Kupní smlouva formou notářského zápisu

Jaký je reálný rozdíl nechat si zpracovat při koupi domu (bez hypotéky a bez realitky) kupní smlouvu notářem namísto advokátem. Notář dělá kupní smlouvu "formou notářského" zápisu. Důvod proč bych to asi chtěl takto je ten že určitě chci notářskou nebo bankovní úschovu (asi spíše notářskou) a ta je sama o sobě docela drahá, pokud bych si ale navíc nechal i smlouvu sepsat notářem (kupní), tak mě to celkově (úschova +sepsání smloouvy) vyjde levněji nebo stejně jako u advokáta, u kterého toto komba (uschova a sepsání kupní smlouvy) stojí možná stejně ale já uschovu u advokáta nechci. Je tam nějaké úskalí u sepsání smlouvy kupní u notáře? Mě napadá jen to že to není přímo advokát tak by nějaké speciílnější požadavky mohl zapsat špatně (nemá tolik zkušeností (?) ). A pak to že notáž je nestranný prý, zatímco advokát kope za toho kdo mu zaplatil, notář je prý vždy nestranný bez ohledu na to kdo platí. Takže by mi možná odmítl dát do smlouvy nějaké pro prodávajícího trochu nevhodné podmínky (kterými se zase já jako kupující ale jen chráním). Jaké s tím máte zkušenosti- Kupní smlouva (nemovitost) napsané notářem, napadají vás jiné negativa oproti smlouvě sepsané advokátem.
Odpovědět
Nikdo k tomu nic neví, fakt...?
Odpovědět
Notář je právník stejně jako advokát, taky jsme to tak dělali u prodeje domu, kupec si to přál. Bylo to dražší než u advokáta, ale je to právní úkon jako každý jiný, u notáře bych měla mít větší jistotu, že to bude v pořádku. Ostatní platí stejně, vklad na katastr atd. Určitě bych se toho nebála, důležité je aby měl notář-advokát všechny informace o prodeji - koupi. Notářským zápisem se např. vkládají i věcná břemena, děsictví atd. Takže jediné co mě napadá je že to bude dražší, ale za tu jistotu to stojí.
Odpovědět
Profilova fotka
Z tarifní vyhlášky o sepsání kupní ceny: Příklad: kupní cena / odměna notáře 500.000 Kč / 4.533 Kč 1.000.000 Kč / 6.533 Kč 1.500.000 Kč / 7.533 Kč 2.000.000 Kč / 8.533 Kč 2.500.000 Kč / 9.533 Kč Příklad: kupní cena / odměna za úschovu / odměna za úschovu při souběhu s kupní smlouvou 500.000 Kč / 3.600 Kč / 360 Kč 1.000.000 Kč / 5.600 Kč / 560 Kč 1.500.000 Kč / 6.600 Kč / 660 Kč 2.000.000 Kč / 7.600 Kč / 760 Kč 2.500.000 Kč / 8.600 Kč / 860 Kč Nevím, o jakou prodejní částku jde, ale právník (advokát) je levnější, u nás cca 3 tis. Je to naprosto stejný, jen u notáře je to veřejná listina, to je jediný rozdíl. Notářská úschova s kupní smlouvou od právníka byla za 5 tis., hrazena napůl oběma stranami. Takže v tom tak nějak nevidím žádnou výhodu...
Odpovědět
Notářský zápis je listina sepsaná notářem, která má při splnění zákonem stanovených náležitostí charakter veřejné listiny. Některé druhy právních úkonů musejí být povinně učiněny ve formě notářského zápisu. Veřejnou listinou jsou i stejnopisy notářského zápisu a výpisy z notářského zápisu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Notářský... Notářské zápisy o právních úkonech Smlouva ve formě notářského zápisu je stále písemná smlouva, kde však krom smluvních stran vystupuje notář jako veřejná autorita a potvrzuje, že smlouva je v souladu s právními předpisy a je pro jednotlivé smluvní strany vyvážená. TOTO BYCH POVAŽOVALA ZA DOST DŮLEŽITÉ V PŘÍPADĚ JAKÉHOKOLIV PROBLÉMU Ve formě notářského zápisu můžete sepsat většinu smluv, či jednostranných právních úkonů. Smlouva ve formě notářského zápisu je povinná: •při modifikaci společného jmění manželů •založení s.r.o., a.s., evropské společnosti •dohodě o přímé vykonatelnosti závazků •právní úkony těch, kteří nemohou číst a psát •zástavní smlouva na věci movité a nemovitosti nezapisovaní do katastru nemovitostí •listina o ustanovení správce dědictví •ostatní případy, kdy tak předepisují právní předpisy. Notářské zápisy – osvědčení právně významných skutečností Notář jako osoba nadaná veřejnou vírou osvědčuje různé procesy, skutkově děje, prohlášení a stav věcí, a tomto sepisuje notářské zápisy. Notář může osvědčit rozličné děje, vždy je však důležité, aby osvědčovaný proces byl právně významný. Nejčastější tipy osvědčení: •osvědčení o tom, že někdo něco prohlásil •osvědčení o průběhu jednání orgánů právnických osob, zejména o průběhu valných hromad •osvědčení o stavu věci •osvědčení o losování Tohle je asi vyčerpávající.
