Kupní smlouva - část kupní ceny přímo majiteli ?

Dobrý den, kupujeme byt v osobním vlast. v hotovosti a realitka mě teď poslala návrh kupní smlouvy, kde si prodávají vymyslel, že polovinu kupní ceny máme po podpisu do 5 dnů poslat přímo na účet prodávající a polovinu na účet realitky a realitka mu po zapsáni nás do katastru zašle zbytek na účet. Nějak se mě to nelíbí poslat část peněz hned prodávající, když ještě nejsme v katastru zapsaní...setkali jste s tímto postupem ?
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud se u zápisu vlastnického práva vyskytne těžko překonatelný problém nebo k zápisu vůbec nedojde, tu polovinu kupní ceny může být problém dostat zpátky. Já osobně bych to tedy tak nedělal. A ani bych neposílal druhou polovinu peněz do RK. RK to může druhý den po připsání peněz položit a máte zase smolíka... Takže ideálně bankovní úschovu.
Odpovědět
Profilova fotka
My teď taky řešíme koupi bytu. Máme to tak, že všechny peníze posíláme do Úschovy advokátovi. Jakmile je obdrží, provede se vklad na katastr. Až přijde vyrozumění o převodu nemovitosti, advokát pošle většinu částky prodávající. Jakmile ta předloží přiznání k dani (máme to ještě postaru, daň platí prodávající), advokát pošle daň přímo na FÚ. Určitě bych to neposílala přímo prodávajícímu!!
Odpovědět
To v žádném případě nedělejte. Jak píší v předchozích příspěvcích, včechny peníze do notářské, advokátní nebo bankovní úschovy.
Odpovědět
@zlobr +1 Nedávejte jim ani kačku pěkně popořadě... Smlouva, uschova, katastr, hotovo...
Odpovědět
Taky bych nic neposílala prodávajícímu, také bych trvala na úschovně-nejlépe u advokáta, poslat až po přepsání v katastru a ev. po odhlášení z trvalého bydliště-to bych si taky pohlídala, ať se pak s někým nehandrkujete.
Odpovědět
pavuska Toto je opravdu rizikové. Nechápu smysl toho, proč se nesloží do RK úschovy všechny finanční prostředky. Pokud tedy smlouva takto zůstane, podmínila bych si, že nemovitost bude předána, jakmile bude část finančních prostředků hrazená z vlastních zdrojů připsána na účet strany prodávající. Z praxe mohu říct, že naopak se dělá jak pozastávka na daň, tak pozastávka na část peněz (např. částka 100.000,- Kč), kterou advokát vyplatí až poté, co mu bude předložen protokol o převzetí Nemovitosti, který bude dokládat, že mezi smluvními stranami došlo k řádnému předání bytu. Je to z důvodu zvýšení právní jistoty kupujících, aby nedošlo k situaci, že strana prodávající bude mít peníze na účtu, vy budete zapsáni jako vlastníci, ale prodávající se nebude přesto chtít vystěhovat (nebo to nestihne v řádném termínu). Takže shrnutí, pokud se vyplácí část peněz prodávajícímu před vložením návrhu na vklad vlastnického práva, je to pouze v případě, že si smluvní strany navzájem důvěřují a především z důvodu, že kupující chtějí hned bydlet, tozn. nemovitost jim je předána před zavkladováním. Hlavně doporučuji do smlouvy jednu zásadní větu: "Kupní cena se považuje za uhrazenou připsáním na účet schovatele (RK)." Je to z důvodu, kdyby RK peníze zpronevěřila. Za jistých okolností může vzniknout tzv. "vakuum", kdy RK zpronevěří peníze, prodávající nic nedostane (tudíž nechce nemovitost předat), vy jste zaplatili, jste zapsáni jako vlastníci, ale prodávající nechce nemovitost předat. Poté soud přihlíží ke zmíněné větě, aby určil, kdo je oprávněným vlastníkem nemovitosti.
Odpovědět
Profilova fotka
tak na to bych nepřistoupila za žádných okolností, to je nějaká kravina. Neposílala bych nic do realitky a už vůůůbec ne přímo kupci! Po podání návrhu na katastr má snad 25dní na to si to rozmyslet, tak aby to nezrušil, prachyn nerozházel v automatech a vy budete mít smůlu. My prodávali byt minulý rok a nechtěli jsme ani advokátní úschovu, protože advokát je také jen fyzická osoba a to jejich povinné pojištění zdaleka nepokryje veškerou uschvou co mají u sebe. My jsme tedy šli i přes odpor kupující a realiťáka do bankovní uschovy. Na peníze jsme si počkali měsíc ale stálo nam to za to, peníze se převedly po doložení že vlastnické právo přešlo.
Odpovědět
Profilova fotka
návrh smlouvy má tato rizika: jestliže se z jakéhokoliv důvodu neprovede zápis do katastru nemovitostí, nestanete se majitelem nemovitosti, ale půlku Vašich peněz bude mít prodávající a půlku RK. Pro Vás to bude znamenat domáhat se vrácení těchto peněz jak po prodávajícím, tak po RK. bude záležet jen na jejich solidnosti, zdali Vám peníze vrátí či nikoliv. při provádění úschovy třetí stranou je vždy větší šance, že Vám budou peníze včas vráceny. doporučuji trvat na tom, aby celá částka byla vyplacena jen prostřednictvím úschovy, zápis do KN trvá cca 1 měsíc a jestliže prodávající potřebuje peníze ihned, potom je pravděpodobné, že je i ihned použije a bude problém je z něho vymáhat, jestliže by se prodej neuskutečnil.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?