Úspora při stavbě svépomocí

Profilova fotka
Dobrý den, omlouvám se, pokud tady už podobná diskuze je, ale zajímalo by mě, kolik jste ušetřili stavbou svépomocí (nebo využíváním jednotlivých dodavatelů, řemeslníků) oproti stavbě na klíč.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
My zatim na desce o vel. 200m2 (zvlast dum a garaz) usetrili cca 150tis. Mame ji za 200tis vcetne vsech pripojek, kanalizace, atp. Stavime sami.
Odpovědět
my jak v cem, meli jsme rozpocet od projektanta hodne nadsazeny, vychazel na 5,2mil. Rozpocet od banky odhadce vychazel na 3,6mil. Realne v tom budeme vc kuchyne a s daleko lepsim standartem kolem 3mil.
Odpovědět
svépomocí = musíš počítat s cenou za svůj čas, proděláš na DPH 6%, dopravu většiny materiálu budeš platit tak jako tak, pak nejsi dělník tak to taky tak vypadá s kvalitou a produktivitou (stavba svépomocí je stavba na x let) a když budeš mít štěstí tak to neodneseš zdravotně. využívání jednotlivých subdodávek je pro lidi co tomu rozumí, kdy koho objednat, kdo co udělá, určit hranice dodávek aby to navazovalo bez zbytečných prodlev a případných víceprací, tendrováním a porovnáním nejlepších cen mezi alespoň 3 subdodavateli lze takto uspořit cca 15 a více % oproti ceně domu na klíč.
Odpovědět
@iveta_89 na x let? Hm, svepomoci stavime a kdyz odectu pul roku zimy loni, kdy se stalo, tak budeme mit postaveno za rok a ctvrt. A rozhodne lepsi kvalitou nez od firem, protoze co u nas predvadeli nektere firmy, ktere jsme vyhodili a udelali to radeji sami, to bylo neco. Nebo se staci podivat na dalsi dva domy v ulici, ktere stavi firmy na klic, to by jeden zaplakal, jak to mrvi |-|
Odpovědět
@mitote tak to jste dobrý, a to stíháte při práci? přeci jen takový RD to je sakra hodně osobohodin samotné práce a pak nákup materiálu.
Odpovědět
Základní problém fikce významné úspory při stavbě svépomocí je to, že svépomocní stavebníci "nechtějí" do ceny stavby započítat hodnotu svého času, telefonů, benzínu ... což jsou přímé, kalkulovatelné náklady. Zdůvodňují si to např. tím, že "to dělají pro sebe" ....Ale dle mého to není objektivní (korektní) přístup. A to nemluvím o nefinančních nákladech (zdraví, nervy) Dále při stavbě svépomocí (pokud nejste proficí) nelze dosáhnout stejné doby stavby než u profi firmy - u lidí, kteří třeba prodali současné bydlení a bydlí v podnájmu (aby si třeba nemuseli brát zabijácky vysokou hypo a měli slušné LTV) jsou to další náklady.
Odpovědět
@iveta_89 to stihame pri praci s malym ditetem a ani tim netrpime, v lete tam mela mala bazen, tak se cachtala, jinak tam ma piskoviste a hracky... popr fasuje stetec a vodu a jde si malovat po zdi :-D @mp77 popravde nejvetsi nervy, telefonaty a emaily me staly firmy, ktere se na nasi stavbe vyskytly... :-N manzel si kvuli debilnim strecharum bral i dovolenou, aby jak rozeberou co podelali opravil jinou vec, x krat rekli ze prijedou a manzel jak debil prijel na stavbu a oni se na to ...... a ani nemeli koule zavolat, ze neprijedou. Takze ne, dekuji, cim min firem, tim lip :-D
Odpovědět
vsetko zalezi od toho kolko ma clovek casu a ako je technicky a organizacne zdatny. Su veci ktore si spravis sam, ale su aj take ktore si neurobis... Uvediem jednoduchy priklad ktory poukazuje na niekolko aspektov stavby svepomoci resp. dodavatelsky - dostanes sa ku kureniu a budes chciet nizkoteplotnu podlahovku. Dokazes si precitat aky je postup niekde na nete, kupit EPS a lepidlo - povedzme naklad 30 tisic, ale co potom? musis nakupit trubky, sponky, znovu precitat navody na nete co ta stoji cas a dalsie peniaze. Polozis aj to, alebo