Jak zdržovat povolení ke stavbě?

Profilova fotka
Ahoj, možná otázka z trochu opačné strany než se tu obvykle řeší, nicméně prosím o vážné odpovědi. Zajímalo by mě jak mohu co nejvíce zdržovat sousedovu stavbu. Jedná se o drobnou stavbu, stačí ohláška. Zákonné důvody pro zákaz samozřejmě nejsou tak by mě zajímalo jak stavební řízení co nejvíce natáhnout. Pro odvolání jsou třeba námitky nebo je možné se odvolat bez důvodu? A mohu při dalších odvoláních přidávat další námitky? Je lepší všechno říct při místním šetření nebo si nechat nějaké námitky v zásobě pro odvolání? Než mě většina z vás odsoudí....opravdu nejednám ze zlomyslnosti, pomstychtivosti....mám důvodné předpoklady k tomu, že budoucí stavba nebude využívána k tomu účelu pro jaký je určena....bohužel stavební úřad nemůže předjímat a jakmile stavba jednou stojí už ji nikdo nezruší.....
Odpovědět
Odhadem, na základě "znalosti místních poměrů", tak 25 - 30% agendy některých stavebních úřadů je v podstatě vyřizování sousedských sporů na základě udání, námitek a podobně. Místo toho, aby to dotyční řešili soudním sporem podle občanského zákoníku, když už se nedokáží domluvit. Tak se přidejte, zdržujte, dávejte podněty a námitky pro podjatost. Oni si na druhé straně nějací nebožáci, kteří rychle potřebují č.p. protože je tlačí čas kvůli hypotéce, SVJ které konečně sehnalo firmu která má prostor na zhotovení zateplení, škola která potřebuje o prázdninách vyměnit zdroj vytápění a opravit šatny, velmi rádi počkají, až SÚ vyřeší vás. Proč ne, že jo.
Odpovědět
@lin18 A já tě za tento příspěvek odsoudím ⟨!⟩, byť říkáš, že máš "důvodné předpoklady ". Typický český sousedský vztahy. Máš řešit až tehdy, až bude stavba povolena a využívána v rozporu se souhlasem/povolení a budeš mít pádné argumenty a reálné důkazy. Pokud už nyní chceš dělat sousedovi naschvály, tak můžeš očekávat třeba sousedův protiúder:-) Záleží na tobě jak si chceš nastavit vztah hned na začátku.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc bohužel už mám špatnou zkušenost. Soused něco staví neustále...ze začátku jsem věřila jak jemu tak stavebnímu úřadu. Bohužel. Nyní soused užívá stavbu v rozporu s kolaudačním rozhodnutím, v rozporu s účelem užívání stavby, vše mám zdokumentováno zápisy z městské policie (13x) a co se stalo? Nic. Stavební úřad ho vyzve k nápravě, on nápravu nesjedná a tak pořád dokola už tři roky. Směje se mi do obličeje...ví, že stavbu už mu zbourat nikdo nenařídí. Proti správním pokutám se odvolává a hraje to na promlčecí dobu. Takže tentokrát už nehodlám absolvovat další kolečko. @petzold úřady mají k vyřízení žádostí zákonné lhůty...takže pochybuji, že může docházet ke zdržování ostatních stavebníků. A jak už píšu výše...pokud stavební úřad potažmo policie nemá donucovací prostředky k vymáhání práva tak se bohužel zákonnou cestou postupovat nedá
Odpovědět
Profilova fotka
Pardon, ale tohle vážně není normální...přetěžovat úřady i soudy (13 x volat policii na tu stejnou věc! panebože) proto že vy dva se neumíte dohodnout....vážně výborný nápad... takhle spravedlnost nefunguje, za vás i za souseda do odnese spousta nevinných lidí. ... Navrhla bych vám takové řešení, vlastně je to taková terapie - postavte si kolem pozemku vlastníma rukama velkou kamennou zeď, do té práce dáte všechen ten vztek a zášť, uleví se vám no a jako bonus už neuvidíte na souseda a bude si každý moct žít svůj život.
Odpovědět
@lin18 Tak už víme, kde je problém- "Soused něco staví neustále..." a vás to štve:-) A to říká někdo, kdo tady na MS přiznal, že stavěl za barákem rodičů (no někde to asi jde) na úzkém pozemku (možná na výjimku) a ještě k tomu velmi dlouho (přiznalas, problém s finacemi). No a pak se divíme, že v rychlosti povolování staveb je ČR na 365 místě za Ugandou... Máš tedy nějaký konkrétní návrh/stížnost čím tě ruší/omezuje/porušuje? Napiš to lidsky, jako člověk a né stylem, že tam furt něco staví a užívá v rozporu... bla bla.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc já tady ale nechci řešit souseda...proto nepíšu konkrétně... @terkaz95 ano volá jsem 13x, všichni uznali, že zákon porušuje a stejně s tím nikdo nic neudělal. Pokud by vám někdo pod okny postavil třeba udirnu a komín vyvedl přímo pod vaše okno....vy byste si stěžovala a nikdo by nic neudělal myslíte, že problém je ve vás? Jak by se vám potom líbily vaše rady? Nemůžete užívat svou nemovitost? V pohodě...běžte se vyzurit někam jinam ..
