Kupní smlouva - pozemek do společného vlastnictví

Dobrý den, prosím o radu. S přítelkyní dokupujeme kvůli příjezdové cestě část sousedova pozemku. Chci se zeptat , co musí obsahovat kupní smlouva, aby pozemek přešel rovnou do podílového vlastnictví a to každý z kupujících 1/2 pozemku. A jestli ve smlouvě musí být přímo napsáno ,který z kupujících učiní návrh na vklad do katastru nemovitostí? Děkuji
Odpovědět
@pavelverner v tomto případě byť nemám právníky v lásce, rozhodně nechat vytvořit smlouvu právníka, máte jistotu, že to bude dobře a za případné problémy ručí on (dříve se stávalo, že po dvaceti letech někdo napadl smlouvu, že tam něco chybělo a co pak)
Odpovědět
Profilova fotka
kupní smlouva musí obsahovat pouze to, že nabýváte nemovitost do podílového spoluvlastnictví, kdy každý bude vlastnit 1/2 a do návrhu na vklad také uvedete pro každého 1/2 :) na návrhu na vklad musíte být vypsaní oba, podepsaný stačí jeden, ve smlouvě nemusíte uvádět, kdo návrh podá
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že z aprávníkem nemusíte, pokud je tedy to nabývání na 1/2 ve dvou lidech jediný "problém". Normálně se oba napíšete jako kupující (v úvodu smlouvy) a v textu, kde se to víc rozvání jsou prostě uvedeny podíly. Katastr to tak pak zapíše. My jsme třeba akorát narazili na problém, že jsme manželé, napsalo se tam, že to chceme na 1/2 ale nakonec nám to katastr zapsal jako SJM. Už si přesně nepamatuju co tam bylo za "háček", ale to se Vám nestane :). Kdyby jste chtěl hodím Vám naší kupku jako vzor do zpráv.
Odpovědět
Děkuji moc za rady :-) Takhle nějak jsem to sepsal, ale chtěl jsem si být jistý. :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Taky si myslím, že právník není potřeba. Myslím dokonce, že když jste manželé, tak to ani jinak koupit nelze. Vyplňovala jsem i návrh na vklad v počítači a automaticky mi tam skočilo že se jedná o SMJ.
Odpovědět
@matinak kdyby byli manželé, tak to ani neřeší. A píše o přítelkyni, ne o manželce ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@pavelverner jelikož nejste manželé, tak si můžete dát do kupní smlouvy jaký přesně podíly chcete, to nikdo neřeší...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?