zavolas topenarovi? anhydrid musis na zaliatie objednat tak ci tak, takze riesis nieco svojpomocne a nieco dodavatelsky. Celkova ciastka kombinovanym sposobom bude dajme tomu 105 tisic ako v nasom pripade, komplet dodavatelsky to iste za 118 tisic. takze vo finale na misky vah pokladas 13tisic CZK na jednu vazku a na druhu stranu das svoj cas, risk, ze si to nepolozil spravne a pod. V tomto pripade by som rozhodne tych 13 tisic obetoval a maximalne si to dozoroval. Najviac sa da usetrit na hrubej stavbe, pokial ti ma kto pomoct (rodina, kamarati) tak by som hrubu stavbu riesil svojpomocne a zvysok si nechal urobit nejakou firmou s dobrymi referenciami... kto hlada najde. GL
Odpovědět
Profilova fotka
@nininka23 nejaka uspora tam bude, ale to by clovek musel vycislit svuj cas, opotrebeni organismu, projezdenou naftu, jine DPH, skutecnost ze stavite dele, psychicka ujma rodiny :-) je pravda ze o penize jde az na prvnim miste, ale stavba svepomoci vas musi predevsim bavit, protoze ve finale se zapoctenim vsech veci to zas o tolik levnejsi nebude a hlavne vetsina to podle mne ani nebude pocitat a kdyz vidim nektere vykony odborniku, tak to clovek jako pouceny laik zvladne taky a kdyz si da trochu zalezet tak i lepe - coz neplati urcite na vsechny odborniky, ale nekdy je to silene a jako hlavni vec vidim ze o tom baraku pak vite vsechno
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote nechci být zlým prorokem a moc vám přeji, aby jste měli opravdu postaveno za rok a čtvrt. Nám stavěla firma a potom plno subdodavatelů a i přesto, stavíme téměř dva roky. Ty poslední dodělávky jsou fakt zdlouhavé. A fakt klobouk dolů,pokud to zvládáte i s dítětem. Já nedávám pomalu ani ted závěrečný uklid :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Částku, jakou člověk může ušetřit si netroufám odhadnout, ale když vidím, co si učtují firmy za práci, tak je to většinou stejná částka, tak jako za materiál. Pokud má člověk čas, umí to, tak se dá ušetřit fakt nemalá částka, to je pravda
Odpovědět
Profilova fotka
vyčíslení udělat nedokážu - stavíme jen jeden barák, cenu na klíč jsme ani nezjišťovali, srovnání stejného nemám. Ale jak bylo zmíněno - záleží i na odhodlání. Peníze jsou jedna věc, faktor stresu druhá. Pokud by měla celá rodina trpět kvůli pár korunám, smysl je ušetřit nemá. Pokud se s tím budete pižlat s takovým nadšením, jako můj muž, smysl to má. Například na instalatérovi jsme ušetřili min. 25t, na sádrokartonářích podobně a tak podobně. Manžel je rád, že si domeček staví sám, je na sebe hrdý, bude vědět, kde je jaká trubka, proč se posr...lo to či ono, máme ho tak rádi i s nedokonalostmi. Od firmy bychom požadovali perfektní výsledek a nadávali na chyby. Zároveň máme spolehlivé/ho dodavatele veškerého stavebního materiálu apod., a zároveň nám taky prakticky nikdo nepomůže (partu šikovných a odhodlaných kamarádů nemáme). Přepočítávání času se mi nelíbí - ano, náš čas má svou cenu, ale vždy nižší než odborníků (nebo "odborníků") a obvykle ho do své výroby nezapočítávám - jako kdybych si do ceny doma uvařeného oběda připočítávala cenu svého času a energie. Ale zase - pokud člověk maká s nadšením, je ta "cena" jinde, než když si to protrpíte a raději byste svůj čas trávili jinde a jinak (a samozřejmě - pokud vyděláte za den víc než, co si vezme pokladač topení, je na snadě vydělávat..)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@nininka23 Náš dům by na klíč stál 3mil, my ho stavíme za 1,8mil. Jsou v tom tedy i další náklady, neřešíme vybavení a má to spoustu dalších faktorů. Rozhodně to není pro každého.
