Převod nemovitosti do společného jmění manželů

postavili jsme s manželem dům ještě před uzavřením manželství, každý vlastní 1/2 teď z důvodu žádosti o půjčku z SFRB potřebujeme, aby byl dům v katastru zapsán jako společné jmění manželů, nevíte jak postupovat? musí nám žádost sepsat notář? =-)
Odpovědět
copa: notář vám udělá notářský zápis, že dům je ve společném jmění. Zápis dáte na katastr a oni vám to tam změní.
Odpovědět
Profilova fotka
a bude nutné potom zaplatit daň z převodu nemovitostí? zrovna řešíme něco podobného...
Odpovědět
bude, daňovou povinnost má každý z manželů půl na půl...
Odpovědět
tak to mě vůbec nenapadlo, že se musí platit daň z převodu nemovitosti... =-) teď jsem teda volala na náš finančák - ptali se jakou formou jsme to převáděli a když šlo o rozšíření splečného jmění manželů, tak se nic neplatí :-.
Odpovědět
pokud už jste to měli psané půl na půl a jen to potřebujete dát do SJM, tak se určitě daň neplatí, protože se žádná nemovitost nepřevádí, jen se rozšiřuje SJM. A pokud to bylo psané jen na jednoho, tak podle mě se daň taky neplatí, protože to není klasický převod nemovitosti na někoho jiného. Daň by se podle mě platila tehdy, když by třeba manžel chtěl převést majetek na manželku, aby už on ho neměl psaný na sebe. Nevím, to je můj názor.
Odpovědět
jj, to byl náš případ - měli jsme nemovitost s manželem půl na půl a potřebovali jsme jí převést do společného jmění manželů (kvůli úvěru u SFRB) takže vlastníci u nemovitosti zůstali stejní, změnil se jen "způsob" vlastnictví
Odpovědět
tak mi to nedalo a koukala jsem na to znova... mate pravdu, ze pokud je majetek jiz v podilovem vlastnictvi a sjm se rozsiruje jen notarskym zapisem a hlavne bezuplatne, dan z prevodu nemovitosti se neplati... (pardon, nejak mi utekla ta informace od tazatelky, ze dum je v pod. spoluvl.). problemem by byla situace, kdy by byl vlastnikem jeden z manzelu, ktery nemovitst nabyl pred vznikem manzelstvi a a chtel by tuto nemovitost zahrnout do sjm (pak by byla ve hre bud dan z prevodu nemovitosti nebo darovaci...)...
Odpovědět
Dobrý večer, také právě řešíme převod domu z 1/2 na SJM. Mohu se zeptat kolik si za napsání žádosti účtuje notář?
Odpovědět
určité procento z hodnoty nemovitosti. Takže záleží, kolik mu řeknete. Když řeknete, že to má hodnotu milion, tak zaplatíte z toho, když řeknete, že tři, tak z těch tří.
Odpovědět
levisie - jen pro představu - u nás se počítalo s cenou domu 800tis. (zatím rozestavěný rodinný dům) a z téhle sumy jsme platili necelých 7tis.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Nemáte prosím někdo zkušenost, kolik stojí notářský zápis z hodnoty cca 2 mil.? Nevím jestli když z 800 tis. to bylo, jak copa psala, necelých 7 tis. , tedy dejme tomu když to hooodně zaokrouhlím - 1% z hodnoty, tak jestli z 2 mil. mám počítat třeba s 20 tisíci??
Odpovědět
Profilova fotka
jaja, myslim,ze do 10tis. se vejdete :-)
Odpovědět
Článek se načítá
jaja: notáři mají různá pásma a podle toho se to počítá. http://ekonom.ihned.cz/c1-10807140-re.... nevím jestli je to aktuální, ale opravdu to počítají přes ty pásma.
Odpovědět
Díky za reakce:) Zeptala jsem se na férovku přímo u notáře opravdu jsou na to pásma, ale o chlup jiný než v odkazu výše. Dají se najít na stránkách notářské komory. Nicméně na 1,5 mil to bude stát cca 6 tisíc, na 2 mil cca 7 tis. + teda kolek 500,- na katastr..Takže to jde :-) Jen je mi divný, že copa platila z 800 tis. prakticky to samý..
Odpovědět
Profilova fotka
pokud jeden z manželu daruje půlku domu druhému z manželu tak se daň neplatí. Tedy pokud se jedná a o přímé rodinné vztahy tak se darovácí daň neplatí. Teď jsme to řešili s pozemkem který nám daruje tchán. Takže to daruje manželovi a ten pak následně mě a vyhneme se placení dárovácí dańě.
