Nechali jste kontrolovat smlouvu po realitní kanceláři?

Profilova fotka
Dobrý den, mám dotaz....kupujeme baráček a jeho původní majitel moc zodpovědný nebyl,takže hypo,kterou dostal od banky spíš probendil než něco za to udělal,a pak navíc i nesplácel...takže banka mu baráček sebrala.Na výpisu v katastru je proto na domku zástavní právo. Momentálně za nás vše vyřizuje pán z realitky,ale nevíme,zda nechat kupní smlouvu raději překontrolovat u právníka. Kdyby to byl běžný "kup" asi bychom jim více důvěřovali...ale v tomto případě bychom neradi za čas objevili nějaký problém,dluh. Proto se ptám..kontroloval někdo z vás kupní smlouvu u právníka???Nevíte kolik může takový úkon stát???Vím,že částka,kterou si řekne je ryze indiviuální,ale třeba kamarád mi řekl,že tipuje tak 500Kč za stránku... Moc díky všem za reakce:-)
Odpovědět
Profilova fotka
rozhodne bych si to prekontrolovat nechala,v dnesni dobe a hlavne pokud je tam jeste nejaky problem,clovek nevi a pak prijit o prachy a strechu nad hlavou. Cenu fakt netusim,pocitala bych par tisic 2-3,ale je to muj odhad,drzim palce ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Cana za právní pomoc u advokáta bude záviset na tom, jestli se dohodnete na smluvní ceně nebo pojedete podle advokátního tarifu (tam se to pak vypočítává z ceny předmětu smlouvy). Obvykle se ale v takovýchto věcech sjednává smluvní cena, ale její výše záleží mj. i na oblasti republiky a cenách okolní konkurence. Navrhovala bych, zavolat do několika advok. kanceláří u vás v okolí a uvidíš, kolik si řeknou.
Odpovědět
Profilova fotka
ano,záleží jak jaký právník.určitě si nějakého právníka sežeńte,těch pár tisicovek za to utracených zato stojí,pro příklad...mě stála komplet udělaná kupní smlouva + depozitní uschova+vložení na katastr 6000kč.....takže co muže stát překontrolování + něco upravit?
Odpovědět
Profilova fotka
Moc díky za reakce!!! A ještě by mne něco zajímalo...dneska jsme byli u právníka a smlouva,kterou nám dal ke kontrole realitní makléř se mu nepozdává...s ohledem na komplikované okolnosti(zástavní právo) jsme se domluvili na sepsání smlouvy nové(kterou plně uhradíme my).Může nám realitka dělat s novou smlouvou nějaké potíže????Pokud o tom přemýšlím,tak si říkám,že by přeci mělo být v jejich zájmu nekomplikovat a prodat.. A jen taková poznámka na okraj....nechápu profesionalitu realitních kanceláří,když mají špatně postavené smlouvy a takto je předkládají svým klientům(kteří mimochodem kupní smlouvu už mají v provizi!!!!)
Odpovědět
Profilova fotka
@pepanek006 poptej se ve vasi RK,nekdy to maji schvalne fikane postavene a na vasi nemusi pristoupit,tak bacha ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@moudivlacek Proč by na ní nemuseli přistoupit....vždyť oni jsou defacto jen zprostředkovatelé a je v jejich zájmu,aby se nemovitost prodala a oni měli na svém účtu tučnou provizi...Takto si to teda vykládám já..třeba se věci mají úplně jinak.....Ale říkám si,že realitní kanceláři vlastně může být úplně fuk,co smlouva obsahuje(proto tu svou asi mají tak zpackanou)..protože kupující jsme my a prodávající je druhý klient,nikoli RK.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepanek006 Vždy je jednodušší a rychlejší udělat smlouvu novou, než připomínkovat výtvor druhé strany. Navíc, každý právník (advokát) má své zaběhnuté "vzory". Jinak, potíže Vám realitka může dělat i s opřipomínkovanou smlouvou (nejen s novou) - často jen proto, že, pokud nejsou právníci, tak se chtějí vyhnout riziku, že správně nepochopí slovíčkaření právníků nebo že nedomyslí veškeré následky .... A vyžaduje to po nich další čas navíc. Takže záleží velmi na ochotě realitky. Hodně štěstí!
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě jednou díky všem za názory...No jsme rozhodnuti,pokud na naší novou smlouvu realitka nepřistoupí,od koupě odstoupit....sice už jsme do toho dali moc peněz..ale kdyby tvrdošíjně odmítali novou smlouvu,tak by se asi člověk ptal PROČ.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
mela bych dotaz k tematu, smlouvy od realitky si urcite nechame prekontrolovat pravnikem, zajimalo by me na kolik vas to +- vyslo, komplet kontrola vsech smluv - rezervacni, smlouva o smlouve budouci a kupni smlouva bude nam to delat kamaradka pravnicka a pokud si nerekne sama nejakou sumu, tak bychom ji urcite chteli dat nejaky darek, ale vubec netusim jaka je cena.. (chapu ze v ruznych mestech a ruznych kancelarich budou rozdilne ceny, jde mi spis tak o prehled o jakych castkach se radove bavime..)