Odpovědět
@1leontynka hele tak pokud to zvladnem do leta, bude to rok a ctvrt ciste prace... ale i kdyby ne, porad to neni takova hromada let, jak bylo psano vyse :-) S ditetem to nejak jde, jak kdy, nekdy hlidam ja, nekdy dedecek, nekdy babicka, nekdy se poflakuje po stavbe. Ale ma na stavbe opravu vyziti. @zuzekk mame to stejne, manzel, coby IT manazerska krysa je rad, ze odpo vypadne na stavbu a vycisti si hlavu a citi se jako ten borech chlap, co postavil rodine dum. A me to taky bavi, pri materske je to super odreagovani. A ty castky, co chteji firmy.. ty jsou nekdy masakr. Jinak mas naprostou pravdu.
Odpovědět
@zuzekk k (ne)započítávání vlastního času - ano, efekt fandovství a kutilství nelze neopomenout, ale stejně by se manžel mohl po práci ve volném čase realizovat na stavbě třeba známého, souseda nebo se prostě nechat najmout a brát za to regulerní odměnu a to je onen další náklad. V ekonomii je to jeden ze základních pojmů, kterému se říká "náklady obětované příležitosti". Tudíž sice se Vám to nelíbí, ale fakt to není objektivní, nezlobte se na mě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za odpovědi. Samozřejmě s prací na domě počítáme, zedníka máme a manžel u tchán jsou manuálně zruční. Hrubá stavba bude probíhat během léta, kdy má tchán prázdniny a s manželem pracujeme společně, kdy v klidných měsících zvládne práci jeden (já:-)). Odhad na klíč máme 3,6 mil. Rádi bychom se dostali do 3mil., tak uvidíme.
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 ...má v té době utrácet za permici do fitka? vstupný do bazénu? pronájem hřiště? opotřebovávat tenisky?... - nene, zahází si lopatou, podrandí s kolečkem, a jak jde břicho dolů a bicáky nahoru! ekonomická teorie dobrá, v praxi více aspektů, řekla bych. Regulérní odměnu by v tomto čase stejně nebral, na to se má příliš rád, aby makal na cizím nebo pro zaměstnavatele... ;-) @nininka23 ať se rozhodnete jakkoliv, my se tu mezi sebou pohádáme klidně za vás! :-D Ať to jde rychle a kvalitně od ruky! vám nebo komukoliv!!
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzekk :-D moc děkuju
Odpovědět
@mp77 @mp77 a kdyz ve volnem case delate jakoukoliv jinou cinnost, tak take prepocitavate usly zisk? Napr. kdyz pratelum pohlidate dite, take si spocitate, kolik penez jste prodelali? Nebo kdyz doma uklizite, take to prepocitavate, kolik vas ten uklid stal? Ja nevim, mne to prijde hloupe. Je preci jedno, jestli ve volnem case jdu kopat do balonu nebo stavet barak, dulezite je, ze to co delam, delam rad, ze si vycistim hlavu a nemuzu prece vse prepocitavat na prachy. To je strasny svet. Predstavte si, ze v dnesni dobe existuji i lide, kteri delaji nektere veci zadarmo, pro svuj vlastni dobry pocit a nemusi to byt jen stavba domu, ale at uz pomoc pratelum nebo prace pro nejakou neziskovku. Asi jsem hodne neekonomicka a hodne prodelavam. Nicmene jeste k te stavbe, jsou dve varianty, bud si vezmu mensi hypoteku a dva roky si maknu na stavbe s tim, ze pak si zbytek zivota uziji v relativnim klidu a neco si dopreju a nebo si vezmu hypoteku treba o milion vetsi a budu zbytek zivota setrit. Pro me osobne je prijemnejsi prvni varianta.
Odpovědět
@mp77 zminoval jsi jeste benzin... nevidim rozdil v tom, kdyz stavi firma nebo sami...stejne kdykoliv byla na stavbe firma, jezdili jsme tam denne podivat se co a jak udelali, abychom mohli vcas zakrocit a vec se predelat... nekdy meli problem a jeli jsme na stavbu i behem dne domluvit se co a jak... takze kdyz si stavime sami, nejezdime tam vic, nez kdyz tam delali firmy... bohuzel
Odpovědět
@mitote .... nebo v ten čas, kdybych dělal otroka na stavbě, budu vydělávat v tom, co dobře umím a tu hypo si vezmu stejnou, možná i menší. Musíme totiž porovnávat to, že v obou těchto uváděných variantách nám zbyde stejné (kulové) volného času, Anebo budu radši platit o pár tisíc víc hypo, než abych dělal otroka na stavbě (když to není mým hobby) a budu mít víc času na sebe, svou rodinu, na koníčky které mě baví, na lenošení. Je to ale otázkou indivindi priorit. ... od počátku neporovnávám variantu, kdy si "vše bastlím sám" s variantou, kdy si "větší část bastlím sám a na více specializované činnosti si někoho najmu". Porovnávám to s variantou více dodavatelskou, tj. kdy mám smluvně dodavatelsky zajištěnou a vydefinovanou nějakou větší část a pouze si přebírám (a platím) hotový výstup, maximálně kontroluji fáze, které se v průběhu díla nějak zakrývají. Tudíž nevím , proč bych jim měl stát denně za prdelí. No, mylsím, že se shodneme na tom ,že se neshodneme ...a tím bych to uzavřel,.
