Jak jste řešili vlastnictví, když nejste svoji?

Prosím o rady a zkušenosti :-) Chystáme se s partnerem do rekonstrukce domu. Dům s pozemkem bude přepsán (jako dar od partnerovi babičky) na partnera. Jelikož nejsme manželé, tak tento majetek nebude spadat do společného mění manželů. Avšak i já se na rekonstrukci budu podílet finančně. Máte někdo podobnou situaci? Je to hrozně těžké téma, protože vlastně začínáme koncem, který si ani jeden nepřejeme, ale štěstí přeje připraveným... :-( Zatím mě napadlo sepsat s partnerem smlouvu, kde by se stanovila očekáváná cena rekonstrukce (máme od projektanta) a ta by se dělila na půl a v případě rozchodu, by mě partner tuto částku vyplatil. Co myslíte? Je toto vůbec reálné?
Odpovědět
@pears má to jednoduché řešení...ať se partner pochlapí a požádá tě o ruku...Pak to snad nebudete řešit a budete to mít společné... Vím, že mne tady bude spousta lidí kamenovat, ale nejsem příznivcem zadních vrátek ve vztahu, takže hraju vabank...aspon mám další důvod se snažit, aby to nedopadlo špatně...
Odpovědět
Profilova fotka
@pears my jsme zatím přesně v této situaci..dům je zatím napsaný na mě....máme spolu smlouvu a zaznamenávám, kdo jaké prostředky a za co vložil..je to jakoby zároveň náš stavební deník, s tím, že kdyby se nedej bože mezi námi něco stalo, vyplatím mu zpět všechno, co do stavby vložil...snad to ale nebude potřeba. Po svatbě pak chci nechat zapsat dům jako SJM.
Odpovědět
My jsme kupovali pozemek a každý z nás měl ideální polovinu. To stejné s domem. Dnes jsme manželé a přesně jak říká @flakac, nemám ráda vztahy na psí knížku. Buď tě má partner rád a vezmě si tě a přepíše na tebe část domu, nebo je jeho chování podezřelé. Jasně, je to nepříliš populární řešení - zvlášť pro ty obdarované, ale pokud už spolu nějaký ten pátek jste, tak nevidím důvod, proč by to neměl dělat. Ale věřím, že se najde spoustu zhrzených exmanželů, kteří by mu to nedoporučili, protože co kdybys ho potom náhodou chtěla oškubat. Pokud to nechcete řešit takto, pak jedině poradit se s právníkem, jak tuto situaci řešit, tak abyste byli spokojení oba a oba z toho třeba za nějakých 20 let něco měli. Přece neodejdeš za 20 let s holou prdelí, jak se říká... protože částka, kterou do toho vrazíš dnes, za těch x let nebude znamenat vůbec nic. ;-) Vím, že existuje něco jako, že se napíše, jakou částku do společného bydlení vkládáš a ta se násobí každý rok o nějaké procento.
Odpovědět
@pears Nehledě na to, že tou částkou, kterou do jeho domu vložíš, mu hodnotu domu určitě zvýšíš o mnoho větší částku, než bude tvůj vklad, zvlášť pokud se jedná o starší dům.
Odpovědět
@pears A co aby to babička rovnou darovala oběma?Každému polovinu. :-)
Odpovědět
Je to dost citlivé téma...v dnešní hrozný době každý vymýšlí katastrofické scénáře :-S babičce se nedivím, že by to radši napsala jen na partnera, přece jen je to rodina a já jsem přišla s holým zadkem a odešla bych s půlkou baráku, to je dost nefér...asi to budeme taky řešit nějak přes tu "psí knížku", budeme si zapisovat... @evisek213 mohu se zeptat, jak jste smlouvu sepisovali? nějaký vzor na netu někde? díky
Odpovědět
@pears Jen tě upozorním, že co nebude notářsky potvrzené, jakoby nebylo. Takže určitě postupem času nechat všechno oficiálně orazítkovat. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Molky, trošku odbočka, ale k tématu ... nedávno mamka po 30 letech manželství vyhazovala notýsek, kde měla pečlivě sepsáno, co do domácnosti koupila ještě za svobodna ona a co taťka. Bylo docela zajímavé to číst: papiňák - já, křeslo - Jarda, ... :-D Můj švagr říká, že manželství není závazek, až společná hypotéka prověří vztah. Možná na tom něco bude.
Odpovědět
Profilova fotka
@pears vzor podle mě není,prstě jsme to sepsali..o co se jedná, jak, kdo, proč..přítel to ani nechtěl,ale já kvůli jeho rodině (ta nám totiž taky poskytla nějaké finance) jsem to nechala sepsat a ověřit podpisy...dělám to jen kvůli nim,aby než se vezmeme, neměli rodiče z jeho strany "strach", že třeba postavíme a já ho vysthěuju. Takto nám to bude sloužit do doby, než bude svatba,pak to bude na půl...Zároveň nám to slouží jako přehled, co jsme kdy kupovali, takže bychom to vedli tak nebo tak.