Odpovědět
@pepanek006 Já bych překontrolovala v každém případě, i kdyby to byl "normální kup" Vem si kolik peněz tě to bude stát a kolik je všude problémů. Těch pár korun navíc za právníka už je nic oproti problémům které mohou vzniknout.
Odpovědět
@martaveg Když je to kamarádka tak by možná stačila i nějaká maličkost třeba kytka a něco dobrého co má ráda. Když nechce zaplatit tak si myslím, že nečeká velké dary.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofinka Chtela bych ji dat poukaz na masaze, ale prave nevim v jake hodnote :-/ nikdy jsme na nic nepotrebovali pravnika, tak prave nemam vubec tuseni na kolik vyjde
Odpovědět
Článek se načítá
@martaveg Nám psal právník kupní smlouvu, návrh na vklad a stál 10 800,- ( cena nemovitosti byla 1 250 000)
Odpovědět
Profilova fotka
@pepanek006 za mě minimálně nechat překontrolovat, pokud to vůbec bude použitelné, spíše nechat udělat komplet smlouvu....
Odpovědět
Profilova fotka
Setkal se jiz nekdo s tim, ze by mu makler RK predem oznamil, ze rezervacni smlouvu nelze nijak menit a musime ji podepsat, v tom zneni, jak ji oni maji pripravenou... a u nasledujicich smluv (smlouva o smlouve budouci a kupni smlouva) bude mozno vyjednavat pouze o velmi malych zmenach? nase pravnicka se pry s timto jednanim jeste nikdy nesetkala a navrhnute smlouvy oznacila za velmi jednostranne ve prospech RK (my platime pokutu za vse a oni nikdy za nic)
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg kdybych se setkala, rychle bych je poslala do háje....to je fakt nenormální, co si dovolují... :-|
Odpovědět
Normálně jim rict,ze bud bude smlouva vyrovnana,nebo nemam zajem a klidne prasknout dverma. Oni vymeknou :)
Odpovědět
Smlouvu jsme si nechali kontrolovat, i když byla sestavená od docela známého právníka. Kdyby smlouvu dělala sama realitní kancelář a navíc tam byla komplikace se zástavou, tak bych neváhala vůbec, většinou jsou ty smlouvy buď dost podezřelý nebo odfláknutý. Nás to nestálo nic, ze známosti, ale tahle investice určitě není zbytečná. A měli jsme štěstí, že byli v RK velice vstřícní a všechny naše připomínky do smlouvy doplnili. Známým se ale stalo, že chtěli ve smlouvě něco podezřelého pozměnit a byl to pro realitku obrovský problém, smlouvu odmítla jakýmkoli způsobem měnit a známí tak od koupě odstoupili.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondrej190 @baru7 No to bychom radi, ale je to po nekolika mesicich hledani prvni uplne vyhovujici byt :-( spis zvazujeme to eskalovat k nadrizenemu a zadat prirazeni jineho maklere @filigranologie Nam to taky kontroluje kamaradka pravnicka, teprve dnes jsme obdrzeli kompletni dokumentaci, takze jeste neznam jeji vyjadreni, jak moc spatne a nevyhodne ty smlouvy jsou.. samozrejme pokud rekne, ze je tam neco hodne podezreleho, tak to radsi nepodepiseme.. mne dost vadi uz to, ze odmitne jednani o zmenach aniz bychom vubec nejake zmeny navrhli, tohle by snad melo byt oboustranne jednani a hledani kompromisu.. a nebo jsme mozna naivni :-/
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg chapu... Podle me je to forma natlaku..:-/ vy davate penize, tak byste meli diktovat za jakych podminek.. Zmenu maklere bych zkusila... Dobry napad:)
Odpovědět
@martaveg A mají na ten byt podepsanou exclusivní smlouvu? Já jsem prostudovala několik rezervačních smluv a všechny jsou nevýhodné pro kupujícího. Jakmile zaplatíte rezervační poplatek, jste v pasti. Je třeba o takovém jednání realitek psát a to jmenovitě. Pro mne je nepochopitelné, že se zavazujete v rezervační smlouvě k podpisu kupní smlouvy, ale téměř nikdo vám neukáže alespoň vzorové znění té smlouvy. V rezervační smlouvě by měly být uvedeny již všechny podmínky, za jakých to kupujete. Já jsem naštěstí všechny koupě a prodeje zrealizovala bez realitek a s druhou stranou jsme se vždy rozumně domluvili. Rezervační smlouvy realitek bych nikdy nepodepsala v jejich znění, takže bych asi nikdy nic nekoupila. U nás si realitky berou hříšné peníze za mizerně odvedenou práci a nenesou žádnou zodpovědnost, bohužel různými PR články masírují lidi tak, že se většina bez nich bojí něco koupit či prodat.