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc ale my máme všechna povolení v pořádku, takže moc nechápu o co jde. Pokud by vám vedle domu někdo postavil zahradní chatku a tu pak využíval třeba jako kovošrot a úřady s tím nic nedělaly tak je to podle vás v pohodě?
Odpovědět
@lin18 co ten soused teda přesně dělá? Protože nezlob se, ale napsala jsi to takovým způsobem, že to fakt vyznívá, jako že jsi pomstychtivá sousedka, která potřebuje vysírat souseda jen z principu kvůli nějaké prkotině. Věřím, že to tak nejspíš není... Každopádně zdržovat stavbu není řešení. Je potřeba řešit to, co se děje, ne prudit kvůli něčemu, co by se dít možná mohlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc a opravdu mě neštve soused kutil...jsme na vesnici takže tady pořád někdo něco buduje. Vadí mi, že soused cíleně obchází zákon...nechává si stavby kolaudovat tak, aby to prošlo a potom je užívá k jinému účelu...a to k účelu, který nás výrazně obtěžuje. St. úřad, ale schvaluje jen to, co on mu předloží...a důsledky a následné porušování už schopen vyřešit není
Odpovědět
@lin18 nemyslim si, že by to někdo konkrétně poradil, když sama detaily nechceš uvést. Pokud máš námitky, tak je přednes. Úřad zhodnotí, jestli jsou oprávněné. Pokud budou stavbu nepovolí, pokud nebudou, tak povolí. Není v jejich kompetenci řešit sousedské spory v minulosti a už vůbec ne ty potencionální v budoucnosti. Pokud soused porušuje tvoje práva, nájmi si právníka, poradí ti, jak se bránit.
Odpovědět
Profilova fotka
@llama jak píšu...řešit to nejde, on si účel stavby nechává zkolaudovat jako takový který mu projde...zahradní domek, kůlna, pristavek...a až má zkolaudováno tak užívá k něčemu jinému. A st. úřad už mu to nezboura, soud jen rozhodne aby se zdržel obtěžování...
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak tak su nemůže předjímat...takže mu stavbu samozřejmě schválí...protože účel užití uvede jiný. Soud je tak na 15 let....a zase mu jen nařídí aby stavbu užíval v souladu s kolaudací. On to nedodrží, čili další soud....a tak pořád dokola. A protože tohle je u souseda už opakovaná praxe tak už nechci znova čekat co bude provozovat tentokrát...ale chci stavbě zabránit už od začátku. A když ne zabránit tak aspoň protáhnout a doufat, že ho to přestane bavit dřív než mě
Odpovědět
Článek se načítá
@lin18 Tak moment, začala si psát, že soused začíná stavbu a že mu to chceš znepříjemnit... teď najednou píšeš, že už něco stojí a porušuje zákony (podle tebe). Dál píšeš, že všichni uznali, že zákony porušuje-kdo všichni? SÚ, soud? Z vlastní zkušenosti doporučuji začít u sebe. Taky máme sousedy a taky to nebylo vždy ideální (grilování, hluk, pes, dítě, exkrementy na chodníku, sníh, plot a můžu pokračovat do zítra) To přece řeší každej, ale ne každej má náturu jako ty. Určitě znáš přísloví kdo do tebe kamenem,ty do něj chlebem.
Odpovědět
@lin18 Bohuzel tohle uz je na pravnika. Ma tam provoz na kseft? Dela hluk? Nebo zkuste Cerne ovce na CT, posledni dobou mam pocit, ze dokazou vic, nez mnohdy urady nebo soudy.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc ano předcházející stavby ..nyní začíná novou a já mám duvodnou pochybnost, že to bude stejně jako u těch předcházejících. Že zákon porušuje uznala městská policie a SU, správní odbor. Dělat nemůžou nic ..dají mu pokutu, on se odvolá, maximálně zaplatí 1000 Kč. Soud je dle právníka na 10 let s tím, že výsledek bude jen výzva, aby se takového jednání zdržel. @puhelin ano má to na kšeft...ale kolauduje jako pro soukromé účely...takže obejde všechny vyhlášky týkající se podnikání. A pokud ho nechytim za ruku v okamžiku kdy mu někdo platí tak to nedokážu
Odpovědět
@lin18 Co financni urad, zivnostensky? Nekdo ho musi usvedcit z podvodu...
