Vyřízení věcného břemena, máte zkušenost?

Máte někdo zkušenosti s vyřízením věcného břemene? Babička mi dá věcné břemeno na možný průjezd po cestě, která nám vede kolem našeho pozemku. Chci Vás poprosit o radu, kam jít vyřídit věcné břemeno, jak se to vyřizuje, jak dlouho to trvá, kolik to stojí, co k tomu všechno potřebuju. Prostě cokoli co vás napadne. Předem moc děkuji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep Vyřizuje se to na spádovém katastru nemovitostí, budete muset mít s babičkou smlouvu o zřízení věcného břemene, mají na to tuším měsíc, ale katastr pracuje většinou rychle. :-)
Odpovědět
@zamilovanadonej Takže nejdříve smlouvu. A tu si můžu sepsat sama? Nebo musíme k notáři? Kolik to tak stojí, nevíš? A co všechno k tomu potřebuji?
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep Na netu jsou vzory ke stažení,jde to i doma. Jen se musí úředně ověřit podpisy. Notář vyjde docela draho, na kolik ale nevím.
Odpovědět
a určitě si tam dejte, že je to na průjezd, průchod a taky na možnost tažení různých přípojek, kabelů, kanalizace atd.
Odpovědět
Profilova fotka
jo a napsal bych to ne přímo na vás (tebe) konkrétním jménem, ale na majitele pozemku parcelní číslo to a to. Protože, a teď čistě hypoteticky, když jednou zemřete, zanikne břemeno na jméno smrtí povinného. A dědicové to budou řešit hodně blbě. U vlastníka parcely to nezanikne. Viz odkaz dole. Jo taky mám pocit, že se věcné břemeno daní nějakou daní, jo je to daň darovací. ;-( aha tak od babičky asi ne, já to od táty před 10 lety platil Pokud je to strategický přístup k pozemku, nešel bych za notářem, ale obětoval bych nějaký prachy na konzultaci s právníkem a pak si to napsal třeba sám. Ověřit podpisy můžete třeba na poště, CZECHPOINT Jo,, na některá věcná břemena je potřeba geometrický plán 8-( http://www.pravnilinka.cz/bezplatna-p...
Odpovědět
Nevíte náhodou někdo, jak je to přesněji s tím zdaněním věcného břemena? Až budu mít vyřízený katastr, pak podám daňové přiznání na dědickou daň? Musím to vůbec dělat, když věcné břemeno mi dává babička?
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep Jo, musíš zdanit. Hodnota věcného břemene se nějak vyjadřuje, al už si nepamatuji jak. Táta mi daroval zahradu a nechal si tam břemeno užívání. Sepsali jsme to u advokátky, ne notářky a ocenili na 10.000,- a nechali zapsat do katastru. Pak jsme to šel přiznat na FÚ. Ale to už je hodně dlouho a věci se změnily , teda zákony. Zavolej si na finančák a zeptej se, to je nejjednodušší cesta. Proč ti babička tu cestu nedaruje, bylo by po starostech úplně ? Nebo aspoň podíl na cestě ?
Odpovědět
Využiju této diskuse... Vlastník nedaleké chaty se mnou řeší stejné VBř přes můj pozemek. Už jsme celkem dohodnuti, ale chtel jsem mit kontrolu nad tim, kdo mi bude chodit po zahrade, tak jsem chtel do smlouvy, aby zaniklo VBř v případě, že chatu prodají, že VBř bude platné pouze na dědice. Dostal jsem odpověď, že VBř se musí vázat na nemovitost a ne na vlastníka. Proto nejde,abych si vymínil, že v případě prodeje třetí osobě VBř zaniká. Nevíte, jak to je?
Odpovědět
@honzajs Babička už mi darovala pozemek, na kterém budem stavět. Takže spíše z rodinných důvodu nechci, aby mi darovala i tu cestu....proto to chci vyřešit věcným břemenem. Když mi darovala ten pozemek, tak mi na finančáku bylo řečeno, že daňové přiznání podávat nemusím. takže doufám, že u toho věcného břemene je to stejné. No budu tam muset zavolat a informovat se.
Odpovědět
@petcep ano, je tomu tak, dan neplatite. Prectete si pozorne clanek, co tady daval odkaz @honzajs. Jasne to z toho vyplývá.
Odpovědět
@flakac A musím podávat daňové přiznání na 0kč????
Odpovědět
@petcep já jsem přesvědčen, že ne, ale snad nám to někdo potvrdí.
Odpovědět
Článek se načítá
@flakac Moc děkuji za odpověď
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac a pro ostatní budoucí oprávněné i povinné :-D http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Bc... http://is.muni.cz/th/195452/pravf_b/B...