Odpovědět
@mp77 tak jestli za dobu co tam firma pracuje vydelas to co stoji, tak jsi dobry teda...napr plocha strecha, material byl nakoupen, jedine co firma dodala bylo oplechovani a fatrafol plus prace vseho... stalo to 50tis a trvalo jim to 4 dny... manzel bohuzel opravdu nevydelava 50tis za 4 dny. Takze pokud neco jde udelat svepomoci, radi si to udelame, jinak by nas dum nestal 3mil svepomoci+dodavatelsky ale tech 5mil na klic, ktere projektant spocital... a dva miliony behem doby stavby fakt nevydelame. Je otazka, kdyz si vezmes vetsi hypo o par tisic, jestli ti pak na ty konicky zbyde... samozrejme je otazka o kolik tisic je to vic, ale ja je radeji investuji prave do tech konicku a do deti a radeji si ty dva roky maknu na stavbe, kde me to navic bavi :-) Jinak je to muj dum, takze ja jim denne za prdeli stat budu... dozor sice mame, ale ten tam denne neni a radeji si srovnam do late remeslniky hned jak to podelaji a ne az to pujde predelat hur.
Odpovědět
@mitote Souhlasím na 100%. Většinou tu plačou firmy co jim díky lidem, kteří si provádí stavbu svépomocí utíkají kšefty a tak chtějí odradit ostatní! Až v práci vydělám více jak ti "odborníci" tak pak si je pozvu, ale do té doby co zvládnu si raději provedu sám. Při stavbě svépomocí když si práci naplánuji tak si jí provedu a né, že budu čekat na nějakého odborníka, který má rozjetých X kšeftů a dojede na 2 hodky a pak tradá k dalšímu. To je panečku pak strávený volný čas kdy čekáte na firmu na stavbě až dojede. Nedej bože, když jím hoří termín tak honem honem kvalita nekvalita.
Odpovědět
@fujit nejlepsi, kdyz si kvuli tomu jeste vezmete dovolenou! :-P Mela jsem tenkrakt chut je zabit. ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
@nininka23 nebudu vůbec psát o stavbě svépomocí,to je jiná kapitola,ale při stavbě systémem najímání různých řemesel hodně závisí na tom,kde stavíte,jaké jsou tam v okolí možnosti,trh práce,ceny,řemeslníci...my takhle přesně chtěli stavět dům/bydlíme kousek za Prahou),hrubá na klíč a pak s najímáním "místních" řemeslníků zbytek..a poměrně rychle jsme vystřízlivěli po obdržení nabídek s jejich cenama..někde bychom neušetřili vůbec,někde naopak o tisíce dražší položka a i na levnější jsme se dostali,ale v tak minimálním rozdílech,že nám to za to nestálo...takže nakonec nám celý dům dodávala jedna firma na klíč,nic na reklamaci,žádné problémy jsme neřešili,kromě okousaných šroubků na pár zásuvkách,co montoval pán asi po flámu,či co..nemáme ani jsme neměli jedinou reklamaci,námiku k "jejich"řemeslníkům,odvedli nám perfektní práci a i po 7.roce bydlení nemůžu říct jediné špatné slovo..ono je to i dost logické..když budu firma,budu dodávat domy na klíč,tak si asi nedovolím mít jednotlivé řemeslníky lemply..když tady tak kolikrát čtu ty přípěvky o jednotlivých řemeslnících,tak jsem nakonec moc ráda,že jsme takto volili..jestli jsme prodělali tímto způsobem na stavbě pár tisíc,tak mi to za to vážně stálo... :-)
Odpovědět
