Dům na hranici pozemku s oknem na naši zahradu...

Ahoj, koupili jsme pozemek a postavili dům. Vedle na pozemku stojí sousedovic dům. Stojí přímo na hranici pozemku a z té strany k nám je okno z kuchyně. Dům už stojí hodně dlouho, koukala jsem na letecký snímky na mapy.cz a už na těch nejstarších z roku 2003 je dům vidět. Nám se to okno moc nelíbí a ráda bych věděla, zda máme právo chtít po nich nějak to řešit? Jako nejméně invazivní řešení nás napadlo jen chtít, aby si na okno nalepili nějakou zmatňující folii, aby to okno bylo jakoby pískové. Raději dodávám, že ta místnost má ještě druhé okno přesně naproti, směrem do jejich zahrady. Než se k nim vypravíme řešit to, tak bych si ráda co nejvíce zjistila, abychom nebyli za idioty. Sousedka se zatím jeví jako takový ten nenápadně šikanující typ, co všude po vesnici trousí, jak máme uštěkaný psy, ukokrhaný kohouty a teď!! Teď jsme si fakt dovolili hodně - postavili jsme dětský plastový domek k jejich fasádě, no to byly dojemný výčitky o tom, jak mají těžký život, špatný spaní (ti naši kohouti) a teď toto... Proto chci vědět, na co máme právo. Další věc je, že jsem na katastru zjistila, že jejich rodinný dům je "zemědělská stavba"... pravděpodobně před lety zbořili nějaký chlív nebo seník a bez nějakého ohlášení prostě postavili dům... Nechci nikomu dělat zle, ale ráda bych bábě zavřela hubu :-N se zbytkem vesničky jsme si sedly, zkamarádili se, ale se sousedkou to prostě dobrý nikdy nebude, protože naše pozemky chtěla, ale nevěděla, že jsou na prodej, takže v jejích očích jsme jen mladí zlodějíčci :-|
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Postavili jste za určité situace (=status quo), takže to, že vám nyní vadí okno, které tam bylo, už když jste pozemek kupovali, je čistě váš problém ;-) Nemáte právo požadovat žádné úpravy...
Odpovědět
Profilova fotka
vážně chcete, aby se sousedé (jejichž dům stojí již nejméně 14 let) přizpůsobili vám a vaší novostavbě? Omlouvám se, ale tohle je totální úlet...
Odpovědět
Sousedka je nenápadně šikanující typ? Prosím Vás, byli zvyklí na svůj klid, dokonce chtěli pozemky koupit. Pravděpodobně proto, aby jim ten klid zůstal. Vy si postavíte, pořídíte si psy, kohouty, k fasádě jim frknete dětský domeček a teď po nich budete chtít, aby si zatemnili okno, protože se Vám to nelíbí, že k Vám vidí. Navíc se zdá, že máte nakročeno k tomu, vyhrožovat jim stavebním úřadem kvůli účelu stavby. A proč? Že si postěžovala, že Vaši psi štěkají? Zkuste si to přečíst ještě jednou a zamyslet se nad tím, kdo koho šikanuje.
Odpovědět
1. zemědělská stavba, resp. zemědělská usedlost (dle katastru nemovitostí) je statek, ke kterému dřív mohla náležet třeba stodola, chlév. Když se na ten jejich dům podíváte, mohl být postavený klidně před 100 lety. Je jen opravený. Nic nelegálního v tom není. 2. sousedka vám dala souhlas ke stavbě domu a vy jí budete dělat problémy s oknem? Myslím, že dnes lituje, že vám souhlas dala. Já bych tedy určitě litovala. 3. když jste pozemek vybírali, okno vám nevadilo? 4. připadalo by vám vhodné/slušné cokoliv opřít o vaši fasádu? S vaším přístupem k lidem? Máte nakročeno k příjemnému sousedskému životu. Vaše sousedka to teda vyhrála...
