Zkoušíte někdo šetřit ,,obálkovou metodou"?

Zkoušíte někdo šetřit obálkovou metodou (jako že si určíte omezené množství peněz na určitý týden a toho se držíte)?:-) Jaké s tím slavíte úspěchy, případně, kolik je Vás limit? Rozhodla jsem se to zkusit, utrácíme hrozně moc za jídlo, které vlastně ani nepotřebujeme. Tak jsem na nás zvědavá..:)
Odpovědět
ne..já ne..nějak mi nedovoluje zdravý rozum..
Odpovědět
@bibim ahoj..ted to zkousime druhej mesic..dali jsme si na stranu 3000 na jidlo na mesic-jsme dva-brambory a vajicka od mamky,obcas kralik....a musim rict,ze to cloveka donuti premyslet nad tim,co uvari a kolik..uz nevarim pro 4,ale fakt jen pro dav atd...a svete div se-vyzili jsme..a to v tom je i basa piva a veci na dort na oslavu..za zbytek plus penize na dalsi mesic nakoupime zase zasoby,aby jsme jeden mesic nezili za 2000 a dalsi za 5000,proste se snazime udrzovat aby doma neco bylo-testoviny,pecivo,neco na nej,maso......fakt je to lepsi nez platit jidlo kartou..takze za me urcite fajn napad...clovek zjisti aspon kde ma tu hranici za kterou dokaze vyzit..jo a jime uplne normalne...
Odpovědět
Nene, takhle nešetříme, to si myslím, že ani dost dobře nejde... Co se týká jídla tak nakupujeme jen to co opravdu spotřebujeme, neděláme si doma zásoby, maso kupuji jen čerstvé, nemám ráda mražené a tak u nás v mrazáku bydlí pečivo, takže ani to nevyhazujeme. Máme super účet u Air bank, kde si můžeš právě nákupy a platby řadit do složek podle toho za co to bylo, k výběru z bankomatu si můžeš zpětně dopsat na co jsi to vybrala, nebo za co skutečně utratila atd... To nám moc vyhovuje, takže to je dobrý přehled...
Odpovědět
Profilova fotka
my tak fungovali několik měsíců...nenazvala bych to šetřením,ale prostě jsem si potřebovala udělat přesný přehled o našich výdajích a fungovalo to dobře...svým způsobem jsme už ponechali to,že si měsíčně dáváme stranou na všechny možné výdaje poměrnou částku,ale na to ses neptala,tak to nebudu sem motat...prostě mys tím úspěchy měli a máme ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
tohle by u nás asi teď neprošlo... Podobným způsobem jsme ale šetřili asi před 10-ti roky :-) Přítel po výplatě odkládal do obálky 3-5tis., na které nesměl sáhnout (no a bylo bezbolestně našetřené třeba na společnou dovču, motorku, ...)
Odpovědět
@catt82 tak na tohle mam ja sporici ucet..a jelikoz jsem lina to prevadet,tak se mi tam penize hromadi a pak ma mam sahnout :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme si začli psát do aplikace na webu/telefonu (je to propojené) každý nákup a třídíme to do kategorií. Na koláčovém grafu pak ihned vidíš podíly jednotlivých kategorií. Začali jsme s tím v listopadu, hlavně pro představu kolik utratíme, protože letos budeme brát hypotéku na pozemek. Musím ale říct, že díky tomu, že se každý výdaj "eviduje" méně utrácím, předtím jsem totiž myslela, že utratíme mnohem méně. |-|
Odpovědět
My chceme zkusit si na týden dát cca 1500kč(dva dospělí a jedno malé dítě, co jí malinko), nechceme určitě šetřit na kvalitě potravin, spíš se zaměřit na to, jestli to, co kupujeme, opravdu potřebujeme, utráceli jsme za jídlo hrozné peníze. Jsem na to zvědavá, první týden byl v pohodě, všeho jsme měli dost a ještě mi 400kč zbylo, tak jsem docela čučela a měla radost:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bibim ano,první týdny byly nejjednodušší,měli jsme ještě zásoby doma,takže z toho čerpali..až po několika týdnech ale došly,tak to pak už bylo znát a rozhodně už mi pak peníze nezbývaly,jako na začátku... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petapetruska my už tohle dávno neaplikujeme :-) Před cca 10-ti roky byly úplně jiné možnosti než dnes a byli jsme navíc ještě "mlaďoši"
Odpovědět
@gigi2 prave to jsme si rekli,ze na konci mesice doplnime zasoby,aby to takhle nedopadlo...
