Stavět x nestavět?

Hezký den stavebníci, hledám nezaujatý názor na situaci, kterou právě řeším. Mám možnost dodělat rozestavěný dům, který je na konci hrubé stavby. Dům je patrový + podsklepený (ne pod garáží), 10 x 6m + garáž, pozemek 540m, 5+1. Vytápění tuhými palivy (pelety x uhlí), podlahové vytápění, malá krbová kamna v obývacím pokoji. Zvažuji ještě přípravu na TČ. Na pozemku je vlastní studna a v obci vodovodní řád. Kanalizace okolo pozemku zatím není. Jenomže.. Mám omezený rozpočet, momentálně bez možnosti vydělávat (natož si vzít hypo) jsem na RD s druhým dítětem, bez partnera, v nájmu. Má rodina mi nabízí (praktickou) pomoc s doděláním, ale já jsem toho názoru, že nemám dost prostředků a nehodlám se vydat z veškerých peněz a nemít na živobytí s dvěma dětmi a nemít ani dodělaný dům k nastěhování. Jsem tlačena názorem honem rychle nakupovat materiál, než se zase zdraží. Rozpočet se v dnešní době téměř nedá udělat a já se ptám, kolik odhadujete že by takové dodělání (k nastěhování) mohlo stát? Hrubou představu mám, v rodině vidím 2 příklady a oba se zrovna stěhují, takže jejich ceny za práci s materiálem vím. Ale v rámci tlaku na rozjezd stavby již nikdo nevidí moje obavy z toho, co se stane až se vyčerpá to, co mám, ale bez možnosti bydlet v domě. Momentálně řeším ještě převod vlastnictví, kdy mi darující slibuje převod až po dodělání stavby. Hezký den a hodně sil do stavění 🙂
Odpovědět
nepíšeš co vše je tedy hotovo, jestli jen cihly, nebo i okna apod.?
Odpovědět
Převod vlastictví až po dodělání stavby? Jakože do toho dáš svoje 2 mega, a pak ti to ten vlastník teprve přepíše? Tak do toho bych nešla.. Když nevíme, v jakém stavu ta hrubá stavba je, jestli i střecha, okna, tak se těžko odhaduje.. My jsme akorát ve fázi desky, kdy materiál není nebo s obrovskou čekací dobou právě kvůli lidem, co ho kupují dopředu, i když ho nepotřebují..Což samozřejmě chápu, ale..
Odpovědět
Dostavět cizí barák třeba za 3 Mega a pak čekat jestli mě to někdo daruje nebo ne ? To je snad scifi. Já se už ale nedivím ničemu.
Odpovědět
Pokud to neni moje. Nedal bych do toho ani korunu. Tečka vic se není o čem bavit.
Odpovědět
Zkus se na to ještě podívat i ze strany, jestli tak velký dům potřebuješ / chceš, jestli jsi schopna a hlavně i ochotná se starat dále/zahrada, opravy, etc. Nepíšeš jak bydlíte teď. Byla bych opatrná na takové to rychlé rychle se rozhodni., A taky na ten převod! Neexistuje, že přepis až pak. Komu ten dům patří?
Odpovědět
Informace, ze ti dum daruji az po dodelani je zcela zasadni. Co se majetku tyce, neverila bych ani vlastni rodine, bohuzel. Dost lidi na to uz doplatilo. Proc ti chteji tu stavbu dat? Navic zrovna ted, kdyz nepracujes? Jak dlouho je to rozestavene?
Odpovědět
Dobrý den - vezmu to od konce... Darování pozemku - stavby až po dokončení stavby - tak do tohoto bych určitě své peníze neinvestoval. Jak by jste měla právně ošetřeno, že k něčemu takovému dojde? Jak by jste to měla ošetřeno, kdyby se náhodou s touto osobou - vlastníkem něco stalo, nebo kdyby změnil za nějakou dobu názor ... Nikdy nevíte dopředu co se může stát a pak být v situaci, že jste proinvestovala peníze a soudíte se ohledně toho kolik jste proinvestovala...? Takže pokud bych do něčeho takového šel - tak jedině darování a pak až dostavba. Za druhé - je také možné dostavět třeba jen část domu k bydlení a zbytek dělat tak nějak postupně ... Ale má to své ale a rozhodně by to chtělo udělat tak, aby so dostavovala část, která neomezí provoz užívané části domu. Jinak co se týče nakupování materiálu do foroty ... - ano, je možné že ceny budou ještě růst, ale také je možné že budou stagnovat, nebo půjdou o něco málo dolů, to nejde pojmout na cokoliv, je možné že část materiálu ještě podraží a část zlevní... Je to jak věštění z křišťálové koule, ale asi bych materiál moc nehromadil.
Odpovědět
Profilova fotka
@bibloo Pokud to je nad vaše finanční možnosti a jenom by se to nějak látalo, tak to nemá smysl.
Odpovědět
Rozhodnutí nyní dostavět dům a to ve vaší situaci, kdy jste bez příjmu, by bylo šílenství.Minulý rok jsme dostavěli, takže jsme zjistili, že pořádné sumy začnou létat až po dostavění... Ceny komodit by se měly za pár měsíců ustálit, nyní nemá smysl nakupovat a hrotit to, pokud máte kde bydlet. Dostavět to můžete i za 2 roky, až budete po rodičovské,, dovolené".
