Za kolik je dnes možné postavit rodinný dům 4+1?

Ahoj všichni, už docela dlouho projíždím veškeré diskuze a musím se také přidat. S přítelem (v září již manželem) přemýšlíme o stavbě rodinného domku, takže se v současné době snažíme sehnat maximálně informací o svatbě a jejím financování. Část rodiny nás od stavby zrazuje s odůvodněním, že na ni nemáme dostatek financí, další část rodiny nám radí koupit starý dům a provést kompletní rekonstukci (což jsme ihned zavrhli), zbytek - koupit byt. Přítel i já pocházíme z rodinných domků, proto si neumíme představit, že bychom bydleli někde v paneláku. Již dlouhou dobu bydlíme v bytě 1+1 a opravdu bychom si přáli domeček. Samozřejmě máme našetřené penízky (necelé 3 miliony) a pozemek o kterém uvažujeme, by nás vyšel na nějaký 1 mil. max 1,2 mil. Určitě bychom si ještě nějaké dašlí penízky půjčili výhodně od stavebka. Jak říkám, rádi bychom svépomocí postavili dům, ale samozřejmě uvažujeme i nad financemi do budoucna (v době mateřské, se splácením půjčky od svatebka...a tak.). Opravdu bychom neradi platili měsíčě horentní sumu po dobu 25 let. Nevím zda by se vyplatito si nechat udělat nějaký předběžný rozpočet stavby nebo se minimálně pobavit s architektem. Jak danou věc - stavbu domu, řešíte vy? Díky a stavbě zdar :-)!!!
Odpovědět
@hanibi Věř mi, že zde není mnoho lidí, kteří mají naspořeno tolik, kolik vy a jdou do toho. Pokud budete stavět částečně svépomocí, tak vás čeká půjčka max. 1mio se splátkou okolo 4tis. měsíčně po dobu 25let. O tom se nám ani nesní. Pokud cítíte, že to chcete, pak hurá do toho...:-)
Odpovědět
Pokud máte tak velký základ, tak bych nad ničím nepřemýšlela a koupila ten pozemek a stavěla. Sama pocházím z domku a nyní jsme v bytě a stavíme, protože bydlet v bytě bych opravdu nemohla. Jděte do toho a držíme palečky.
Odpovědět
Právě tak to bereme! člověk by měl pro splnění snů udělat maximum!!! Nebude to jednoduchá "cesta", ale vidina domečku je úžasná!!!! Díky za podporu!!!
Odpovědět
tedy nevím kde jste se koukali, ale za 2mil máte postavený dům na klíč vč základové desky pokud nechcete něco moc velkého - asi bych si nechal postavit dřevostavbu a měl klid :-) pokud nejste stavaři
Odpovědět
No přítel by rád zděný dům.....já upřímě budu řešit spíš vzhledovou sránku a veškeré papírování:-) I když budeme to muset rozseknout! Z čeho stavět, jaké topení...a tak:-)
Odpovědět
@hanibi No vzhledem k tomu,že úrokové sazby na hypotéky jsou okolo 2,5%,máte hodně naspřeno,tak bych se toho vůbec nebála.Zajděte za projektantem,udělá vám i orientační cenu. Pokud si na baráčku nebudete vymýšlet,nebudete mít sklep,balkónky,terásky,tak to žádná hrůza není a bude bydlet ve svým. Teď jsou dobré podmínky,proto si půjčit,vůbec bych se toho nebála.
Odpovědět
Upřímně..hrubka :-)
Odpovědět
žádné balkóny, sklep...nic takového...max. dvě malé místnosti anvíc (spíž a šatnu) jinak klasika s terasou. Ale asi patrový domek, ale malé místnosti!
Odpovědět
Profilova fotka
Pozemek jsme koupily za 1660000,- kč a na domek máme rozpočet do 2 mil. už teď vím, že nás vyjde na 1.8mil. i s venkovními úpravami, plotem i kcchnskou linku. Máme 6+1, 2x šatna + špajz, koupelna i samostatné WC. Plocha 172m2 obytná. Materiál jsem si vždy vysmlouvala na nej. ceny..hodně shánění, ale stojí to za to...Jinak stavíme subdodavatelsky + svépomocí minimálně... Jen střecha byl rozpočet šílený tak do toho se pustil přítel sám po instruktážním videu...))))) Odhad za stavbu projektantem v projektu je 4.6 mil.hodně nadhodnocené.
