Investovat do bytu, který chceme prodat?

Potřebovala bych radu,nebo názor.Koupili jsme starý domek,ktery budeme rekonstruovat.Do té doby než se do něj budeme moci přestěhovat,budeme bydlet v bytě,v bytovce která má 3byt.jednotky.Stehovat se plánujeme příští rok v létě a na jaře začít s prodejem bytu. Problémy nam dělají sousedí,kteri chtějí,abychom se podíleli finančně i fyzicky na opravách domu,a my prostě už nechceme do domu investovat .Všechen čas i peníze teď chceme vložit do domku,abychom mohli odsud co nejdřív pryč.Podotykam že nemáme fond oprav.V im že je naše povinnost podílet se na opravách domu,ale připadá nám to zbytečné,cenu bytu navýšit kvůli tomu nemůžeme,je tady toho víc a budeme rádi když byt prodame abychm splatili aspoň hypo kterou na něj máme.C o by jste dělali vy v naší situaci,prosim poraďte.
Odpovědět
No, možností zas tolik není. Nepíšete, o jaké opravy jde, ale pokud je to náprava havarijního stavu, určitě je potřeba ji provést a zabráníte tím snížení ceny vašeho bytu. Pokud jde o odlozitelne práce, zkuste je posunout až na jaro a prodávejte byt s tím, že jsou nutné další investice. Se sousedy se musíte dohodnout, pokud mají nadpoloviční podíl nebo počet hlasů v SVJ, mohou si rekonstrukci odhlasovat a náklady na vás vymáhat soudně a to rozhodně prodejnost bytu nezvýší.
Odpovědět
@lestoc no, řekla bych, že na opravách společných částí domu se podílet musíte ať se vám to líbí nebo ne. Takové je soužití v bytovkách, panelácích, bytových družstvech či SVJ.
Odpovědět
Jak by ten dům vypadal kdyby takhle přemýšlel každý majitel bytu?V domě žijete,uzivate společné prostory a měli byste se na všem prece podílet.
Odpovědět
Profilova fotka
Na jednu stranu chapu argumenty vyse uvedene. Na druhou stranu chapu, ze pokud se jedna o investice ktere nejsou okamzite nutne, treba nakladne zatepleni celeho domu, tak ze se vam do toho nechce. Pokud to jeste nebylo odhlasovano, vysvetlil bych Vasi situaci na schuzi SVJ a pokusil se s nima dohodnout. V extremnim pripade muzete rozhodnuti SVJ napadnout u soudu a pozadovat odklad do projednani soudem. To by Vam dalo cas.
Odpovědět
Pokud to nemáte v nějaké smlouvě tak to po vás nikdo chtít nemůže! Nemáte žádný fond oprav a tedy ani SJV. Nikdo vás přeci nemůže přehlasovat, aby jste ze svého něco platili.... Takhle to nefunguje :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mě by zajímalo, jak by se toto řešilo v případě důchodce, který si prostě opravu z vlastní kapsy nemůže dovolit. Když peníze nemám, nemůžu opravovat. Já bych asi navrhla na nějaké té schůzi, aby se u vás SVJ zřídilo (i když jsou to jenom tři jednotky), začalo se tam přispívat, SVJ si pak může vzít půjčku na větší opravy atd. a bude to vyřešeno i pro ty, co se nastěhují po vás - navíc by se vypracovaly stanovy, kde by se přesně určily podmínky "soužití" ke spokojenosti všech (zjednodušeně řečeno).
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že SVJ tam je, jen prostě neplatí nic do fondu oprav a teď se najednou diví, že nikdo nechce před Vánoci vysolit peníze na opravy ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@karchinka V extrémním případně může soud nařídit prodej bytové jednotky. V praxi se ale soud snaží najít smírčí řešení a k nařízení prodeje přistupuje opravdu až v krajních situacích.
Odpovědět
Profilova fotka
Ono asi v této situaci na majitelku bytu moc nemůžou s nějakým placením, když jim peníze nedá, tak nedá... pokud ji dají k soudu, tak víme, jak všechno trvá, než se to k nějakému řešení dostane, tak už bude byt prodaný :) navíc jak jste říkal, soud by navrhl stejné řešení :) A asi bych se v tomto směru snažila domluvit s ostatními - ať s opravou počkají na nové majitele (taková nic moc situace pro prodej :( )
Odpovědět
Profilova fotka
@karchinka Jenom musí majitel bytu který nechce platit jednat a rozhodnutí o platbě sám napadnout. V opačném případě by se mohl dostat do situace, že by SVJ podalo žádost o exekuci. Každý člen SVJ má právo s rozhodnutím nesouhlasit a odvolat se k soudu. Pokud to ale neudělá, tak se to bere, že s rozhodnutím souhlasí a pokud nezaplatil, je možné to po něm vymáhat. Na napadnutí rozhodnutí SVJ má půl roku. Ale říkám, ideální by bylo, kdyby k hlasování v rámci SVJ dosud nedošlo a majitel se s ostatními rozumně domluvil.
Odpovědět
No, já nevím, ale nebude odložená platba problém i pro prodej? Určitě se bude nový zájemce ptát, co se platí do fondu, a když zjistí, že nic, tak asi zbystří. A pokud není úplně neználek v koupi, tak se půjde zeptat na družstvo (ať už je ta forma vlastníků jakákoli) a tam se dozví, že se čeká na opravy a další investice ze strany majitelů A budoucí majitel bude chtít slevu ve výši té investice. Jediná výjimka by byla, pokud je byt na velmi lukrativním místě, kde bude velký převis poptávky. Takže bych řekl, že stávající majitel tu opravu zaplatí tak jako tak.
Odpovědět
Děkuji vám Všem za názory.Budeme se ještě radit se známým právníkem,ale budeme se ještě snažit se sousedy domluvit.Nejsme společenství vlastníků ani žádné jiné,protonemame ani fond oprav,vzdycky se řekne co se bude delat a každý dá peníze.Ta oprava se týká střechy,ktera je stará a potřebuje natřít,ale zatím do ní neteče,ja bych to taky raději zaplatila ať mám klid,manzel jim nechce dát ani korunu,navic nemame z čeho a ten byt opravdu tak dobře neprodame aby se nám to vrátilo zpět.urcite být budeme prodávat s tím že jsou nutné opravy to ostatně každý pozná,jelikoz jen naše část není zateplená.Ta majitelka před námi taky nechtěla do domu investovat a nic s ní nezmohi,nebo spíš na to kaslali jen teď najednou se vedle přistěhovali noví a ti strašně spěchají a chtějí všechno hned.ono je to složitějši,nevychazime spolu dobře,proto taky jsme koupili domek který teď budeme rekonstruovat.
Odpovědět
Článek se načítá
@lumiali A kolik chtějí přispět? Jestli má vůbec smysl se dohadovat. Další věc je, že vám může trvat třeba rok, než ten byt prodáte...
Odpovědět
Nevím nebude to moc ale manžel to nechce platit spíš z principu,je na ně nastvany,a řekl že už nedá ani korunu.
Odpovědět
@lumiali i když nejste SVJ, tak si myslím, že se na vás vztahuje ustanovení "nového občana" oddíl 5 - bytové spoluvlastnictví, na základě kterého jsme povinni se společnými silami spolupodílet na opravách a údržbě společných částí domu. Ale samotnou mě zajímá jak pochodíte u právníka, možná je problematika složitější.
Odpovědět
My taky dali novej kabát bytu, kterej jsme chtěli prodat. Zvedlo to cenu a bylo celkem dost zájemců.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?