Prodlení s dokončením stavby - vyšší moc COVID

Profilova fotka
Chtěla bych se vás zeptat, zda někdo neřešíte podobný problém, kdy má firma zpoždění s předáním domu. Máme dům na klíč. Ve Smlouvě o dílo je termín dokončení do 28 týdnů, což bylo již v půlce října a my stále nebydlime. Firma se vymlouvá hlavně na covid. Dle míry prodlení měli všichni dělníci očividně covid tak 3x a vždy zřejmě několik měsíců...prostě nestihají covid necovid. Ve Smlouvě máme danou sankci, ale taky, ze zhotovitel hradit nemusí v případě vyšší moci. Je mi jasné, ze pandemie, nouzovy stav a narizeni vlady vyšší moc castecne jsou. Je šance, ze sankci i tak vymuzeme? Ve stavebním deniku žádný zaznam o covidu u dělníků nemaji. Řešil jste už někdo stejnou situaci? Když pujdeme k soudu, je šance, že vyhrajeme?
Odpovědět
Měli by být schopni dokázat a mit řádně zdokumentovano, jaky dělník a kolik hodin nemohl pracovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@martinanaruby Já bych raději zvážil co chci víc. Jestli bydlet v odsouhlaseném termínu nebo vyhrát soudní spor. Jasně, prodleva v nastěhování Vás mohla stát více peněz, protože jste bydleli déle v nájmu /atd./ , ale jít k soudu může také znamenat, že Vám nepředají dům a vy se do něj do konce soudního sporu nebudete moci nastěhovat. To, ale záleží na smlouvě a na Vaší odvaze. Osobně bych si s firmou v klidu sedl a požádal/vyzval je ke stanovení nového termínu předání. Odsouhlasil ho a podepsal. Chápu, že rok 2020, obzvláště pak první polovina byla hodně zvláštní, ale svět se nakonec nezastavil a vše se víceméně v určitých profesích vrátilo nazpátek.
Odpovědět
zajímavé čtení zde: https://www.pravniprostor.cz/clanky/o... nemyslím si, že by musel zhotovitel prokazovat po zaměstnancích kdo a kdy byl nemocný, na druhou stranu vládními opatřeními nebyl sektor (obor) stavebnictví nijak omezen. Nicméně opět jako vždy, rozhodovat budou soudy.
Odpovědět
Šance, že u soudu vyhrajete je tu samozřejmě vždy, ale v tomto případě nepředpokládám, že bude vysoká. Jako žalují strana bude důkazní břemeno na vaší straně a tím, že byl vyhlášen nouzový stav v celé ČR, tak stavební firma bude mít velmi pádný argument na své straně (byť opatření třeba přímo nezasáhla jejich sektor, ale zasahoval do sektoru jejich subdodavatelů atd, atd..) Za mě předem prohraný spor, postupoval bych dle rady od kossakowski1980 a pokusil se domluvit nový termín předání.
Odpovědět
Profilova fotka
@martinanaruby A v jaké finanční situaci je ta společnost? Případně jak se ta společnost jmenuje? Myslím, že prioritou by měla být kvalitně postavený dům a jestli tam bude nějaké zpoždění, tak by to nemělo vadit. Soudem toho moc nevyřešíte, je to na dlouho a stojí to jen peníze, s nejistým výsledkem.
Odpovědět
Jak rika nas advokat,nejlepsi je takovy spor ktery nevznikne. Jak tu nekdo psal,pokusit se o pisemnou dohodu na terminu predani hotoveho domu nejdr.
Odpovědět
Strategii bych zvolila podle situace. Je stavba vaše, nebo je to zatím firmy? Pokud druhá možnost, souhlasím s radami výše. Pokud je stavba vaše, dluží vám firma nějaké peníze, nebo vámi prozatím uhrazené prostředky proinvestovala do stavby? Pokud je vše “nalito” ve stavbě a jste schopni stavbu dokončit rychleji než firma svépomocně / subdodávkami, proveďte odstoupení od smlouvy a dokončete sami.
Odpovědět
Profilova fotka
Bohužel, v tomto případě se o "vyšší moc" jedná. Soudem bych ani nevyhrožoval. Snažil bych se s nimi domluvit. Ať vám podepíší nový termín dodání. I kdyby v něm zmínili vyšší moc, pak na situaci "kovid" se již vztahovat nebude, neboď dodatek byl sepsán v době trvání této vyšší moci.
Odpovědět
na vyšší moc se sice můžou odvolávat, je ale otázka, kdy jste smlouvu podepsali...?Pokud během jara, kdy již covid běžel, nedá se to už na vyšší moc vztáhnout, protože covid už byl a tím pádem byl předvídatelný. Vyšší moc je věc, která je nepředvídatelná. Dále, vyšší moc lze uplatnit pouze kdyz firma dokáže, že vynaložila maximální úsilí k tomu, aby svoje závazky splnila - tzn zkusila sehnat jiné řemeslníky, jinou menší firmu, atd. My jsme vyssi moc resili u skolky, ktera pozadovala plne placeni skolkovneho i kdyz byla zavrena... s vyssi moci nepochodili, advokati jim to rozcupovali.