Odpovědět
Profilova fotka
@hanibi s takovým základním kapitálem bych se stavění nebála. Hodně záleží, zde budete stavět s firmou na klíč nebo svépomocí a subdodovatelsky, nám třeba firma nacenila náš zděný dům (viz fotoblog) na 5,5 mil. a doufám, že se vejdeme do 3 :-) (např. základovou desku nám nacenili na 400 tisíc a stála nás svépomocí 185000,- ). Hodně štěstí :-)
Odpovědět
to lajlinky78: Teda to koukám....pozemek za 1,7 mil.? To je slušné!!! A projekt jste měli vlastní nebo nějaký typový dům? Na pozemek se jedeme podívat o víkendu....je to velmi mírný jižní svah, ale všude okolo louky a lesy....teď ještě proklepnout pozemek, zda je "čistý" a můžeme se do toho pustit!
Odpovědět
@lajlinka78 klobouk dolů před vámi. Asi by každý rád viděl seznam dodavatelů, kde jste tak dobře pořídili... :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@flakac každá nabídka je o jednání...))) ale musím říct že mě překvapilo, že je to jednodušší než na tržnici...)))
Odpovědět
@hanibi Nenechte si namluvit od rodiny, kazdy by to udelal jinak, od vsech ale urcite uslysite, ze kolem baraku je moc prace. Podle toho, jak mate nasporeno jste i snem kazdeho stavitele:))) Ja myslim, ze podle toho co budete stavet a za kolik sezenete pozemek mozna ani pujcku potrebovat nebudete. A pokud byste si museli vzit jenom stavebko, tak v pohode. Ja jsem cely zivot vyrustala v byte, manzel v dome, takze vedel, co nas ceka. Ale uprimne - bydlime v domecku pulrok a do bytu bych uz nikdy nesla:) Drzim vam palce!
Odpovědět
Profilova fotka
my financovali z vlastního asi polovilu stavby vč.pozemku, máme podkrovní dům (zast.plocha 111 m), jestli máte 3 mio úsport, jdětě do toho 8-)
Odpovědět
Myslím si, že pokud si to nenecháte dělat na klíč, tak se do tří milionů vejdete krásně :-) Zda byt nebo dům radit nebudu, každý má jiný životní styl a priority. My plánujeme dům, ale zařídím si to tak, abych celý víkend nesekala trávu a neplela záhony. Nikdy bych ale nešla do domu, kdybych musela pak dojíždět za prací a s dětma do škol.
Odpovědět
Takové úspory??? Tak to nemáš co řešit. My teď začínáme stavět s polovinou toho, co máte naspořeno vy....a to jsem si myslela, že máme naspořeno dost :D :D To by mně zajímalo, kolik měli před stavbou naspořeno ostatní....
Odpovědět
my jsme právě tenhle týden v úterý kolaudovali (i když už dva roky bydlíme ;-) ) a před stavbou jsme měli našetřeno cca 500 tisíc. Máme hypotéku na 15 let, cca 6 tisíc měsíčně (teda zbývá už "jenom" 11 let) Ale jelikož jsme stavěli na vesnici tak byl nepoměrně levnější pozemek (412 000)
Odpovědět
Profilova fotka
@hanibi půdorys jsem si udělala sama, v typových jsem nenašla žádný, který by mi vyhovoval. Sice máme pozemek na vesnici, ale je to 5 km od Prahy...proto ta cena, je tu přes 2100,-/1m2. My to chytily ještě dobře, s paní se rozešel přítel a nepřispíval jí na hypo tak prodala pod cenou, aby to bylo rychle... Je nádherný na rovině a navazuje na původní zástavbu, osvětlení, nová asfaltka, vjezd na parcelu ze zámkovky, plyn, el.kanalizace. Pět minut škola, škola, úřad, obchod....prostě sen...)))
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac jinak klidně seznam do IP dodám....)))))
Odpovědět
Profilova fotka
Kdybych měla na účtě to co vy,tak už tady přidávám fotky,jak běhám na stavbě s kolečkem plným betonu :-) Vážně hodně záleží, za kolik seženete pozemek. My to máme podobně jako @cincula Pozemek máme vybraný za 450.000,- a je to pozemek velikostně hodně nadstandartní. Z toho co máme naspořeno zaplatíme právě ten pozemek + základovka. Na nic víc už asi moc nezbyde a hypošku nepočítáme že bychom si brali větší jak 1.2 mil. Projekt budeme mít vlastní -nechceme žádný typový domeček a budeme si to stavět samy. Takže nám by skoro ještě půlka zbyla z vašich úspor :-) Držím vám pěsti
Odpovědět
Profilova fotka
@hanibi tak s těmi vlastními zdroji, které máte našetřené a stylem přemýšlení o financích, do toho určitě jděte....myslím, že máte dost rozumu na to, abyste se nevrhali do utopistických a finančně napjatých akcí...