Odpovědět
@evisek213 a co když se vezmete, ty to dáš jako SJM a třeba po roce rozvod?? já to nikomu nepřeju to chraň, ale nějak se takovým myšlenkám nemůžu ubránit...potom by jsi mu musela vyplatit polovinu z odhadu ceny...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak u nás je to podobné. Já jsem dostala od babičky pozemek darem a dům stavíme s přítelem společně. Takže je napsaný na nás oba. Ale píšu kdo, co a za kolik koupil. Vše mám pohromadě co kdyby náhodou.
Odpovědět
@pears Já si myslím, že i kdybyste svoji byli, tak ten dům je pořád partnerův, protože co je nabyté dědictvím nebo darem, nespadá do SJM, takže pořád by on byl jediným vlastníkem. Jedině jak to "pojistit" je, že až se vezmete, tak partner 1/2 domu (a asi i toho pozemku) daruje tobě a pak budete pěkně půl na půl :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@pears no tak vyplatím polovinu z odhadu ceny..přece nebudu vstupovat do manželství s myšlenkou na rozvod a následné vyrovnání????to se nemusíme pak brát vůbec, jestli už za svobodna budeme řešit majetkové vyrovnání domu, do kterého se snažíme přispívat oba jak to jen jde v rámci našich možností! kdyby jsme už teď byli manželé a já ze své výplaty přispívala víc nebo míň, to je jedno, stejně by se také pak při rozvodu dělilo rovným dílem z odhadu. To je podle mě dost podlé takhle to teď řešit. v tom případě, jestli takhle někdo přemýšlí už teď, ať si staví každý svůj na svém písečku a ne dohromady.
Odpovědět
@evisek213 Souhlasím s tebou...mě třeba zaráží jedna věc...u nás to máme tak, že do pozemku a zatím přípravy stavby dávám většinu peněz ze své výplaty já, (nyní už) manželka zase platí veškerou stravu a další výdaje na kulturu a výlety atd. Nevím tedy, kdybychom šli od sebe, kdo má větší právo na vyplacení od koho...Rád se nechám poučit...
Odpovědět
@pears JSEM ZÁSADNĚ SVŮJ!
Odpovědět
Toto téma už tu proběhlo a ze své zkušenosti musím říct, že se všechno může zatočit tak, že se člověk nebude stačit divit. Taky jsme si sepsali a odsouhlasili kdo kolik vložil za svobodna, pak jsme se vzali vzniklo SJM takže by mělo být dále všechno napůl, ale ouha. Není půlka jako půlka. Hypotéka šla pěkně napůl - majetek ovšem ani náhodou. Po 4 letech manželství jsem přišla o vydřený barák, kde jsem si mákla nejen já ale i můj otec a taky o spoustu svých peněz které jsem měla před svatbou z prodeje bytu a veškeré vybavení, které jsem pořídila (za svoje). Důležité doklady zmizeli. Vše co jsem koupila nebo zaplatila při rekonstrukci už nemá hodnotu a nebo to je součástí domu, takže smůla. Biju hlavou do zdi že jsme si neudělali u notáře předmanželskou smlouvu o tom co kdo vložil i jak to bude dál. Myslela jsem si bláhově, že když každý dáme půlku není co řešit a brala jsem to ze svého pohledu, aby nikdo neřekl, že jsem dala do společného míň, ani ve snu mně nenapadlo, že to bude naopak, že mě o majetek připraví teď už bývalý manžel. Ten se směje jak na mně skvěle vydělal i v době krize. Už nikdy více.
Odpovědět
jsme v podobné situaci jako ostatní, ale ted pro nás není prioritou, co kdo bude mít, jdeme do všeho společně. Spíš by jsme si chtěli nechat sepsat závět, aby v případě něčeho nedědila rodiny,a le ted druhý. Nevíte, jak se to cenově pohybuje? Sepsání u notáře? děkuji
Odpovědět
@pears určitě bych šla cestou smlouvy sepsané u notáře a dodatečných zápisů, co kdo vložil. Růžové brýle jsem během cesty životem již ztratila a každodenní realita v okolí mě usvědčuje v tom, že opatrnost je na místě ;-) Ostatně takové příběhy jsou napsané i v této diskusi.
Odpovědět
@flakac Jak píše @paju01 I kdyby se vzali, nic to nevyřeší, protože dům bude patřit jednomu. Nespadne do společného vlastnictví, byl totiž darován jednomu...Toto je strašně ošemetné. Samozřejmě nikdo nechce myslet na rozchody a rozvody, ale já jsem zastáncem toho, že majetkové vztahy by měly být řešeny předem a tak nějak spravedlivě, aby se jeden necítil nějak dotčený. Člověk nikdy neví, co se může stát a v případě dělení majetku se to pak může proměnit v pěkně ošklivé majetkové tahanice, ať si každý říká, že je přece rozumný a nějak by se domluvil...začnou pracovat emoce, nějaké ukřivdění apod.
