně skvěle.
Odpovědět
stěhování do cizího je pro děti fakt větší stres než že nepojedou na lyže a nedostanou k ježíšku mobil s GB dat...obzvlášť holky nejsou tolik na tu techniku, nepotřebují pařmenské počítače, zrovna ty si vystačí s levnějšími věcmi, řekla bych🙂 nejdražší bude u nich časem asi kadeřník, vidím to na sedmnáctileté dceři kamarádky🙂 vše ostatní jí stačí obyčejné nebo z druhé ruky, ale vlasy potřebuje mít upravené, to je základ.)
Odpovědět
@avex zaráží mě nízké výživné. Na školní děti se má platit 15-20 procent z čistého platu na jedno dítě!
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?