Popraskané zdi a narušena statika domu kvůli vedlejšímu domu

Ahoj,..majitel vedlejsiho cinzaku kope bez povoleni ve sklepe, ac nemel stavebni povoleni, stavebni urad mu nyni prikazal okamzite prestat, kope dal a dal...ja mam takto popraskane zdi, nejdou zamykat dvere jak si dum seda...nevim, co delat dal, jak toho cloveka zastavit a hlavne jak toto potom opravit? Poradi mi prosim nekdo...dekuji
Odpovědět
1
2
@dadicek Zajděte v pondělí na stavební úřad, tam vám poradí...mě napadá jen policie, ale možná stavební úřad má nějakou "páku" jak ho zastavit.. Samozřejmě následně znalecký posudek a žaloba....pokud mají problémy i sousedi spojit se a podat hromadně.
Odpovědět
@bamak dekuji...no stavebni urad uz asi nic nezmuze, max udelit pokutu...a s tou asi ten grazl pocita, kdyz pracuje nacerno. Ano mame to takto cely dum, jen nahore je to nejhorsi.
Odpovědět
@dadicek Taky si myslím....běžte na policii. Ohrožuje vás a váš majetek.
Odpovědět
Být Vámi zavolám na něj policii. Je to na černo a ohrožuje Vaší statiku a Vašich sousedů
Odpovědět
Ok, dekuji...od pravniku myslim prisel dopis, ze snad do 14 dnu nebo 30 dnu od vydani rozsudku stavebniho uradu pokud neskonci, muze se volat policie...
Odpovědět
Profilova fotka
@dadicek co? to budete čekat až to na vás spadne?
Odpovědět
@dadicek Ok, dekuji...od pravniku myslim prisel dopis, ze snad do 14 dnu nebo 30 dnu od vydani rozsudku stavebniho uradu pokud neskonci, muze se volat policie... Nečekala bych, už tak oprava paneléku bude stát majlant, který zněj těžko vytřískáte....takže čím dříve, tím lépe. Běžte tam hned, dělá to na černo, tak jakých 14 dní.
Odpovědět
Tak já bych to řešila policii, i klidně dala k soudu, za ničení cizího majetku a dala mu fakturu k uhrazení veškerých škod.
Odpovědět
Tak právě proto, že to nesnese moc odkladu, tak bych na policii nechodil. A pokud ano, tak bych si od nich nechal poradit a netrval na oznámení za každou cenu. Ono právě to, že policie po 14 dnech napíše, že se ve věci nejedná o přestupek ani trestný čin moc nepomůže a 14 dnů v hajzlu. A úmysl, který je třeba pro přečin poškozování cizí věci se nebude snadno prokazovat. A za krásně, kdyby se našel, jakou pákou mu to policie zakáže? Řešil bych na SÚ a požadoval bych nějaké předběžné opatření ať už od nich nebo od občanskoprávního soudu. Na základě toho už by mohla, rozuměj měla policie jednat. Můj názor. Právník nejsem. Jen jsou různé instituce a ty řeší různé věci. Pro při požáru taky nevolám záchranku, i když někteří si čísla pletou :)
Odpovědět
Jo a napřed bych zašel za tím člověkem, ať toho nechá.
Odpovědět
Ten uz na to byl upozornen nekolikrat a kdyz dela vykopove prace ve sklepe bez stavebniho povoleni, dostane od uradu dopis s okamzitym ukoncenim praci a je mu to stale jedno...tak nevim jak na nej? A to neresim jen ja, ale cele bytove druzstvo a zatim nic nepomaha a zdi praskaji cim dal vic ;-(
Odpovědět
@dadicek Tak asi bude záležet i na velikosti toho následku. Narušuje to nějak statiku? Tím nechci říct, že tohle nic není. Sám bych byl nepříčetnej. Já si pořád myslím, že nějakým předběžným opatřením by mu to měl soud zakázat a pak je čas to bez dalších negativních následků v klidu řešit. Já tam jen nevidím to, jak by mu to zakázala policie. I když třeba by mohla stačit nějaká domluva od nich, ale čerta už se dneska nikdo nebojí :) . To, že se člověk nedovolá práva je šílený. Můj kamarád teď prožívá něco podobného a všechno na dlouhý lokte.
Odpovědět
Článek se načítá
Statika je urcite narusena, proto zdi praskaji a dvere nesly odemknout, protoze si dum diky tomu seda...a toho je v nejvyssim patre, ostatni to nemaji v takovem stavu, ale praska jim to pomalu taky...od shora dolu...
Odpovědět
Nafoťte to, jdete za sousedem, ukažte mu fotky a upozorněte ho, že pokud ihned nepřestane, že budete nucení to řešit právní cestou a pak na něj ty policajty zavolejte.