Odpovědět
navic i kdyz je nouzovy stav, stavebnictvi neni nijak omezeno vladnimi narizenimi, takze by firma musela prokazovat, jak je to zasahlo a duvody z prodleni....
Odpovědět
@martinanaruby ted se divam na vasem blogu, ze smlouvu o dilo s firmou jste podepsali v dubnu 2020... to uz tady covid byl... tim padem covid jiz nelze povazovat dle vyjadreni nasi advokatky za vyssi moc. Vyssi moc by to byla v pripade, kdyby smlouva byla podepsana pred pandemii. Ne behem ni.
Odpovědět
@mitote Tak z logiky veci nelze predvidat, kolik zamestnancu a kdy mi onemocni/skonci v karantene. Myslim si, ze skolkovne je trochu jiny pripad.
Odpovědět
Článek se načítá
@bayt ale to neni vyssi moc... ze mne onemocni zamestnanci... slo by polemizovat jeste o vyssi moci pokud by smlouva byla podepsana pred pandemii covid, ale vzhledem k tomu, ze smlouvu podepsali v dobe, kdy jiz byl covid v CR a byl zde nouzovy stav, tak to vyssi moc neni... protoze uz tady byl, uz bylo predvidatelne, ze zamestnanci mohou onemocnet nebo skoncit v karantene...
Odpovědět
@mitote Ale nevis kolik, jak...Je to pandemie. I kdyby to nebyla vyssi moc, nemuzu ocekavat odvedeni prace po nemocnem zamestnanci. To jako kdybych nastoupila do prace v dubnu, nemuzu jit na nemocenskou, mela jsem predvidat, ze se muzu nakazit? Nedava to moc smysl. Situace zavrene skolky - tak divila bych se, kdyby uspeli s zadosti o penize za neposkytnutou sluzbu.
Odpovědět
@bayt ale to je jedno... oni smlouvu podepsali behem pandemie... uz tady pandemie probihala... cituji advokatku: vyssi moc - charakterem - kritériem dle občanského zákoníku je neobvyklá a nepředvídatelná okolnost, která nezávisí na osobě, jež se jí dovolává a není možné této neobvyklé a nepředvídatelné okolnosti zabránit přes veškerou vynaloženou péči. V momente kdy tady pandemie covid uz probiha, musi firma predvidat, ze muzou zamestnanci onemocnet covidem nebo se dostat do karanteny a tomu musi firma bud prizpusobit termin dodani ve smlouve, nebo se zajistit dalsimi zamestnanci apod. A cituji dale: firma by musela prokázat, že ani při přijetí mimořádných opatření, ani při přijetí rozumně předpokládatelných opatření směřujících ke splnění povinnost nebylo možné dostát povinnosti vyplývající ze smlouvy.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky moc všem, presne tak, podepsali jsme to uz během pandemie a nouzoveho stavu, jen si nejsem jista tim, ze mají tu vyšší moc uvedenou primo ve smlouvě jako argument pro nezaplaceni sankce z prodlení, coz bych pochopila kdyby to byl treba mesic a zapsali to do stavebniho deniku, ale tohke uz se táhne...tvrdili, ze dum postavi bezne za 4 mesice, ve smlouve maji dokončení do 7 mesicu a nakonec ke dnesku je to uz 10 měsíců...jako nerada bych to resila soudne, určitě jsem ochotna se domluvit a odpustit část penále, ale oni navrhuji uplně směšnou částku, tak chci být připravená na případný spor.
Odpovědět
@martinanaruby byl bych velmi opatrný se opírat o to, co tu píše mitote. I když byla smlouva podepsána v dubnu, tak dle tehdejších vyjádření vlády ČR se neočekávala druhá vlna covid19 a tudíž s ní firma nemusela počítat. A rovněž pokud se během jarní vlny jim nikdo nenakazil a teď ano, stejně tak třeba jejich subdodavatelům práci nebo materiálu, tak to neočekávaná vyšší moc je. Tak jak tak, prokázat že o vyšší moc nejde budete muset vy, jako žalující strana. Rozhodně tento případ nelze srovnávat s požadavkem zaplacení služby za obdobi, kdy neprobehla (to by byl případ, že by chtěla po vás stavební firma zaplatit hodinovou sazbu dělníků, i když na stavbě nebyli), prostě úplně jiny právní spor.
