Zajišťuje předkupní právo nárok na nemovitost

Zdravím. Máte prosím někdo zkušenosti nebo nevíte, jestli předkupní právo zajišťuje nárok na nemovitost v případě rozchodu?
Odpovědět
@petrdor Předkupním právem si zajistíš právo koupit věc v případě, že ji bude vlastník věci prodávat. Pokud prodávat nebude, ničeho nedosáhneš. V případě, že máte věc na půl, mohl bys tedy s předkupním právem druhou polovinu koupit v případě chystaného prodeje třetí osobě, a to za stejných podmínek. Od 2018 má opět předkupní právo vznikat spoluvlastníkům ze zákona.
Odpovědět
@vineta Moc děkuji za odpověď. Jde o to, že vlastníme s přítelkyní nemovitost různými podíly a pokud by to v budoucnu nedopadlo, rád bych si nemovitost ponechal a přítelkyni vyplatil. Nevím ale jak to bude třeba za několik let, tak bych se chtěl vyvarovat nějakému dohadování a měl to tzv. ošetřené. Ale bez mého souhlasu by se stejně nemovitost nemohla prodat nebo ano? Zase kdo by kupoval jen část. Jak to prosím myslíš s těmi stejnými podmínkami? Já právě myslel, že od roku 2018 toto právo zaniká.
Odpovědět
@petrdor momentálně žádné předkupní právo nemáš, každej si může prodat komu chce co chce, předkupní právo se znovu zavádí
Odpovědět
@petrdor Jak říká @plaintruth , od roku 2014 automatické (tj.zákonné) předkupní právo spoluvlastniků neexistuje, lze však zřídit smluvně, od roku 2018 ho občanský zákoník znovu zavádí. Nyní by tedy mohla tvoje přítelkyně prodat svou část někomu jinému prakticky bez tvého vědomí, stejně tak ty, od roku 2018 bude muset nabídnout nemovitost ke koupi spoluvlastníkovi, nicméně až ve chvíli, kdy najde konkrétního kupce, tobě pak bude muset nabídnout ke koupi za stejnou cenu jako jemu (tzn. klidně i vyšší, než je cena obvyklá). Pokud však nebude chtít svůj podíl prodat, předkupní právo nic nevyřeší. Prostě budete mít každý dál svůj podíl.
Odpovědět
@vineta Díky moc za objasnění. V současné chvíli máme koupený pozemek na kterém budeme příští rok realizovat výstavbu. Znamená to tedy, že i když vstoupí v platnost nový zákon a já budu mít předkupí smlouvu, je mi to v podstatě k ničemu, neboť podle zákona by mi musela svůj díl nemovitosti nejdříve nabídnout než by se dala do prodeje jinému kupci? Jde o to, že pokud by to nedopadlo, nemovitost by chtěla dle mého určitě prodat, ale já bych nechtěl, chtěl bych si jí nechat a jí vyplatit, tak právě skrz toto jsem pomýšlel na předkupní právo?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?