Odpovědět
Profilova fotka
Zajít na stavební úřad, na policii, viníkovi poslat předžalobní výzvu a urychleně si nechat od statika udělat znalecký posudek pro případný soudní spor. Tohle je životu nebezpečné, nikdy nevíte, co to udělalo se statikou domu.
Odpovědět
Ano, presne takto se to dnes resilo...tak uvidime, kdy statik dorazi..uz i stavebni urad to vyzaduje, kvuli bezpecnosti
Odpovědět
Tak policie to resit nebude, nebot to neni umyslne niceni...takze obcansko-pravni cestou, coz bude na dlouho asi =-)
Odpovědět
@dadicek nemel nesmysly...
Odpovědět
@dadicek Ačkoliv jsou to dle plaintruth nesmysly, tak výše jsem to uváděl. Nicméně i tak můžete na oznámení trvat, případně ho podat cestou Okresního státního zastupitelství. Ale může to skončit jen časovou prodlevou a vyrozuměním ze strany policie, že postupem podle § 158 tr řádu nebyly zjištěny skutečnosti, které by opravňovaly zahájit úkony trestního řízení. Záleží na rozsahu a jestli je ohroženo zdraví nebo ve větší míře majetek - obecné ohrožení z nedbalosti??? Bylo by třeba se podívat na komentář a výklad.
Odpovědět
@r4d3k74 policie je povinna prošetřit každé oznámení, když tam přijedou, uvidí popraskaný zdi, tak úplně vidím, kterej policajt si lajzne napsat, že se nic neděje...
Odpovědět
@plaintruth Ano, to jsem taky psal, ale zakladatelce moc nepomůže to, že bude čekat na rozhodnutí policie, které ta věc třeba ani nepřísluší.
Odpovědět
@r4d3k74 nevim proč by měla na něco čekat...
Odpovědět
Policie nam vysvetlila, ze toto resit nebude. Vy jste pravnik nebo mate neco spokecneho se stavbou? Obcasko pravni zakon jedine...nevim, zda se hneme z mista
Odpovědět
@dadicek a podali ste trestní oznámení?
Odpovědět
Byli jsme na policii a tam nam rekli, ze to podat nejde, protoze to neni umyslne poskozovani
Odpovědět
@dadicek to sou jenom kecy, aby nemuseli "pomáhat a chránit" ...Obecné ohrožení z nedbalosti - § 273 trestního zákoníku ..myslím, že tohle na to přesně sedí...
Odpovědět
@dadicek Oni to mají lidi rádi, je to zdarma a když už je platíme z daní, tak ať dělaj. Jak jsem psal, pokud jim to nepřísluší, zbytečně by vás zdržovalo čekání na jejich rozhodnutí. U toho obecného ohrožení je třeba ten "laicky velký následek" ne popraskané zdi. (nechci zlehčovat, ale zase nechci zneužívat trestního práva jako plaintruth a malinko dodržet znění § 12 tr, zákoníku. Asi máte právníka nebo ho najděte (ne takového, který umí jen podat oznámení na policii) a věc se nakonec nějak vyřeší, i když to většinou bývá na dlouho. Držím palce.
Odpovědět
@r4d3k74 ty seš nějakej policejní odborář? :-D ..zařídit aby maximální činnost, kterou dělali bylo to, že na mě v obci mávnou plácačkou, řeknou, že sem jel 52km/h a že to mám s přivřeným jedním okem za 500,- a nebo až za 2000,- ve správním řízení? ..ne opravdu si takto práci policie nepředstavuji, jejich činnost by měla být preventivní, nevim, co by jim udělalo, kdyby tam někdo přišel, ukázal fotky, oni můžou sednout do auta s tím člověkem promluvit, pak mážou napsat, byl sem tam, upozornil sem ho, poslal mě do prdele a nebo si třeba díky tomu ten člověk uvědomí, že to co dělá není ok, když se ti nelíbí 273, tak bych to dal na § 228 ..již znehodnocený byt za několik milionů třeba, to už by tě uspokojilo, a nebo to prostě musí spadnout a umřít tam lidi?!?!?!
Odpovědět
@plaintruth hele, já s tím nemám problém, i jsem psal, že by tam dojít mohli, ale čerta se dneska nikdo nebojí. :) Já tam hlavně nevidím prostředek, kterým by mu to poliši hned zatrhli. Proto bych tam raději viděl nějaký předběžko soudu, na základě kterého by pak oni (pro tebe konečně :) ) konali.
Odpovědět
Ještě doplním,. ono právě u toho § 228 je třeba úmyslu, stejně tak jako u všech trestných činů, pokud není uvedeno, že stačí nedbalost. To je právě ta hranice, kdy řeší věci policie nebo občanskoprávní soud.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?