Odpovědět
Nějak to nechápu. Tím oknem vám snad nevidí do baráku ne?Nevím,jak je to s živým plotem,když stojí sousedovic dům na hranici pozemku,to by asi neklaplo,ale jak sama píšete,ten barák tam stojí xy let, stál tam, když jste pozemek kupovali a dům stavěli,takže jakýkoliv dodatečný řešení mi přijde absurdní :-D To pomíjím fakt, že plastový domek u fasády by vadil i mně =-) A nevím,jak moc váš pes štěká,ale z osobní zkušenosti vím, že někteří psi umí být pro okolí svým štěkotem až nesnesitelní,kor když nejsou páníčci doma. Ale to je je dané jednak povahou psa a jednak jeho výchovou.
Odpovědět
Mít dobrého souseda je k nezaplacení, třeba na to jednou přijdete. Nebo také nepřijdete. Že je sousedův domek postavený na hranici pozemku a má tam okno. Takto se dříve stavělo běžně. Že se Vám to okno moc nelíbí, znamená konkrétně co? Vadí Vám, že existuje, udělalo Vám něco? Nebo Vám vadí, že můžete vidět sousedovi do kuchyně nebo to, že sousedka může ze své vlastní kuchyně vidět na Vaši parcelu? I kdyby tam okno nebylo, může zajít za tu kolňu a uvidí k Vám stejně, tak o co jde? Také mě zaráží, kde asi nechal projektant Vašeho domku rozum, takto jej umístit (a úředníci souhlasit s provedením stavby), už z pohledu požárně technického řešení mě to nějak nepasuje. Sousedovo okno je do obytné místnosti a odstupy sousedních staveb s ním dost souvisí také. Ale budiž. Zjišťujete si údaje o sousedově chalupě, v podstatě co je Vám do toho, to proti nim chcete použít v souvislosti s jejich oknem? A jak to asi dopadne - to budete opravdu za ty idioty, jak sama píšete, nebo dost možná (spíš určitě) už z pohledu souseda jimi jste. Že dobře vycházíte s jinými lidmi z vesnice, není podstatné - oni s Vámi totiž nesousedí - a v tom je zásadní rozdíl. Vás bych doopravdy chtěl mít za sousedy.
Odpovědět
Profilova fotka
A proč jste si tedy ten dům situovali tak, že máte zahradu přímo před jejich oknem? To jste měli promyslet dřív. Vžijte si do její situace.. má tam xx let postavený dům, pak přijdou nějací noví mladí sebevědomí a chtějí po ní, aby dům nejlépe odsunula nebo rovnou zbourala. To bych byla lehce protivná taky. A mimochodem... o její fasádu si nesmíte opírat nic, ani hrabě, natož dětský hřiště. Proč tak nějak nevěřím tomu, že jste si se zbytkem vesnice sedli? Potížisti budete spíš vy, ne ta "bába"
Odpovědět
Některý lidi mají zůstat ve městě a ne se stěhovat na vesnici. Maximálně do satelitu. :-(
Odpovědět
:-) já se musím usmívat, kladu si zásadní otázku, proč jste si teda kupovali nebo se rozhodli stavět na pozemku, na který vede okno od sousedů, pokud vám to tak zásadně vadí?
Odpovědět
@radar64 Nemyslím si, že by byli z města. Já jsem z města a spíše bych měla jen psa (nikoli psy), a rozhodně žádné slepice a kohouty ... - městské dítě, no :D. Spíše naopak, se zvířenou se počítá na vesnici, v satelitu by je hnali, tam to myslím ani dovolené není, myslím domácí zvířata, co dělají kravál a produkují hnůj, atp. (ruší, smrdí, vypadá to neesteticky ... - s tím se prosím neztotožňuju, jen říkám, že v satelitu ani náhodou). A přestože jsem městské dítě (nebo právě proto :P), tak jsem se naučila základy slušného chování a logiky, a názor a přístup zakladatelky diskuse je slušně řečeno napřesdržku :D. (Doufám, že jsem nikoho, co je z vesnice neurazila, to mělo být jen zlehčení předsudků, co panují o lidech z města, a připomenutí, že předsudků o vesnických buranech je taky dost :D, a myslím, že vznikají právě díky přístupu lidí, jako má zakladatelka. Okno tam bylo dřív, měli jste si podle toho osadit dům na pozemek, pokud vám to vadí, nebo nekupovat pozemek, co vám nevyhovuje (pokud pozemek zdědíte, chápu, že přehlídnete drobné mouchy a jste třeba rádi za pozemek zadarmo, ale pokud dám za pozemek své těžce vydřené peníze, a něco mi vadí tak, abych s tím musela takhle absurdně (a hlavně zbytečně - nevymahatelně) někoho obtěžovat, tak je asi někde chyba.
