Co s arogantním sousedem?

Před víc než třemi roky soused u nás na vesnici přišel s prosbou. Potřeboval podepsat ,že si zvětší ,prozatím jen větrací okénka, která ústí k nám na zahrádku a dvůr. Zdůvodnil to tím, že tam v nově přestavovaných místnostech má málo světla. Podpis jsme mu dali s tím, že na oknech bude neprůhledná folie. Poděkoval a my věřili. Když ovšem folie nebyla ani po třech létech , začalo nám docházet, že jsme naletěli. Dnes , po několikátém upozornění soused konečně folii nalepil, ale jeho okna jsou dokořán každý den. Na upozornění, že jsme se na tomto nedohodli odpovídá, že jen větrá a na nás není zvědaví. My jsme ovšem přišli o všechno soukromí. Navíc, soused je strašná drbna, která roznáší po okolí i to co není pravda, stačí, že poslouchá za zdí co si povídáme, něco přidá a baví hospodu . Tak se nám na stáří dobře v rodinném domku žije. Co soudíte? Dá se v této situaci něco dělat, nebo jenom trpět, nemít kousek místa, kam se doma před sousedem schovat? Jistě, nemáme co skrývat, ale stejně mám pocit, že doma, na svých pozemcích, by měl mít člověk klid a ne na každém kroku zvědavé pohledy souseda či sousedky.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Dejte si k plotu strom ;-)
Odpovědět
Postavit nějakou zabranu, aby na vás nemel výhled. Nebo si k okynku položit gril a ať se mu dobre dejcha :-(. Nebo k oknu na nějaký stromek( pokud máte) pověsit třeba zvonkohru, aby neslo slyšet co si povidate. Nebo fontanku, bublajici voda taky může pomoci.
Odpovědět
Úplně nevím, jak vypadá ta celková dispozice, ale na druhou stranu jste souhlasili s okny k vám a teď se divíte, že ty okna jsou otevřená?
Odpovědět
@mecik S jeho okny už nic neuděláte, tak bych si zvýšila plot, nebo dala nějaký strom, prostě něco, aby k vám neměli přímý výhled. Na drby se vykašlete, jestli je takový, tak ho určitě všichni v hospodě berou s rezervou, zasmějí se a pak doma přemýšlejí, co asi říká o nich ;-)
Odpovědět
@atilius Souhlas jsme dali s okny pro světlo u nich doma, to by snad dovolil každý. Ovšem jestli někdo nechápe, že druhému čučet na dvůr se nedělá, to je nám líto. Při jejich inteligenci-oba vyšší vzdělání-to musí být záměr. Folie v oknech, jak zněla dohoda, pro mne samozřejmě znamená jen světlo a ne pohledy.
Odpovědět
@mecik Nezlobte se na mě, ale okna znamenají, že se budou otevírat. Že někdo stojí před domem nebo za plotem nevadí? Možná mu jste opravdu ukradení a jen máte pocit, že sleduje každý váš krok. Máme taky patrový dům a vidím na všechny strany domu, kde jsou nízké bungalovy. A to znamená podle vás, že se nesmím ani mihnout kolem okna, otevírat ho a nedej bože se z něj podívat?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak si tam opravdu něco vysaďte, pokud je tam dlažba pryč s ní nebo alespoň truhlíky a popínavky na konstrukci, to jde postavit i ke zdi a nezabere to místo a investice skoro nulová. Někdo tu radil fazole, ty rostou rychle a v zimě doufám, okna stále dokořán mít nevydrží :). Nebo břečťan, ten je velmi odolný a rychlý. Sice přijdou o to světlo, ale kdo s čím zachází ;).
Odpovědět
@evaamy Uvědomuješ si vůbec tu absurditu toho, co říkáš? Oni dali sousedovi povolení na okno a teď by mu pod něj měli dávat gril nebo zvonkohru? Takové sousedy bych taky chtěl. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@mecik taky nějak nechápu v čem je problém, že má otevřená okna a poslouchá ? =-) já když ráno otevřu okno v ložnici tak vidím taky sousedku na proti :-D pokud si otevře okno můžem si povídat a to to máme cca 20m... s tím se ale musí počítat, že dům, má okna a zahrada sousedy ;-) a že je drbna, no a co, to vám vadí co si o vás kdo myslí ? Stejnak je to každýmu u pr... co si doma děláte.... Naopak bavte se o co největších nesmyslech a pak uvidíš jak se šíří fámy :-D ať má dědek radost ;-) a v hospodě co vyprávět :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 ja bych zacal nejakou vyhrou ve sportce a resenim jestli ma byt ten jaguar modrej nebo zelenej :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett přesně :-D když bych viděl, že poslouchá tak bych se začal bavit, ať pukne závistí :-D
Odpovědět
@atilius Odpovídám na uvodni otázku, tak nedělej moralistu. Takové mám nejradši ;-)když tě to tak poburuje tak navrhni jiné reseni, zakladatel píše, že kvůli sousedovi trpí, tak to uvítá.