Odpovědět
@lin18 Tak to je jiná, tady se už bavíme konkrétně a už ti rozumím. Znám případ, kdy u RD stavitel postavil garáž a z ní klub ne hospodu a podniká prakticky v pohostinství. Měl tam na udání pořád ČOI, hygienu, ŽP ale bohužel na něj nemůžou, vždy se z toho vykroutil a zákony jsou na něj krátký, respektive zákon neporušuje a teď babo raď. Bohužel to vypadá na dlouhodobý občansko-právní spor s nejistým výsledkem.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc autorka to tu řeší opakovaně, soused si načerno provozuje hospodu a hosté dělají bordel až do rána, což jim, logicky, docela vadí, když jim vyrvavaji víkend co víkend pod okny opilci...
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc tak ten náš zákony porušuje, resp. kolaudační rozhodnutí a stejně nikdo nic neudělá. Soud vzhledem k délce trvání je na dlouhou trať...a taky je otázka zda žalovat ho nebo přímo su, že nezakročil. A teď chce stavět znova...bohužel u nás se stavebník neposuzuje na základě předchozích zkušeností...takže mu opět stavbu povolí i když všichni víme, že ve stavebním záměru lze. Tak mi došla trpělivost zkoušet to zákonnou cestou a zkouším to po jeho způsobu... bohužel v tom nejsem zběhlá ..tak zjistuju jak se vlastně zákon obchází :D
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina nejen o víkendu...v létě prakticky denně...
Odpovědět
@lin18 Neni mozne, ze by byl stavebni urad ve stretu zajmu? Nema k tomu sousedovi nejaky vztah a proto stale nekona proti jeho cernym stavbam?
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin ano, jednak jsme malé město, jednak soused je podnikatel, jednak je příbuzný s jedním stavebník technikem...ne s tím po kterého spadame, ale je mi jasné, že když za ním přijde kolega tak si nebude dělat zle. Už jsem psala i na kraj...kraj doporučil postupovat přísně a pokutovat...stavební úřad nyní hledá záminky proč pokutovat nemusí ( z uvedeného jasně nevyplývá...., jednání se nedopouštěl záměrně, není prokázán úmysl...apod.)
Odpovědět
@lin18 Dalo by se pozadat o to, aby vec posuzoval jiny stavebni urad. Zkuste se na krajskem urade domluvit, za jakych podminek by vec delegovali na jiny stavebni urad, ktery by nebyl ve stretu zajmu. Myslim osobne, pozadat o schuzku a vysvetlit situaci, mimo uredni dokumenty.
Odpovědět
@panlorenc tak zrovna pokud tam někdo provozuje podnikání, tak se to řeší velmi snadno a to zákazem činnosti. SU s tím nemá moc co dělat, pro tyhle typy podnikání musí být splněny určité podmínky. Pokud je kolaudace na něco jiného, podmínky splněné nejsou. @lin18 nahlásili jste ho na živnosťák? Na FU? A oni se vyjádřili jak? Kontaktuješ tunu osob, které s tím opravdu nemohou moc co dělat, a zbytečně vymýšlíš cesty, které tobě ale nijak nepomůžou. Akorát se ti bude o to víc mstít.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime on nepodniká načerno...jen k hospodě ještě provozuje občerstvení a nedodržuje provozní dobu stanovenou v kolaudacnim rozhodnutí...to nevím jestli by živnostenský úřad zajímalo ...z mého pohledu stavební úřad vydal podmínku provozu a tak by měl dohlížet na její dodržování...
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin to je dobrý nápad děkuji. Já bohužel nemám žádné důkazy o podjatosti... samozřejmě stavební úřad nedělá žádná rozhodnutí která by byla nezákonná...jde spíš o benevolenci...napomenutí místo pokuty, hledání důvodů proč se vlastně ničeho nedopustil apod. Jen moc nevěřím, že jiný úřad půjde proti úřadu...v rámci kraje se určitě všichni znají...
Odpovědět
Profilova fotka
@lin18 věř tomu, že z jiných úřadů v rámci jednoho kraje dost často lezou jiná rozhodnutí. Mám s tím osobní pracovní zkušenost 😉
Odpovědět
@lin18 I na jednom urade se najde vic pohledu na vyklad zakona. Staci se podivat, jak kazdy urad posuzuje jinak nektere problematicke veci. Nebo jak kolauduji...
Odpovědět
@lin18 no počkej, tys psala, že zkolaudoval pro jiný účel užívání. To by živnosťák určitě zajímalo, protože prostě provozovnu nemůžeš mít jen tak někde. Pokud tam má zkolaudovanou kůlnu a v tom vaří a rozlévá lidem pivo, tak to porušení je a dost zásadní. Tak jak to teda je? Teď zas píšeš o tom, že v kolaudačním rozhodnutí má stanovenou nějakou provozní dobu, což by ale znamenalo, že to má zkolaudované podle správného účelu a ne že si z kůlny nebo dílny udělá hospodu...
Odpovědět
Profilova fotka
Má hospodu s omezenou provozní dobou, tu porušuje. Dal má zahrádku zkolaudovanou pro soukromé účely, kterou využívají i hostí hospody...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?