Darovací smlouva pozemek - do SJM?

Dobrý den, máte někdo zkušenost s podobnou situací? Rodiče nám darují pozemek ke stavbě domu, chtěla bych, aby nám je s manželem věnovali oběma do SJM (s novým ObčZ to jde), ale chápu dobře, že by pak manžel musel z poloviny platit daň? (protože není dcera, syn atd) Nebo je výhodnější darovat jen mě a následně SJM rozšířit? A co je vůbec lepší při stavbě domu, vyřizování povolení, hypotéky atd, vlastnit pozemek společně v SJM nebo nevadí, když je pozemek jen jednoho z manželů? Díky za odpovědi!
Odpovědět
Profilova fotka
My to máme darované do podílového spoluvlastnictví. Dům je pak v SJM.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
My jsme to udelali tak, ze manzel dostal pozemek jeste pred svatbou darem od rodicu a vcera jsme byli u notarky a pozemek jsme zahrnuli do SJM ve smlouve o rozsireni. Jinak nemovitost ktera se bude stavet, bude toho, koho je pozemek. Takze pokud chces, aby to bylo i tve, urcite doporucuji zahrnout do spolecneho jmeni manzelu. A snad kdyz se daruje vam obema, jste manzele, manzel by dan platit nemel. Ale to si nejsem jista, nezjistovali jsme.
Odpovědět
Mamka mě i manželovi nedávno darovala pozemek na kterém budeme stavět. Sepsali jsme darovací smlouvu a uvedli jsme, že to chceme zapsat do SJM. Žádnou daň jsme neplatili! Manžel je také osvobozen od daně. Je to napsané hezky v zákoně kdo je osvobozen. Takže to můžete zapsat hned do SJM.
Odpovědět
Ty jako dcera jsi pro účely darování zařazena do I. skupiny, Tvůj manžel do II. skupiny. Obě tyto skupiny jsou od daně osvobozeny, Ty ani manžel nic platit nebudete. Výdajem bude pouze sepsání darovací smlouvy (pokud si ji nenapíšete sami) a 1.000,- Kč kolek na katastr.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?