Odpovědět
Článek se načítá
@evaamy Víš, co mu navrhuješ? To není věc nějakého moralizování - dobře tazateli nedošlo, co všechno znamená mít okno k nim do zahrady, ale ty mu radíš, aby dělal naschvály, kam to asi povede? A jak se asi bude cítit ten soused, který mu dovolili mít okno, a pak mu tam naschvál strčí gril nebo zvonkohru? Až bude zase něco potřeba, to se bude určitě chtít dohodnout.....to je prostě velmi krátkozraká rada. Moje jiné řešení je se na nějakýho souseda a jeho okno vykašlat.
Odpovědět
Ja nevim, ale to te nenapadlo, ze kdyz mu dovolis okno, ze si ho taky bude otevirat? Tak jsi mel k tomu podpisu napsat, ze souhlasis pouze s oknem fix. Ja mam taky okno v loznici smerem do sousedovi loznice... mame okna od sebe vzdalena 7m, takze si cumime se sousedem z loznice do loznice a vis co? Je mne to u pr.... Kdyz nebudu chtit, aby me videl, zatahnu zaluzie ne? Kdyz nebudu chtit, aby me slysel, zavru okno. Ale abych sousedovi diktovala, ze nesmi to sve okno otevirat protoze uslysi co ja si povidam v loznici? Sorry ale bud jsi mu nemel souhlas davat a nebo sis mel postavit dum nekde u lesa, idealne mimo vesnici, kde nikdo neni. 8-( A ja mit okno, tak taky vetram. A jestli Ti tolik vadi, ze soused je drbna a neco o tobe drbe, tak ti doporucuji se odstehovat... protoze takhle klid mit nebudes nikdy.
Odpovědět
Je to jednoduché - s kým se nedá vyjít s tím se musí vyběhnou! :-D :-D . A jak někdo psal: pokud mám okno - mám možnost větrat! Tož tady s tím nic neuděláte a bude asi za problémové sousedy vy sami. Mohl bych o sousedských sporech vyprávět a možná nasat i knihu. :-D A jedna rada jak zabránit tomu aby vás poslouchal (byť si to třeba jen myslíte) tu už padla: nashodit téma, kvůli kterému by mu normálně praskla cévka, ale vzhledem k tomu, že "ON přece neposlouhá" , tam mu prasnout nemůže...Vlastní trochu morbidní metoda u nás zabrala hned napoprvé: sousedka /57 let/ žije sama se synem /36let/ a pokaždé když jsme se objevili na pozemku "měla spoustu práce na balkoně nebo u našeho plotu". Až jednou jsme začali probírat zda spí se svým synem nebo ne...A takový dobře naložený dělník umí některá témata rozvinout - detaily zde líčit nemohu - není po dvaadvacáte hodině. A od té doby je klid - na balkon raději nevyleze, aby se o "sobě zase něco nedozvěděla" . :-D
Odpovědět
@mitote Děkuji za názor. Když někomu povoluješ zvětšit okna, je to bývalý soused od mala, který se znovu vrátil, přijde s prosíkem, že opravdu jen pro víc světla a pak udělá takový podraz-snad je v tom jeho žena-je mi s toho nanic. Snad je to také dobou, že někteří lidé už si myslí, že mohou vždy a všude orat s ostatními. , To je kapitola jiná, ale může to být jedna s příčin. Větrat či ne- otvírat okna přímo na záda souseda-. je podle mne otázka slušnosti, ohleduplnosti. Pokud ,ale již dlouhá léta žije člověk v představě- a okolnosti tomu nahrávají, vysoký příjem, od podřízených jen samé plus na svoji osobu, mínus by znamenalo vyhazov, všechno si mohu koupit, nemusím sám makat, protože to udělají za mne jiní, mám na to dost peněz. To s bývalých slušných lidí dělá i v civilu- mimo zaměstnání- něco víc , co si může všechno dovolit.
Odpovědět
@mecik Nezlob se na mě, ale okna jsou prostě k otevírání. Máme přes jaro, léto do podzima otevřenou polovinu oken. Mít souseda jako ty, který by pak za mnou chodil, že je mám mít zavřené, jinak jsem neohleduplný, zkažený penězma a dělám na něj podraz, tak bych s ním teda vyběhnul. Podle mě jsi v tuhle chvíli ten problémový soused ty. Minimálně podle toho, co je zde napsáno.
Odpovědět
Profilova fotka
"Dá se v této situaci něco dělat, nebo jenom trpět" a co se na to vykašlat? A nebrat to jako takovu "tragédii". Jestli je drbna a říká i to co není pravda tak je úplně jedno jestli jsou okna otevřený nebo zavřený. On si něco vymyslí i tak....
Odpovědět
Okno je k čemu, jakou má funkci krom světla a větrání? Přijde mi to trapné celé...