Odpovědět
radulinka: jenže nejsem si jistá, když někdo potřebuje mít barák v SJM, jestli to řeší darování, protože pak by byli psaní, že má každý z nich 1/2 domu a to právnicky není to samé jako SJM
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Takze - prevedu-li notarskym zapisem vlastnictvi 1/2 manzela i 1/2 manzelky na SJM, tak zaplatim u notare za prepis dle ceny nemovitosti ? Parcely mame v souctu 10000m2 a dum za 2-3mil. Dle kacka.va reknu cenu nebo musi byt odhad ??? Prece nelze rict dum za 1 mil, kdyz je jasne, ze cena je vyssi.
Odpovědět
Profilova fotka
Můžete mi prosím ujasnit následující? Lehce se v tom motám :-) Co je vlastně společné jmění manželů? To, co získá jeden z manželů za trvání manželství, patří stejně tak i druhému, ne? Když se jedná třeba o nemovitosti, je třeba doložit to na úřadech, jestli jsem to správně pochopila. Někde jsem zahlédla zmínku, že v případě darování konkrétnímu z manželů, nemovitost patří ale jen obdarovanému - je to tak?
Odpovědět
Profilova fotka
taky mam dotaz: jak vubec vim ze je to ve spolecnem jmeni manzelu?chceme nechat zapsat rozestavenou stavbu na katastr a je tak kolonka zda je nemovitost ve spolecnem jmeni manzelu.pozemek jsme dostali (uz jako manzele) ale v notarskem zapisu nic o spolecnem jmeni manzelu neni, je tam psano ze je to podilove spoluvlastictvi.ohlasku na stavbu mame psanou na obe nase jemna.je tedy rozestavena stavba SJM nebo podilove spoluvlastnictvi, nebo co tam mam napsat? jsme z toho jelen :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Asi to sem moc nepatří, ale mohl by mi někdo poradit? Chceme s přítelem stavět baráček na jeho pozemku, který mu daroval jeho otec. Baráček ale chceme mít psanej na oba...jak to udělat?
Odpovědět
Profilova fotka
@lostakova - ano. Dědictví a dar (měla by na něj být darovací smlouva, aby to bylo opravdu jasné), patří jen tomu, kdo to zdědil/dostal. Tzn., že když tvůj manžel dostane darem třeba od rodičů dům, tak je jenom jeho. Pokud byste chtěli, aby byl obou, tak si musíte u notáře rozšířit SJM ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bohus07 - je to asi jak který notář. ten náš nám řekl, že odhady a nic podobného nechce a dělá to podle "oka" - je to jeho právo. U nás to bylo zhruba o částce 4 mil. a vzal by si za to sepsání 3 tisíce.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacisekm - pokud jste začali stavět jako manželé, tak je to v SJM ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mililihaus - je víc možností. Zajděte za notářem příp. právníkem a poraďte se. Můžete dopředu sepsat, že barák bude napůl, nebo později ti může přítel darovat půlku (nebo i jiný podíl, kdyby třeba chtěl zohlednit to, že pozemek je jeho, takže by měl mít větší podíl) atd. My měli u notáře konzultaci zadarmo ;-)
Odpovědět
@mililihaus u nás je to podobné, pozemek je na mě a domek máme na SJM, při zápisu do katastru se to tam uvede, že to bude SJM, jinak jsme nic sepisovat nemuseli...jo museli jsme mít k ohlášce mezi sebou smlouvu...to je asi jediný...
Odpovědět
Profilova fotka
@kacisekm - teď se zamýšlím... proč máte notářský zápis, když jste pozemek dostali jako manželé? pokud tam máte každý jiný podíl (to by vysvětlovalo to, že máte podílové vlastnictví), tak si vůbec nejsem jistá, jak je s barákem, který na tom stavíte - podle mě je to stejné. takže ne SJM, ale podílové vlastnictví.
Odpovědět
Profilova fotka
@bury A kdyby mi později daroval půlku a ještě bychom nebyli manželé, platila by se darovací daň?
Odpovědět
Profilova fotka
@mattyna - ale @mililihaus nejsou vzatý - píše o příteli, takže tam to budou muset ošetřit u notáře.
Odpovědět
Profilova fotka
@mililihaus - obávám se že jo :-| já nejsem právník - akorát že jsme to teď taky řešili, tak se v tom trošku orientuju. daň by se neplatila, kdybyste byli už manželé, ale když nebudete vzatý, tak asi jo.
Odpovědět
Profilova fotka
@bury Ještě se teda zeptám, jestli náhodou nevíš, když budeme vkládat do katastru tu stavbu, můžeme se tam uvést jako vlastníci oba? Jinak moc děkuju :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?