Darovací vs. kupní smlouva při přepisu pozemku

Dobrý den, chtěl jsem se touto cestou zeptat, co je pro nás nyní výhodnější. Prarodiče od manželky na nás hodlají přepsat svůj dům včetně pozemku. Chtěl jsem se zeptat, která z variant (darovací nebo kupní smlouva) je pro nás v tomhle případně výhodnější - méně finančně náročná (daně apod.). Děkuji všem dobrým lidem za odpověď. Hezký den Michal
Odpovědět
Samozřejmě darování. Daň darovací byla zrušena, přešla pod daň z příjmu. Jste však v I. skupině, ta je od daně osvobozena. Takže náklady - sepsání darovací smlouvy - buď sami - zdarma - advokát, notář - není to nic drahého, odhaduji, že kolem 5 tis. Kč. Vklad na katastr - kolek 1 tis. Kč.
Odpovědět
No ale poraďte se buď s právníkem nebo s finančním poradcem, protože pokud prarodiče Vaší manželky darují dům vám oboum, pak vy jakožto jejich nepříbuzný zřejmě budete muset daň zaplatit z vašeho podílu (domnívám se), kdežto když nemovitost darují jen jí, pak ona daň nebude muset platit.
Odpovědět
@patiperra když jsou manželé tak jsou příbuzní ne? Sice vyženěný, ale od toho ten papír je ne?
Odpovědět
Příbuzní jsou od daně při darovací smlouvě osvobozeni, a to i manželé. Jinak kupní smlouva 4% daň, ale darovací někomu cizímu 15% . Teď jsme to řešili.
Odpovědět
Profilova fotka
Darovací určitě!
Odpovědět
Profilova fotka
nevím, jak je to s darováním oběma, zda je manžel vnučky také v první skupině. ale tak dá se darovat celé vnučce - manželce a ta poté půl daruje manželovi a ten už zase spadá do osvobozené skupiny :-)
Odpovědět
pokud by dar Vám, jakožto manželovi vnučky, nemohl být osvobozen od daně, tak to můžete obejít tím, že pozemek prarodiče darují Vaší ženě a ona následně Vám. Bude Vás to stát jen 1.000,- Kč za návrh na vklad navíc. Případně ale prověřte, zda neexistuje nějaká zákonem daná lhůta, po kterou by si obdarovaný musel dar ponechat, než s ním bude dále nakládat - aby se tím osvobození od daně třeba nějak nerušilo :-)
Odpovědět
http://finance.idnes.cz/dan-z-nemovit...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Týká se osvobození od daně lidí, kteří nejsou manželé, ale jen partneři a žijí spolu v jedné domácnosti? Třeba jeden na druhého chce převést půlku nemovitosti. Je osvobozen od daně z příjmu nebo ne? Je v takovém případě lepší darovat nebo spíše koupit? Děkuji
Odpovědět
@ bedtom Pokud spolu žijí ve společně hospodařící domácnosti alespoň rok, tak jsou osvobozeni od daně z příjmu. Na finančáku se zeptejte, jak to chtějí doložit, někde chtějí trvalé bydliště, čestné prohlášení sousedů atd. u nás stačilo naše čestné prohlášení. Lepší je určitě darovat než koupit, v tomto případě, pokud si sami napíšete darovací smlouvu, platíte pouze za ověřené podpisy a za vklad do katastru.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?