Je majitelem plotu soused nebo my? Kdo ho má postavit?

Dobrý den,potřebovala bych poradit. Soused si od nás před 3lety zakoupil kus pozemku,je tedy třeba ho přeplotit,sliboval,že plot udělá,ale stále se nic neděje. Dnes při výměně názorů řekl,že plot bude až s ním začneme. Kdo je tedy majitelem plotu a kdo ho má postavit? Dále je problém stávající plot,který má rozbořený a náš pes mu běhá na zahradu,k plotu jsme dali dřevěné desky,přes ty se nedostal,ale soused je po čase odendal a pes mu vesele běhá po zahradě,jak to řešit,když jsme psovi zamezili přístup,ale soused mu ho opět povolil? Děkuji za odpověď,už si nevím rady Esmska
Odpovědět
@esmska Podle toho, co píšete, to vypadá, že sousedovi nevadí, že plot nemá. Myslím, že nikdo nemá povinnost si svůj pozemek oplotit, když to nepotřebuje, pokud to ve výjimečných případech nenařídí soud. Takže pokud potřebujete plot, budete si ho asi muset postavit. My jsme se se sousedy domluvili, že plot postavíme napůl, protože my i oni máme psy.
Odpovědět
On tam plot má,starý ve kterém je díra a jelikož si od nás koupil kus pozemku a říkal,že plot udělá nový,aby měl oplocený i ten pozemek,který si koupil,tak jsem očekávala,že tak udělá
Odpovědět
Profilova fotka
@esmska Povinnost postavit plot soused nemá, ale může mu být uložena v případě, že je to potřeba k zajištění nerušeného výkonu vašeho vlastnického práva. Tj. pokud by měl kupř. on zvířata, která by utíkala na váš pozemek a nějakým způsobem by poškozovala váš majetek, apod. pak by bylo uložení povinnosti oplotit pozemek namístě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Ale, že utíkají Vaši psi na jeho pozemek, plot byste si měli udělat sami. Mě to příjde logické. My taky máme psa a utíkal k sousedům a nenapadlo by mě řikat sousedovi, aby si postavil plot,a by k němu náš pes neběhal.Nestačil by Vám obyčejný pletivový?
Odpovědět
mame tri sousedy, ze dvema jsme domluveni pul na pul... soused napravo teda uz udelal vetsinu prace, kdy plot kompletne vybetonoval a nachystal sloupky, z kazde stany si pak kazdy dame dreva-deska... jake budeteme chtit. soused pod nami zase chce peknou opernou zed, takze on kupuje pekne kostky, ktere se mu libi a my je vylijeme betonem... takze opet pul na pul... se sousedem tretim se domluvime casem, ale myslim, ze take nebude problem pul na pul. Jinak ostatni v ulici, kdo chteli plot, tak si ho proste postavili na sve naklady.
Odpovědět
Máme sousedy dva, jeden si plot postavil sám dřív, s druhým jsme šli s cenou napůl.
Odpovědět
Profilova fotka
Povinnost není žádná, je to fakt o domluvě.A jelikož to vadí převážně vám , plot bych postavila sama. Příjde mi rozumnější něco vybudovat (vím, peníze, čas...)a mít klid, než se několik měsíců, či let, rozčilovat a myslet na to. Mezi náma a sousedkou byl špatný plot. Z finanční důvodů jsme věděli, že ona plot nepostaví, i jsme se o tom bavily. Prostě peníze na to teď nemá. My chtěli pěkný plot, my se už nechtěli koukat na tu hrůzu drátěnou, tak jsme plot v naší režii postavili my. Jen jsme sousedce řekli, jaký plot to bude , ale kdyby se ji to nelíbilo, asi bychom na tom stejně trvali, ale plot je krásný, plný, dřevěný a máme obě soukromí. A že na to nepřispěla jsme prostě vzali jako OK věc. Líbí se ji. Dokonce tam měla starý rozteklý asfalt, který jsme využili na trubky do země :-) Tak malinko přispěla:-) No a takhle jsme to udělali i na další straně, kde je zahrada, ale nikdo tam nejezdí..tam jsme se ani neptali. Soused tam přijede 2x do roka, plotu si všiml, řekl že je OK. Takže pro nás byla priorita mít pěkný a funkční plot. A čekat až někdo se přidá, jsme nechtěli.
Odpovědět
Profilova fotka
@heryna @mitote @morana128 reagujete na dva roky starý příspěvěk ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jahooodka Ty jo , díky :-) To se mi snad nikdy ještě nestalo :-) :-D
Odpovědět
:-)) to, ale ničemu nevadí, ne :-D Třeba mě toto zajímá až teď:)
Odpovědět
Nehledě na to, že u nás sousedi si to špatně změřili, ubrali sami sobě metry a teď po nás chtějí, abychom si postavili plot :-D To je taky uhozené. Jakože si postavili plot na špatném místě. Naschvály jim dělat nebudeme, ale nás to netíží, že máme větší zahradu...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Pokud soused sliboval postavit nový plot , měl by tak učinit, ale donutit ho nepůjde. Pokud si ovšem postavíte plot vy, budete mít sice klid a spokojenost , ale nemalé finanční náklady a povinnost do budoucna se o plot starat-další náklady. Tady je to postavené tak, že pořádníček platí a lajdák se směje.
Odpovědět
Článek se načítá
já bych to vyřešil asi tak, že pokud chcete plotl, tak si ho postavte a hodně vysoký, aby jste na sousedy neviděl.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?