Podvod při koupi domu, jak je možné se bránit?

Přeji dobrý den, v roce 2012 jsme podepsali smlouvu na dům - "smlouva o budoucí kupní smlouvě“. Jedná se o domek na polosamotě s pozemky pro chov koní. Momentálně jej máme na rok pronajatý s tím, že jej v červnu musíme odkoupit. Při první prohlídce nemovitosti jsme s realitní makléřkou a panem majitelem osobně procházeli celý dům i přilehlé pozemky s tím, že nám ukazoval odkud kam tyto pozemky cca patří k domu. Mimo jiné nám i ukázal rozlehlou louku, která pro nás byla vlastně rozhodující při koupi, protože vlastníme několik koní a sháněli jsme nemovitost s dostatečně velkým pozemkem. Jelikož majitel i realitní makléřka na nás udělali dobrý dojem, věřili jsme jim a dále po ničem nepátrali. Na katastru jsme se jen podívali, které pozemky pán skutečně vlastní a opravdu to byly ty, které nám ukazoval, proto jsme dále nepátrali a předkupní smlouvu podepsali. Bohužel asi před 14 dny jsem náhodou opět nahlédla do katastru, tentokrát však dle smlouvy a zjistila jsem, že ve smlouvě jsou uvedeny úplně jiné pozemky, některé z nich správně, ale zrovna louka, které u nás při koupi rozhodovala tam uvedena není. Napadlo mě, že se někde musela stát chyba. Obrátili jsme se proto ihned na realitní makléřku a od té nám bylo sděleno, že ve smlouvě chyba není, že pozemky jsou udány správně a že ty, o které nám jde byly pouze s možností odkoupení. S tímto my ale nesouhlasíme, protože při první návštěvě jsme tuto louku všichni 4 s majitelem osobně procházeli a sám nám ukazoval odkud pokud bude naše. Obracím se na Vás proto s dotazem - je možné se nějak bránit? předem děkuji za odpověď
Odpovědět
Profilova fotka
Zeptejte se právníka, advokáta, přineste s sebou text smlouvy. Ale slovně, pokud nemáte svědky, budte horko těžko něco dokazovat. Je lepší dát pár set Kč za konzultaci, než kupovat něco, co nechcete. Jsou ve smlouvě nějaké sankce ? Ale nerozumím tomu, že vám něco ukázal a ono to bylo v katastru a ve smlouvě je něco jiného. ?? Pokud to chápu dobře, ukázal vám jeho pozemky, které nebyly předmětem prodeje a on tvrdil, že jsou ? Každopádně advokát.
Odpovědět
Ano, přesně tak, ukázal nám pozemky, které jsou hned vedle domu a opravdu mu patří, ale ve smlouvě nejsou uvedeny, čehož jsme si ovšem bohužel všimli až nyní.
Odpovědět
Ano, ve smlouvě sankce jsou, ale ty nejsou tolik důležité jako, to že domek už jsme jakš takš zrekonstruovali a stálo to nemalé peníze. Ovšem bez tohoto pozemku je pro nás úplně bezcený
Odpovědět
Profilova fotka
AHA zrekonstruovali ? Cizí věc ? Tak tu louku přikupte. SORRY, ale tohle mi hlava nebere. Jste trošku moc rychlí, zvažte, co je pro vás priorita.
Odpovědět
Profilova fotka
@nikkik Jsem absolutní laik, ale tohle si myslím, že bohužel skončí ve Váš neprospěch, měli jste si ještě před podepsáním smlouvy zkontrolovat všechny náležitosti ve smlouvě uvedené...Ale zkuste ještě toho právníka, třeba něco vymyslí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud bude majitel solidní, třeba vám nebude vnucovat jiné pozemky a prodá tu louku. Ale běžte za tím advokátem(neplést si s notářem) a konzultujte svoje možnosti, jednejte s majitelem nemovitosti. Tady na foru si můžete akorát vylít srdíčko, nikdo vám nic moc neporadí.
Odpovědět
@nikkik Vím, že je to kruté, ale platí zde přísloví "dvakrát měř a jednou řež!". Nezbude vám nic jiného než jednat o odkoupení. A to vám řeknu, že tu se projeví, jaký je bývalý majitel. má vás tak trochu v hrsti. Já kupoval vloni také pozemek, ale smlouvu jsem si nechal vyhotovit svým právníkem, kterému důvěřuji a těch 5tis. opravdu nelituji. Vypracoval několik variant tak, abych byl co nejlépe krytý a opravdu se v tom šťoural tak, aby předešel všem problémům. A celou věc mi hlídal až do chvíle, kdy byly pozemky zapsány v katastru. Smlouvu od realitky bych hodně studoval a stejně dal ke kontrole právníkovi, abych měl klidné spaní.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?