Odpovědět
Milá Moniko z České Lípy, vzhledem k tomu, že jsi zveřejnila křestní jméno, region ze které jsi a blízké okolí svého domu, tak nejspíš už za hlupáka jsi. Právo v tomto konkrétním případě nemáš žádné. Nebude dlouho trvat a tvůj hnusný výplod si přečte někdo z tvého okolí a přehodnotí ty "kamarádské" vztahy s osobou jako jsi ty.
Odpovědět
@ellesarka A ještě má žaludek na to žádat někoho o radu, jak znepříjemnít život ostatním. Ale máš pravdu, z města, nebo z dědiny....je to o povaze, ne o tom, kde kdo vyrostl.
Odpovědět
Článek se načítá
Upřímně bych vás poslala někam. Vy jste se tam chvilu jako nový a chcete po někom ko tam x let žije aby si zatemnil okno do kuchyně do místnosti kde člověk potřebuje světlo. Já bych spíš řekla že ten kdo tu není uplně v poradku není sousedka, ale někdo jinej. Jako takové sousedy bych chtěla mít. Napadlo vás že oni si ten dům mohou za pár let zvětšit a v horních patrech budou taky mít okna na vaši zahradu. Co tam provozujete tak tajného že nechcete aby to nikdo viděl ? :-D
Odpovědět
zahradu máte dost velkouo tak ten plastový domek dejte někde jinde a nešikanujte vy. Jinak měli jsme jak kohouti tak i uštěkane psi, ale oproti vám to řešíme. A nemáme k tomu přístup my budeme mít co chceme a sousedi se s tím musejí naučit žít...Kohouta jsme prodali či zabili ( už nevím je to několik let ) prostě stěžovali si na kokrhaní a na nedostatek spanku tak šel kohout než by šli dobré sousedské vztahy. Se štěkotem psa je to těžší, ale když jsme pryč tak psa zavíramě do ohrady v minulosti byl pes puštěn a sousedka i když si nestěžovala jen nam řikala ( bo jsme se ji ptali co pes jak jsme byli pryč ) takže v kuse štěkal nebo vyl. Tak šel pes do ohrady i když ho máme radi tak nebudeme ničit sousedské vztahy, které vy si ničite naprosto užasně
Odpovědět
musel jsem si ten úvodní příspěvek přečíst třikrát!!! , abych se ujistil, že se nemýlím...A moje rada tedy zní: 1. vykašlat se na zatemnění okna a zbourat celý dům od sousedů - kde vůbec berou právo chtít bydlet??? co to je za troufalost... 2. nebo prodat svůj dům a koupit opuštěný ostrov někde v atlantiku...nebo v severním moři, tam je menší riziko, že se k vám bude chtít někdo "nasáčkovat". 3. a nebo přehodnotit svůj pohled na život, svůj životní styl, svůj postoj k ostatním lidem atd...a hluboce, ale opravdu hluboce se nad sebou zamyslet... PS: doporučuji variantu č. 3.
