Je toto standardní při pronájmu bytu?

Chtěl jsem si pronajmout byt, byl trochu (o dost) levnější než bývá zvykem v dané lokalitě (cca za 7 tisíc kdežto normal je tak 8,5-9). Co mě ale hodně zarazilo bylo, že paní od realitky mi tvrdila že se skládá rezervační poplatek ve výši 1 nájmu (to je ok), ale spolu s rezervačním poplatkem se zároven skládá i vratná kauce na samotný byt (taky ve výši 1 nájmu)... Toto vše ale s tím, že samotná nájemní smlouva se bude podepisovat až za měsíc (!). Doted jsem myslel, že se běžně přede, skládá jen rezervační poplatek. A kauce se platí AZ PO PODPISU samotné nájemní smlouvy (spolu s 1. nájmem)... Je toto normální? Což když nakonec smlouvu nepodepíšu? Tak rezervační poplatek propadá realitce (to vím a nemile akceptuji), ale co takto zaplacená (vratná) kauce na byt? To jako taky propadne realitce (!?). Vím že se že provize platí ještě před podpisem nájemní smlouvy... vím že provize propadá realitce pokud bych snad smlouvu nepodepsal... jsem smířený i s tím, že některé realitky dokonce odmítají i jen ukázat nájemní smlouvu dokud nezaplatím rezervační poplate... Ale to, že ještě měsíc před samotným podpisem nájemní smlouvy jako takové musím složit i vratnou kauci to jsem fakt nevěděl... Nebývá náhodou vratná kauce upravena smluvně až v samotné nájemní smlouvě? Tak jak se smluvně řeší kauce složená 1 měsíce před podpisem nájemní smlouvy? Nějakou samostatnou "smlouvou o kauci"? Jsem jen zbytečně paranoidní a je skutečně běžné požadovat spolu s rezervačním poplatkem (provize realitky) i (vratnou?) kauci k samotnému bytu, když nájemní smlouva (a první nájem) se bude podepisovat a platit až za celý měsíc? Je to běžné?
Odpovědět
@friss Ahoj, platili jsme 1x kauci ve výši nájmu, nájem a realitce provize. Za týden jsme se stěhovali, přijde mě divné, platit vše naráz a bydlet až za měsíc...
Odpovědět
no nevím, určitě bych nešla někam, kde nebudu mít smlouvu..to mi přijde zvláštní..ty poplatky jsou nemilé, ale nic neobvyklého..upřímně bych někomu nedala peníze jen tak na dobré slovo, že za měsíc možná podepíšu smlouvu :-(
Odpovědět
@friss No a co máš v rezervační smlouvě? Nechal sis poslat její znění? Pokud je tam s tou kaucí pracováno, a to včetně toho, co se s ní stane, když nedojde k uzavření nájemní smlouvy, tak se o nic neobvyklého jednat nemusí. Asi bych radši komunikovala s tou realitkou, ev. se snažila dojednat jiné podmínky rezervační smlouvy, tady toho moc bez znalosti konkrétní smluvní dokumentace neporadíme.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud je o kauci mluveno v rezervační smlouvě, tak bych se toho nebála. Pokud tam o ní není zmínka, nebo pokud dokonce žádnou rezervační smlouvu nemáš, tak je to fakt podezřelé.
Odpovědět
Já žádnou smlouvu nemám, protože jsem to odřekl... takové podmínky se mi vůbec nelíbí... chápu rezervační smlouvu a rezervační poplatek 1 měsíc před podpisem nájemní smlouvy, ale nechápu proč bych měl ještě spolu s ní platit kauci... kauce se snad platí až při podpisu samotné nájemní smlouvy spolu s prvním nájmem...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Není to normální. Nájemník obvykle platí rezervační poplatek a provizi RK. Kauce se obvykle skládá pronajímateli v hotovosti při předání bytu, spolu s nájem a zálohy na služby do konce toho měsíce.
Odpovědět
Profilova fotka
První nájem se obvykle skláda na účet pronajímatele. Nájemník by měl v nájemní smlouvě uvést číslo bankovního účtu a prokázat, že je majitelem toho účtu a že nic mu nebrání v disponování s účtem, a že má nastavené inkasní platby na nájem s související zálohy na služby. Neplatiče mývají exekuce tak nemají přístup k vlastnímu bankovnímu účtu tak ho neuvedou v nájemní smlouvě, nebo Vám ho nebudou chtít sdělit, atd. a první nájem Vám prostě nepříjde, ani v hotovosti. Solidní RK mají proces předání bytu a první platby podchycené tak, aby se Vám tohle nestalo.
Odpovědět
@babickova gratuluji k získání titulu "nekromant roku" za oživení čtyři roky mrtvého vlákna. 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?