Pojištění domu na částku X výplata částky. Jak to je?

Profilova fotka
Ahojky, právě jsem se náhodou setkala s tím, že mám pojištěn dům na 4 mil. ale když třeba vyhoříme a v tu dobu bude mít dům hodnotu 1mil. tak dostanu jen 1 mil. I když 20 let budu platit pojistku na ty 4 mil. Nevíte, co je na tom pravdy? Děkuju, Míša
Odpovědět
Profilova fotka
Amortizace, klasika. Ale existují i pojistky na novou hodnotu (= vždy dostanete tolik, kolik stojí uvedení do původního stavu), záleží, co máte uzavřené - u nás to třeba na novou hodnotu vyžadovala banka kvůli vinkulaci. Na druhou stranu nemusíte 20 let platit pojistku na 4 mil., ta částka lze kdykoli snížit. To je stejné jako s havarijní pojistkou na auto. Kdo si platí celou dobu stejně, dělá chybu. Ideální je částku každý rok snížit podle aktuální hodnoty auta. Tyhle věci ale pojišťovny klientům nerady sdělují :-)
Odpovědět
Ahoj, je to takto: hodnota domu se stanovuje dle m2 obytné plochy,člověk, který pojištění sjednává, má k dispozici tabulky, ze kterých lze vyčíst částka za m2. Je jedno, jestli se jedná o dům 30let starý nebo novostavbu (amortizace se vztahuje k autu, nikoli k domu) Od takto získané vypočtené ceny se lze odchýlit +-20% (při větším rozdílu hrozí podpojištění nebo přepojištění). Obecně řečeno - hodnota domu by měla být taková, aby jste si v případě totálního zničení domu, mohli postavit dům obdobný.
Odpovědět
Profilova fotka
přesně jak píše hugo58, nyní jsem uzavírala pojistku na nemovitost kvůli vinkulaci pro st.spořitelnu, agentka mě doporučila, že nemám u zavírat pojistku s automatickou indexací , tz.pojistka by byla ještě navyšována podle inflace, ale zajít jednou za čas na agenturu a pojistku přehodnotit... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s Luji, v pojišťovnictví ( v likvidacích ) dělám 14 let. Nemovitost se sjednává na novou cenu, amortizace se u živelního pojištění nepočítá. Tzn. v konkrétním případě požáru a totální škody, mysulko, dostaneš to, aby sis pořídila dům ekvivalentní. Opravdu se nemůže stát, že bys platila 4 mil a po totální škodě dostala 1 mil. Řešili jsme totální škody z povodní a nikoho takhle pojišťovna neobrala. Jiné je to pochopitelně s movitými věcmi, s vybavením. To už podléhá amortizaci např. elektronika, ale to je na dlouhé povídání. hugo 58: pojištění vozidel bych si vůbec netroufla porovnávat s pojištěním majetku! Je to jako nebe a dudy, hlavně při likvidaci :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?