Odpovědět
Profilova fotka
no mimo to, že souhlasím s výše komentujícími a měla bych i pár peprných slov k vám, nebudu už vám dál prohlubovat depresi, napadlo mě co takhle do výhledu k sousedovic oknu zasadit nějaký pěkný ne příliš rozrůstající se strom? Sousedka bude ráda, že na vás nebude muset koukat, vy budete mít lepší pocit soukromí. Stromy mají velkou uklidňující energii, třeba vás pak přejde snaha šťourat se v jejich pochybném stavebním kroku z minulosti. Pěkné sousedské vztahy přeji.
Odpovědět
Profilova fotka
@smajlik345 co znamená, že šel pes do ohrady? to jako v té ohradě neštěká? :-N
Odpovědět
@blahova_andrea Nevím ale nikdo si nestěžoval a ani nám nikdo nic neřekl. Musíme se zeptat někdy sousedky až bude mít dovolenou a my budeme pryč :-D Ono do te doby byl vždy někdo doma až na okamžiky kdy jsme jeli někam na navštěvu takže byl pes neustále puštěn a do ohrady chodil jen na večer kde neštěkal, protože šel spát a měl ji menší. Takže štěkal a vyl venku na zahradě. Teď není doma nikdo takže se bouda přesunula a ohrada dost zvětšila a má tam i lavičku a kosti takže docela vyžití. Když ho tam někdy zavřem a jsme doma tak neštěka takže usuzuju že neštěka ani když jsme pryč a prozatím nikdo nic neřekl ze sousedu. :-D
Odpovědět
jak sem může někdo položit takový dotaz, nechápu. tak na nejstarších snímcích z mapy.cz je dům už vidět, stojí tam jak dlouho a měli by ho snad přestavět kvůli novým nepřizpůsobivým a potížistickým sousedům. no to je vážně drzost a ještě jít s tím na net a nadávat tady chudákům sousedům "starousedlíkům"
Odpovědět
Profilova fotka
@moni_ka dostala jsi tady pěknou čočku, jako já tě chápu, sousedka má okno do cizího dvora a pak vykládá, jak ji ruší kohout. Bohužel původní majitel s tím oknem zřejmě souhlasil, a pokud ne, neozval se včas, i kdyby to byla černá stavba, zřejmě už uběhla promlčecí lhůta. Na druhou stranu, když se na to podíváš jejíma očima - měla ten pozemek zřejmě slíbený - proto to okno k vám neřešila - a teď jí vede přímo do cizího dvora, kde poslouchá cizí hluk. Ale není po ní chtít si ho teď zafoliovat až příliš? Akorát ji naštvete a nebude to stát za to. D2tský domeček dej od její fasády bokem, ale na kohouta a psy si bude muset zvyknout, to prostě patří k životu na venkově. Jestli si nezvykne, ať dá okno zazdít, její rozhodnutí. Ona vám vidí na zadní dvůr?
Odpovědět
@koordinatorka_odboje já zakladatelku taky chápu, rozhodně bych to tak nechtěla, ale proboha, tak bych nekupovala tenhle pozemek pro stavbu mého rodinného domu. Tenhle dům podle jeho charakteru už tam stojí celou věčnost, takže tohle fakt nechápu, že si to někdo takový pozemek koupí a pak se hrozně diví...
Odpovědět
Profilova fotka
@angie.shy vsak zakladatelce to nevadi, ze ji tam sousedka nakukuje, ji vadi, ze nadava na kohouta, ne? Jak mohla dopredu vedet, ze to bude sousedce vadit? Je to tim oknem, ale existence okna zakl.nevadi, pise, ze ji vadi, ze sousedka nadava na kohouta a deti na dvore, coz zpusobuje to, ze jeji okno vede do zakl. dvora.