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac lze obojí...věcné břemeno se může vázat jak k pozemku, tak k osobě vlastníka...
Odpovědět
@baru7 díky za odpověď. Lze tedy smlouvu omezit tak, že pokud nemovitost zmeni vlastnika v jinem nez darovacim nebo dedickem rizeni, VBř zaniká?
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac smlouva se koncipuje tak, že se vztahuje k vlastníkovi pozemku XY, tedy bez konkretizace vlastníka apoté to znamená, že přechází na další v případě dědění nebo převodu, nebo se to koncipuje ve prospěch konkrétního Františka Vomáčky a potom to nepřechází ani děděním, či převodem....
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac ale nejde omezit, že je převoditelné pouze děděním nebo darem....to ne...
Odpovědět
@baru7 Tak to je spatne...oni totiz chteji, aby bremeno bylo stale platne ikdyz zemre majitel chaty. S tim ja problem nemam...ty lidi znam, takze to jim umoznit chci. Mam jen strach, ze v budoucnu muze dojit k prodeji chaty a tu koupi nekdo cizi a ja pak budu muset dat klice od me brany nekomu uplne cizimu. A to se mi prilis nechce...A nevim, jak to osetrit...:-/
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac no...to chápu, že to chtějí i pro právní nástupce, to by bylo celkem k ničemu, kdyby to tak nebylo...jiná přístupová cesta tam není??
Odpovědět
@baru7 je, ale oni chteji vyuzivat tuto. Ta druha je totiz taky soukroma a jsou na ni celkem 4 majitele... Oni porad tvrdi, ze v zadnem pripade prodavat nechteji, ani synove, cemuz verim, ale clovek nikdy nevi, co se stane...a pak mi budou chodit pres zahradu cizi lide...
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac no jasně, chápu..je to nepříjemné. Jde o to, že kdyby došlo na nejhorší, tak by museli podat žalobu na zřízení věcného břemene asoud by právě zkoumal, zda je to jediná přístupová cesta a pokud by byla, tak by pravděpodobně rozhdl tak, že by ho zřídil přes TVou zahradu...ale to je velmi obecně, neznám podrobnosti a taky je to až ta poslední varianta řešení....ještě by šlo možná udělat smlouvu o zřízení věcného břemene, která by měla rozvazovací podmínku, tedy přestala být závazná a VB by zaniklo v případě změny vlastníka....ale to bych se musela podívat na nějaké komentáře a judikaturu. Možná by nebylo od věci to konzultovat s právníkem, případně na katastru, zda by takové VB s rozvazovací podmínkou vložili.....
Odpovědět
@baru7 jj, vim, ze by to soud zkoumal, ale cela situace by byla komplikovana bez jasneho vysledku. Oni by hrali na to, ze po te ceste jezdi 20 let a je tedy proužívaná, já bych hrál na to, že ta cesta vlastně právně neexistuje (pominu li pohled podle silnicniho zakona, kde uz vyjete koleje jsou účelovou komunikací) a mimo muj pozemek je cesta, která je navrzena v právě zpracovávaném územním plánu jako komunikace. Oni by mi pak mohli otravovat tim, že by podali namitku proti uzemnimu planu, kde menim pozemek na stavebni. Jak by to vsechno dopadlo? nikdo nevi. Proto se snazime dohodnout, oba delame urcite ustupky a toto je posledni vec, kterou je treba doresit. Nechce se mi z toho moc ustupovat, je to pro mne dulezite. Jsem clovek, ktery se vzdy snazi dohodnout, ale zaroven nechci spolehat na ochotu druhych... Jakým zpusobem by sla pouzit rozvazovaci podminka? o tomto jsem nikdy neslysel. Děkuju.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac no jasně, rozumím....soudit by se kvůli tomu nikdo nechtěl, kr se sousedy...zkus pozjišťovat, zda Ti to katastr vloží s tou rozvazovací podmínkou, to by asi bylo řešení....
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac no že by v té smlouvě bylo uvdeno, že pozbývá účinnosti v případě změny vlastníka pozemku na základě převodu vlastnického práva....(dědění je přechod - na top by se to tudíž nevztahovalo)
Odpovědět
Zdravím, nevěděl by tu prosím někdo jaká věcná břemena jsou a píší se do při darovaní nemovitosti a pozemku? Prosím o co nejvíce možností děkuji
Odpovědět
@barbora138 aby ti nekdo dokazal spravne odpovedet, musis popsat trochu vasi situaci. Tvoje otazka je prilis obecna.
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora138 zajdi si za advokátem, pokud to má mít hlavu a patu, aby to katastr uznal
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?