Odpovědět
@adula000 Dům je pod střechou, s okny a dveřmi, komín, uvnitř betonové schodiště od sklepa do patra. Nyní by se mělo pokračovat rozvody vody, odpady a elektriky.
Odpovědět
@aajka Přesně tak, převod až po dodělání, z čehož mám obavy i já, protože do hlavy jiných se nevidí.
Odpovědět
@bibloo tak to ani za zlaté prase. Promiň, ale který normální člověk by na tohle přistoupil? Mě to "smrdí" a nešla bych do toho za takových podmínek, ani v tvé situaci.
Odpovědět
Článek se načítá
@regenbogen To už jsem promýšlela také. Původně pocházím z domu na vesnici, poté jsme si s již bývalým postavili dům také na vesnici a nyní bych se vracela do svého rodiště. Líbí se mi, že to má malý pozemek, který bych si chtěla zařídit jednoduše, abych se o tom sama zvládla starat. Nyní bydlím v nájemním bytě ve městě, ale beru to jako dočasné řešení. Dům patří mému otci, který mi chce pomoci, abych měla vlastní střechu nad hlavou. Je s ním ale náročná komunikace díky jeho zastaralým a katastrofickým názorům.
Odpovědět
@bibloo v tom případě bych se bála, že mu prdne v hlavě, ty se na něj jen "špatně podíváš", a máš po baráku a penězich. Nemůže ti to přepsat a dát si tam nějaké břemeno nebo tak něco? Držím palce v rozhodování.
Odpovědět
Děkuji všem za jejich názory na situaci, jsem ráda, že jste mě utvrdili v tom, že to není úplně běžná situace, ať jde o převod nemovitosti, ale i o dostavbu, na kterou nemám dostatek prostředků. Jsem si plně vědomá toho, že tato akce není momentálně v mých silách. Ale darující si též jede svou že to ,,nemám řešit a stavět". Moje představa je taková, že stavbu klidně na pár let zastavím, až se mi zlepší finanční situace a také bych už na to nemusela být sama. To se pak ty věci dodělávají s jiným elánem 🙂
Odpovědět
@regenbogen Od začátku o převodu nemovitosti mluvím tak, že já ti to přepíšu, ALE nechám to zajistit, aby tě o to ,,někdo nemohl připravit", abych to nemohla prodat, i když to v plánu opravdu nemám, takže vlastně za tebe rozhoduji, že s tím nesmíš nic udělat... Což je pro mě projev velké nedůvěry, tak proč mám věřit, že mi to dá a ještě mi pomůže s dostavbou? Další věc je ta, že mám 2 sourozence a tuto nemovitost nabízel i jim, když si řešili svoje bydlení, oba to odmítli a šli si vlastní cestou.
Odpovědět
Profilova fotka
Za takových podmínek bych do toho určitě nešla. Máš 2 děti, jseš na ně prakticky sama, bez příjmu. Na takové akce dost špatná výchozí pozice. Šetřila bych si peníze (pokud je to vůbec z rodičáku možné), zaměstnala se a pak bych řešila jiné bydlení. Mám v rodině dvě vdovy, jedna dvě již dospělé děti, velký dům, zůstala na vše sama a nedává to. Pečovat o velký dům, zahradu, bazén je prostě nad její síly, navíc děti začínají opouštět rodné hnízdo. Druhá je sama na dítě od jeho batolecího věku, dům vystavila s pomocí rodiny, ale taky by bez její další pomoci nebyla schopná o něj pečovat. Na základě těchto zkušeností bych do velkýho domu se zahradou bez partnera nešla.
Odpovědět
@bibloo Pokud máte 2 sourozence, tak i kdyby to na vás nyní otec přepsal, a vy zrekonstruovala, mohou se oni časem ozvat, že mají na část domu nárok v rámci dědictví (pokud by tedy nedostali něco v adekvátní hodnotě předmětného domu).. na Vašem místě bych do celé akce nešla a neinvestovala bych do cizího domu..
Odpovědět
@bibloo zachovejte chladnou hlavu a udelejte to jako sourozenci - jdete svou vl.zivotni cestou a hlavne se nenechte nikdy a nikym do niceho tlacit. Ted sice nepracujete,ale mate 2 deti,takze nalozeno i tak a musite hlavne byt pro ne zdrava a to nejen fyzicky,ale i dusevne,ne byt jak nejaka troska ovladana silenym zploditelem.
Odpovědět
@bibloo Já bych do toho taky nešel. Tam ještě hrozí takovéto svázání "vděčností". Že ti to bude otec často připomínat a vcelku tě s tím i vydírat nebo manipulovat s tebou. Jakože buď to chci dát a dám nebo ne. Není nic mezi. Nějaké si kladení podmínek. Podle mě to je akorát tak zralé na špatné vztahy v rodině. To je jedna část. A druhá - stavěj a nestarej se je sice hezká, ale děláš rozhodně dobře, že se do toho nevrháš po hlavě. Exekuce jsou plné hrdinů....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?