Změna účelu hypotéky

Profilova fotka
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda by se mezi Vámi nenašel někdo, kdo je ve stejné nebo alespoň podobné situaci jako my...Pokusím se to ve zkratce uvést. Před cca 2 lety jsme koupili dům s úmyslem ho zrekonstruovat. Zařídili jsme si úvěr (hypotéka na koupi čerpat nešla) následně i s projektem vyřídili hypotéku, tou vyplatili i půjčku a snažili jsme se pokračovat v původním záměru. Nakonec jsme zjistili, že nám nevyhovuje projekt, dělali úpravy v projektu (teprve budu předkládat bance) a při běžných opravách na domě ve snaze ho zachránit jsme zjistili závažné technické problémy. Rekonstrukce domu se nyní jeví jako vysoce neekonomická a hlavně nezaručuje požadovaný výsledek. Rozhodli jsme se tedy, že bude nejlepší dům zbourat a postavit nový. Chceme ten samý půdorys na tom stejném místě. A tady se bojím, že právě narazíme. Dům je de facto banky a tak si teď kladu otázku, zda to lze vůbec provést? Ještě doplním, že dům měl v době zástavy hodnotu ani ne 250 000, ručí nám proto ještě rodina majetkem přesahující hodnotu 1 200 000, tudíž teoreticky by to jít mělo, ale ve smlouvě jsem nic o tomto nenašla ani o změně účelu hypotéky nebo něco podobného. Samozřejmě počítám i s variantou, že hypotéku budeme muset zrušit, ale byla bych ráda, kdybych četla i Vaše příběhy a třeba bude aspoň jeden s dobrým koncem.
Odpovědět
Profilova fotka
Požádáte banku o změnu účelu, doložíte podklady, které si banka vyžádá a mělo by to projít. Další problém však bude s čerpáním úvěru, zřejmě jste měli čerpání úvěru nastaveno na 2 roky, což tedy budete také muset změnit..... Pokud bance ukážete, že není problém váš záměr zafinancovat, tak je to jen administrativní záležitost.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba Dobrý den, děkuji, že jste mě troch uklidnil, protože naše známá finanční poradkyně to viděla docela dost černě. S prodloužením by problém být neměl, nejvíce se děsíme, že bychom museli celou hypotéku rušit a znovu o ni žádat, protože volné prostředky, kterými jsme dorovnávali v té době nutných 10% vlastních úspor padly na projekty a tomu podobné administrativní záležitosti a ani by nám nestačily, když je nyní nutných 20%. Největší problém, ale vidím v tom, že ručíme domem, který chceme bourat. Dům sice sám o sobě moc velkou hodnotu neměl a ani nyní nemá, větší hodnotu mají stavební pozemky okolo domu a dům mého otce, který nám dal do zástavy. Myslíte, že i tak to má šanci na úspěch? Pokud Vám nevadí, že Vás tady ještě trochu vyzpovídám, ráda bych věděla, jaké jsou možnosti ohledně hypoték, pokud by to opravdu s námi dobře nedopadlo a museli bychom hypotéku zrušit. Jak jsem už psala, není pro nás již možné obratem brát druhou hypotéku, protože nemáme volné prostředky. Existuje ještě možnost jako dříve a to postupné navyšování? Pokud ano, stačí zástava pozemkem nebo jinou nemovitostí, aby odpadla nutnost vlastních peněz? Budu ráda, když odpovíte, s pozdravem Wisinská
Odpovědět
Profilova fotka
Zástava bude zřejmě ten nejmenší problém, vzhledem k hodnotě 250.000 Kč a dozajištěním v hodnotě 1,2 mil Kč. Pokud by se hypotéka zrušila, zaplatíte sankci za nečerpání úvěru. Nový úvěr by pak byl dle aktuálních pravidel, LTV zřejmě bez problémů, vzhledem k dozajištění, pak je otázka parametrů DSTI a DTI, jak projdete.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba Děkuji moc za Vaši pomoc :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?