Odpovědět
@doog nene firma bude muset prokazat, ze o vyssi moc jde (pokud se firma na vyssi moc bude odvolavat) a ze i PRES VESKERE VYNALOZENE USILI nebylo mozne splnit povinnost vyplyvajici ze smlouvy. Oni jsou ti, kdo jsou v prodleni a nabihaji jim uroky, ne klient. Klient je tady poskozeny. Moje mama je advokatka, takze jsem se ji ptala. Pokud je firma v prodleni a odvolava se na vyssi moc, musi prokazat, ze ta vyssi moc byla nepredvidatelna (coz uz v dubnu nebylo) a ze vynalozili veskerou snahu proto, aby dokazali plnit smlouvu (najmuli si jine remeslniky, zkusili poptat material jinde, atd...). Firma musi prokazat, ze to nedodala vlivem vyssi moci a zaroven musi prokazat, ze vynalozila veskere usili proto, aby smlouva byla dodrzena. Ale myslim, ze pokud ma firma uz tady par mesicu zpozdeni, ze je asi vsem jasne, ze firma proste ma rozdelanych nekolik domu naraz a moc je nejaky termin netankuje. To ze vlada tvrdila, ze druha vlna nebude vubec neni relevantni.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme ve smlouvě předběžný termín 30.9.2020. Doteď s dcerou nebydlíme. Samozřejmě, že formulace vyšší moci je uvedena tak, že se jedná o události, které nejsou známy před podpisem smlouvy a ten byl také v dubnu 2020. Zatím čekám, máme přislíbený únor.
Odpovědět
Dáváme do smluv ustanovení, že obě smluvní strany jsou si vědomy toho, že vláda vyhlásila nouzový stav z důvodu na území ČR vyskytujici se pandemie covid a že tento stav nemá vliv na plnění ze smlouvy vyplývajících povinností. Nemelo by to být v rozporu s NOZ, takže pak jak píše mitome, už se asi na vyšší moc pandemii Covid nejde odvolávat.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že ta firma to může udělat velmi jednoduše, ukončí svoji krátkou činnost, jednatel bude dál bydlet v pronajatém bytě a soudní rozsudky budou téměř zbytečné, kde nic není, ani exekutor nic nevezme.... Připomíná mi to příběh jednoho známého, firma taky nedodržovala termíny, jen samé výmluvy a dopadlo to pro známého špatně.
Odpovědět
@mitote jenomže firma to prokáže snadno buďto porovnáním nemocnosti (absence zaměstnanců) a nebo klidně doloží, že subdodavatelé nebyly schopni dodávat ať už materiál nebo práci. Pokud není ve smlouvě jak někdo výše napsal přímo uvedeno, že je brána v potaz situace okolo COVID, tak pokud stavební firma neměla s tímto problém během jarního lockdownu, ale podzimního již ano, pak se jedná o vyšší moc - neboť na základě tohoto období mohla předpokládat obdobný vývoj. A vy jako žalující strana to musíte rozporovat. A to pak nevím, jak chcete rozporovat například to, že se stavba zasekla na materiálu nebo subdodávkách i přesto, že je termínově předtím dodavatel / subdodavatel potvrzoval (klidně i písemně), nicméně na základě vyšší moci nemohl dodržet (a jak je známo, ve stavebnictví prostě volné ruce nejsou, takže není problém ani doložit, že se zhotovitel to snažil řešit s jinými dodavateli/subdodavateli, kteří jak jinak než odmítli, protože drtivá většina má nasmlouvané práce již dávno dopředu a málokdo stíhá) Pokud nejsou ve stavební firmě diletanti, pak tíha prokazování bude prostě na straně žalobce, protože nastalá situace bohužel hraje do karet zhotoviteli. Tento soudní spor rozhodně nebude jednoduchý, výsledek nejasný a nějakou dobu se povleče z důvodu prokazování. To je názor našeho právníka, který shodou okolností (i když shodou, ono toho je v dnešní době snad stejně jako rozvodových soudů) řešil teď obdobný případ.
Odpovědět
Profilova fotka
@doog ja samozrejme doufám, ze na zadny soudní spor nedojde, ale taky si říkám, že urcite máme narok aspoň na přiměřenou část sankce. Přece od toho je stavební deník nebo nějaké písemné upozornění objednatele (nás) "zaměstnanci mají covid", "nelze pokračovat v další fázi stavby kvůli nedodaní objednaneho materiálu" apod. Nejsem právník, ale už jen z lidského hlediska nikdo nás na to neupozornil, nikde ani zmínka o tom, že nestíhají. A když manžel volal, že uz je termín předání, tak jak to vypadá, tak majitel řekl, ze si to neuvědomil, ze už má být hotovo...no směšné.
Odpovědět
@martinanaruby já vám rozumím, ono koho by to osobně neštvalo. Bohužel ale trh ve stavebnictví je tak zasekaný, že si to prostě "mohou" dovolit a na to hřeší. Ve Vašem zájmu je teď hlavně to, aby se dům dodělal a případné vyrovnání bych být Vámi řešil až ve chvíli, kdy bude dům hotový a bude chybět jen doplatit poslední "zádržné". Protože z praxe znám více lidí, co když začali řešit obdobné věci během stavby, tak se jim stavba zastavila úplně, takže pokud se stále pokračuje, chtějte po zhotoviteli na základě nedodržení smlouvy nový termín předávky a finanční narovnání nechte až na závěrečné vypořádání.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?