Odpovědět
@koordinatorka_odboje jim se nelíbí to okno proto, že jim vidí na zahradu, protože písková folie opravdu nezamezí pronikání hluku dovnitř domu
Odpovědět
Profilova fotka
@angie.shy v tom pripade pozde bycha honiti
Odpovědět
Profilova fotka
Na první pohled jsem si myslela, že je to fotka našeho pozemku, protože přesně takhle, i s tím kamenným přístavkem (kůlnou), máme také dům sousedů na hranici pozemku. V životě nás ale nenapadlo chtít po sousedech, aby si nějak znemožnili výhled z okna. Hanba by mě fackovala jim před to okno ještě něco vysadit. Sice jsme měli s manželem jinou představu o pozemku, když jsme ho hledali, ale kritéria a následná omezení s tím související nás dovedla až k tomu našemu. Cesta nám trvala bezmála 11 let a jsme za něj moc rádi. Jedinou radu, jakou asi mohu dát: zkuste se vžít do pocitů sousedky a vyhodnoťte sami v sobě, jestli by se vám tohle vše co požadujete, líbilo.
Odpovědět
@moni_ka Zatímco ty se jevíš jako typ šikanující velice nápadně. Jednou poznáš, že vycházet se sousedy je základ, ale asi to bude ty tvé stát poměrně dost nervů.
Odpovědět
Moniko, ani nevíte jak s Vámi soucítím :-D :-( ...ale věřte, že okno je ještě slabý odvar. My jsme koupili pozemek, který rovněž sousedí takto s domem sousedů s rozdílem, že k nám vedou na pozemek kromě malého okýnka i vrátka :-D. ANO, koupili jsme takový pozemek a ANO také bych před vrátka nejraději vysadila živý plot. :-D :-D Nerada bych si tím však nějak narušila sousedské vztahy, tiše doufám, že po nastěhování se se sousedy nějak rozumně domluvíme :-) a nebudu se muset bát, že mi bude někdo courat po pozemku a sklízet mi jahody :-D :-p . Upečte bábovku, zazvoňte na sousedku, že se za kohouty omlouváte, ale že si nedají říct, jestli by Vám neporadila, jak jim domluvit. :-N S úsměvem jde všechno snáz, i když je to někdy těžké, určitě jí tím odzbrojíte. ;-) Třeba se z ní nakonec vyklube hodná babička, která bude dětem ráda mávat z okna, když si budou venku hrát.
Odpovědět
Profilova fotka
@petulepetka tak okýnko je jiná věc, ale vrátka bych tedy řešila. fakt nechápu, proč by měl mít na můj pozemek kdokoliv cizí přístup. nemůžu po někom chtít, aby mi odevzdal klíč nebo to celé předělal, ale nikdo zas nemůže bránit mě, abych si z druhé strany cokoliv dala, abych ten přístup znemožnila, ne? :-N ale jinak samozřejmě máš to dobře vymyšlené. prostě se zkusit nejdřív v klidu s bábovkou v ruce domluvit u kafe. třeba kdo ví...třeba se jednou vrátka budou hodit až se děti budou chtít kamošit se sousedovic nebo tam třeba bude adoptivní hlídací fajn babička...proč si uzavírat budoucí možnosti hned v začátcích :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petulepetka kdyz tak o tom premyslim- my mame taky vratka mezi nasim dvorem a sousedovym, ale nikdy mi to nevadilo. Vratka jsou zamcena, soused z druhe strany nahzel nejake pletivo, ale to spis kvuli psum, aby se neporafali. Aspon mam kama utikat, kdyz bude horet, ne 😃 Zakladatelka ma zas vyhodu, ze je nikdy nevykradou, zvedava sousedka je nekdy lepsi nez hlidaci pes :-D :-D
Odpovědět
@blahova_andrea No uvidíme, jestli to bude tak snadné, jak si to teď maluju. :-N Abych tu za měsíc nepsala, že jsme vrátka nakonec zazdili :-D @koordinatorka_odboje A vrátka máte zamčená vy, nebo sousedi :-N. Jen mě zajímá jestli to pletivo, tam přidělal soused proti Vám (nic ve zlém) :-N, nebo jestli si ho dal z vlastní iniciativy na svá zamčená vrátka. Teda....asi ve mě hlodá červíček, zda bychom ta vrátka taky neměli raději "nějak zabezpečit". :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?