Odpovědět
Nám sepisoval "Kupní smlouvu" notář formou notářského zápisu. Ale přesto jsme si ji nechali ještě zkontrolovat právníkem.Ten k tomu ještě dodal nějaké drobné úpravy. Na převod peněz jsme využili notářskou úschovu.
Odpovědět
Notářská listina je listinou veřejnou. Je to nejlepší možná "forma" listiny. Každý notář je právník, plus má navíc notářské zkoušky. U notáře je jistota, že vše proběhne tak jak má. Zrovna u smlouvy nemá smysl šetřit. Dobrá smlouva Vám může zachránit velké peníze.
Odpovědět
A u sepsání smlouvy u notáře je stejné jako u právníka v tom že tam můžu zajít jen jako jedna strana (jako kupující, nemusí tam se mnou být i prodávající), notář mi sepíše smlouvu, vytiskne a tu si muzu odnést sebou, třeba na "rozmyšlení" nebo kontrolu právníkem atd...? Můžu si smlouvu před podepsáním odnést na pár dní a při sepsání smlouvy tam nemusí se mnou být i prodávající...? (notář totiž má být nestrranný a zastupovat obě strany, tak nevím...)
Odpovědět
@friss v našem případě (byli jsme prodávající a kupní smlouvu si nechal sepsat kupující) to probíhalo tak, že kupující zadal u notáře smlouvu, my jsme mu dodali všechny iniciály, kupující s notářem smlouvu odladily, pak jsme se všichni sešli my jsme měli ještě drobné připomínky, které Notář upravil na místě a vše se podepsalo a ověřilo. Určitě do toho jděte. Notář bude chtít pravděpodobně zálohu a pak doplatit při podpisu smlouvy. Také jsme měli u Notáře současně uložené peníze, které uvolňoval po částech, přesně jak bylo uvedeno ve smlouvě. U Notáře je větší právní jistota, jedná se o veřejnou listinu, která je vykonatelná.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mě u podpisu musí být obě strany, notář musí ty podpisy ověřit. Poskytnout oběma stranám smlouvu předem není problém
Odpovědět
Nám dělal smlouvu notář. Zadali jsme mu vše potřebné, poslal nám ji na schválení, když jsme usoudili, že je za nás vše ok. Poslal ji někdo i kupujícím-asi notář, nebo my, ti ji nechali ověřit u svého právníka. Ten k tomu měl nějaké připomínky, smlouva se opravila dle strany kupujících, následně jsme ji zkontrolovali zase my strana prodávající- Úplně naposled jsme si ji nechali zkontrolovat právníkem ještě i když nám ji sestavoval notář, poté jsme se všichni sešli u notáře. Notář nám donesl vytištěné smlouvy, které jsme před ním posepsali a podpisy oni ověřili a pak ještě jsme podepsali papír o notářské úschovně. ..
Odpovědět
kkaccullka: "Také jsme měli u Notáře současně uložené peníze, které uvolňoval po částech, přesně jak bylo uvedeno ve smlouvě.".... To myslíte jak "uvolnoval postupne", jakoze cast kupni ceny uvolnil po vkladu vas jako majitelu do LS na katastru a cast po samotnem predani nemovitosti (po předložení předávacího protokolu)? Ted jsem si jinak volal s jedním notářem a docela mě překvapilo že mi řekl že pokud si u něj nechám sepsat kupní smlouvu, tak si ji prý nemůžu "vzít domů" (a nechat ověřit advokátem např.), tohle je standardní postup? Ze mi sepsanou kupní smlouvu ani nedá? Dál mi říkal že i jen při samotném sepisování kupní smlouvy (ne přímo jejím podpisu) musí být u notáře jak kupující (já), tak prodávající... Je toto pravda? Podle toho co píšete asi ne... setkal se někdo s tím co píšu?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?