Hypotéka, byt se zástavním právem

Ahoj, řeším zrovna koupi bytu (cena 4600 000kč) na kterém vázne zástavní právo (5000 000kč). Hlavní podmínkou banky, která mi bude financovat hypotéku je, že jim doložím list vlastnictví, na kterém toto zástavní právo bude odstraněno. Realitka nás informovala že při podepisování Kupní smlouvy nám dají dokument Prohlášení o vzdání se zástavního práva k nemovitosti. Vyžádala jsem si včera aktuální výpis z katastru, na kterém je vidět, že zástavní právo tam stále je. Teď nevím jestli můžu podepsat kupní smlouvu i když tam pořád to zástavní právo je nebo mám vyčkat než bude zrušeno. Hrozí mi něco, když kupní smlouvu podepíšu teď? Napadá mě situace, že podepíšu kupní smlouvu, ke zrušení zástavního práva nedojde a tím pádem mi banka neposkytne peníze na úhradu kupovaného bytu. Budu vděčná za Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
záleží jak je to "vzdání se zástavního práva" formulováno ve smlouvě a jak je to s právní závazností onoho prohlášení
Odpovědět
Profilova fotka
@agyness Zástavní právo banky prodávajícího bude vymazáno až po splacení úvěru. Předpokládám, že ke splacení úvěru dojde tak, že vaše banka pošle peníze na účet banky prodávajícího podle vyčíslení úvěru od banky prodávajícího. Toto vše se ale domlouvá v kupní smlouvě tak, aby to ladilo s podmínkami v úvěrové smlouvě od vaší banky. Přesný postup by vám tedy měl vysvětlit advokát, případně ten, s kým řešíte financování. Z mého pohledu vidím menší problém v tom, že kupní cena je 4,6 mil Kč a nesplacený dluh prodávajícího 5 mil Kč, ale zřejmě ten dluh nebude tak velký. Protože kdyby byl, tak by prodávající musel poslat 400.000,- Kč do banky ze svého. Nechte si to tedy řádně vysvětlit od advokáta či v bance nebo kde to financování řešíte.
Odpovědět
Děkuji moc za odpověď. V kupní smlouvě se zmiňuje až 5000 000 kč, a také nějaká částka 14000 000 kč, kterou vidím poprvé (v rezervační smlouvě nebyla zmíněna)
Odpovědět
Profilova fotka
@agyness Tak podle tohoto se jedná o zástavní právo pro fyzickou osobu. A tam tedy banky postupují tak, že nejdříve to zástavní právo musí být vymazané a až pak teprve uvolní peníze banka. Pro vás je ještě důležitý odstavec kupní smlouvy, který řeší finanční toky. Pokud je kupní smlouva podle podmínek nastavených ze strany banky, tak by mělo být vše v pořádku.
Odpovědět
Napíši svou zkušenost s obdobnou věcí pro info, jak to fungovalo. Letos jsme kupovali pozemek, na kterém majitelka měla zástavu (rozprodávala několik parcel, takže zástava byla až 125 mil.Kč). V kupní smlouvě jsme měli, že úvěrující společnost majitelky (nebyla to banka), vydá to prohlášení o vzdání se zástavy, jak budou peníze v úschově. Podepsali jsme kupní smlouvu, naše banka vyplatila peníze do úschovy, prodávající dal návrh na vklad vlastnictví, úvěrující společnost majitelky vydala prohlášení a pak dala návrh na výmaz zástavy na katastr. A jakmile bylo v katastru vše přepsáno a vymazáno, advokát vyplatil peníze majitelce. Taky jsem z toho byla dost nesvá, byla to krkolomná cesta, ale šlo to. Jediný rozdíl byl, že my na naší hypotéku použili jinou zástavu než kupovaný pozemek. Ale pokud bychom dávali do zástavy kupovaný pozemek, tak by tam před vyplacením našich peněz do zástavy byl mezi krok, že majitelka a její úvěrující společnost by souhlasili se zástavou naší banky. Což by bylo ještě krkolomější, ale prodávající s tím původně takto počítala. To potvrzení o vzdání se zástavy, se podle mě musí doručit na katastr, což když budete mít v ruce vy, tak si asi musíte zajistit. Si myslím.
Odpovědět
Děkuji Vám všem, začínám mít trochu jasněji. Ještě bych se chtěla zeptat poslední věc. V tom printscreenu kupní smlouvy, kterou jsem přiložila mi udeřila do očí jedna věta, která si podle mě protiřečí. Případně jsem ji jen nepochopila? Věta: Prodávajíci prohlašuje, že toto zástavní právo zaniklo před uzavřením této smlouvy a bude podán návrh na výmaz tohoto zástavního práva z katastra nemovitostí.
Odpovědět
Profilova fotka
@agyness Splacením pohledávky zástavní právo zanikne. To ale neznamená, že se samo vymaže z katastru. Pro výmaz z katastru je třeba na katastr doručit návrh na výmaz zástavního práva.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?