RK a rezervační poplatek a následná koupě bytu

Prosím o radu,mám zájemce na byt,v půlce měsíce jdeme k notářce sepsat záznam o složení peněz do úschovy,následně asi budeme sepisovat kupní smlouvu,neznám přesný postup,zájemci mají předschválenou půjčku u banky,teď mi jde o to,že se mi líbí byt,který bych si ráda zarezervovala u RK,ale stále vlastně nemám peníze na účtě v hotovosti,jak postupovat s RK? RK mi říká,že po uhrazení rezervačního poplatku ,bychom měli do měsíce sepsat kupní smlouvu,mám obavy,abych měla peníze na doplacení,nemám tušení ,jak to dlouho všechno ohledně prodeje mého bytu potrvá.Má smysl se vůbec pouštět do hledání bytu když zatím nemám peníze?Nebo jak jednat s RK,aby mi byt držela,co bych s nimi měla sepsat?
Odpovědět
Obávám se, že realitku toto moc zajímat nebude a pokud nezaplatíte, bude byt nabízet dále. Leda zkusit sepsat nějakou smlouvu o smlouvě budoucí, ale počítejte s nějakými sankcemi, pokud vám prodej bytu nevýjde a vy nebudete moci zaplatit.
Odpovědět
Profilova fotka
Hledat byt samozřejmě můžete. Podpisem rezervační smlouvy však budete podstupovat riziko toho, že se ke koupi smluvně zavážete, nedopadne vám prodej a vy budete muset zaplatit smluvní pokutu. Pokud u prodeje vašeho bytu bude zvolen správný postup, pak půjdou peníze přes úschovu a vám se vyplatí až po přepisu vlastnického práva v katastru nemovitostí . celý proces může trvat klidně dva měsíce.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud je byt váš tak peníze dostanete až když se vlastnictví přepíše na katastru. Dříve ne.
Odpovědět
Profilova fotka
my se rozhodli o koupi konkrétního bytu a to jsme ještě ani nezačali prodávat stávající (byli jsme nastěhovaní, byt zabordelený, neměli náhradní bydlení) a vyšlo to. Měli jsme ale na prodej bytu čas skoro půl roku, mezitím jsme si vzali spotřebitelský na úvěr na zálohu a zrušili stavebko na uhrazení akontace (domluvili jsme minimální akontaci). Jinak měli jsme kupce na byt se hotovostí na účtě a přesto to celé trvalo tak měsíc a půl než byly peníze u nás, tak počítejte že to bude tak trvat... Než se udělají smlouvy, než se to dá na katastr, než oni si vyřídí půjčku, a než to bude na ně přepsané tak tam je dlouhá lhůta. Pak má lhůtu na vyplacení banka.
Odpovědět
Vůbec bych se toho nebála. Do rezervační smlouvy si pouze dejte delší lhůtu pro uzavření kupní smlouvy. Pokud uhradíte RZ, tak RK se bude snažit Vám vyjít vstříc. Rovněž přece můžete uzavřít Smlouvu o smlouvě budoucí, kde si formou revizí vymíníte, že kupní cena bude složena např. až za 40 dní. Samozřejmě, že je důležité, aby s tím neměl problém prodávající a nepospíchal na peníze. RK by s tím problém mít neměla a je zcela běžné, že se uzavírají i dodatky, kde se prodlužuje doba rezervace. Slušná RK s tím nemá problém. Pokud již máte kupce (kterého bych si pro jistotu zavázala rovněž rezervační smlouvou a zálohou - rezervační smlouvu si můžete sepsat se zájemcem sama), tak je to optimální. Někdy bývají smlouvy i provázané, tozn. že např. v kupní smlouvě bude uvedeno, že KC bude uhrazena poté, co dojde ke složení KC z prodeje jiné nemovitosti, dobré je, když je to u jednoho advokáta (či jiného schovatele), který obě smlouvy a jejich finanční toky prováže.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?