Smlouva s realitní kanceláří - rada

Dobrý den, mám otázku ohledně koupě pozemku, kdy majitel má uzavřenou smlouvu s nejmenovanou realitní kanceláří.Jde o to ze k poslednímu srpnu bude mít tuto smlouvu vypovězenou, ale asi před měsícem jsem se u realitní kanceláře informoval telefonicky o pozemku a představil se svým příjmením. Prodejce má ve smlouvě , že pokud realitka zjistí, že do roka prodala nemovitost osobě, která se u realitky informovala, bude muset zaplatit pokutu.Nicméně jsem provedl informování pouze po telefonu a žádný papír jsem nepodepisoval.Týká se to i této věci? Děkuji za odpověď
Odpovědět
Samozřejmě záleží na obsahu smlouvy, ale ze zákona obecně platí, že zprostředkovatel má nárok na svou odměnu i v případě, pokud prodávající kdykoliv v budoucnu uzavře kupní smlouvu s osobou, zajištěnou činností zprostředkovatele. Což by mohl být tento případ. Důježitý a rozhodující je ale samotný obsah zprostředkovatelské smlouvy, který je možno sjednat odlišně od zákona. I smluvní ujednání mají však své limity...
Odpovědět
@standa14 Byl jste s nimi na prohlidce?
Odpovědět
Pozor na to. Činnost zprostředkovatele a nárok na odměnu není podmíněn uskutečněnou prohlídkou. Zákonný princip je jiný. Tady je potřeba si uvědomit, že smluvně zavázaným je prodávající a ne kupující. Chceme-li se tedy k tomu stavět v rovině právní a ne rovině mravní. Dle mého (a ostatně i dle zákona) se smlouvy mají dodržovat. Na jedné i druhé straně.
Odpovědět
na prohlídce jsem nebyl, a nic jsem jim nepodepisoval....na pozemku jsem byl sám.Na realitce jsem se pouze zeptal jestli můžou snížit cenu, bylo mi řečeno ne a tím to haslo. Majitel nebyl ani kontaktován makléřem o tom , že jsem volal a měl jsem danou nabídku, pak se nemůže nikdo divit , že jsem kontaktoval prodávajícího osobně. Pro crv: je mi jasné že by se měli smlouvy dodržovat, ale to co mi bylo řečeno majitelem jak s nimi daný makléř jedná, tak se nedivím, že chtějí odstoupit.
Odpovědět
V tom případě nevidím důvod, aby z toho měla jakákoli strana problém. Hovor mohl být sice monitorován, ale pokud Vám to nikdo neřekl, tak s tím nemohou udělat vůbec nic. Problém by nastal, kdybyste v případě zakoupení pozemku byl již před tím na prohlídce a podepsal se na papír.
Odpovědět
děkuji za názory nicméně si taky myslím že to tak je, na druhou stranu je to o prodávajícím jak k tomu přistoupí
Odpovědět
Určitě ano, důkazní břemeno nese zprostředkovatel. Ale objektivně vzato - o prodeji pozemku jste byl skutečně informován činností zprostředkovatele. On platil inzerci. Vy s RK smlouvu nemáte, takže případná zákonná odměna jde na vrub prodávajícího. Vás se to vyjma možné svědecké výpovědi u soudu v případě sporu RK - prodávající nijak nedotkne.
Odpovědět
@standa14 Netýká, musejí mít na to důkaz-sms, maily, podpis prohlídky.....alespoň jsme to tak měli ve smlouvě my ( i s tím dodatkem, že oni musejí mít důkaz). Leda by si ten telefonát nahrávali, což je málo pravděpodobné.
Odpovědět
tak všech o zpět....včera,kdy podal majitel výpověď k poslednímu srpnu, tak realitka našla po cca roku majitele, který bude podepisovat najednou rezervační smlouvu a díky tomu bude pozemek držení realitky další dva měsíce...musím říct, že je to fakt podezřelé nebo velká náhoda....tak teď jsem v takovém začarovaném kruhu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?