Na kolik vás vyšlo vyrovnání za odstoupení prodeje bytu?

Profilova fotka
Dobrý den prosím chtela bych vedet na kolik by vyslo vyrovnání za odstoupení prodeje bytu? Prodávám byt pres realitku, kupující uz má vse vybavené všechny papíry.
Odpovědět
Profilova fotka
To máte předpokládám jasně dané ve smlouvě s realitkou..
Odpovědět
Profilova fotka
Jedna věc je co máte ve smlouvě, druhá věc jsou náklady, které měl kupující s vyřizováním podkladů pro koupi (odhad, právní služby, technický stav nemovitosti a podobně, i třeba sankce za nečerpanou hypotéku kupujícícho) . Smluvní pokutu máte uvedenou ve smlouvě. Zaplacení nákladů vychází z občanského zákoníku. Může to být tedy celkem drahá sranda.
Odpovědět
Profilova fotka
Ve smlouve jsem nic nenašla. Tak by mě to zajimalo na kolik by to vyslo.
Odpovědět
@jolanka A proč jste se rozhodla byt neprodávat? Přijde mi to vůči kupujícím dost nefér. Je možné, že RK na smluvní sankce zapomněla či Vám natolik věřila, že ve smlouvě žádné nejsou, ale nechce se mi tomu věřit. Každopádně byste měla zodpovídat za úhradu nákladů, které měl kupující s vyřizováním podkladů pro koupi (viz jak píše vladimirsvorba). Ze smlouvy lze ovšem odstoupit i bez sankcí a úhrady vedl. nákladů. Existují jistá ujednání, která musí ve spotřebitelských smlouvách být, a pakliže zde nejsou, stačí napsat odstoupení z důvodu těchto chybějících ustanovení, která de facto určují neplatnost a neúčinnost celé smlouvy a RK po Vás nemůže nic požadovat; pak se z dané situace "vyvléknete".
Odpovědět
Profilova fotka
Když to není ve smlouvě, bude to v nějaký všeobecných podmínkách realitky. Ale bez sankce to nebude a ta není malá. A jak je tu už psáno.. veškeré náklady, který s tím měl kupující, budete muset zřejmě uhradit taky.
Odpovědět
Nárok na náhradu škody vůči kupujícímu vychází z tzv. předsmluvní odpovědnosti dle obč. zákoníku. Pokud se rozhodnete kupní smlouvu neuzavřít, pak odpovídáte kupujícímu nejen za způsobenou škodu (náklady spojené s financováním, právní služby atd.), ale nově i za způsobenou újmu (což není je vynaložení pevné částky, ale například to, že kupující již zahájil přípravy na stěhování, změnu zaměstanání atd.). Tento poměr mezi kupujícím a prodávajícím se samozřejmě neřídí ustanoveními upravujícími poměry mezi spotřebitelem a poskytovatelem, ale obecnými ustanoveními obč.z. Další náklady pak mohou vzniknout mezi Vámi a RK, ale tady je hodně těžké se přesně vyjádřit bez znalosti obsahu smlouvy. Nemyslím si ovšem, že by to nebylo upraveno. Není pak pravdou, že by chybějící ustanovení ve smlouvě s RK způsobovalo neplatnost či neúčinnost smlouvy. Chybějící náležitosti mají za následek jen tu skutečnost, že lze odstoupit od smlouvy s RK kdykoliv, ovšem jen do doby, než zprostředkovatel splní cíl - tj. dle nové úpravy zajistí příležitost uzavřít smlouvu (jeho nároky tedy nejsou vázány na samotné uzavření smlouvy). V zásadě lze uzavřít, že neuzavřením kupní smlouvy Vám hrozí, že zaplatíte odměnu zprostředkovateli a náhradu škody a vzniklé újmy kupujícímu. Doporučuji vstoupit do jednání s RK, popř. si najděte právního zástupce a zkuste uzavřít dohodu o narovnání. Pak je reálná šance tuto částku snížit na minimum či úplně vyloučit dle obsahu jednotlivých smluv.
Odpovědět
Profilova fotka
Takže ta castka muze byt jaká?
Odpovědět
Profilova fotka
@jolanka 10 ale i 100 tisíc to nikdo neřekne předem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?