Co muze SVJ zakazat majiteli bytove jednotky?

Bydlime v novostavbe ve 2, patre. Pod nami si soused postavil kamenny gril, pricemz komin grilu smeruje primo k nam na balkon. Zaroven soused pry planuje obehnat svouji 5x5m vekou zahradku plotem a trochu se bojim, jaky plot to bude. Nelibi se to ani ostatnim majitelum bytu. Muzete mi prosim poradit, jakou pravomoc ma v tomto pripade SVJ? Jak moc muze SVJ mluvit majiteli bytu do toho, co si da na zahradku, pripadne jaky si postavi plot?
Odpovědět
Profilova fotka
V bytovém domě se nesmí grilovat, a to už vůbec ne tak, aby to šlo někomu na balkon či do oken. Stejně tak s plotem. Je potřeba na něj mít územní rozhodnutí. Je potřeba tedy podat žádost na stavební úřad a tato žádost musí být schválena SVJ, případně sousedy. Pokud by Vás obtěžoval kouř z krbu, a jednalo by se o černou stavbu, tak by to musel také odstranit. SVJ jako takové nemůže zasahovat moc do práv vlastníků, pokud se nejedná o zásahy do společných kostrukcí (např. obvodové stěny, balkony, atd.), ale to co popisujete by měl podle mě řešit stavební úřad. Pokud by jste si např. chtěl udělat zasklení balkonu, je také možné, že by se jednalo o černou stavbu, zase je potřeba rozhodnutí, a v tomto případě možná i ohláška. Pak by si také muselo SVJ stanovit, jak bude zasklení vypadat, aby nebyl ve výsledku každý balkon jiný. Je to podobné i s výměnou oken. Pokud by soused svévolně postavil nějaký obrovský betonový plot, a byl by mu pak např. povolen dodatečně, je možné, že všichni ostatní, kteří by si chtěli plot udělat později, by museli ten plot postavit úplně stejný. Doporučuji Vám prostudovat si prohlášení vlastníka, které budete mít buď u smlouvy o koupi nebo si ho dohledat na katastru a podle toho dále postupovat. Tam by měly být uvedeny konstrukce, které jsou ve vlastnictví osob a které patří do společného vlastnictví. Je totiž možné, že zahrádka ani nepatří majiteli toho konkrétního bytu, ale ten ji má použe ve výlučném užívání, tak je to totiž např. s balkony. Pak by bylo asi jednodušší, v rámci společenstva, omezit, co se děje na zahrádce.
Odpovědět
Většina předzahrádek není ve vlastnictví majitele bytu, ale mají tzn uzivaci právo, tudíž nesmí postavit plot jaký se jim zlíbí a grilování musíte mít zakázané ve svých osnovách jako SVJ.Vse je potřeba řešit s předsedou nebo na zasedání.
Odpovědět
Důležité jsou stanovy, které máte schválené. A většinou nevlastní člen svj určitou část pozemku. To je ale na katastru. Stanovy je potřeba pořádně nastudovat
Odpovědět
Profilova fotka
Stanovy jsou sice důležité, ale v 90% jsou nedodržovány. Pokud máte bezohledného souseda, s kterým se nedomluvíte po dobrém, vězte že po zlém se sním nedomluvíte už vůbec.(vlastní zkušenost)
Odpovědět
Profilova fotka
@smrt28 Co vím tak v bytovém domě či paneláku se na balkonu nesmí grilovat, to by pak vypadalo. Pokud si tam postavil gril kamenný gril, tak by na něj podle mě měl mít povolení. Řešil bych to s ostatními sousedy a s předsedou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?