Odpovědět
@pears Ono je to strašně ošemetné, aby to bylo tak nějak spravedlivé. Mně přijde rozumné si nechat udělat odhad domu před rekonstrukcí a v případě rozchodu (rozvodu) po rekonstrukci. A ten rozdíl si pak rozdělit na půl...ale každý to může mít nastaveno jinak.
Odpovědět
@jancip přestože to z mých příspěvků není zřejmé, také mám za sebou nepříjemnou zkušenost, která mě stála čtvrt milionu, ale mé přesvědčení to nezměnilo. Asi nejsem dostatečně vypočítavý typ...
Odpovědět
Tak my to nebereme tak, že já jsem koupila gauč a manžel zase myčku apod. Máme společnou kasu, takže nějaké přepočítávání toho, co kdo do toho dal by stejně nešlo. Navíc, když já dám na něco ze své výplaty, zákonitě to ve zbývajícícm rozpočtu chybí, což musí nahradit manžel ze své výplaty. Takže to vyjde šul nul... Vzhledem k tomu, že už jsme postavili dva baráky, neminuly nás různé přepočty, prodeje a nákupy a dobrat se toho, co kdo měl na začátku (cca před 9 lety ještě za svobodna) je zhola nemožné. Dnes (i bez předmanželské smlouvy, ve které by už dnes, vzhledem k okolnostem, stejně nic neplatilo) bychom se asi dohodli tak, že se dům prodá, splatí zbytek hypotéky, která na domu vázne a zbylé peníze se rozdělily napůl. A kdyby mě chtěl manžel oškubat... nenechala bych se!!! Soud by to řešil podle mého naprosto stejně. ;-)
Odpovědět
@flakac To není vůbec o vypočítavosti...čtvrt milionu je v souvislosti s baráky zanedbatelná částka. (i když asi dost záleží na lokalitě)
Odpovědět
A co mi úplně leze na nervy - možná to tady taky časem zazní :-D , že když je žena na mateřské, tak ji a dítě v podstatě živí manžel a manželka do domácnosti či domu neinvestuje vůbec nic. :-N To by se potom musel do vyrovnání počítat i počet nemocenských, počet dní či let, kdy byl partner nezaměstnaný, o měsíčním výdělku nepočítaje apod. Přijde mi to fakt někdy přitažené za vlasy, co všechno by chtěli lidé v době rozvodu přepočítávat a mít pečlivě zapsáno v předmanželské smlouvě.
Odpovědět
@alcar ale ty popisuješ úplně jinou situaci ... příspěvek 11:38. Nevím, kolik ti je, tipuju kolem 30, ale pokud jste s manželem 9 let, tak jste začínali spolu od nuly, pokud jste od rodičů nedostali nějaké významnější dary. Nikdo tu přece nepíše o myčce a gauči. Zakladatelka tématu nepíše, jak finančně náročná bude rekonstrukce domu, kterou hodlá s partnerem financovat společně, ale může to být klidně milion i dva. A přijde mi víc než rozumné, že se zamýšlí nad tím, co a jak bude, když bude splácet třeba 20 let rekonstrukci "cizího" domu.
Odpovědět
@alcar Proto se taky v manželství neřeší, co kdo koupil, prodal, ale je to na půl..právě i proto, že žena je na MD a stará se o dítě a domácnost, tak se nemůže podílet na investování do majetku......U vás to asi bylo jasnější, měli jste vše od začátku na půl. Ale představ si jinou situaci. Měla by jsi např. barák od rodičů za 3 mil před manželstvím. Ty by jsi půl baráku napsala na muže. Dali byste společně na rekonstrukci např. 2 mil. On by si za dva roky našel milenku a chtěl se rozvést...dala by jsi mu 2, 5 mil jen tak? Je to společný barák, musela by jsi tedy.
Odpovědět
@jancip bingo.
Odpovědět
@alcar jj, přesně tak... a v restauraci platit solo...2 prací prášky a každy svuj hrnek, talíř, příbor...proč to nepřivést až do absurdna?
Odpovědět
@flakac Pro tebe stejná otázka. Představ si to stejné, na co jsem se ptala alcar. Ono to vážně není tak jednoduché.
Odpovědět
@flakac ty si neuvědomuješ, že píšeš o úplně jiné situaci? Jak bys řešil situaci zakladatelky tématu? Investoval bys celý život do domu (splátka hypotéky za rekonstrukci), který je v majetku tvé ženy? A nebo bys daroval půlku domu, který jsi dostal od své rodiny?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?