Sepsání smlouvy na pozemek - samy nebo odborně?

Zdravím, chtěla jsem se Vás zeptat, zda jste si psali kupní smlouvu na pozemek samy nebo si ji raději nechali někde odborně udělat (advokat, notář...)? Budeme kupovat část pozemku, který jsme si nechali geodety oddělit a musíme si co nejdříve sepsat smlouvu. Mysleli jsme si původně, že to nějak sesmolíme samy, na internetu sice nějaké vzory jsou ale mám z toho takové pochybnosti. Z pana prodejce strach nemám, protože na nás už docela dlouhou dobu čeká a navíc souhlasil se zpětným financováním z hypotéky, takže si říkám, že by s ním snad neměli být žádné problémy. Ale jak je tam to dělení pozemků, navíc financování pozemku až zpětně z hypotéky, tak mám obavu, abychom byli schopný to správně vše napsat, aby to prošlo na katastru. Co myslíte?
Odpovědět
Nechala bych to sepsat u notáře, a rovnou u něj využila dalších služeb týkající se prodeje/nákupu pozemku. Smlouva je podle mě to nejdůležitějsí, na tom bych nešetřila.
Odpovědět
Profilova fotka
Zajděte si za advokátem.
Odpovědět
Smlouvu bych si určitě nechala sepsat advokátem či notářem. Myslím, že na tomto by se nemělo šetřit. Někde jsem četla takové přirovnání, že lidé si u levných věcí vše prověřují, zkoumají rezence produktů na internetu, při koupi auta chodí na předkupní prohlídku do servisu, ale pak si při milionových investicích do bydlení dělají smlouvy sami a obezřetnost je pryč. Na internetu je sice hodně vzorů, ale je spousta změn, které v nich nemusí být zahrnuty a navíc jako laik nikdy nedokážete ve smlouvě podchytit to, co dokáže advokát.
Odpovědět
Profilova fotka
Jednoznačně u advokáta ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zajděte k "odborníkovi" ať máte klid a nemusíte se stresovat. Notář má odměnu podle hodnoty nemovitosti a advokát smluvní, jinak je jedno, kde to sepíšete.
Odpovědět
My jsme sepisovali sami smlouvu, jednalo se o zvětšení orné půdy,byla to smlouva darovací, taky jsme se báli, aby to prošlo na katastru a v pohodě. Pak ještě rušení věcného břemena...Ale byly to smlouvy asi "jednodduššího typu". Pokud Vám na tom hodně záleží, běžte k odborníkovi. My jsem byli rádi, že jsme za nim nakonec nešli.
Odpovědět
Tak smlouva je zrovna věc, na které byste šetřit neměli. Dobrá smlouva dělá dobré přátele.
Odpovědět
dobrý den,právě jsem ve fázi, kdy prodávám byt bez realitní kanceláře. Kupní smlouvu jsem si sepisoval sám, ty pochybnosti jsem měl taky, ale i tak jsem to zkusil.Musím říct, že jsem v tom ležel 2 dny, ale nakonec se to povedlo. Nicméně jsem si to nechal překontrolovat advokátem, který neměl jedinou výhradu.Takže se to dá.Nakonec je to o domluvě s Vaším prodejcem, protože jak prodávající i kupující mají nějaké požadavky na to co má být ve smlouvě obsaženo.Kdyby jste měla zájem tak Vám vzor té smlouvy mohu poslat.
Odpovědět
U nás byla smlouva sepsána právníkem realitní kanceláře, ověřena otcem (právník). Vše bylo relativně v pohodě. Takže jednoznačně doporučuji advokáta. Viděl jsem několik smluv, které dávají lidé bez jakéhokoli zastoupení a je to sebevražda.
Odpovědět
Zaujalo mě: "vzor té smlouvy mohu poslat" Vy jste vzděláním právník vybavený právní erudicí? Jste připraven nést odpovědnost za poskytnutí "právní" rady? Nezlobte se, ale mě to připadá stejné, jako kdybych nabízel lékařské služby jen proto, že jsem si vyléčil chřipku sám. Když už nabízíte "vzor" bezvýhradně odsouhlasený advokátem, můžete zde napsat jméno toho advokáta, aby bylo možno uplatnit případnou náhradu škody? A když jste si vše zajistil sám, úschovu kupní ceny máte také bez třetí nezávislé osoby? Neberte to jako útok na Vás, ale myslím, že porouchané brzdy na autě dáte také do opravy profesionálovi, byť je možné si je opravit nepochybně i vlastními silami po prostudování internetu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Je tu někdo,kdo si platil advokáta na přepis domu a uschovu a vše okolo toho? My jsme šli k advokátce s tím,že majitel domu nám řekl rovnou,že by chtěl tuhle advokátku ,že nebude ani drahá.A že pujdeme na pul s placením těchto nákladu.Dneska mi přišlo vyučtovaání od advokátky na 15500,- :-. Myslela jsem si že je to jeste na pul.Ale to už je prý ta pulka.Je možné aby si vzala 30tisic? Jsem s toho nemile překvapená a dost mě to naštvalo.všude mají ceníky kolem 12-15.Tak jsme počíátala s takovou cenou,ale 30? :-(
Odpovědět
Já jsem platil do 5 tisic za zpracovani kupni smlouvy, smlouvy o uschově a úschovu taky zajistil advokát.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My měli na předkupní a kupní smlouvu nabídku za 15 tis bez DPH (bez úschovy) a udělal to nakonec právník protistrany a nám to jen kontroloval právník z rodiny (jsme ale z Prahy).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Kupní smlouvu zpracovala notářka plus se u ní nechaly peníze v úschově. Oni notáři vycházejí z nějaké tabulky a částka se počítá jakýmsi promile / procentem. Celé komplet to vyšlo do 50 tis a to byl dům za o dost víc, než 10 mil.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Určitě bych si smlouvu nepsala sama, je to celkem riskantní. Mnohem lepší je si ji nechat napsat u právníka. Já osobně jsem si nechala udělat kupní smlouvu u https://www.cikr.cz/sluzby/pravo-nemo... a nebyly s nimi žádné potíže. Rozhodně bych to dělala tímhle směrem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?