Odpovědět
@mecik promin, ale ja nechapu v cem udelal podraz? V tom, ze tys mu povolil zvetsit okna a ze s nimi vetra? A co je na tom za podraz? Okna pokud nejsou fix jsou od toho, aby davala svetlo a vetralo se s nimi... pokud jsi nechtel, aby s nimi vetral, mel jsi mu to podepsat pouze s tim, ze okna budou fix. A mels to chtit pisemne, ze okna budou fixni. Coz jsi nechtel. Takze ted nechapu, proc brecis. Mam na baraku otevrena vsechna okna na vsechny strany, vidim k sousedovi vlevo i vpravo a vis co? Vsem je to burt a mne taky :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Píšeš, že přišel se žádostí, že si zvětší větrací okénka. Tak je zvětšil a větrá. Co je na tom? Pokud jsou někde domy nalepené na sobě, tak se musí počítat s tím, že jsou i lidi nalepení na sobě. Když budete mít pozemek o 5000m2, budete mít klid. Nevidím v tom žádný podraz. A že je drbna? To je stejně, ať už na vás vidí nebo ne. Udělala bych to, jak tu někdo psal... vyprávěla takové historky, až by mu šly oči šejdrem :-)
Odpovědět
Já vidím podraz v tom, že když přišel s prosíkem, sliboval, že jenom pro světlo. Vyžádaná folie znamenala zamezení právě těm pohledům do soukromí. Vše takto bylo vyjednáno ,slíbeno a jako dobrý soused jsem počítal s plněním slibů a nenechal to napsat úplně natvrdo. Dobré sousedské vztahy porušil on tím, že nedodržuje ujednané. Větrat se dá přeci i ventilací a nebo dveřmi na druhou stranu, když nechci obtěžovat souseda. Když nechci být vůči sousedovi arogantní a snažit se o dobré spolužití, dá se udělat mnohem víc než otevřít okna dokořán, co na to soused to je mi jedno.
Odpovědět
No jo, postavil hospodu a chodili mu tam lidi - no jo, udělal si okno a větral s ním. :-D
Odpovědět
A proč on má okolo celého baráku vysokou kamennou zed? Nemá rád, když mu někdo čučí do soukromí.
Odpovědět
Si myslim, ze sarkazmus sa tu moc nehodi.... Obecne, spolocnost sa zmenila, ludia prestali byt k sebe ohladuplni, tolerantni a zaroven sa vsetko zmenilo na "ja, ja jenom ja". Ustna dohoda uz neplati a slub su uz len prazdne slova. Pre zadavatela otazky je to dobre ponaucenie do buducnosti ako sa chovat v podobnych situaciach... t.j. vykaslat sa na ostatnych a ich potreby.
Odpovědět
Myslím si že poslední odpověd vystihuje dokonale problém. Tohle na vsi nikdy nebylo, aby soused kašlal na souseda. Žilo se tam v důvěře, někdy nebylo třeba ani klíč k baráku, u sousedů byl přeci strejček, tetička. Dneska je tam vysoká zed, dva hafani jak stodola a nepříjemní nabobové, kteří zapomněli, že existují dobré vztahy. Děkuji všem za odpovědi, rady, příjemné i nepříjemné. Vezmu si z toho-okna jsou na to, aby se s nimi větralo-, čili, vysoký zelený plot v nejbližší možné vzdálenosti od oken, s ubohostí ducha se nic nenadělá, zákony na to nejsou čili, dávat si i doma pozor na to co říkáme, protože za zeleným plotem bude nehodný člověk. Začít žít tímto způsobem bude ale ve stáří dost těžké, neumíme to. Mějte se moc hezky, užívejte podzimu a neřešitelné nebudeme už řešit.
Odpovědět
Myslím, že jste byl zbytečně dobrosrdečný.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Zdravím, zeptám se trochu hnusně, ale jak se říká na hrubý pytel hrubá záplata. Soused měl stavět plot ještě před tím než jsme začali stavět. Byl si u nás tehdy pro souhlas a řekl že si oplotí pozemek, aby mu tam nikdo nechodil / nejezdil přes pozemek. Neučinil tak do teď a my už bydlíme. Volali jsme mu zda bude dělat plot a pokud ne zda přispěje 1/2 nákladů na část mezi náma. Poslali jsme mu cenovou nabidku na materiál a souhlasil s tím (bohužel jen ústně manželce). Materiál jsme nakoupili, ale jeho peníze nikde a dělá mrtvého brouka. Je nám jasné že todle vymahatelné není či je dost blbě, ale až bude žádat o souhlas na stavbu domu, tak mu ji nehodláme podepsat a odvolávat se apod. Na co vše se můžeme odvolávat apod a jak dlouho zdržovat?
Odpovědět
@nitro Záleží, jak to posoudí krajský úřad. Ale určitě musí být ohrožena vaše práva, volnost žití, hygienické normy, ...
Odpovědět
@nitro Píšete do přízpěvku s názvem "co s arogantním sousedem", to myslíte sebe? Zaplať půl plotu, nebo ti budeme dělat problémy.....vydírání je trestný čin!. Styďte se, takto chcete začínat sousedské vztahy na mnoho let? A co dál? Budete si házet přes plot výkaly? Objíždět auta klíčema? Pokud nechcete financovat plot na straně souseda, tak ho tam nestavte a počkejte si, třeba tam postaví plot on.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?