Pozemek na manžela, RD na oba?

Ahoj, rada bych se zeptala jak nejlepe vyresit nasi situaci. V dobe manzelstvi manzel ziskal pozemek, ktery je psan pouze na nej. Chteli bychom na nem postavit dum - jenze pokud je pozemek na manzela, tento dum nemuze byt v SJM, je to tak? Jak to nejlepe a nejlevneji vyresit? Dekuji.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@luj89 ať Vám manžel polovinu pozemku daruje - cena za katastr a ověření podpisů: 1.060,- :-)
Odpovědět
@lucka_dc Bude to ok i pro banku? Nemusi se tam resit nejake vymereni, odhad atd.?
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Tay jsem takhle nedávno převáděla podíl pozemku na přítele kvůli stavbě. Naprosto v pohodě. ;-) Sepsali jsme darovací smlouvu, tam nechali ověřit podpisy a dali to an katastr. Z daní je to osvobozeno.
Odpovědět
@lucka_dc Tak fajn, dekuji :-).
Odpovědět
Profilova fotka
u nás je to tak, že pozemek je psaný na mne a dům, který jsme teď dostavěli je napsaný na mě. Nehledejte v tom nic špatného, vše co nabudete v manželství se dělí stejným dílem, bez rozdílu ;-) .
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkonson to tak úplně není, pokud v době manželství něco zdědíte nebo dostanete darem, je to pouze vaše ;-) Do SJM to spadne až v okamžiku, kdy to "přetavíte" do něčeho jiného (např. zdědíte peníze a za ně postavíte dům a manželka přidá pár tisíc.. peníze jsou jen vaše, dům už je SJM). Ale i tady by uměl šikovný právník vás z toho "vysekat"
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici já vím že nic nezdědím manželka taktéž takže vůbec nic neřešíme :-)
Odpovědět
@jirkonson souhlasím se @slabici . Pokud v době manželství něco zdědíte nebo nabudete darem, je to Vaše výlučné vlastnictví a nespadá do SJM. Pokud jste pozemek však nabyl koupí v době trvání manželství, pak to spadá do SJM, i když v katastru je zapsaný pouze na Vás. V tom případě můžou být manželé relativně v klidu, že je to v SJM.
Odpovědět
@slabici pozor na to, že s tím přetavením to taky není tak jednoznačné. Pokud např. zaplatí nový dům z peněz z prodeje výhradně své nemovitosti, bude sice nový dům v SJM, ale jemu bude patřit větší podíl.
Odpovědět
@ookami_hime Obecně nemáte pravdu. Leda, že by to výslovně chtěl a uvedl to třeba v kupní smlouvě. Katastrák se jinak nedozví, že "např. zaplatí nový dům z peněz z prodeje výhradně své nemovitosti".
Odpovědět
@daisy14 "Pokud v době manželství něco zdědíte nebo nabudete darem, je to Vaše výlučné vlastnictví a nespadá do SJM" Pokud není v darovací smlouvě uvedeno, že se daruje do SJM.
Odpovědět
@lucka_dc Chcete říct, že jste darovala část pozemku právně zcela cizí osobně (nejste sezdaní?) a nemusela jste platit daně (z příjmu) a nabyvatel daň (z nabytí)?
Odpovědět
Článek se načítá
@luj89 Já bych to vyřešil tak, že by vám manžel daroval celý pozemek ze svého výlučného vlastnictví do SJM, mělo by to jít (právník poradí přesně). A pak už je to s domem jasné, bude automaticky v SJM. Případně prostě sepsat postupně s manželem darovací smlouvy na přesně 1/2 pozemku a následně i domu.
Odpovědět
Profilova fotka
@skunkos přesně to tvrdím. Nemusíme být manželé. Pro osvobození z daně stačí když spolu žijete min. 1 rok ve společné domácnosti. Zjišťovala jsem přímo na finančním úřadě.
Odpovědět
@lucka_dc A jo máte pravdu, na to jsem zapomněl. :)
Odpovědět
@skunkos co vlastně rozporujete? :) přesně proto jsem psala, že dům sice bude v SJM (tolik k tomu katastru), ale pokud by se např. rozváděli, tak po prokázání, že prodal výhradně svůj majetek a použil na koupi domu mu přiklepnou tu větší část. Takže se klidně může stát, že kdyby tím splatil skoro celý ten dům, tak bude sice v SJM, ale manželku bude stačit vyplatit pár korunama. Takhle to mám obecně potvrzené od několika právníků, nebo se něco čerstvě změnilo a je to ve výjimkách stejně jako pronájem?
Odpovědět
@skunkos ano, je pravda, že lze darovat do SJM, ale to by muselo byt ve smlouvě přímo uvedeno. Jo a darovat z výlučneho vlastnictví jednoho z manžela do SJM obou manželů nelze. Lze pouze rozšířit SJM a to notářský zápisem. Dum je jasný, automaticky je součástí pozemku, tudíž ve vlastnictví vlastníka pozemku.
Odpovědět
My teda stavíme dům na pozemku, který je psaný na mě, koupila jsem ho za svobodna. Takže dům pak bude muset být taky psaný jen na mě?
Odpovědět
@lenatko91 ano, bude automaticky psány jen na Vas
Odpovědět
@lenatko91 Ano, dům bude Váš. Vše co na pozemku postavíte, ať jen chatičku, bazén nebo hotel o sedmi patrech, automaticky ze zákona se stane součástí pozemku, nelze s ním samostatně nakládat a tedy bude ve vlastnictví vlastníka pozemku.
Odpovědět
@daisy14 Díky.. a jak to teda řešit aby v případě rozvodu měl manžel nárok na půlku?
Odpovědět
Profilova fotka
@lenatko91 polovinu domu mu darovat. A pokud chcete někde zohlednit, že jste do toho vložila svůj pozemek, sepsat smlouvu o půjčce
Odpovědět
@lenatko91 darovat mu polovinu pozemku. Bud hned ted nebo pozdehji az tam bude dum. Problém muže byt pokud na domě máte zástavu, pak musí souhlasit i banka.
Odpovědět
Řešili jsme s manželem úplně to samé. Koupil pozemek před svatbou na kterém nyní chceme stavět. Manžel musel pozemek zahrnout do SJM, aby i stavba potom byla nás obou, což tedy byla i podmínka banky pro hypotéku. Bohužel to nešlo jinak zápisem od notáře. Stálo nás to 8 000 Kč + poplatek na katastr 1 000 Kč.
Odpovědět
@daisy14 pozemek mu darovat nechci, jenom dům. Takže zajdeme za notářem. Děkuju
Odpovědět
@lenatko91 mám dojem, že podle aktuální verze zákona nemůže dům stát na pozemku jiného majitele. Poraďte se raději s právníkem.
Odpovědět
@lenatko91 nejde, aby dům měl dva vlastníky a pozemek jednoho, dům bude vlastnit ten, kdo vlastní pozemek.
Odpovědět
@lenatko91 vše co postavíte na pozemku, je ze zákona jeho součástí. Nemůžete mu tedy darovat dům, ptž ten je automaticky neoddělitelnou součástí pozemku a nelze s ním samostatně nakládat.
Odpovědět
@lenatko91 možné řešení by bylo nedarovat mu půlku pozemku, ale třeba třetinu, tím pádem by pak byl i třetinovým vlastníkem domu.
Odpovědět
@lucka_dc Dobry den, muzu se jeste zeptat zda jste si nekde stahli vzor te darovaci smlouvy? Dekuji :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?