@gigi2 Mám obdobnou zkušenost (a take teď odhlížím od čistokrevné svépomoci) , kterou se pokusím zobecnit pro další stavebníky : Ta moje zkušenost je taková, že čím větší celek poptávám, tím se zpravidla dostanu na lepší cenu. Nebo naopak, čím budu stavbu více drobit na drobné zakázky, tím mi to po součtu vycházelo dráž. Proč ? Protože každý jednotlivý dodavatel chce realizovat svůj slušný zisk, který mnohdy navíc v první CN ještě nastřelí a zkouš,í jestli se hejl chytne i tak. Zcela konkrétní případ : byť stavím v podstatě na klíč, tak tepelné čerpadlo s podlahovkou jsem poptával sám. A byl rozdíl, pokud dodavatel uměl a zajišťoval obojí jako komplet (pak se cena za "doplňkovou" podlahovku pohybovala 70-80 tis. Kč bez DPH) a kdy dodavatel dělal jen TČ a na podlahovku poptával nějakého spřátelného subdodavatele/topenáře, tj dodávka by se rozdělila mezi 2 dodavatele. Pak byli CN na podlahovku od 125tis. Kč bez DPH výš, protože logicky topenáře nezajímá realizovaný zisk dodavatele čerpadla. Navíc v první variantě to mám jednodušší z hlediska řešení problémů. záruky, menšího počtu dodavatelů.. Toto se dá v mnoha případech zobecnit .... platí to ale, pokud bude člověk standardně poptávat firmy či živnostníky na volném trhu (aspoň s nějakými referencemi/historii), ne "Frantu z hospody, kterej tu podlahovku určitě zvládne, protože už ji dělal" Nevylučuji a je docela možné, že někdo může mít zkušenost jinou.
Odpovědět
Profilova fotka
My stavíme na klíč, protože chodíme do práce a vyděláváme. Nejsme nejmladší a odmítáme trávit 2 roky víkendy v montérkách. Když jsem zjišťovala, o kolik bych srazila cenu při stavbě dodavatelsky (max. 300 tis., když se bude dařit), pochopila jsem, že v té částce nám to za to nestojí.. každou chvíli tu čtu o blbých řemeslnících, co nepřijedou, když mají, něco zvořou, pak nemůžou začít ti další atd. atd. Svépomocí jsme to zavrhli rovnou. Ono nejde jen o to, že je člověk několik let bez volnýho času, ale docela slušně to prověřuje vztahy a i tady je pár takových, co to nerozdýchali. Za to mi to nestojí. Výhoda stavby na klíč je, že komanduju jednoho člověka. Veškeré vady řeším taky jen s jednou firmou. Úspora svépomocí by byla určitě přes 500 tis., ale nám to za ty nervy nestojí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 my teď třeba poptávali stavbu dřevěné pergoly k domu,její zastřešení,k tomu 4 větší dřevěné květináče a 2 dvoumetrové,dřevěné zástěny do boků...zakázka za desítky tisíc...kolik nám vůbec z osmi oslovených řemeslníků v okolí zareagovalo alespoň větou :"Děkuji,nemám zájem.."??Jeden,jedinej z nich,zbylé nulová reakce,odezva...a to je přesně ono,přesně v tomhle stylu by to bývalo při naší smůle bylo i kdybychom stavěli subdodavatelsky...mám jedny nervy,jednoho manžela,jedno dětství dítěte a jeden život a o nic z toho jsem nechtěla stavbou přijít,či to prošvihnout,a za to mi ty v našem případě neušetřené peníze prostě nestojí... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Staveli jsme svepomoci,celkem cerstve hotovo..tahle otazka je HROZNE spekulativni.. my jsme tam teda vc. Zarizovacich predmetu a komplet barak za cca 1,6-7mil.-presne to prepocitam az si v klidu sedneme. A je tam vse-benzin,svaciny,okradeni dodavatelem..proste i uctenka za lepidlo.. NICMENE meli jsme stesti ze jsem pulku veci uhadala, a druhou pulku jsme pokoupili po vyprodejich,bazarech,ze stavebnin se slevou za poskozeni(treba narizlej pytel lepidla) apod... myslim si ze nemit tyhle vyhody- me znalou stavariny a systemu(i ohledne vyhadani slev,vedet kam sahnout) a nebyt manzela co naopak mel pristup k tem zlevnenym vecem ve stavebninach-tak jsme tam tak za 2,3-4mil... abych neodbehla-odhad banky 3mil, odhad projektanta 3,5mil...
Odpovědět
Profilova fotka
@alkapinka 1,6-7mil to máte dobrej rozptyl...;-)pár milionů sem,pár milionů tam,přesně to spočtete až někdy u kafe..:-D;-):-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?