Odpovědět
@catt82 no tak my jsme "mladosi" :-D tak to zkousime
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petapetruska tak to u nás nešlo,my měli peníze po týdnech...člověk se to ale brzy naučil tak fungovat a doplňovat průběžně :-)
Odpovědět
@petapetruska @catt82 my jsme též mlaďoši:-)
Odpovědět
My jsme taky mlaďoši :-) Neplánujeme dopředu (obálkama), ale detailně evidujeme už asi pět let každý výdaj. Manžel to má v excelu, přesně ví kolik jsme vydělali a utratili, včetně konkrétních kategorií. V jednotlivých měsících moc rozdíly nejsou, takže známe pravidelné výdaje a cokoliv je nad, ušetříme (nebo spíše teď vrážíme do rekosntrukce). Zároveň vidíme, kde by byly rezervy na další další šetření...
Odpovědět
@bibim kdysi jsem takhle zasvobodna hospodařila a vyhovovalo mi to, ale ted uz to nejde ... manžel večer už neví, jestli byl na obědě nebo něco někde kupoval a že bych mu prostě přidělila stovku nebo dvoustovku a s at si s ní na ten den hospodaří ... no to by ji asi spíš ztratil :-N Chce to disciplínu všech členů rodiny. Já mám spíš opačný problém, po zdražení určitých položek jsem je přestala z principu kupovat, takže se neustále zužuje obsah nákupního košíku, už jsme víceméně na základních potravinách, samozřejmě teda ne vždy, ber to v nadsázce. Před chvílí jsem přijela z Globusu a koupila jsem pár věcí, tohle mi vůbec nedělá problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka5731 jak to děláš?? v Globusu konkrétně mi to problém dělá(jinde ne),tam neumím nakoupit jen pár položek...naštěstí ho máme daleko ;-) jj,my taky v něčem zeštíhlujeme obsah,z principu si to prostě za ty ceny nekoupím už... já obdivuju @mat_ova -5let každý výdaj,to teda my takovou disciplínu fakt nemáme...já právě kolikrát večer nevím,co jsem ránou kupovala :-D
Odpovědět
@gigi2 já tu disciplínu taky nemám, ale naučil mě to manžel. Nechce se mi to zapisovat, takže co jde, platím kartou a co nejde, tak si nechávám všude lístky. Opravdu si vyžádám lístek i na žvýkačky :-). Nemusím si nic pamatovat, schovávám do peněženky a pak manželovi vysypu na stůl. Já s tím nemám práci, on je spokojený, že má finance pod kontrolou a já jsem ve výsledku ráda, že vím, jak hospodaříme... Díky této "historii" jsme schopni si vypočítat i budoucnost, kolik jsme schopni našetřit, kde můžeme zvýšit výdaje (napřiklad dítě (jídlo a domácnost), druhý pes...kde jsou prostě rezervy a kde utrácíme víc, než je potřeba (v našem případě to jsou dárky, vzhledem k nastavenému standartu v manželově rodině :-))) )
Odpovědět
@mat_ova mame to stejne a vsechno je v prehledu v excelu a grafech :-)
Odpovědět
@mat_ova jj, také vás obdivuju. U nás nereálné, bohužel. Manžel není schopný ani brát ty účtenky, no každý máme něco. Ale vím, že neutrácí za zbytečnosti, taky má takovou tu záklopku, tak ho nechávám žít. @gigi2 Stejně jako ty. To si řeknu, že tolik peněz jim za tohle prostě nedám, ať si to nechaj. Zdražování v poslední době mi přijde nehorázný, tak to nechci podporovat. U dalších věcí si přečtu složení, a vrátím je taky. Např. regály s čímkoliv mléčným se mi zcvrly na mlíko, kefír, máslo, tvaroh, čerstvý sýr typ lučina, plátkový sýr a bílý jogurt. Dětem do jogurtu a tvarohu dávám buď javorový sirup, nějakou marmeládu, kakao nebo ovoce. Dcera chce nějaký Hello Kitty jogurt, tak to má slíbeno k narozeninám. :-N Ale to úplně odbočuju od tématu.
