Jak přepsat pozemek v katastru na SJM?

Profilova fotka
Dobrý den, potřebuju poradit a už nevím na koho se obrátit, tak to zkusím zde. Máme s manželem pozemek, který jsme koupili v době, kdy jsme již byli manželé, takže spadá do SJM, ale v katastru nemovitosti je zapsán jen na manžela. Teď na tomto pozemku budeme stavět a abychom dostali hypotéku potřebujeme aby byl pozemek v katastru zapsán jako SJM. Na koho se máme obrátit, jak máme postupovat? Na katastru nám řekli, že sami neví, je se jedná o nový zákoník a že nám neumí poradit.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@lya24 Tak pokud je kupovaný za manželství a je ve SJM znamená to, že zápis na katastru je neplatný-chybný. To jste měli kupní smlouvu jen na manžela? Kupoval to ze svých neb společných peněz? Pokud katastr neporadí- s opravou chybného zápisu, tak jedině notářské rozšíření SJM, nebo darovat polovinu...což je ale stejně blbost, protože už kupní smlouvu jste museli mít právně špatně.
Odpovědět
Profilova fotka
Bylo to kupované ze společných peněz, kupní smlouva byla jen na manžela. Nejdřív jsme koupili jen polovinu pozemku, druhá polovina byla v exekuci, kterou jsme vyplatili, bylo tam ještě soudcovské zástavní právo, vše vyřizoval jen manžel. Ani jsme tehdy neuvažovali o tom, že bychom na tomto pozemku někdy stavěli. Ale věci se změnily a teď tu stavět chceme, ale zas se nám to trochu komplikuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@lya24 Řešil jsem stejný problém kvůli hypotéce. Je třeba zajít za notářem, který provede rozšíření SJM (cena 4000-5000 včetně zápisu na KN). Až jsem všechno oběhal a domluvil, tak jsem zjistil, že banka do smlouvy vypsala vlastníky, tak jak jsou nyní (já vlastník pozemku, rozestavěnou budovu máme v SJM), takže žádné převádění nebylo potřeba a tak jsem všechno zase stornoval, aby v tom nebyl zmatek. Naštěstí to bylo jen rozjednané.
Odpovědět
Profilova fotka
Za notářem a rozšířit SJM.. @zamilovanadonej někdy mají bordel i na katastru...např. u nás..mamka darovala maželovi část příjezdové cesty..přesně v darovací smlouvě bylo napsáno, kolik je podíl a oni tu cestu převedli celou... :-p
Odpovědět
@lya24 Tak my před pár týdny řešili to samé - koupili jsme pozemek (jsme manželé), ale kupní smlouva byla jen na manžela. Chtěli jsme to dát do pořádku, tak jsme zašli na katastr, tam nám paní řekla, že máme vyplnit přes internet formulář Návrh na vklad a donést jen Souhlasné prohlášení manželů s ověřenými podpisy a zplatit 1000kč. Žádný notář. Tak se radši zeptej, co po tobě bude chtít katastr u vás, ať zbytečně neplatíš notáře ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ffiinnkkaa No bordel si v tomto udělali kupující sami, když záměrně na katastr uvedli právně chybné údaje. Právně to v SJM je, tak to snad půjde jednodušeji než rozšířit SJM.
Odpovědět
Tak my stavíme dům v SJM na pozemku který je jen můj a banka s tím problém neměla, ale máme s manželem smlouvu mezi sebou o povolení probést stavbu nebo tak nějak... časem přepíšeme asi i pozemek, jen je teď toho papírování až až, tak až bude větší klid
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej já uvedla jen příklad mimo diskuzi.. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme podávali po konzultaci s kamarádkou, která je právníkem na katastru, také Souhlasné prohlášení manželů. Kupní smlouva byla na manžela, protože já neměla tenkrát po svatbě v zahraničí platný doklad. A může být jen na jednoho, nejde o žádné právně chybné údaje. Jen pak je potřeba to prohlášení. A ani jsme za to nic neplatili, na katastru jsem podala to prohlášení, žádný návrh na vklad, opravili to a je to hotové. Ale to bylo loni, co je od nového roku, nevím. Chce se to zeptat nějakého právníka na katastru.
Odpovědět
@vazko no nám říkali, že nově to právě už musí jít přes Návrh na vklad a platit za to ten poplatek. No můžeme si za to sami, no :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@marky27 áha, no, tahají z nás málo peněz...
Odpovědět
Profilova fotka
Díky za reakce, jdeme příští týden na katastr, tak jsem teď aspoň trochu chytřejší a snad už něco vyřídíme :D
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
ahoj, může mi někdo poradit. Mám pozemek, který jsem zdědila. nyní na něm chceme stavit dům, tak chci přepsat pozemek i na manžela - do SJM kvůli hypo... to nestačí jen darovací smlouva - to vážně musíme jít k nějakému notáři a platit za to? nebo jak to je?
Odpovědět
@zuzanka.k stačí úředně ověřený podpis na darovací smlouvě. Podpis ověří i na poště za pár korun.
Odpovědět
Profilova fotka
@adelkav nj, ale vrámci darovací smlouvy to nejde do SJM, ne? ale jen na podíly... nebo už je to jinak?