Odpovědět
Řešili jsme podobnou situaci - dům na prodej, se zástavním právem banky, prodávající bez peněz. Navíc na společném pozemku exekuce souseda. Koupi domu jsme řešili 7 měsíců, než jsme k ní přistoupili. Smlouvu jsme si více méně předělávali sami, překopávali skoro dva měsíce a ve výsledku projednávali s jinou realitní kanceláří, kde měli právničku, která nám na to koukla. A kupodivu za to nic nechtěla a moc nám pomohla :-) Taky jsme to řešili se sousedem právníkem a tady na střeše. Prodávající nic moc neřešili a realitka už nás asi chtěla mít zkrku, tak po mnoha diskuzích souhlasila (vyřadili jsme veškeré nevýhodné odstavce, kde by profitovala realitka a sankce se týkaly i realitky, ne jen prodávajících a kupujících :-)
Odpovědět
Ještě bych odala, že jsme bojovali s realitkama (dům nabízelo více realitek, tak jsme byli na prohlídce se dvěma a pak jednali s tou, která byla příjemnější a více ochotná vyjednávat). A první realitka začala vyhrožovat, vyvíjet nátlak, apod. Dále jsme odmítli podepsat rezervační smlouvu, protože se vědělo, že budou komplikace kvůli exekuce, takže jsme řekli, že až se všechno vyřeší, dům koupíme. Více méně jsme jednali hlavně napřímo s prodávajícími, než s realitkou. Navíc jsme si museli veškeré záležitosti ohledně exekuce vyběhat sami, takže jsme jim ve výsledku zkroutili i provize. Je to o tom se nedat. Vy jste kupující, vy diktujete. A když se to někomu nelíbí, má smůlu :-) Podepsali jsme až po šesti měsících od první prohlídky smlouvu o smlouvě budoucí kupní, vyřídili hypotéku a podepsali kupní smlouvu. Jinak nic. Minimální rpovize, žádný rezervační poplatek, žádné řízení situace realitni kanceláří.
Odpovědět
@martaveg naivní určitě nejste.. jsme v době, kdy si každý hrabe hlavně do své kapsy, ale u každého obchodu musí být podmínky s kterými souhlasí obě strany a které nikoho neznevýhodňují. Jestli už hned takhle na začátku striktně odmítají změny ve smlouvě, tak bych taky hodně zpozorněla, tam bude nějakej háček. U nás byli ochotní přistoupit na všechno, s čím jsme souhlasili my jako kupující i prodávající. Realitka se chovala vážně jen jako zprostředkovatel. A taky bych trvala na tom, aby peníze šly do advokátní úschovy a ne do úschovy realitce, to je taky dost riskantní.
Odpovědět
Profilova fotka
@mat_ova @kamilape Bohuzel se jedna o temer dokonceny developersky projekt, na ktery ma realitka exkluzivitu a uz zbyva jen par bytu, takze uver ma developer uz v podstate zaplaceny a nejsou nijak tlaceni prodat nutne i ty zbyvajici byty.. navic nam velikostne vyhovuje uz pouze jeden a opravdu nemame v nabidce z poslednich par mesicu z ceho vybirat :-( Zkusime si stezovat u reditele, jednani tohoto maklere je opravdu hrozne (prohlidky stavby neohlasoval, takze jsme tam byli bud nacerno a nebo se betonovalo a do bytu se nedalo jit a on to dal vedet az 5 minut pred schuzkou a zrusil ji, s kazdym dotazem jsme se museli nekolikrat pripominat ne odpovedel, jednou dokonce zkreslil v e-mailu datum, kdy jsem mu zaslala dotaz a stavarovi to k vyjadreni preposlal tak aby nebylo poznat, ze to dva tydny nechal bez odezvy! ) jedna se o vetsi brnenskou RK, ale on pro ne evidentne dela na zivnostnak, takze nechci rovnou hanit celou RK, zkusime co na takove jednani rekne reditel RK, jestli to odpovida jejich firemni politice nebo ne..
Odpovědět
@martaveg jj, zkusila bych to u ředitele, může to být taky lenost makléře..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
My jsme si to nechávali zkontrolovat i při běžném kupu a vám to doporučuji dvojnásob.
Odpovědět
také jsme nechávali kontrolovat u právníka, dnes musí být člověk opatrný...
Odpovědět
jo a platili jsme právníkovi 1000,- kč za to že si pročetl smlouvu a ještě poradil...něco se muselo předělat....ale je fakt, že to byl známý..takže asi jinak to stojí víc asi :-(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
My nechávali kupní smlouvu zpracovat notáře a také peníze jsme dávali do notářské úschovy. Smlouva byla přesně podle našich požadavků, včetně klauzule o tom, že nemovitost nemusíme vyklízet - věci, které tam zůstanou po domluveném datu že jsou věci opuštěné. Dům jsme prodávali sami, bez realitky, vše si také zařídili a náklady celkem byly do 50-ti tísíc. A podotýkám, že to bylo dost přes 10 mega.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?