Odpovědět
s takovou nasporenou castkou bych nad tim asi moc nepremyslela.... nenechte si radit od rodiny. Nam take tchan porad vtlouka do hlavy at radeji koupime stary a zrekonstruujeme, ale to by nas uprimen vyslo draz nez postavit novy :-)
Odpovědět
Ahoj, už ve vedlejším vlákně jsem dával odkaz na naše stránky domeceksnu.cz a tady je dotaz hodně podobný. Pokud jste šikovní a nebojíte se toho, stavte sami, vlastníma rukama. Podívejte se na naše stránky, projeďte si články, deníky, fotky a klidně se ptejte. Rádi odpovídáme a pomáháme ostatním. Proto ty stránky jsou, aby dodali odvahu a zkušenosti dalším. Sami, když jsme začínali, tak jsme hodně tápali a váhali. Přesvědčil nás kamarád, že máme stavět vlastníma rukama. A protože si zpětně uvědomujeme, jak bylo téžké se rozhodnout, tak se snažíme pomoct dalším. Vzali jsme si opravdu velké sousto (takhle zpětně, když se na to podívám). Stavěli jsme ve dvou domeček o rozměru 13x14.4m a dvou patrech. Občas nám přijela pomoct rodina. Hrubou stavbu jsme stavěli celý rok. Prostavěli jsme zatím 2.3 milionu a nemáme podlahovou krytinu a fasádu. Přibližně si cenu můžete spočítat tak, že vezmete rozměr domu a vynásobíte výškou. Vyjde vám objem v m3. Ten když vybásobíte 3000Kč, získáte cenu, když si budete stavět sami. Když násobíte 4500Kč, získáte cenu, když budete hledat firmy a úkolovat je. No a když to vynásobíte 6500kč, vyjde vám cena na klíč. Samozřejmě to je hrubý výpočet, ale vcelku to pak vychází a minimálně pro orientaci to stačí. Starší dům bych nikdy nekupoval. Má jedinou výhodu v tom, že v něm můžete hned bydlet a rekonstruovat postupně. Pak má jen samé nevýhody. Nevíte co vás čeká, co je kde a jak uděláno, některé věci jdou jen těžko zpětně doplnit - různé izolace, ať hydro nebo tepelné. Stavebníkům zdar :)
Odpovědět
@davescz Smekám před tebou i tvou přítelkyní. Nejen před rozhodnutím, stavět svépomocí, to se celkem nabízí, pokud máte kde bydlet, nikam nespěcháte, nejste úplně leví a máte do toho chuť. Ale co mě udivuje je to, že se ti daří u tolika práce a studování různých technologií a postupů ještě vytvářet takto profesionální stránky den po dni. Neprohlížel jsem vše, ale i to, co jsem viděl mi stačilo. Super manuál pro každého, kdo má stejnou chuť jako vy. Máme sice postaveno na klíč, poněvadž jsme neměli kde bydlet a potřebovali jsme rychlou výstavbu, ale opravdu takové stránky velmi chválím a vřele doporučuji i když osobně je vlastně nepotřebuji ;-) :-D
Odpovědět
@cincula my máme našetřeno 1,3 mil, pozemek nás bude stát 260 000 zasítovaný.a taky jdeme do toho. ;-) budeme mít patrový 9,5 x 8 m. ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
@lajlinka78 Dobry den, mohu se Vas zeptat, kde konkretne stavite? Kdyz koukame na pozemky okolo Prahy jsou to desne palky :-| Ale vzdalenost 5 km od Prahy by byla super :-)
Odpovědět
@hanibi Záleží v jaké kvalitě a z jakého materiálu. Obecně se cena svépomocí rovná cca polovině ceny domu na klíč. Opakuji svépomocí. Na tomto fóru je spousta lidí, kteří mají svépomoc i za to, když na stavbě stojí, cihlu do ruky nevezmou a jen korigujou zedníky a spol. A takový 4+1 na klíč seženete od 2 mil. - klidně 12 mil. :) A s tím, co máte našetřeno, jste bez starostí. Jen nechápu názory vaší rodiny. I když člověk nemá skoro ani korunu, furt si může za 2 500 000 hypo postavit baráček a splácet bude by oko nějakých 8 000-85 00. To dnes platí člověk za nájem pitomé garsonky v králíkárně. A na starý barák se vykašlete. To je ta největší kravina, jakou kdo může udělat. Za prvé, nemáte dům, který byste chtěli 100% podle svých představ a taková rekonstrukce mnohdy stojí jako stavba nového domu, ale i více. Jediné, kdy je dobré koupit starý dům, je, když k němu získáte za babku nádherný a rozlehlý pozemek. Pak ho zbourat a postavit novostavbu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?