Záloha za stavební materiál - je vymahatelná?

Profilova fotka
Prosím o radu odborníkov, koncom roka sme zaplatili stavebnej firme zálohovú fakturu za materiál ako fixaci na ceny pre rok 2014. Faktura sa odvoláva na zmluvu o dielo, ktorú sme spolu ale nakoniec nepodpísali. Po firme chceme vrátenie zálohy. Je táto záloha vymáhateľná? Ďakujem
Odpovědět
Profilova fotka
@imkova máš od té zálohy doklad??
Odpovědět
Profilova fotka
@catt82 áno,máme fakturu podpísanú oboma stranami.
Odpovědět
Profilova fotka
@imkova tak pokud máš podepsané, že jsi jim peníze předala (buď daňový doklad nebo stačí výpis z účtu) a žádný materiál ti nedodali, tak ti musí peníze vrátit. Podle mě by se jednalo o bezdůvodné obohacení (ty jsi uhradila peníze a firma měla dodat materiál - ten nedodá, protože je smlouva zrušená; resp. jste ji nepodepsali). Peníze ti musí vrátit, pokud ne, tak ji musíte zažalovat.... :-| Pokud by už byla podepsaná smlouva, tak by vás asi čekala nějaká smluvní pokuta, ale takhle asi ne (není vlastně na základě čeho...) Ale akorát nechápu, proč jste dávali nějakou zálohu před podpisem smlouvy...??
Odpovědět
Profilova fotka
@catt82 Bola to určite blbosť z našej strany, ale uvedomovali sme si risk.Dovod bol taký, že zmluva ešte nebola pripravená,lebo sa riešil projekt a chýbalo konečné nacenenie domu /ešte sme chceli zopár úprav v projekte a čakali sme na zapracovanie/. Koncom roka prišiel staviteľ s tým,že pokiaľ chceme zachovať ceny roku 2013,tak musí rezervovať materiál u svojho dodávateľa. V roku 2014 údajne pojdu ceny materiálu nahoru.A tak sme mu poskytli tú zálohu :( Teraz sa ale ukázalo, že náš stavitel nie je seriózny a poskytnuté peniaze na zaplatenie projektu použil na sukromné účely a projektant nám odmieta vydať projekt /prirodzene/. Pán stratil našu doveru a chceme aby nám vrátil zálohu za materiál :( A projekt bude musieť tiež uhradiť.
Odpovědět
@imkova a rodina stavitele mela pekne a bohate vanoce...
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac no pekne
Odpovědět
Ahojte :) nevím teda co ste to měli za firmu, ale mám celkem dobré zkušenosti z jednou severočeskou firmou. Před rekonstrukcí jsem se samozřejmě ptala, jak to bude z fakturací záloh atd atd. Majitel mi to vysvětlil dokonale. Tak se Vám to pokusím trochu převyprávět :) Vysvětlil mi, že má smlouvy z různými stavebninami a dodavateli, tzn. Je nesmysl chtít po Vás peníze předem, firma mi dodala materál a poté co byl materiál složen u nás, tak teprve po té (v ten den) jsme za něj zaplatili, protože jak mi majitel firmy vysvětlil má samozřejmě minimálně týdenní splatnost za materiál od dodavatelů. Řekl mi, že na to aby po mě chtěl peníze předem by musela vzniknout mimořádná situace, kdyby mohl dostat výhodnou cenu při okamžité platbě v hotovosti. S takovým přístupem a postupem sem byla naprosto spokojená, protože jsem tak jako spousta lidí měla strach z toho že zaplatím materiál a nedočkám se ho.
Odpovědět
Profilova fotka
@geena2 Teší ma, že niekto má aj dobré skúsenosti s firmou, dáva mi to nádej, že aj my máme šancu dobre si vybrať.
Odpovědět
@imkova No snad se Vám podaří dostat peníze zpět. Můžu se zeptat co stavíte nebo rekonstruujete? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@geena2 Dnes sma mali stretnutie a pan sam navrhol,ze peniaze posle zpět. A znova prekvapil. Ja uz som z neho uplne popletena. Tak uvidime. Stavime domecek STYL 2 -projekt od Gservisu. Teda chceli by sme stavět :D Projekt máme s pár úravami už hotový, pozemok sme tiež kupili...Kedy a čo začínate stavat Vy?
Odpovědět
No tak to je tedy rozhodně změna k lepšímu, tak musíte doufat, že vam ty peníze opravdu vratí. My už máme pozemek a teď budeme řešit projekt, akorát jsme se teď dostali trochu doo finanční krizičky tak čekáme až se z toho dostaneme a pak začneme. Vybrali sjem si Tusco od Gservisu akorát krapet menší :) Budeme stavět svépomocí a když to finance dovolí tak s firmou Škoďáci, s tou jsem spokojená už mi dělali rekonstrukci staršího domu který jsme prodali :)
Odpovědět
Profilova fotka
@geena2 Wow,ten Váš projekt TUSCO je ozaj krásny, držím palce :))
Odpovědět
Článek se načítá
@imkova Tak až teď jsme teprve měla čas i prohlédnout ten váš domeček ;-) Moc hezký a velmi podobný tomu našemu :-) akorát naše podmínka byla garáž průchozí z baráku a hlavně využitelnej prostor nad garáží 8-)
Odpovědět
@imkova a vlasntě ještě jeden dotaz,, od koho ste si nechali dělat projekt?Sháním projektanta tak jeslti máte dobré zkušenosti budu ráda :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@geena2 ďakujeme, robili sme ešte nejaké úpravy prechodu kuchyne a rušili dole WC aby bola komora...a hore tiež pár úprav...Priechodzia garáž je skvelá,ale veeľmi drahá a tak sme garáž celkovo nechali až na neskor, nech sa doštria peniažky. Hlavne že budeme mať kde bývať my :) Projekt nám robil priamo projektant v G-servise.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?