Odpovědět
@zuzanka.k to asi nejde do SJM, ale manželovi:-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Můřu se zeptat na to Souhlasné prohlášení manželů? Nenašel jsem formiulář, týkající se pozemku... Mám stejný problém, potřebuju dát manželku ba katasrtu jako spoluvlastníka pozemku v rámci SJM. Snažil jsem se najít ten formulář Souhlasné prohlášení manželů a našel jsem jen verzi týkající se budovy, ne pozemku... Jak je to tedy správně? Díky předem za radu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Resim stejny problem jako @lipidek. Mohl by někdo poradit?
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasné prohlášení manželů jako formulář je jen ke stavbě, není k pozemku, můžete to napsat volnou formou dle souhl. prohlášení ke stavbě. Je potřeba ověřený podpis a přikládá se to k návrhu na vklad, poplatek 1.000,- Kč. Doporučuji navštívit KN a před podáním to případně konzultovat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Aktuálně řeším podobný problém zmíněný v tomto tématu...mám pozemek, který jsem dostala darem a tudíž je jen můj. Teď na něm chceme stavět a řeším jak manželovi "předat" polovinu pozemku. Myslíte, že je bance (kvůli hypotéce) jedno, jestli bude pozemek v SJM tím, že požádám o rozšíření SJM, nebo jestli manželovi polovinu daruji na základě darovací smlouvy?? Předem díky za odpověď...
Odpovědět
Darováním druhému z manželů nemůže vzniknout majetkový režim SJM. Je možný jen dar spoluvlastnického podílu k věci. SJM neznamená, že by každému z manželů náležela nějaká část věci (pozemku) - jedná se o zvláštní režim, kdy každému z manželů náleží vlastnické právo k celé věci (tedy k celému pozemku). Situaci je v tomto konkrétním případě možné řešit jen notářským zápisem o rozšíření SJM o tento pozemek, neboť nabytím darem Vám vzniklo ze zákona výlučné vlastnictví pozemku a tudíž nelze změnu zápisu na katastru řešit formou souhlasného prohlášení manželů. Tedy nejprve notářský zápis a poté podáte návrh na vklad do KN. Ještě upozorňuji, že dle občanského zákoníku je stavba součástí pozemku a pozemek i stavba musí mít stejný majetkový režim (pominu-li zatím moc neužívaný institut práva stavby, s kterým ale není možné získat hypotéku).
Odpovědět
@lya24 Nevidím důvod, proč chodit za notářem a rozšiřovat SJM, když tam pozemek již spadá. To že je pozemek napsán jen na manžela, nic de facto neznamená, katastr zapíše to, co mu předložíte a nemá páky jak zkoumat, zda je člověk ještě ženatý, či zda má vypořádané SJM či je v rozvodovém řízení apod. Prostě Vám zapíše, co mu tam vložíte a pokud pak dojde na lámání chleba před rozvodovým soudem, tak je při vypořádání SJM relevantní, že pozemek byl získán za trvání manželství, tak je ze zákona v SJM... Rozhodně postačí Souhlasné prohlášení manželů. @crv Ano, platí institut Superficies solo cedit, ale neznamená to že nelze mít pozemek ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů a dům v SJM. Stát se snaží, aby došlo časem ke splynutí vlastníka pozemku a budovy, ale není problém to zapsat na KN zvlášť. Problém může nastat při vyřizování hypotéky, kdy si banka bude logicky žádat, aby pozemek patřil oběma žadatelům o hypotéku.
Odpovědět
Ne, není to pravda, pozemek nespadá do SJM. Není pravda, že nabytím věci za trvání manželství je pozemek "ze zákona v SJM". Je tomu přesně naopak - viz § 709 odst. 1 NOZ. Také není pravda, že je možné, aby byl pozemek v jiném režimu než stavba (vyjma zmíněného institutu práva stavby). Žádné splynutí časem neexistuje, zákon je v tomto striktní - stavba není samostatnou věcí a je součástí pozemku. To "časem ke splynutí" znamená jen úpravu již stávajících vztahů - viz přechodná ustanovení. Takže shrnuto: je třeba zajít za notářem, vše ostatní je právně špatně.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen Vás chci upozornit, že každý katastr požaduje jiné podklady k téže věci, takže nejlepší je, zavolat nebo dojít si na ten, kde budete něco řešit. Jen tak cvičně jsem si zavolala na 2 katastry ohledně vyýmazu věcného břemene a světe div se, úplně jiné požadavky...zkušenost stará měsíc.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@lya24 Můžu se prosím zeptat, jak jste nakonec dopadla? Stačilo souhlasné prohlášení manželů? Děkuji. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@klarca000 ano nakonec stačilo + nějaký poplatek, ale nevím už přesně kolik to bylo.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Profilova fotka
Dobry den, nechci zakladat novou diskuzi, ale potrebuji radu😉 Koupili jsme stavebni pozemek, ktery je jako orna puda. Po koupi nam za par mesicu dosel papir z kataatru, ze ho chteji prepsat na zahradu, protoze tam neprovadime zadne zemedelstvi. Resil jste to nekdo taky? Pry to delaji kvuli pruzkumu a nijak to hodnotu pozemku neznehodnoti. Jen se ptam zda ma nekdo taky takovou zkusenost😊 Dekuji!!!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Taky mám dotaz - když je psaný pozemek na mě, můžu požadovat na katastru zápis budovy do sjm? To znamená že majitel pozemku budu já, ale domu oba?
Odpovědět
@mariacek to nejde, dům bude jen toho, koho je pozemek
Odpovědět
Mám podobný problém... Kupoval jsem pozemek přes svatbou na hypotéku, tudíž je psany jenom na mě ale další hypo si budeme brát s manželkou dohromady. Projde to takhle jednoduše nebo ne?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?