Odpovědět
Profilova fotka
@lynxlynxx a prosím jakou na to používáte aplikaci?
Odpovědět
Profilova fotka
Zkusila jsem podobnou metodu rozdělení peněz na týdny ted v lednu -nešlo to,muž přešvihoval pravidelně.Držet se,že když se na ten týden vybralo,nevybere se z obálky na příští týden -chodíme se pást.Příjmy (já sníž.rodičák,muž plat) máme 2 týdny od sebe,když byly v jeden týden vycházelo se krásně i s rezervou,ted se jen vychází.
Odpovědět
@benjik proto si myslim,ze je lepsi mit penize na mesic..proste od vyplaty k vyplate si urcit castku,protoze jeden tyden vam muze stacit min a druhy potrebujete vic...
Odpovědět
Profilova fotka
@petapetruska jako třeba vědět,že mášš dejmme tomu 8000,-na měsíc než 2000,-na týden? Ano,je to lepší,to jsme tak měli,když se nám peníze sešli v jden týden.Ted to moc nejde,většinou z rodičáku vypomáháme babičce,aby vyšla do důchodu.Plus stačí aby muž měl směny navíc a hned lítají peníze za cestu.
Odpovědět
@benjik no to asi jo no...my berem vyplatu ted tak nejak stejne a taky nemame zatim deti,takze to jde...mame to proto,ze jsem zjistila,kdyz jsme se neomezovali,ze jsme utratili 9000 za jidlo..ve dvou lidech...! to se mi udelalo skoro zle...takze jsme dali do obalky 3000 na mesic a kdo nakupuje ten ji ma u sebe pripadne to zaplatime ze svyho a pak si to z obalky vezmem...a hned je mi lip teda...
Odpovědět
Profilova fotka
A ano měsíční limit je super.Kolikrát jsou ve výhodné akci v jeden týden věci,co se vážně hodí a pak jsou dva týdny leda voloviny.Já takhle na začátku min.týdne nakoupila maso do zásoby a vím,že min.do konce tohoto týdne mám masa dost.A ušetřilo se na tom dost.
Odpovědět
Profilova fotka
@petapetruska ano to znám,my projeli ve dvou hrozně moc.ale za blbosti a nekvalitní jídlo.Ted máme 2 děti,třetí na cestě a utratíme stejně,akorát,že za kvalitní jídlo.My by jsme i rezervy měli každý měsíc,no ale předěláváme domek,máme nějaké placení,kterého se chceme brzo zbavit.A funguje zákon schválnosti -když se něco ušetří,zaručeně se něco po....
Odpovědět
@benjik je tri deti..to bych taky chtela..ale asi na tri deti nebudou penizky..:-P no my nakupovali stylem-snidane zvlast,obed zvlast..rozdeli se to do mensich castek,ktery cloveku ani neprijdou,kooupi si na co ma chut a jeste bych tam mohla dat tohle..jo mohla..ale taky nemusela,ze...a ted varime stylem,ze se koupi cele kure,doma naporcuje a jsou z toho min.dve jidla a jeste polivka..:-)
Odpovědět
@benjik jinak taky budem rekonstruovat,takze se nic moc neusetri,do toho se musi stranou davat na poplatky jednou rocne....-P ale proste na jidle se usetrit da :-) ale chce to premyslet no
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka5731 @gigi2 cena a složení potravin je kapitola sama o sobě.Též třeba u jogurtů mám problém,sehnat kvalitní nepředražený je problém.Za bezdětna bych nějaký čapla a bylo,ale dětem chceme dopřát kvalitu.Nejradši dělám domácí.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?